Restauranter i Kiev

På denne min siste dag i Kiev i denne omgang skal jeg skrive en liten liste over restauranter jeg anbefaler her i byen, og hvorfor jeg anbefaler dem. Min inspirasjon er Kiev in your pocket, et guidehefte som kommer ut oppdatert annenhver måned, og som helt overgår mer kjente som Lonely planet og rough guide, i hvert fall når det kommer til mat og restauranter.

Jeg var i Kiev første gang sommeren 2007, og har siden vært her minst to ganger i året. Etter at jeg traff min kone Olia her nede, har det blitt flere. Jeg har også reist mye rundt i Russland og Italia, og også litt rundt ellers i Europa. Jeg har alltid brukt guidebøker og annet tilgjengelig for å oppspore gode restauranter, og har må jeg si vært på en del etter at reisevirksomheten min for alvor begynte sånn litt utpå 2000-tallet.

Kiev er en helt utmerket by for restaurantbesøk. Det finnes gode restauranter spredd over hele byen. Konkurransen mellom dem er knallhard, og du får meget god mat til moderate priser i artig innredete restauranter veldig mange steder. Kelnerne er høflige og greie, men har en tendens til å ville anbefale deg retter, eller diskutere rettene med deg, noe jeg har sett russere gjerne liker å gjøre når de er på restauranter. Flere steder vil ikke kelneren gå, selv om du ikke har bestemt deg ennå. Han eller hun vil gjerne hjelpe deg og bestemme. Dette gjelder nok helst om du snakker russisk. Og uansett er det du som bestemmer.

En siste anbefaling som må med her i innledningen er det som kalles businesslunsj. Den blir servert et sted mellom cirka 1200 og 1600 for de restaurantene som tilbyr dette, og du kan da få et meget godt måltid til en meget god pris. I lunsjtiden er konkurransen ekstra hard.

Så går jeg over til anbefalingene. Jeg tar dem alfabetisk.

(Trattoria) Al falo

Jeg har vanligvis som prinsipp at jeg ikke spiser italiensk mat utenfor Italia. Italienske restauranter hører Italia til. Nå er det imidlertid så lenge siden jeg har vært der, at jeg denne sommeren fikk lyst på en ekte, god italiensk pizza, selv her midt i Kiev. Jeg fant denne restauranten mellom Respublikanskij stadion og Palats sportu. Det er bare å gå oppover hovedveien der, restauranten er lett synlig med store, gule skilt, svart skrift, og et lite fuglebur utenfor. Menyene henger utenfor, så man kan greit se prisstandarden. Restauranter med respekt for seg selv gjør ikke dette.

Inne i restauranten er det godt fungerende aircondition, og en ekte italiensk brenneovn er plassert midt i rommet, så alle kan se hva kokken holder på med. Den vanlige pizzaen er så italiensk som den kan være utenfor Italia, den smaker godt, har sprø bunn, og er stekt i ovn som italiensk ovn skal være. Men da jeg bestilte calzone, ble de nok litt forvirret, og våget ikke ta den helt ut og pakke hele pizzen inn i deigen. I stedet hadde de brettet over halve, skåret opp i biter, og for sikkerhets skyld lagt skinken på til slutt oppå toppen.

ANI

Dette er en armensk restaurant som ligger rett overfor Respublikanskij stadion metrostopp. Det er en av de aller beste restaurantene i Kiev. Maten er aldeles nydelig, og prisen ikke så høy at den ikke er overkommelig. Prisen er lav i forhold til kvaliteten. Businesslunsj koster 85 hryvna (nå i 2010), og består av tre retter, salat, suppe og middag, pluss brød og et glass med drikke. Omgivelsene er også nydelige, selv om det ikke ser sånn ut fra utsiden.

Da Vinci

Dette er kanskje den beste restauranten i Kiev, om man ser bort fra prisen. Det er en italiensk restaurant som har spesialisert seg på sjømat, Kiev in your pocket kaller det en «fiskerestaurant», men de serverer andre ting også der. Jeg har holdt meg til businesslunsjen, og den består ikke av fisk i det hele tatt, annet enn eventuelt i suppen eller salaten. Maten er utmerket, serveringen også, selv om jeg ved en anledning forlot en businesslunsj med opp mot et halvt tusen i regning, etter at den blide kelneren hadde foreslått meg utvalgte retter i tillegg. Jeg klandrer henne ikke, går man til en så flott restaurant, bør man ha penger, og man diskuterer ikke pris når man velger hva man vil ha.

