Russland vs Nato

I dag har det kommet nytt som ytterligere har forverret forholdet mellom Russland og NATO. Konflikten som begynte mellom Georgia og Russland om utbryterrepublikkene Abkasia og Sør-Ossetia i Georgia, utvikler seg nå til en uhyggelig maktkamp mellom Russland og den vestlige verden, med USA og NATO. Da er det klart, at det må se rart ut fra russisk side, at USA vil plassere raketter i Polen like ved russisk grense. Man skal ikke ha store innlevingsevnen, for å se at fra russisk side, så er unnskyldningen om at dette skal forsvare Polen og – faktisk – USA mot Iran lite troverdig. Sjekk kartet, folkens. Dette er raketter som kan brukes til angrep mot Russland. Russland har svart med å avbryte alt militær samarbeid med NATO, heldigvis er det fortsatt litt uklart hva de egentlig mener med denne formuleringen. Til sist, på toppen av det hele, kom meldingen om at McCain leder over Obama på meningsmålene om å bli USAs neste president.

Jeg har litt problemer med å se hvordan USA og NATO med moralen i behold kan fordømme Russland for det de holder på med nå. La oss ta USA først, de er jo lette å kritisere om dagen, og har vært det noen år. Sånn cirka alle årene etter andre verdenskrig. Riktignok var Saddam Hussein en leder som ikke kan sammenlignes med president Mikhail Saakashvili i Georgia, Husseins overgrep var kanskje verre enn Saakashvilis, men det er lettere å få øye på hva Russland har i Kaukasus å gjøre, enn hva USA gjorde i Irak. Og krigen til USA i Irak var et sololøp som ikke var støttet i FN, slik heller ikke Russlands krig i Georgia er det. USA har fått mye kritikk for krigen i Irak, det er rart de så lett slipper unna når de nå kritiserer Russland.

NATO har enda mindre grunn til å rope for høyt. Denne såkalte forsvarsalliansen, ble raskt en angrepsallianse i en serie kriger i det tidligere Jugoslavia på 1990-tallet. Krigene ble kjempet fordi Sebia med militær makt forsøkte å holde på utbryterrepublikkene Bosnia-Herzegovina og Kosovo, temmelig prikklikt sånn Georgia vil holde på Abkasia og Sør-Ossetia. I hvert fall vil det se sånn ut fra et russisk synspunkt. Forskjellen er bare at russerne støttet Serberne i krigen på Balkan, som de alltid har gjort, mens NATO støtter Georgia i krigen i Kaukasus. Er det bare NATO og vesten som kan bestemme hvem som skal være frie, her i verden?

USA går i kjent stil lengst i å støtte Georgia i konflikten, og McCain går enda lenger enn Bush. Og blir for det belønnet med å gå forbi Obama på meninsmålingene. Dette er uhyggelig. En krig mellom USA og Russland er utenkelig, men det er ikke lenger så utenkelig som det en gang var. Russland er og har alltid vært en stor bølle i utenrikspolitiske spørsmål, men i denne konflikten er det i alle fall ikke NATO som har opptrådt med ansvarlighet. Konflikten begynte i vesle Sør Ossetia, med 70 000 innbyggere, og det var NATO-vennen Georgia som skjøt de første skuddene, la oss ikke glemme det. NATO står absolutt medansvarlig for at vi har den mest spente situasjonen mellom USA og Russland, siden den kalde krigen – før Gorbatsjov. At USA akkurat denne dagen underskriver den kontroversielle rakettskjoldavtalen med Polen, gir gratis poeng til oss som kritiserer dem. Man trenger ikke være russer på hvordan raketter i Polen kan forsvare USA – mot Iran.

Russland er beskyldt for å frem med rå makt mot Georgia, det er vanskelig å se at USA og NATO gjør noe annet. Forskjellen er bare at de siste påberoper seg og forventer å bli trodd på sine gode intensjoner. Russland gir blaffen, og i det har de i det minste en redelighet motstanderne mangler.

3 kommentarer på “Russland vs Nato

  1. Tone sier:

    Jeg er glad for at jeg har en bror som skriver om nyheter på bloggen sin. Du setter tingene i ett litt annet lys enn det jeg har hørt/lest fra media om konflikten. Synes du er en klok mann som jeg lærer mye av! Takk

  2. esalen sier:

    Ja, i denne konflikten synes jeg ikke norske medier har gjort plikten sin. I kulturnytt på NRK P2 denne uken, var det til og med en svensk forsker som mente medieene drev historieforfalskning, siden de gav et så skjevt bilde i denne konflikten. Det var jo spesielt at det var på NRK. Da jeg var i Spania, så jeg jo litt på TV, og der hadde NRK en reporter i Georgia, som gikk og intervjuet folk på gaten, og serverte det de sa som «nyheter». Det var på mange måter spesielt. For det første skulle det ikke forundre noen, at disse georgierne uten unntak var forferdelig sinte på russerne. For det andre skulle det forundre noen, at alle intervjuene foregikk utelukkende på russisk. Den engelske kanalen ITV hadde en reporter i Nord Ossetia. Han intervjuet flyktninger fra Sør Ossetia, altså Sør Ossetiere, og de var uten unntak forferdelig sinte på georgierne og skyldte alt på Saakhasvili. Begge sider må komme frem. Her i Norge kommer det frem akkurat som USA vil ha det. Og det er jo temmelig spesielt, all den tid norske medier digger seg selv når de liksom er USA-kritiske.

    Siden denne posten ble skrevet, har russerne nå truet med å plassere ut rakettskjold i Kaliningrad (en russisk enklave, like ved Polen), og sender et krigsskip fra Murmansk til Middelhavet. Dette er alvorlige ting, og ikke en konkurranse om å være tøff i trynet. Som en av dem som ble intervjuet så treffende sa i NRK P2-programmet: «I Europa har vi alltid vært stolte av å få fjernet raketter, nå er vi stolte over å få dem satt ut».

    Jeg håper at i hvert fall noen av mediene snur, og begynner å kritisere også NATOs og USAs oppførsel i denne konflikten. Slike konflikter er en sak for FN, og ikke for selvutnevnte verdenspolitier.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s