Olia er tatt opp ved UiS

I dag kom meldingen fra samordna opptak om at Olua er tatt opp i årsstudium i matematkk. Da kan hun endelig begynne på formell utdannelse også i Norge. Fra en kafe i Gurzuf, Krim, takket vi ja. Det er litt av en verden.

Gurzuf er for øvrig stedet Anton Tsjekhov hadde sin datsja her på Krim. Den datsjaen koster det en neve hryvnaer å besøke. Jeg har gjort det, og skulle gladelig gjort det igjen, men Olia liker ikke at pengene går til etterkommerne etter Tsjekhovs enke. Hun synes ikke disse har gjort seg fortjent til Tsjekhovs popularitet, og hun synes de er for grådige. Dermed har ikke Gurzuf så mye å by på, selv om det er et av de vakreste stede her på Krim, både fra naturens side og i kvaliteten på utbyggingen. Her, på Jalta-siden av bjørnefjellet Aju dag, reiser mange av Ukrainas og Russlands rikfolk på ferie, og det synes. Olia og jeg er derfor relativt sjelden, alt er dyrt (etter Krims standard, jeg ville ikke tenkt på det, hadde det ikke vært for Olia), og gratisstrendene er ikke noe videre.

Men dette skulle handle om Olia og hennes opptak til årsstudiet i matematikk. Det er riktignok et åpent studium, men for Olia har det vært en lang vei å komme dit.

Først gjaldt det å få godkjent utdannelsen fra Ukraina. Det tok sin tid hos NOKUT, de er tydeligvis strengere med å sjekke papirene til våre nye landsmenn, enn fra våre egne, som infame Liv Løvberg, som lurte en rekke offentlige institusjoner i en årrekke med sine falske papirer. Det var ganske provoserende at dette kom opp, samtidig som Olia fikk kappet utdannelsen sin med et år, og karakterene med et helt poeng i snitt. Den siste er tøff, siden karaktergrensene i Ukraina går fra 1 – 5, og når disse blir kappet med en, er det umulig å få bedre enn fire i snitt.

Dermed var i praksis alle studier med karakterkrav avskåret. Med litt ettertanke er jeg enig i praksisen. Ukraina er et land med mye korrupsjon, også i skolevesenet. Det samme gjelder mange av de andre landene vi får immigranter fra. Det blir urettferdig om disse med kjøpte karakterer tar plassene fra norske elever, som vi har rimelig kontroll over hvordan karakterene blir satt for.

Olia og jeg brukte i hvert fall ikke mye tid på å ergre oss. Tannlegestidiet, som hun opprinnelig hadde tenkt, og som hadde passet henne utmerket, ble umulig. Det var bare å finne andre alternativ.

Men først måtte hun få på plass Bergenstesten, norsktesten som kvalifiserer for høyere utdanning. Også denne støtter jeg, og jeg mener kravene bør være høye. Det er bjørnetjeneste å sende utenlandske studenter til norske studiet før de kan språket skikkelig.

For Olia ble første forsøk for tidlig, etter et halvt år i Norge var hun sjanseløs. Andre forsøk, etter halvannet, gikk imidlertid så vidt. Dette var i fjor. Hun var da klar til å begynne studier, når hun bare ellers også var kvalifisert.

Til det manglet realfagskompetansen. Hun ville nemlig ta ingeniørfagsutdannelse, trass mine overtalelsesforsøk. Hennes talent er språk, og hun er også kvikk i mange andre teoretiske og praktiske fag. Mot matematikken og alt som ligner den, har hun motvilje.

Så hun forsøkte å få realfagskompetansen i orden ved å ta eksamener i fag fra norsk videregående skole. Jeg vil ikke gå god for at vår matematikk i skolen ligger lenger fremme enn den russiske, jeg kan fort gjette det motsatte, men for Olia var det godt å få prøve seg på disse fagene, for hva enn hun hadde kunnet fra Ukraina, så hadde hun glemt det.

Ordentlig fart på det ble det først nå siste året da hun tok forkurset for ingeniørutdannung. Først nå begynte hun å lese noenlunde systematisk, og for alvor gjøre oppgavene som fulgte med. Det førte til at hun fikk de nødvendige resultatene.

Det gjenstår en konteeksamen i fysikk, det er den som gjør at hun ikke blir tatt opp i ingeniørstudiet hun ville begynne på. Men hun har også skiftet mening, etter kraftig påvirkning fra dem rundt seg. Det er bedre å bli lærer enn ingeniør. Vi har det så godt her på Krim, det er for galt hvis vi bare skal få være her noen få uker i året. Vi trenger lang sommerferie.

Likevel forbereder hun seg godt til eksamen hun skal ha i august. Hun leser til og med på stranden, og gjør oppgaver med kalkulator og det hele. Det er ikke verst. Og nå begynner hun å få betalt. Endelig er hun i gang med en utdannelse som vil kunne føre til en normalt betalt jobb.

20120721-113420.jpg

20120721-113510.jpg

20120721-113652.jpg

20120721-113400.jpg

20120721-113445.jpg

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Olia.

2 kommentarer på “Olia er tatt opp ved UiS

  1. Karimor sier:

    Hurra for Olia!! Hun er super!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s