Mennesket er ikke et middel

«Mennesket skal være et mål, ikke et middel», sa den tyske filosofen Immanuel Kant, slik jeg siterer ham etter hukommelsen. Dette er opprinnelig et uttrykk for ganske dyp moralfilosofi, men har med tiden blitt nesten en slags godkjøpsuttalelse, folk som slett ikke er særlig moralske av seg kan bruke i tide og utide, for å få litt moralsk tyngde i sin argumentasjon. Jeg har aldri brukt det, inntil det nå er så til de grader på sin plass etter at KRF brakte en person med Downs syndrom til stortinget i uken.

Meningen med Kants setning er slik jeg forstår den at et menneske skal være et mål i seg selv, og ikke et middel for å nå andre mål. Du skal ikke bruke andre mennesker som et middel til å nå dine mål.

KRF har selvsagt blitt kritisert for det de gjorde. Det samme har to av de andre opposisjonspartiene, Høyre og Fremskrittspartiet, som har tatt med seg henholdsvis anorektikere og rullestolbrukere til Stortingets vandrehall. Det er selvfølgelig like forkastelig dette, men det var nå en gang slik at diskusjonen oppsto etter at KRF også hadde gjort sitt stunt. Det var en slags grense som ble nådd.

Etter at kritikken kom har KRF forsvart seg som den forsvarer seg som tror han har en vanntett plan, men så blir den likevel avslørt. De sier at de var ikke ute etter show, ikke etter oppmerksomhet, de ville hjelpe et menneske og det er klart at statsministeren må møte folk. Men dette forsvaret faller ganske så lett fra hverandre, for eksempel er det forskjell på å møte folk og på å møte folk foran TV-kamera. Det første er å møte folk, det andre er å vise seg frem.

Saken er den, at KRF leste dette leserbrevet eller om det var en kronikk denne personen med Downs hadde skrevet i VG. De tenkte ikke at «denne personen kan vi hjelpe», men «denne personen kan hjelpe oss å få mer stemmer». Det var knapt nok det siste, for ikke så mye å hjelpe KRF, kan det ødelegge for Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet om han oppfører seg klønete med henne foran alle TV-apparatene. Hvis det virkelig var henne de ville hjelpe, hvorfor da alle TV-kameraene? Hvorfor nettopp etter endt arbeidsdag for Jens Stoltenberg, mer eller mindre uforberedt? Eller vil KRF virkelig prøve å holde et argument om at de «trodde dette ville få AP og Stoltenberg til å skifte mening, når det kommer til personer med Donws»? Både Stoltenberg og Høybråthen er mer rutinerte enn som så.

Stoltenberg klarte seg selvsagt helt ok sammen med denne stakkars jenta som ble vist frem. Han er profesjonell, sier det han skal, og går videre. Da er det verre med henne. Hva skulle hun gjøre egentlig?

Om KRF ikke er så opptatt av Kant, så har de en god bok som heter Bibelen. De leser den også for å finne livsvisdom i den, og ikke for å finne motargumenter mot dem som tror på den. I evangeliene står det mye og fint om kjærligheten, man skal elske sin neste som seg selv, for eksempel, og det gjelder ikke bare personer med Downs, men også folk fra andre parti. Inkludert statsministere. Man skal ikke sette dem i vanskelige situasjoner, bare for å få dem til å snuble. I bedehusmiljøene skriver ungdommen «WWJD», det er kult og på engelsk, «What would Jesus do». Jeg har alltid tenkt det var litt dumt og litt barnslig og litt amerikansk. Men akkurat i dette tilfellet hadde det nok hjulpet helt opp til toppen av landets største, kristne parti. Hva ville Jesus gjort? Om han møtte en slik kvinne med Downs? Ville han tatt henne med til statsmakten for å vise sin moralske overlegenhet?

Skammelig var det, av KRF, og av alle andre som bruker mennesker i vanskeligheter for å få stemmer og oppmerksomhet. Ekte kjærlighet trenger ikke vise seg frem. Og politikk kan godt drives med redelige midler. Forhåpentligvis vil velgerne gjennomskue dette, om ikke politikerne selv gjør det.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s