Med iPhone 4S har jeg fått en smarttelefon så hendig at jeg kan bruke den til å skrive bloggposter. Jeg har lastet ned app fra WordPress, det er gjort på et øyeblikk. Telefonen er en like klar forbedring fra min gamle Nokia N82, som den var fra min forrige. Det var min første smarttelefon, og min første med Wifi. Det var også den første som for alvor kunne fotografere og ta bilder. Jeg trodde aldri jeg skulle ha behov for forbedring.
Med Samsung Galaxy ran fra i fjor visste jeg noenlunde hva jeg gikk til. Men Apple-telefonen er mindre og lettere, samtidig som funksjonaliteten er den samme. Alt det tankeren kan, kan telefonen også. Jeg har ingen problemer med å lese på den, også lengre tekster, og skrivingen går for min del så raskt og greit at jeg ikke har problemer med å i det minste starte på bloggtekster og annet jeg skriver. Det er redigeringen som må bli gjort på større skjerm.
Men la oss nå ta det systematisk, som vi pleier. Det er en samviitighetsfull anmeldelse fra en vanlig bruker, og ikke en magasinskribent som får den tilsendt gratis, og prøver alt mulig lynraske for å være først ute med anmeldelsen.
App
Noe av det viktigste som parkerte Nokia som mobiltelefonprodusent, og vel også etter hvert Microsoft som dataprodusent, er muligheten til å lage apper. Her er Apple kongen av alle. Jeg kommer ikke til å bli den største storforbrukeren av slikt, men jeg skjønner dem som blir hektet. Hadde dette kommet på begynnelsen av 90-tallet, da jeg var under 20 og opptatt av data, ville jeg garantert laget apper selv. Jeg har lastet ned noen få, det er så enkelt at det er en fornøyelse i seg selv. Og det er ganske kjekt å bruke dem også. Noen er til og med nyttige.
Batteri
Det store ankepunktet blant mange av de tekniske duppedittene som kommer ut, er batterilevetiden. Det hjelper ikke at telefonen kan en rekke med triks, så lenge den går ut på batteri hele tiden. Her tror jeg kanskje produsentene tar noen snarveier, siden de vet batteriet blir målt når telefonen er ny. Da er batteriet også nytt og friskt, og vil vare en stund. Men det går for raskt at batteriet blir slitt, sånn at man ikke helt kam stole på det. Forbrukerne skulle ikke finne seg i selgernes påstand om at disse tingene skal skiftes ut i løpet av tre år, uansett. Jeg mener dagens fotografiapparater har en akseptabel batteristandard. De kan man bruke en god stund før man må lade dem opp. Min iPhone må lades opp etter et par dager med normal bruk. Jeg synes det er for ofte.
Design
Jeg er av dem som foretrekker begrepet utseende fremfor design. Det er sikkert ikke så mange av oss, i hvert fall ikke blant dedikerte brukere av iPhone. Utseendet er i alle tilfeller førsteklasses. Telefonen er svært tiltalende å bruke. Det ser alt sammen nydelig ut.
Kamera
Det er et 8 pixlers lommekamera på telefonen. Det er kjempeoppløsning, og alt hva man trenger. Kameraet er også lett å bruke. Det er bortimot øyeblikkelig klart når man trykker på ikonet, og som alle andre ikon er det maksimalt to tastetrykk unna hvor man enn måtte befinne seg. Telefonen tar fine bilder, så lenge motivet ikke beveger seg for hurtig. Jeg tror kanskje det som tilsvarer lukketidrn er litt langsom på de automatiske innstillingene. Jeg forsøkte å ta bilde av et barn s hoppet i sofaen, det gikk ikke. Fargene blir også litt rare når jeg legger bildene over på PC. Men på telefonen ser de upåklagelige ut, og til å være et kamera man har tilgjengelig overalt hvor man har mobiltelefonen tilgjengelig er dette kjempegreier.
Kameraet har litt få funksjoner. Digital behandling av bildet finnes det dataprogrammer som kan ta seg, jeg trenger ingenting for alskens effekter. Men det hadde vært fint med en tidsinnstilling, så man fikk tatt bilder der en selv er med. For dette – og alskens digital billedbehandling – kan man laste ned en app.
Musikk
Dette er mitt første med applesystemet i musikkoverføring og avspilling. Det tok tid før jeg fant ut man måtte laste ned iTunes, eller hva det heter, på PC, for å overføre filene. Jeg har ennå ikke gjort det. Alt jeg hører på på telefonen er podcaster og annen gratis nedlasting fra Internett. Det er kjempegreier, bra lyd, og lett å finne frem og spille av.
Podcast
Dette er kanskje det store for meg med telefonen. Det er sikkert gammelt nytt for de fleste, og jeg hadde også både hørt om det og brukt det, men liksom aldri helt skjønt vitsen. Hvorfor ikke bare vanlig nedlasting? Podcasten går mye raskere, det er veldig lett å finne frem og på iPhone rett og slett kjekt å laste ned. Jeg har lagt meg på BBC sine vitenskapsprogrammer, det finnes hundrevis av dem, In our time, er min favoritt. Der laster jeg ned alle programmene, klare til å høres, hvor jeg enn går og står. Det er også lettere enn noensinne å høre om igjen et program man har gått glipp av, fra radiostasjoner over hele verden.
Jeg poster et utkast, for ikke å miste hva jeg har skrevet.