Avreise, Kiev

De siste dagene har blitt uten bloggposting. Det skyldes ikke mangel på internett, tvert i mot, på onsdag eller var det torsdag oppdaget jeg at det er tilgang på WiFi fra leiligheten. Det er ikke verst, dermed kan jeg bruke mitt bærbare vidunder, og være oppkoblet når jeg vil. Jeg merket imidlertid etter en stund at det å være på ferie ble akkurat som å være. Jeg gjorde akkurat de samme tingene, bare at jeg gjorde dem fra en leilighet i Kiev, i stedet for en leilighet i Bergen.

Så jeg tok grep, og gjorde noen strategiske endringer. De siste dagene har jeg vandret rundt i byen på egen hånd. Det er jo en by jeg er svært glad i, og det er klart jeg må se den, mens jeg først er her. Fredag reiste jeg opp til bokmarkedet i Petrovka, det som kanskje kan gjøre krav på å være verdens største i antall kvadratmeter, og som i alle fall Kievianere vil gjøre krav på at den er det, uten å blunke. Der vil jeg selvsagt kjøpe alt mulig, billige, russiske bøker er så godt som det blir, men jeg holdt meg i skinnet med tanke på at leiligheten i Bergen er tom for plass, og det ligger i kortene at det venter oss en flytting om ikke så altfor lenge. Jeg nøyde meg med Bulgakovs samlede verk i ett bind, det er ikke til å fatte at noe sånt er tilgjengelig for noen hundrelapper. Verden har gått helt av hengslene når det gjelder verdsetting av ting. Man kan få Bulgakovs samlede verk eller to kinofilmer for omtrent samme pris. Valget er vårt, og valget er gjort, i alle fall for min del.

Lørdag var det familieselskap i familien Iurzhenko, og for første gang var absolutt alle sammen samlet. For meg blir det svigermor, svigerfar, svigerinne Tanja med niese lille Taias, og min kone Olia og meg. Alle som kjenner litt nærmere til historien vet at denne samlingen er temmelig sensasjonell, til dem er å si at den i fremtiden vil bli mindre sensasjonell.Vi menn ved bordet satt som vanlig som konger rundt bordet, mens kvinnene trippet rundt omkring og sørget for at tallerkner og glass bestandig var overfylt. Det var også dem som lot praten gå, raskt og kvitrende, mens svigerfar og jeg hyklet intelligens ved å tie stille.

Søndag hadde jeg meg en liten rusletur mens Olia forfulgte en av sine mange businessplaner. Hun er en hvirvelvind i hodet, og selv om man forklarte henne i tusen år, vil hun aldri forstå prinsippet med dørstokkmila. Da jeg kom tilbake hadde hun besøk av en perser. Dette besøket varte i fem timer. Jeg lar resten av informasjonen stå åpen.

Olia og jeg er forelsket i hverandre og går bare rundt og suser i hodet, som om vi fortsatt er på bryllupsreise. Siden hun er fra Ukraina og jeg fra Norge, vil reisen alltid fortsette for den ene av oss, slik at hele livet vårt vil bli en eneste lang bryllupsreise fra sted. Det er i alle fall sånn det ser ut nå, fra mitt forelskede standpunkt.

Familien til Olia er også veldig, veldig glad i henne, og alle som tenker at vi nå kan hjelpe dem med penger og være en sikkerhet i tilværelsen og alt sånn, de vet ikke hva de snakker om. De er helt tydelig preget av at deres kjære Olia skal bo i et fremmed land langt unna, og at de bare sjelden vil få se henne. De er glade over at hun har det bra, selvsagt, og savner henne fryktelig. Penger savner de ikke.

Det er første gang Olia og jeg har reist ned hit som mann og kone sammen. Det er kjekt å se henne så å si i naturlige omgivelser, hvor hun kjenner alt og alle, og hvor hennes måte å oppføre seg på bent frem er den vanlige. I Norge møter hun ikke alltid de ventede reaksjonene på dette. Det skal bli spennende å se hvordan hun vil forandres, hvor mye av det norske hun vil ta til seg, og hvor mye av det ukrainske eller russiske hun vil beholde. Jeg elsker begge deler.

I dag er det altså avreise. Flyselskapet er Lufthansa, som overhodet ikke har noen ytterligere informasjon om den varslede streiken, så vi må bare regne med at den er avlyst stille og rolig. Avgang fra Borispol er 1515, reisen går via Dusseldorf og Kjøbenhavn, og vi vil forventelig være i Bergen klokken 2300 norsk tid.

Russisk frokost (eller er det lunsj, middag eller kvelds). Med hilsen fra Kiev.

3 kommentarer på “Avreise, Kiev

  1. tim erik sier:

    Heisann,jeg leser med stor glede åssen du møter ukraina å de folkene du har rundt deg der nede,jeg har dame i Cherkassy selv,vi har gifteplaner denne sommeren ,jeg lurte på om dere kunne hjelpe oss med å fortelle litt om hva vi trenger når jeg skal invitere henne hit til norge,min lady er sjef i en butikk i Cherkassy,er flink med mat,veldig familier,jeg leser dine opplevelser med stor interresse,jeg drar ned igjen den 19 mars,det blir min 4 tur til ukraina så langt. Kunne du ta kontakt å fortelle litt om papirene vi trenger og hvem vi kan snakke med? ha en fin dag.

  2. […] gang jeg var i Kiev hadde jeg trådløst nettverk som virket. Det vil si, det var noen i nærheten som hadde, og som jeg kunne logge meg på i leiligheten. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s