Oro Jaska Beana (Ti stille, Ari Behn)

I 2008 vant gruppen med den snedige skrivefeilen «The black sheeps» vel fortjent Melodi grand prix junior med den kraftfulle låta  «Ari Jaska Behna» (stavet på samisk Oro Jaska Beana), eller ti stille, Ari Behn. Sangen handler om en hund som har dilla på sild og tortilla, og som bjeffer hver gang den blir fornærmet. Det høres akkurat ut som Ari Behn. Når man i tillegg får høre at hunden er litt for rund og tykk, har fått høyt blodtrykk, og er litt tett i toppen, så skjønner man selv om man ikke kan et ord samisk at det må jo være Ari Behn. Vår tidligere Mikael Bjørshol.

De unge, svarte sauene fra sameland var virkelg forut for sin tid med denne sangen, for det er først nå i 2009 Ari Behn virkelig har gitt oss grunn til å be ham holde kjeft. Først var det hans personlige vendetta mot tidiligere soussjef – nå sausesjef – Carl-Erik Grimstad, intet mindre enn vendette, og heller intet mindre enn personlig, fordi Carl-Erik Grimstad i følge Ari Behn  hadde «tapetsert VG med kronikker fra Norge til månen». Sitatet er fra Dagsnytt 18, da Ari Behn var i debatt med Trond Nordby (Jepp). Sjelden ser vi så mange kolliderende metaforer av en slik størrelse med så få ord. Sjelden har en debatt mer fortjent å bli overhørt. Skal man forholde seg til den, er det like greit å sitere ordene til vokalist Agnete Johnsen i de svarte sauenene: «Ora Jaska Beana».

Med alt som angår Ari Behn lønner det seg å holde kjeft. Det er ingenting man kan si om ham, som overgår det han sier selv. Den siste som fikk erfare det, er språkforskeren og meningspolitimannen, Finn Erik Vinje, som gikk ut og kritiserte navnene Ari Behn og Martha Lousie (hun som snakker med engler og hester, men ikke med sin mor) gav barna sine. Dette er navn man kritiserer enkelt og greit ved å skrive dem opp: Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah. Man trenger ikke legge til at det er rare navn, og at det høres ut som tre drinker. Eller samiske sangtitler.

Finn Erik Vinje smalt til med at disse navnene alene er nok til å avskaffe monarkiet, eller det var det jeg som smalt til med, Vinje nøyet seg med at navnene i seg selv var et argument for å gjøre det. Navn som argument for å avskaffe en styreform, jeg er historiker, men noe slikt har jeg aldri hørt om, selv ikke i jallaland. Ari Behn – som selv har et navn å forsvare, det ser jo bra dumt ut å hete Ari Behn når man en gang het Ari Mikael Bjørnshol. Han kunne kutte ut Ari og hete Mikael Bjørnshol, slik at man i det minste kunne ta navnet hans alvorlig. Ari Behn er blant de få i verden som vil ta en sånn debatt, at rare navn er en trussel mot monarkiet. Og for ham er det ikke bare en debatt, men en metaforisk krig, der han allerede kjemper på flere fronter, og nå åpner en til. Han har ladd storkanonen, og kalt Vinje intolerant. Det er vanskelig for en humorist å legge til noe her.

Det er bra melodi junior grand prix, tar seg av ham. Oro Jaska Beana. Ti stille, hund.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s