En tigger banker på vår dør

Han skulle ikke ha penger, han skulle ha mat.

I dag etter en vanlig lang og flott dag satt vi og spiste middag, Olia og jeg. Som vanlig var det hovedsakelig jeg som spiste, pusleporsjonene til Olia teller lite i sammenhengen. Det var suppe, som alltid kraftig, og så full av kjøtt og grønnsaker at det blir ikke feil å kalle det lapskaus. Det blir i skåler man vel så godt kan kalle boller, suppeboller, store som salatboller, og servert helt til randen med et dryss jernholdig dill eller andre lignende grønnsaker. Etterpå var det sirniki, «ostinger», blir kanskje det nærmeste å oversette med, laget av Tvorog, ost av feit melk. Et helt fat. Og flere hele, grove brød å forsyne seg med, pluss noen baguetter. Rikelig av alt. Servert med øl, og med juice, vin og kvas å bakke opp med.

Olia vasker vinduet mens jeg spiser. Det ringer på døren. – Du må åpne, sier hun, fornuftig, siden hun står med fuktige hender oppe i vinduskarmen. Jeg er minst opptatt. Jeg spiser bare.

Det er alltid noen i familien som ringer på. Vi låser døren, også når vi er hjemme, og i blant er det bedre bare å ringe på, enn å rote frem nøkkelen. Moren og niesen til Olia var ute, så det var helt sikkert dem som kommer tilbake.

Jeg åpner døren, den tunge døren av jern, og ser en fyr jeg aldri har sett før, stå nede i trappen og mumle noe på russisk. – Hva sa du? spør jeg. De eneste utenom familien som har ringt på, er bygningsarbeidere som er bestilt, og skal gjøre noe arbeid. Jeg trodde ikke vi ventet noe slikt arbeid nå. – Olia, roper jeg. – Det er til deg.

Olia kommer. Det viser seg at han spør om vi har noe å spise. Det var det jeg trodde jeg hørte, men jeg kunne ikke være sikker på at det var riktig, og hva vi eventuelt skulle gjøre med det. Olia går ut på kjøkkenet, og finner noe kjeks, petsjenki, hun gir ham. Han tar dem, takker, og går. Vi bor i fjerde etasje.

I Norge går debatten om vi skal forby tigging. Det er den slags vi diskuterer hos oss. Nå er det dessuten valg, så de ulike partiene har kanskje stemmer å hente på et standpunkt som appellerer. Det passer dessuten godt i mediene, siden det raskt berører moralske prinsipper, skal vi forby folk å ha det vondt, skal vi tillate busslaster med utlendinger som kommer hit ene og alene for å tigge. I det hele tatt.

Han som ringte på hos oss var antagelig fra noen av de tidligere Sentralasiatiske sovjetrepublikkene, Kasakhstan, Tadsjikistan, Usbekistan, eller noe sånt. Sånn så han ut.

Man kan ergre seg vel så mye over debatten, som over problemet med tigging i Norge. Et punkt der jeg ærlig og oppriktig mener det går for langt, er når det blir foreslått at vi må hjelpe tiggerne i deres hjemland, eventuelt at et forbud må bli fulgt opp av hjelp der de kommer fra. De aller fleste tiggerne er Sigøynere fra Romania. Romania er et EU-land, et fattig EU-land, riktignok, men like fullt. De får hjelp derfra. Hvorfor akkurat sigøynere i Romania, blant alle som har det vondt og vanskelig, skal hjelpes av ekstra norske bistandspenger, det kan ikke jeg begripe. Man skal ikke gjøre seg fortjent til ekstra hjelp, på grunn av at man klarer å samle busslaster med folk til Norge for å tigge penger.

Ukraina er også et fattig land. Si det ikke til dem, de er stolte, og har grunn til å være det. De ber ikke om vår hjelp, og trenger den heller ikke. De som tigger her, mangler gjerne en fot eller en arm, eller er på andre måter åpenbart ute av stand til å arbeide.

Folk i de Sentralasiatiske tidligere Sovjetrepublikkene drømmer om å komme til Ukraina, eller Russland. De kommer hit for å arbeide. Det er mer enn man kan si om tiggerne som kommer til Norge. Det vil være en grell urettferdighet om de som kommer til Norge for å stille sitt elende til skue, at det er disse vi vil gi av vår lettjente overflod, mens de som jobber hardt for å skjule den, de skal bare få fortsette med det.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s