Kaare Skagen

Det sies mye bra om skolen om dagen. Begens tidende hadde på selveste forsiden oppslag om at datamaskinene måtte ut av klasserommet, og dette var det elevene selv som mente ved Os videregående skole! Sånne oppslag garanterer en god start på dagen. Det er kraftige utsagn når elevene selv sier de ikke klarer å konsentrere seg, med alle mulighetene som finnes på youtube, facebook, msn og alt det andre. Det er vanskelig å finne lærere som er uenige med den. Datamaskinen er et uromoment, mye mer enn at det er et pedagogisk hjelpemiddel.

En som lenge har sagt mye bra om skolen er professor Kaare Skagen. Jeg møtte ham første gang under Lektorlagets landsmøte i Bergen i 2005, var det vel, der han hadde et langt og godt innlegg om skoler med åpne løsninger og annen alternativ pedagogikk. Den gang jobbet jeg ved en skole som nettopp hadde lagt opp til en slik løsning, med studietimer i gymsalen for elevene, og dette var en direkte årsak til at jeg flyttet fra denne skolen og begynte på Bjørgvin hvor jeg arbeider nå. Jeg husker Skagen hadde mange gode argument fra forskningsverdenen, og det var godt å høre en som var så kunnsskapsrik både om norsk og utenlandsk skole.

I nettutgaven av Aftenposten har Skagen et innlegg. Det heter «Hva gikk galt i skolen?» og det er en sammenligning mellom norsk skolepolitikk på 1970-, 1980- og 1990-tallet og skolen av i dag. Her fremhever Skagen læreren som en viktig fagperson og kunnskapsformidler, og roser utviklingen hvor dette synet er i ferd med å få gjennomslag også i politiske kretser, i motsetning til det tidligere synet hvor læreren mest av alt var et nødvendig onde i skolen, og pedagogikken var mye viktigere enn faget. Det er denne skolepolitikken som har slått feil, og det er godt å se det har blitt stuerent å hevde det.

Artikkelen til Skagen finner dere her: http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/article2193229.ece. Velbekomme.

Én kommentar på “Kaare Skagen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s