Den norske dragen

Av og til er nyheter så morsomme at de som lager dem ikke etterlater noe til komikere å parodiere. En slik nyhet fikk jeg høre i dag, som vanlig gjennom det utmerkede debattprogrammet Dagsnytt 18, og som vanlig kom nyhetene der i sitt rette lys. Jeg satt liksom hele tiden og tenkte at de som debatterte skulle si: «Nei, vi bare tuller, hahaha, det er bare tull alt sammen.»

Men det var altså ikke tullete ment, det er et forslag satt frem og vedtatt i fullt alvor, det skal gjennomføres, og det har kostet millioner av kroner. Desto morsommere blir det. Norges fotballforbund har altså vedtatt at det norske fotballandslaget skal spille med en drage på brystet i stedet for flagget. Og som de sier: Dragen snor seg om logoen til det norske fotballforbundet. Se det ja. Bjørn Høydal, senior designer (jada, i to ord), har sagt det så dumt at han fortjener å få navnet og utsagnet spredd overalt hvor det er mulig:

– Det er umiddelbart gjenkjennelig som norsk, og kommuniserer kampånd, styrke, kontroll, lagspill og ytelse, forteller senior designer Bjørn Høydal. (http://www.nrksport.no/fotball/1.5732518)

En drage umiddelbart gjenkjennelig som norsk? En drage som kommuniserer kampånd og kontroll? Lagspill? Var det ikke dragene som fanget vakre jomfruer, slik at ridderne måtte komme og hente dem, da? Og var det ikke slik, at vi hadde sørgelig få riddere i Norge? For ikke å snakke om sørgelig få drager?

Nei og nei og nei og nei, nå har talentløsheten tatt helt overhånd i norsk fotballforbund også. Sjelden har noen demonstrert hvor liten peiling de har, som norsk fotballforbunds representant, som skulle forsvare drager og vikingtiden, og vel neppe vet noe særlig om verken det ene eller det andre. Nei og nei og nei og nei, sjelden har vi så konsekvent sett et godt symbol bli byttet ut med et dårlig, flagget var jo noe alle nordmenn kunne forstå og føle var vårt, men en drage, folkens, en drage.

Symptomatisk nok fikk fotballforbundet dette gjennom og lanserte drakten mens topplederne var i Moskva for å se Champions league, ingen høring eller skikkelige vedtak eller noe sånt styr, bare bruke millioner av kroner på å lage logoen, og la det stå til, la det stå til. Flagget skal for ordens skyld i nakken. I nakken, folkens. Flagget på brystet, blir nå flagget i nakken. Så nå skal våre fotballspillere stå og holde seg for dragen når nasjonalsangen spilles…

Det blir ikke morsommere enn dette. Endelig skal landslagets begredelige resultater på banen bli matchet av begredelige resultater fra styrerommet, nå er det omsider begredelig alt. Men nå kan vi i hvert fall tenke at de representerer ikke landet lenger, de representerer Norges fotballforbund. Og at fotballforbundet taper, det er rett og slett helt i orden.

3 kommentarer på “Den norske dragen

 1. Tonje sier:

  Hadde ikke vikingene et dragehode fremme på skipene sine?

 2. esalen sier:

  Joda, fremme på Viking-skipene er det et dragehode, eller hodet til et uhyre, og det finnes kanskje noen tegninger og utskjæringer her og der, uten at jeg på noen måte vil kalle dragen norsk av den grunn. Det er rett og slett komisk. Aldri har jeg hørt noen nevne drage, når de skal nevne ting typisk norsk. Og aldri ville jeg holdt meg alvorlig om noen nevnte det, heller.

  Det tok forresten noe sånt som 36 timer eller så, før fotballforbundet ombestemte seg, og satte flagget på plass igjen. Riktig pinlig, riktig, riktig pinlig.

 3. Tonje sier:

  Godt at de ombestemte seg. Så bilde av draktene, og som du sier, det så komisk ut.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s