Første bind av Tsjekhovs samlede er utlest

I årets vinterferie lastet jeg ned det som var av tekster av Dostojevskij, Tolstoj, Gogol, Tsjekhov og Turgenjev. Det er de offisielle samleverkene, på russisk, med omfattende noter. I sommer begynte jeg på Dostojevskij og Tsjekhov, med det mål å få lest dem ut, alt sammen. Med Tsjekhov skal det være en novelle til dagen, startet fra 1. juli, som skrevet i en morsom post, for de andre skal det være cirka en roman i måneden, men her har jeg kommet tregt i gang.

Det første bindet i Tsjekhov-samlingen inneholder tekster fra årene 1879 – 1882, da Tsjekhov var 19 – 22 år (han er født i 1860). Det er altså ungdomstekster, stort sett humoresker, som han skrev for forskjellige tidsskrift, for å finansiere medisinstudiene i Moskva. Her er en del artig, litt å smile og humre av, men få skikkelige perler. Den beste er nok novellen Суд – Retten – om en gutt som ute i den russiske provinsen angivelig skal ha stjålet penger av sin far, og nå skal straffes hardt. Med i straffekomiteen er faren, gudfaren, legeassistenten, kirketjeneren og den lokale lensmannen, gendarmen. Det er nydelig skildret, varmt og levende, om hvordan de voksne, viktige personene på det gudsforlatte stedet, så gjerne vil lære denne guttekjeltringen en lekse, og banke ham skikkelig. Den stakkars gutten har ingen sjanse mot overmakten, og finner seg lydig i sin straff, «riv meg opp», sier han, i et kraftigere uttrykk enn vårt «riv».

Særlig kirketjeneren er ivrig i at gutten stadig må få flere slag. Saken får en uventet – eller kanskje ventet – vending, da moren til gutten også kommer til. Det er en så artig historie, at jeg skal ikke gi bort slutten på den. Det er et velkjent motiv, og ideen er nok også brukt av andre, men det er skikkelig gjort, og har den modne Tsjekhovs signatur. Om ideen kanskje også er brukt av andre, så er den kanskje ikke brukt bedre enn her. Og rollen til de viktige folkene som står rundt gutten og vil ha strengere straff, det bringer noe nytt og originalt til motivet. Jeg har prøvd å oversette den på HeltGreiLitteratur.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s