Tragedie i Zimbabwe

Det er noe eget å lese norske nettaviser når man befinner seg i utlandet. Spesielt når man er i et land der de politiske, sosiale og økonomiske utfordringene virkelig er utfordringer, og ikke bare en teoretisk debatt der det gjelder å fremvise best meninger. Her i Ukraina tjener leger mindre enn jeg tjener som Stand up komiker, er man borte fra jobben enten det er som følge av sykdom eller ufrivillig arbeidsledighet, så får man ingen eller svært lite penger utbetalt. Løsningen for mange her i Kiev er å reise tilbake til landsbygdene de kommer fra, og få matauk gjennom grønnsakshagene sine. Det er rett og slett pinlig å fortelle dem hva vi har for slags kriser, problemer og utfordringer i Norge, alt det skulle vært satt i hermetegn.

Og i dag var det riktig pinlig å se gjennom nettavisene. Bergens tidende, for eksempel, har på forsiden omtrent utelukkende norske, lokale nyheter (utenom sport, selvfølgelig), av typen «konfirmasjonsfesten ødelagt», «er Trampe Bergens største kanin?» og litt forskjellig om kvinnedagen. Det har skjedd en tragedie i verden. Jeg har heldigvis BBC world på TV her i leiligheten, og ser gjennom noen nyheter nå og da, det er jo greit å se at det finnes en verden der ute, og at den er temmelig forskjellig enn som den ser ut fra Norge. Det har for eksempel vært et attentat mot presidenten i Guinea-Bissau, João Bernardo Vieira, den gamle geriljakrigeren som ledet landet fra 1980 til 1999, og på ny fra 2005 til nå. Landet er lite, lutfattig og politisk ustabilt, her har vært borgerkrig og militækupp også etter frigjøringen fra Portugal i 1974. Det var også militæret som skjøt og drepte presidenten. I Norge er det kanskje vel så overraskende at det i det hele tatt finnes et land som hete Guinea-Bissau.

Den største tragedien i Afrika nå er imidlertid bilulykken der Zimbabwes statsminister Morgan Tsvangirai var innblandet. Det er han som er opposisjonspolitikeren som har tatt opp kampen mot den enerådige presidenten, Robert Mugabe, som har ledet landet siden 1980 og kjørt det helt i grøften. Jeg har skrevet om det her. Tsvangirai vant valget i første valgrunde, men president Mugabe tviholdt på makten, og brukte hele statens maktapparat for å holde Tsvangirai ute i neste valgrunde. Det endte også med at Tsvangirai trakk seg, det var ingen grunn til å risikere liv og helse til seg selv og sine støttespillere i et valg som ikke ville bli rettferdig holdt likevel.

Presset mot Mugabe var imidlertid så stort at han mer eller mindre var tvunget til å gi Tsvangirai en maktposisjon. Zimbabwe er jo et land i økonomisk kaos, det er blant de mest vanvittig styrte landene i verden, og alle vet det, så Mugabe må føle makten sin truet og er nødt til å inngå kompromiss. Kompromisset var å gi Tsvangirai plassen som statsminister, han ble sverget inn for to dager siden. Teamet gir ikke særlig grunn til optimisme, større politiske forskjeller mellom en president og en statsminister skal man lete lenge etter, og de er dessuten bitre fiender av temmelig naturlige grunner. Politistyrkene til Mugabe har flere ganger arrestert, banket opp og smått torturert opposisjonslederen Tsvangirai. Og Mugabe må hate Tsvangirai som pesten, siden han er den egentlige utfordreren til makten hans.

Politisk står Mugabe for en slags sosialisme, med statlig styrt økonomi og sterk afrikansk nasjonalisme, det første utført av folk som ikke har greie på økonomi, det andre et propgandabudskap som gjorde Mugabe populær da han tok makten fra kolonimakten England i 1980. Tsvangirai står for en mer markedsstyrt økonomi, og betegner vel seg selv som en slags sosialdemokrat. Utgangspunktet er altså helt håpløst.

Og nå i går fikk Tsvangirai enda et slag gjennom en tvers igjennom tragisk trafikkulykke. Tsvangirai var på vei hjem til Buhera, da en lastebil i motsatt kjøreretning kommer i feil kjørebane og kolliderer med bilen til Tsvangirai. Tsvangirai pådrar seg harde skader, men overlever. Det gjør ikke konen hans, Susan, som han hadde vært gift med siden 1978.

Det er klart, mistanken er nødt til å mot Mugabe og sikkerhetsstyrkene hans, men både den amerikanske og den britiske ambassaden bekrefter at bilen tilhørte en hjelpeorganisasjon støttet av USA og Storbritannia. I følge BBC er det ingen grunn til å tro annet enn at dette var en ulykke.

Det er i så fall en forferdelig ulykke. Tsvangirai har vært gjennom harde prøver før, men da har han alltid hatt sin kone til å støtte seg. Nå har han mistet også henne, i tillegg til at han selv er hardt skadet, men kommer til å overleve. To dager etter at han holdt sin jomfrutale i parlamentet skjedde det. Det er ikke til å tro at noe slikt kan skje som følge av en ulykke. Den matematiske sannsynligheten for at en bil skal komme over i feil kjøreretning og krasje med en bil, og så skal det være bilen til statsminister Tsvangirai, den er om man kan si usannsynlig liten. Men selv Mugabe vil ha problemer vil ha problemer med å bruke en bil som tilhører en hjelpeorganisasjon med internasjonal støtte til en betimelig trafikkulykke.

Alt tyder altså på at Zimbabwe og Tsvangirai som har nok av problemer fra før, nå uforskyldt er rammet av enda et slag. Det er en tragedie for en hel nasjon, og en personlig tragedie for en ordentlig helt.

Og norske nettaviser finner ikke plass på forsiden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s