Permanent oppholdstillatelse

I går kom beviset i posten. Det er et lite plastkort på størrelse med et bankkort. Slik de fleste identitetskortene er nå for tiden. På kortet er det et bilde av min kone Olga, og det står at hun nå har permanent oppholdstillatelse i kongeriket Norge. Med det oppfyller hun også vilkårene for norsk statsborgerskap. Det vil antagelig gå i orden i løpet av våren, slik at hun kan stemme ved valget nå i høst. Og hun kan reise til utlandet sånn som alle norske statsborgere kan, og hun slipper styret og kostnadene med å fornye oppholdstilatelsen hvert år.

Kravene som er nødvendige for å få innvilget permanent oppholdstillatelse står godt og greit forklart på UDI sine hjemmesider. Der står også hvordan man skal gå frem for å søke. For de som er kommet til Norge på familiegjenforening etter giftemål, er det viktigste kravet at de skal ha bodd i Norge sammenhengende i tre år. Olia kom julen 2009, og passerte altså tre år for en knapp måned siden. I tillegg er det krav om deltakelse i opplæring i norsk språk og norsk samfunnskunnskap. Fra 2012 er disse reglene skjerpet, fra til sammen 300 timer til sammenlagt 600 timer norsk og samfunnskunnskap.

Det er politikernes fine ord om integrering som ligger bak denne doblingen, som ikke tar hensyn til hvilket utbytte deltakerne har i undervisningen. For Olga opplevdes mange av timene særlig i norsk språk som meningsløse, siden hun allerede kunne norsk ganske godt da hun kom, og hadde bestått alle nødvendige tester da hun hadde de siste undervisningstimene. I andre kulturer ville det vi kaller integrering fort kunne kalles indoktrinering. Vi kaller oss åpne og tolerante. Men nåde den innvandrer som er kritisk til våre grunnleggende verdier. Hele intensjonen med dette kurset sier litt om hvor overlegne vi føler oss. Vi legger ikke frem vårt samfunnssyn og våre holdninger som noe som er åpent for diskusjon, det er noe vi skal lære bort. For innvandrere fra andre kulturer og med et annet samfunnssyn må det til tider oppleves ganske nedlatende, hvordan vi legger frem vårt syn som riktig, mens deres syn er feil.

Om Olga nå blir norsk statsborger så vil hun aldri bli norsk. Hun er i Norge fordi hun er gift med meg. Men hennes tanker er i Ukraina, hennes identitet er russisk, hun vil alltid føle seg fremmed her hos oss. Enda hvor kritisk hun er til alt tullet som foregår i hennes egentlige hjemland, og hvor mye elendig det er med så mange russere og ukrainere, så er hun umåtelig stolt av sitt hjemland, og vil forsvare det til sin død. Også dets måte å tenke og oppføre seg på. Der er folk for eksempel åpent og ærlig drittsekker, mens her hos oss foregår baksnakkingen og selvdiggingen bak et skinn av vennlighet. Russere er til å stole på, med det at du med en gang forstår at her må du ikke stole på noen. Her i Norge blir man lurt av falske smil.

Det var mest praktiske forhold som gjorde at Olga valgte å søke permanent oppholdstillatelse. Det viktigste er at det koste et par tusen kroner å fornye den midlertidige hvert år. Det er også plagsomt med måneder med behandlingstid hver gang. I fjor gjorde det at vi ikke fikk reist til Kiev i vinterferien. Nå kom bekreftelsen på at oppholdstillatelsen var innvilget i juleferien, slik at vi allerede har bestilt billetter og kan reise. Nå blir det ikke flere problemer med å reise dit når det passer oss. Det er derfor Olia er så glad for den permanente oppholdstillatelsen hun har fått.

8 kommentarer på “Permanent oppholdstillatelse

 1. Karimor sier:

  Hurra for Olia! Det er også tankevekkende å lese hvordan du skriver at vår måte å gjøre ting på er rett – alle andre tar feil. Vi må visst gå litt i oss selv her!

 2. Mnosia sier:

  Hurra for Olia!!!! Gratulerer!!! Og hilsen fra Polen.

 3. kjell andreassen sier:

  Mistet hun sitt ukrainske pass da hun fikk oppholdstillatelse?

  • esalen sier:

   Nei, og det er nok fordi hun ikke fikk norsk statsborgerskap, bare oppholdstillatelsen. Hun er altså ukrainsk statsborger med permanent oppholdstillatelse i Norge. Sånn er det jeg forstår det. Hun har i alle fall ukrainsk pass, og hun har ikke norsk pass. Hun har rett til å søke norsk statsborgerskap. Da mister hun sitt ukrainske pass, etter hva jeg tror, for det er ikke lov med dobbelt statsborgerskap, ukrainsk og norsk.

 4. Hei, jeg elsker å lese bloggen din!
  Har lært mye norsk her. 🙂

  Er brasiliansk, og har flyttet til Norge for 3 år siden på grunn av min norsk mann. Har akkurat søkt på min permanent oppholdstillatelse.
  Jeg opplever hverdag det du mener med at norsk måte å gjøre ting på er rett, og alle andre tar feil! Det er så dumt! Og det gjør vondt å føle seg underlegne på jobb… (selv om man kan mye)…

  Vennlig hilsen!
  Patricia
  Ps: jeg skal også være alltid brasiliansk, like som Olga!

  • esalen sier:

   En god venn av meg har også brasiliansk kjæreste, jeg skal besøke dem nå, som jeg er i Bergen i helgen. Hun snakker om mye av det samme, så det virker å være ganske representativt. De snakker brasiliansk med hverandre, så jeg hører ofte det vakre, brasilianske språk. Derfra får jeg også mange historier om hvordan det er i Brasil, mye jeg ellers ikke ville fått vite. De har hatt en del problemer i Norge, og måtte faktisk kontakte advokat for å få oppfylt sine rettigheter. Kjekt å ha deg som leser!

 5. Forresten skriver jeg også en blogg!
  Du er velkommen til å kikke, og eventuelt vise til den brasilianske kjæresten av din venn!

  http://paveitilbestatt.blogspot.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s