Ossetia

Denne posten er reservert til en gjennomgang av republikkene Nord Ossetia og Sør Ossetia, som ligger i Georgia og Russland. Det er disse repulikkene som er årsaken til mange av problemene mellom disse to landene. Og for å antyde forholdene, er å sitere en ukjent russer fra St. Petersburg, «Georgia er bare en flue i Russlands hånd, og hvis vi vil, så lukker vi hånden…»

Ossetia er et gammelt land som ligger i Kaukasus. De har tradisjonelt vært Russlandsvennlige. og kjempet på russisk side da Russerne for alvor erobret Kaukasus-området mot slutten av 1700-tallet.  Siden den gang har Ossetia vært en del av det russiske og det sovjetiske imperium.

Jeg har alltid sett på det slik at det var Josef Stalin som delte Ossetia opp i et nord og et sør, og gav nord til Russland, og sør til sitt hjemland, Georgia. Han het egentlig Josef Vissarionovitsj Dzjugasjvili – et meget Georgisk navn. Historien er imidlertid litt mer komplisert enn som så. Under borgerkrigen var Ossetia allerede delt, slik at sør hørte til det mensjevitiske Georgia, nord til det bolsjevikiske Russland. Den røde arme gikk inn i 1921, og gjorde hele Georgia til en del av det Sovjetunionen.  Stalin – som den georgier han var – var her sterkt involvert. Osseterne var allerede på denne tiden ivrige etter å danne sin egen republikk, men de Sør Ossetiske forsøkene ble slått ned med våpenmakt av Georgia. Det endte med at Sør Ossetia ble erklært en autunom oblast innen Georgisk SSR. Nord Ossetia hørte til Russisk SSR. Det har ført til store problemer etter at Sovjetunionen ble oppløst.

Både Nord Ossetia og Sør Ossetia har erklært seg uavhengige. Nord Ossetia har fått innvilget autonom status innen Russland, mens statusen til Sør Ossetia er uavklart. Allerede i 1990, altså før Sovjetunionen ble oppløst, erklærte de seg som en republikk uavhengig av Georgia (men fortsatt del av Sovjetunionen). Da hadde de allerede et år tidligere, søkt å danne en republikk sammen med Nord Ossetia, noe Georgiske SSR hadde satt en stopper for. I 1991 brøt det ut regulær krig mellom osseterne og Georgia, en krig som endte året etter uten at situasjonen ble avklart. Siden da har Sør Ossetia vært en republikk inne i Georgia, men helt uavhengig av landet. De boikotter alle valg, og styrer seg selv, men er ikke anerkjent av noen land i verden. Georgia har på denne måten ingen glede av republikken, men insisterer likevel på å beholde den.

Situasjonen er med andre ord ganske uryddig. Det er i hvert fall tre viktige parter involvert, Georgia, som gjerne vil holde på Sør Ossetia, men som ikke klarer å avklare hvordan forholdet mellom dem skal være, Russland, som har gitt Nord Ossetia autunom status, og støtter Sør Ossetia i deres frihetskamp, uten helt å tilkjennegi at de kanskje ser for seg at Sør Ossetia skal bli innlemmet i det russiske riket. At de ser noe sånt for seg, tyder for eksempel det på, at russiske myndigheter har utstyrt alle Sør ossetiske innbyggere med russiske pass. Der lyder kanskje merkelig, men Georigsk pass vil ikke disse innbyggerne ha, og det Sør Ossetiske passet er verdiløst, siden ingen anerkjenner landet.

Den tredje viktige parten involvert, er Osseterne selv, som kanskje må splittes i to, nord og sør. Hva disse vil, er også uklart, utover det at de vil ha uavhengighet fra Georgia. Men om  ønsker å bli en del av Russland, sammen med Nord Ossetia, eller om de ønsker å være selvstendige sammen med Nord Ossetia, om de ønsker å være selvstendige uten Nord Ossetia, det er ikke så sikkert, annet enn at alt er bedre enn å bli under Georgia. Her hører også med, at Sør Ossetia har et georgisk mindretall, og dette mindretall, ønsker selvfølgelig å bli under Georgia. For dem vil noe annet være bortimot en katastrofe.

I tillegg til de tre partene direkte involvert, kommer alle de andre folkeslagene og regionene med problemer og frihetstrang i Kaukasus. For eksempel bor det i Nord Ossetia en god del Inguiter, et av folkene Stalin deporterete til Kasakhstan under andre verdenskrig, og et av folkene som føler seg fortrengt, og gjerne skulle ønsket seg andre forhold og statsdannelser i området. Også mellom dem og osseterne, har det vært regulær krig på 1990-tallet. Disse igjen, altså Inguitene, har mye til felles med Tsjetsjenerne, og dette var nettopp en av grunnene, til at Tsjetsjenske seperatister valgte en skole i Beslan i Nord Ossetia, til å utføre et terrorangrep for å få de russiske militærstyrkene ut av landet sitt.

Én kommentar på “Ossetia

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s