Drømmen om Russland

Når man skriver setninger som det der, nettopp slik jeg skrev den i overskriften, så danner det seg et visst inntrykk over hva innhold den rommer. Det viser hvor upresis en setning kan være. Min setning, min overskrift, min tekst, skal ikke romme noen drøm om Russland. Ikke i den forstand. Uansett hva den forstand måtte være, min tekst skal være noe annet. Det skal være Russland. Det ekte, virkelige og helt konkrete Russland. Med byer og landskaper, forfallent og slående vakkert, grelle farger og mesterverk, hver mann med en flaske øl eller vodka, overfylte tog og andre transportmidler, landet som går og går, kjører, troika, endeløse vidder man kommer alltid et sted, problemer så dype at man gir opp og gråter og starter på ny, en ufattelig historie, en arv å bære så altfor tung, altfor tung i rett forstand, man bærer den rett og slett ikke, men synker sammen, landet går videre, i denne tilstanden, folkene, fra tsartid til Stalin, det er ikke mulig det som skjer, har skjedd, noen spøker med oss, hver by sine kommunistblokker, hver mann sin flaske vodka, hver fattig stakkar sine skjendige, synlige sår, det er drømmen, virkeligheten, Russland.

ES2004

3 kommentarer på “Drømmen om Russland

 1. Geir Skårland sier:

  Utrolig alt det stygge de har bygd i Øst-Europa. For et menneskesyn! Mennesket er en sardin, som bør standardiseres og pakkes i boks.

  Og sløsingen av liv med å fylle det med vodka? Konsekvens av blokkene?

  Hm.

 2. esalen sier:

  Hei Geir, velkommen som leser!

  Ja, de der tingene du nevner skal jeg skrive mer om, det er ganske utrolige ting som har skjedd, og jeg mener man har ikke tatt tilstrekkelig oppgjør med det, heller ikke i Norge. Jeg har for eksempel tatt noen bilder og samlet litt informasjon om behandlingen av religioner og religiøse, og misbruk, vanære og nedrivninger av kirker og andre religiøse bygninger. Dette blir det omtrent ikke snakket om, og selv ikke godt utdannende folk vet ikke hvor omfattende det egentlig var.

  Legg for øvrig merke til at denne teksten her, «Drømmen om Russland», er skrevet i 2004, da jeg bare hadde vært i St. Petersburg. Det er dessuten en korttekst, en slags prosalyrikk og fiksjon, mer enn sakprosa og fakta.

  Gratulerer også med familieforøkningen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s