Businesslunsjen har ingen fast pris, men et utvalg retter til litt lavere priser enn vanlig. Det er suppe, pasta og en biffkjøttrett nå for tiden. Alt sammen meget godt. Restauranten oser av kvalitet, men er også dyrere enn de andre.

Hatinka

Dette er en gammel favoritt som nå har tapt seg litt. Den ligger nede ved Ukrainskij dvorets, like over på andre siden av gaten fra metrostoppet. Hatinka betyr på ukrainsk liten hytte, eller lite hus, altså et lite landsted ment for å bo i. Den er også innredet som en slik. Det er godt gjort, midt i travle sentrum av Kiev. Kelnerne er kledd i tradisjonelle ukrainske drakter, og de serverer tradisjonell ukrainsk mat. Maten er god og prisen er overkommelig, men nå i det siste har ikke serveringen hatt den stil den har hatt til vane å ha. Noen av kelnerne er gjerne litt hissige på bestillingen, og hissige på å rydde av igjen etterpå. Jeg hadde også den ubehagelige episoden å ville se fotballkamp her (bare det at de viser fotballkamp, viser forresten at det ikke lenger er en restaurant av topp klasse), og ble jaget ut ti minutter før kampen var slutt.

Hvis man ønsker tradisjonell ukrainsk mat i tradisjonelle ukrainske omgivelser – midt i Kiev – er fortsatt denne restauranten en av de aller beste.

Pervak

Denne restauranten har jeg besøkt hver gang jeg har vært her nede, og den seiler opp som den kanskje aller beste. Businesslunsjen er ikke til å tro, 48 hryvna for en treretters middag, brød og drikke. De serverer også litt ukrainsk salo og annet snadder til brødet, uansett hva du bestiller, og serverer som ren rutine en liten kurv tørt, saltet brød når du bestiller øl. Også utenom businesslunsjen er maten god og billig. Kelnerne er mange og blide, og her har jeg aldri opplevd å bli mast på eller foreslått mer enn jeg vil ha.

Restauranten har flere avdelinger. Blant annet har de en avdeling mer i pubstil, med barkrakker laget som hesterygger, med sadel og det hele. Her er det godt å sitte om man bare vil ha en øl, eller om det ikke er så farlig med maten.

På TV-skjermer artig satt inn i rammer for maleri viser de gamle stumfilmer, gjerne med Charlie Chaplin. WiFi er gratis, og man trenger ikke noe passord eller stress for å logge seg på. Restauranten er rett og slett utmerket.

***

God appetitt!

4 kommentarer på “Restauranter i Kiev

 1. Tor sier:

  Jeg og min kopne har vært flere ganger på Da Vinci da den lå i Khreshchatyk str 6.Den ble borte da området ble modernisert. Har den flyttet til Volodymyrs’ka St, 12?.Hvis det er samme resturant vi snakker om kan jeg også sterkt anbefale denne.
  Tor

  • esalen sier:

   Det er samme restaurant. Jeg kjente ikke til at den tidligere lå i Khresjtsjasik, men denne restauranten ligger i alle fall i Volodymyrskaja ul 12, mellom Sofiakirken og St. Andrej-kirken til Rastrelli. At den blir anbefalt tyder også så absolutt på at vi snakker om samme restaurant.

 2. THL sier:

  Jeg og min kone har vært flere ganger på Da Vinci da den lå i Khreshchatyk str 6. Den ble borte da området ble modernisert. Har den flyttet til Volodymyrs’ka St, 12?.Hvis det er samme restaurant vi snakker om kan jeg også sterkt anbefale denne.

 3. THL sier:

  Jeg og min kone har vært flere ganger på Da Vinci da den lå i Khreshchatyk str 6. Den ble borte da området ble modernisert. Har den flyttet til Volodymyrs’ka St, 12?.Hvis det er samme restaurant vi snakker om kan jeg også sterkt anbefale denne!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s