Ukrainas økonomi

Nettsiden http://www.indexmundi.com har en fin graf over hvordan Ukrainas utenlandsgjeld har utviklet seg over årene. Grafen er lagt til på en lenke under, siden jeg ennå ikke har funnet ut hvordan jeg kopierer med mitt nye nettbrett.

Mye vondt kan sies om Sovjetøkonomien. Ukrainere og russere av i dag kan nok ha et nostalgisk forhold til den. Det var en tid de selv var rikere. Pengemangel var aldri noe problem. Varemangel kunne være det, men ikke sånn vi lærer at det var her i vesten. De nødvendige matvarene fantes det nok av, og folk hadde god råd til å kjøpe dem. Det har de ikke lenger. Men systemet var ikke bærekraftig. De drev rovdrift på ressursene, og satte alt inn på å opprettholde bløffen om at alt stod bra til. Det gjorde altså ikke det, og det kunne ikke vare. Som det heller ikke gjorde.

De tidligere Sovjetrepublikkene arvet mye vondt fra Sovjettiden. Det var få eller ingen som forstod seg på økonomi eller finans, få eller ingen visste noe særlig om demokrati, og veldig, veldig mange av de mektige trengte ikke utmerke seg noe særlig for å beholde posisjon og lønn. Lojalitet var viktigst. Fra Sovjettiden til oppløsningen på 90-tallet gikk de fleste av republikkene fra vondt til forferdelig mye verre. Land som tidligere hadde tilhørt en superstormakt fikk nå oppleve nød og sult, virkelig fattigdom.

Men landene arvet ingen utenlandsgjeld. Kommunistiske land holder seg for gode til slikt, lån og investeringer hører til kapitalismen. Heller ikke befolkningen hadde gjeld. Så vi fikk et system der de som hadde leilighet og bil satt veldig godt i det, de uten slet virkelig. Befolkningen er redd gjeld, og tar ikke opp. De har heller ikke lønn til å betjene den. Landene var også forsiktige med å ta opp. For Ukraina gjelder dette uduglige presidenter som Kutsjma og Kravtsjuk. Det er bare å lese av grafen under. Utenlandsgjelden begynner å ta seg opp fra 2004.

http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=94&c=up&l=en

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s