Russisk påske

Som jeg har skrevet tidligere faller påsken på den første søndagen etter første fullmåne etter vårjevndøgn. I vår gregorianske kalender er vårjevndøgn den 21. mars, og vi får følgelig påsken vår i tidsrommet 22. mars og 25. april. Russerne fulgte imidlertid den julianske kalenderen, som jeg også har skrevet litt om tidiligere, og på den faller vårjevndøgn 3. april. De får altså påsken noen uker etter oss, i fjor da vi hadde noe nær rekordtidlig påske fra 23. mars, hadde russerne påsken over en måned etter oss, siden de måtte vente på en ny fullmåne.

Jeg har aldri feiret russisk påske, og vet ikke mer enn man får vite ved å lete på nettet, og noen få samtaler med mine få russiske og ukrainske venner og kjente. Det er som hos oss den viktiste kirkehøytiden, og for dem enda litt viktigere, siden de ikke gir så mye oppmerksomhet til julen, som vi gjør her hos oss. Påsken feirer selvfølgelig Jesu død og oppstandelse, selve hovedbudskapet og kjernen ved kristendommen.

Den protestantiske kirke med sin troens frihet tar ikke så mye hensyn til ritualene, og man skal vel ganske mange år tilbake for å finne noen som har vært i nærheten av å overholde reglene for fastetiden. Den katolske og den ortodokse kirke er strengere på dette, selv om det også der i nåtidens moderne samfunn ikke er så nøye som det en gang var. En ting er selve fasten, i tillegg skulle man ikke delta i eller overvære fornøyelser som konserter, teater og lignende arrangement, lokalene skulle være stengt, og var det. Det er ikke mange som tenker på det nå.

I den protestantiske kirke går gudstjenestene så vidt meg bekjent til vanlig tid, søndag formiddag, også i påsken. I den russisk ortodokse kirke begynner markeringen påskeaften, altså lørdag kveld, og fortsetter utover nattetimene natt til søndag. En av mine ukrainske venner var med i en slik seremoni i menigheten til den ortodokse kirke her i Bergen, nå i natt.

Og jeg skal nå ut til dem og feire det jeg tror blir en utradisjonell russisk påske, med piknikk i det grønne, på norsk vis.

Om jeg får tid en gang, vil jeg fylle ut denne posten lite grann. Foreløpig nøyer jeg med å si: God påske alle russere i sjel og sinn!

4 kommentarer på “Russisk påske

  1. […] feiring av en russisk påske I går skrev jeg om den russiske påskefeiringen, i dag feiret jeg den selv, og lærte ytterligere litt om hvordan den foregår. […]

  2. Maria SAleksabdra Joukoff Kalamaki sier:

    Hallo der,
    Takk for en fin og opplysende artikkelom russisk påske.

    Jeg lurer på om du kan svare på et spørsmål,som er som følger:

    Kan det være en mulighet for at russisk påske kan falle så sent på året som ca. 5-7 mai ?

    Dette er viktig for meg å få vite. Jeg holder for tiden på å renskrive notater fra min gamle far. Han rømte til Norge under Revolusjonen, deltok i borgerkrigen i 1917-1919 og flyktet deretter i 1920.

    Jeg vil sette stor pris på et svar.
    Med vennlig hilsen
    Maria

    • esalen sier:

      Jeg er jo ingen stor ekspert på dette, men slik jeg har forstått det, faller påsken på første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Man venter altså først på vårjevndøgn, så på fullmånen, og så på den første søndagen. I den julianske kalender faller vårjevndøgn på 3. april. Neste fullmåne vil da være maksimalt 28 dager unna, siden det nå en gang er 28 dager mellom hver fullmåne. 28. dager etter 3. april skulle bli 1. mai, eller hva, og hvis dette er en mandag, vil første søndag falle på 7. mai. Altså vil dine datoer akkurat være mulige. Men det går nok noen år mellom hver gang dette inntreffer. Vi med vår gregorianske kalender får verken påsken maksimalt sent eller maksimalt tidlig i vår levetid, vi som lever nå, så det går nok noen generasjoner mellom hver gang ekstremitetene inntreffer i den russiske påsken også.

  3. katja sier:

    da tar dere feil alle sammen, hør med russiske kristne ortodokse. De kan alt om feiringen, polakere kan ingen ting om det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s