Olia er kommet inn på ingeniørstudiet!

I dag falt resultatene fra Samordnaopptak, og det er klart at Olia fra høsten av blir ingeniørstudent.

Det tok henne fire år å komme dit. Hun kunne også ha klart det i fjor, men da hadde hun ennå tanker om å bli lærer, og valgte først å ta noe matematikkfag. Særlig nå i vår har hun fulgt en rekke med forelesninger i en rekke med fag og emner, mye ingeniørfag, for å få en smakebit på det hun kan tenke seg å gjøre i fremtiden. Hun har også skaffet seg bøkene i fagene, og lest i dem. På toppen tok hun opp fag fra videregående for å forbedre karakterene.

Det ble rent for mye, synes jeg. Så nå blir det godt når hun har et konkret fag å konsentrere seg om, og vite at det er dette det blir. Det har vært slitsomt for henne når alt har vært halvveis og usikkert. Nå kan hun konsentrere seg fullt og helt om disse studiene.

For oss nordmenn er det vanskelig å skjønne mentaliteten som ligger bak studievalget. Jeg kan si det sterkere: vi skjønner det ikke. Olia synes ikke det er noe kjekt med realfag, hun liker ikke matematikk, og hun må overvinne både sin egen motvilje og motstanden i lærestoffet for å få det inn i hodet, og skjønne det. Det er ikke som språk, der glosene og grammatikken bare strømmer inn på rett plass i hodet hennes, hun tar det veldig lett. Med matematikkens språk, må hun slite, som de fleste.

Hvorfor velger hun så ingeniørfag? Det er fordi dette er det mest praktiske med sikte på jobb. Det er mangel på ingeniører, og det er godt betalt. For Olia er det en like stor selvfølge at dette må telle mest, som det for oss er selvfølgelig at interesser og evner er det viktigste. Man må finne noe som er kjekt, sier vi. Man må finne noe man trives med.

Olia trives aller best med alt som har med klær og tøy og plagg å gjøre, sy og strikke, forskjellige stoff, forskjellige mønstre, farger og snitt, det er det hun kan sitte timevis på Internett og studere. Hun har også utdannelse innen dette fra Ukraina, som en slags mellomting av vår yrkeskole og høyskole (hovedprofesjonen hennes er italiensk og engelsk oversetter, hun har master i italiensk). Men det er ikke lett å se for seg hva slags jobb dette skulle resultere i, i Norge.

Derfor begynner hun på ingeniørstudiet til høsten. Det viktigste er studier som gir en god jobb, med god lønn. Selvsagt.

Reklamer

Én kommentar på “Olia er kommet inn på ingeniørstudiet!

  1. Karimor sier:

    Hipp, hipp, hipp hurra for Olia!!!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s