Jeg liker ikke sommertid

I dag er det sommertid igjen. Klokken stilles en time mot sommeren, altså fremover, og når sommertiden er ferdig en lørdag i oktober, stilles den også mot sommeren, altså bakover. Det er lett å holde orden på hvilken vei klokken skal gå, men det er ikke så lett å skjønne seg på hvorfor vi skal ha dette med sommertid lenger.

Tidligere var det et slit å huske på det, og få stilt alle klokkene i huset. Etter hvert som det ble mange tekniske duppeditter, avanserte nok til å ha en klokke, men ikke nok til å stille den selv, ble det litt av en jobb. Ofte kunne det være et lite problem å huske hvordan alle de forskjellige klokkene skulle stilles. Noen klokker kunne ha samme tiden hele året, de ble så lite brukt likevel.

Nå er de fleste klokker i hus koblet til internett på en måte, så de holder selv styr på hvordan de skal stilles. Og de stiller seg automatisk. Det er verken noe å huske på, eller noe å gjøre.

Likevel synes jeg dette med sommertid er en dum ting. Da jeg var liten, hørte jeg på dem som sa det var fint med lange, lyse kvelder. Og det er det jo. Men vi trenger ikke sommertid for å ha lange, lyse kvelder. Folk kan ha så lange, lyse kvelder de bare vil.

Poenget er at solen trenger 24 timer på å gå en runde rundt jorden, slik det ser ut her nede (det er selvsagt jorden som snurrer rundt, og får det til å se ut som om det er solen som går over himmelen). Et døgn skulle da naturlig være denne tiden. Det vil videre være naturlig å begynne døgnet akkurat i det solen starter på ferden, slik at jorden har snurret akkurat en halv gang rundt når det har gått akkurat et halvt døgn. Da vil solen stå midt på, det vil være middag, klokken vil være 12. Sånn er det også, i det som heter vintertid, og er den egentlige tiden. Da bruker solen 12 timer på å komme seg halvveis, det er middag, og 12 timer på å fullføre resten. Alt stemmer.

Så var det altså noen tenkte ut at det på den måten ville være like mange lyse timer før klokken 12, som etter. Siden folk gjerne sitter oppe litt lenger utpå kvelden, enn de står opp litt heller tidlig på morgenen, så er det når året går inn i sine lysere deler vår og sommer og tidlig høst kun om kveldene noen kan finne på å være våkne mens det er mørkt. Da må de ha på lys, og det går elektrisitet. Dermed ble siste halvdel flyttet, det ble flere timer i kveldshalvdelen, altså man setter ikke halvveis til halvveis, men forskyver en time. Det blir sommertid. Man begynner ikke å regne på døgnet når solen begynner sin ferd, men en time senere. Middag og halvveis blir klokken ett.

Det er tull og tøys, mener jeg. Det gjør at folk bare enda mer lever med sine tekniske dingser, enn med naturen rundt en. Det ville være bedre om man heller ble enig om å begynne på jobb og skole en time senere i sommerhalvåret, for det er i praksis det som skjer. Begynner man klokken 0800 sommertid, er det egentlig klokken 0900. Det er solens niende time på sin ferd, det er den tiden som teller. Vi vil da kunne følge med på hvordan jordens helling løfter solen stadig høyere opp på himmelen etter som året går, man vil ut i fra hvilket vindu solen skinner gjennom og hvordan, kunne anslå hva klokken er, og man trenger ikke justere noe på grunn av menneskelig overstyring.

Hovedargumentet for å beholde sommertiden er at «vi har nå engang blitt vant til det slik», og det er jo ikke noe særlig godt argument. Det ville i dag blitt svært vanskelig å innføre, om vi ikke hadde det fra før. Jeg er i mot, det er noe dill og noe tull, og noe som fjerner oss fra den naturen jeg mener vi bør føle oss som en del av og forstå.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s