No more «I’m wonderin'» på youtube

For en tid tilbake følte jeg meg litt groggy en morgen. Så da tenkte jeg at dette kunne jeg kanskje bruke til noe, og bestemte meg for å lage en liten film. Jeg satte fotoapparatet i hyllen, fant frem gitaren, og spilte «I’m wonderin'», Neil Youngs sang fra rundt 1970, som ikke kom på plate før den merkelige Everybody’s rockin’ på begynnelsen av 1980-tallet. Siden kom youtube, og jeg tenkte, her må vel jeg legge ut noen filmer, og så gjennom hva jeg hadde. Det var selvfølgelig ikke mye, men denne versjonen av «I’m wonderin'» hadde jeg, og jeg bestemte meg for å legge den ut. Filmen ble liggende et drøyt år, eller noe sånt, før den ble oppdaget av elever. Deretter ble den liggende et par måneder til, før noen lærere så den, og da ble det rett og slett bråk. Så nå er videoen fjernet, og jeg vil i denne posten skrive litt mer om hva dette egentlig var for noe.

Jeg må først få sagt at jeg har store problemer med å se hvordan noen kan bli moralsk forarget over en sånn film. Den er jo temmelig harmløs, jeg synger ikke særlig fint, spiller ikke særlig fint, og ser verken bedre eller verre ut enn folk flest i underbuksen. Det er etter min mening komisk og morsomt. Og hvis noen på noen måte skulle misforstå filmen og ta den alvorlig eller seriøst ment, så synes jeg dette også er komisk og morsomt. Men hvis folk rett og slett blir sinte på meg for å ha lagt den ut, så er jo ikke det så morsomt, da tar jeg den heller bort. Så mye er ikke denne filmen verdt.

Det er imidlertid to deler av kritikken jeg ikke kan gå med på, og i disse to tingene forsvarte jeg meg også, rett og slett i lunsjen på lærerrommet, måtte jeg forsvare meg mot disse to punktene her. Ellers satt jeg aller helst forundret over at så mange hadde sett det, og så mange hadde gjort seg opp en mening.

Det ene punktet er at jeg ikke kan legge ut sånne filmer når jeg er lærer. Jeg ser det slik at lærer er jeg i arbeidstiden, der skal det ikke være noe tøys, men når arbeidsdagen er slutt, har jeg fri, og da skal ikke det at jeg er lærer hindre meg i å ha det litt gøy og prøve ut litt forskjellige ting. Jeg er nå en gang komiker av og til, jeg skriver litt tekster, har en del prosjekt, og det vil jeg holde helt løsrevet fra at jeg egentlig også er lærer. Motargumentet er at elevene kan miste respekten for meg, slik at det kan være vanskelig å utøve yrket jeg får lønnen min for. Men jeg vil ikke si jeg har noen problemer i å utøve yrket mitt, og det er heller ikke elevene som har reagert negativt, det er andre lærere. Det er jo også forskjellige meninger rundt i verden over hva som fortjener respekt. Jeg for min del hører til dem som bare ville synes det var helt topp, om en fagidiot av en professor jeg skulle lære språk hos, drev og la ut morsomme videoer av seg selv på youtube.

Det andre punktet går på nettetikk. Ganske riktig er dette noe vi prøver å lære elevene, men de er nå en gang elever, og jeg er nå en gang en godt utdannet lektor. Jeg trenger ikke belæres om hva som er rett og galt å gjøre på nettet. Dette vet jeg en del om selv. Det er for det første direkte i sammenheng med noen av fagene jeg underviser i, historie og norsk, og for det andre er det enda mer i sammenheng med det livet jeg har levd og fortsatt vil leve. I studentteateret prøvde vi ut alle mulige ting på scenen, i studentradioen sendte vi litt av hvert av flaue ting på luften, og på youtube har jeg ingen problemer med at det ligger ting andre vil finne pinlige på mine vegne. Sånn sett blir jo videoen rett og slett interessant. Den kunne jo være noe å diskutere i etikkdebattene om sunt nettvett, og da mener jeg at de som kritiserer dem, må komme opp med hva de egentlig kritiserer.

Videoen er jo slett ikke noe jeg gjorde i fylla og nå angrer på, tvert i mot gjorde jeg det midt på lyse dagen i min egen leilighet, med mitt eget kamera. Og angrer ikke i det hele tatt. Lenge etter at filmen var laget, la jeg den selv ut, og det under fullt navn og på min egen profil (her vil jeg gjerne ha med at det bare er på profilen mitt fulle navn står, det skal ikke gå an å finne filmen ved å søke på navnet mitt, eller på noe som helst som har med meg å gjøre, det er et under at elevene fant den og det tok da også over et år), og hele tiden hadde jeg selv muligheten til å fjerne den. Noen ganger har jeg til og med vært inne og sjekket om det er noe å ha der ute, men så har jeg alltid syntes den var så morsom, og så godt besøkt, at jeg bare har latt den ligge. Det er jo sånn jeg er.

Siden ingen andre enn jeg er med i den, kan jeg ikke krenke andre enn meg selv. Det står i god motsetning til en del av den andre humoren som blir sendt på TV og overalt, og som går på andres bekostning. Denne er på min bekostning, og jeg sier det er helt greit, ingen problem. Kanskje vil noen si at jeg trenger beskyttelse mot meg selv, men det synes jeg rett og slett blir litt morsomt, da er videoen blitt et mye bedre kunstprodukt enn det opprinnelig var ment som.

Det var ment som en liten sketsj, litt inspirert av en gammel til Smith & Jones, der tjukke Smith i helsetrøye og badet i skitt synger en sang som heter «why did you go?» til en dame som åpenbart har forlatt ham, og når du ser ham, skjønner du det godt. Jeg syntes det var morsomt, og forsøkte det samme, litt mer subtilt. Jeg hører til dem som ikke synes det er så morsomt når humoren er varlset med skilt og blinkende lys, «nå er jeg morsom, jeg bare tuller, jeg later som, det er trygt å le», men når folk er litt i tvil om hva dette egentlig er for noe. Og skal det virkelig fungere, må det da være noen som tror det er alvor eller som ikke skjønner hva som foregår, det er prisen. Den betaler jeg med et smil, folkens, et seierssmil. På en av de andre videoene som ligger ute, er det en som har kommentert: «I hope this was not a serious performance». Da håper jeg at han tror det var det.

Jeg skulle gjerne lagt videoen ut her og sagt «døm selv!», men det går ikke. Videoen er virkelig ikke så bra, at jeg vil risikere bråk for den. Det bråket ville jeg heller tatt for noe som var litt mer skikkelig gjort. Så denne videoen vil bare være åpen i sommerferiene, men da vil den til gjengjeld være helt åpen, og alle som vil se den kan bare søke på «Neil Young funny cover», så kommer den. Jeg er min egen verste fiende, og digger det.

Én kommentar på “No more «I’m wonderin'» på youtube

  1. […] No more “I’m wonderin’” på youtube […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s