Så, har Russland stilt noe ultimatum?

Det er en deprimerende, alvorlig og farlig utvikling av situasjonen i Ukraina. Russland har mobilesert hæren, gjennomført truende øvelser nær grensen mot Ukraina, kontroversielt sendt inn ekstra styrker til Krim, og har også et vedtak fra dumaen om å kunne sende inn styrker i resten av Ukraina. I Ukraina sitter et skjørt regime, som uansett hvordan vi ser på det i vesten, kom til makten med tvilsomme metoder, og dermed ikke har full legitimitet i hele den ukrainske befolkningen, og i alle fall ikke i Russland. Dette regimet har mobilsert også den ukrainske hæren, møter Russland med knallhard retorikk, og ber om det internasjonale samfunns støtte i alt som måtte komme.

Dette er ingen lek. Alle skjønner at i slike situasjoner kan det oppstå skyting, drap og det som verre er, selv om dette ikke opprinnelig var meningen. Situasjonen kan komme ut av kontroll, som det heter. Det gjorde den for bare et par uker siden, i de blodige og dødelige kampene i Kiev. Nå er det mer enn noensinne viktig å holde hodet kaldt, ikke gjøre, si eller fremprovosere noe overilet, og generelt være ytterst forsiktige med alt som kan oppfattes som truende. Det kan skyldes en misforståelse. Eller at noen ønsker å fremprovosere et eller annet.

Nettopp i denne situasjonen er det NRK i dag på Her og nå klokken fem i dag, rapporterer at «Russland har stilt et ultimatum om at ukrainske styrker må forlate sine baser på Krim innen klokken fire i natt, eller så vi de bli stormet».

Det var et sjokk. Jeg har gjennom hele konflikten forsøkt å målbære russernes syn, få frem deres versjon av konflikten, og om ikke å forsvare, så i det minste forskøke å forstå hvorfor de handler som de gjør. Jeg har forsøkt å vise og forsiktig ment det russerne gjør på Krim, ikke er så veldig annerledes det ukrainerne gjorde i Kiev, og jeg er kritisk til at vi i vesten så ensidig fordømmer den ene handlingen og oppmuntrer den andre. Det er skremmende og provoserende, men det er fra russernes side forståelig at de sender til Krim, der de har legitime interesser, og der den russiske majoriteten av befolkningen ønsker dem velkommen. Det skal gjennomføres en folkeavstmening om Krims uavhengighet, eller om deres posisjon som autonom republikk under den Ukrainske stat, og det er klart at det ukrainske regimet ville kunne gjort alt  for å hindre en slik avstemming, om ikke russerne var der og passet på. Her møter vi i vesten oss selv i døren, for i mange andre områder i verden synes vi det er fint og hjelper til med at folket får bestemme hvem de vil høre til. Man kan godt mene Krim hører til Ukraina. Men man kan ikke så godt mene at det ikke kommer på tale med andre meninger, i alle fall ikke når det er de som bor på Krim, som mener.

Uansett, om russerne truer ukrainerne vekk fra Krim, så er det en åpenbart aggressiv handling. Til noe slikt finnes ikke noen parallell til det som skjedde i Kiev. Heller ikke går det an til å vri det til å være legitimt, enda hvor pro russisk man leser folkeretten. Det er kort og godt uakseptabelt. Og det er veldig dumt, for russerne trenger ikke å få bort disse små, gjenværende ukrainske basene. De har full kontroll allerede. De har ingen grunn til å pådra seg hele verdens vrede ytterligere, med en slik provokasjon. Da går det kanskje an å tenke at de ikke har kommet med noe sånt ultimatum?

Dette blir forsterket av NRKs intervju med Sverre Diesen. Han sier det er litt besynderlig at ultimatet kommer fra Svartehavsflåten i Sevastopol, hvordan kan den stille et ultimatum som gjelder hele Krim?

Burde ikke dette få det til å ringe noen bjeller hos NRK? Kanskje kunne de gå inn og sjekke russiske nettsteder, for eksempel Russian today, som på dette tidspunkt ikke har rapportert noen ting om dette? Kanskje burde de også ha reagert på at meldingen kom fra det ukrainske forsvarsdepartementet. Det er ledet av Ihor Tenyukh. Han er fra partiet Svoboda, en sjelden referanse til engelsk wikipedia kommer her, sjekk der hva dette partiet står for. Jeg vet jeg har mange lesere med russisk eller ukrainsk familie. Alle disse vet at de som er i mot jøder i disse landene, mener det. Svoboda er i mot både jøder og russere, og omtaler dem ofte i samme slengen. De mener de kontrollerer verden, og i alle fall Ukraina. Tenyukh er admiral, den admiralen som blokkerte marinebasen i Sevastopol i Russlands konflikt i Georgie i 2008. Han er ikke akkurat vennlig mot russere. Det kan meget godt tenkes at hans departement har fyrt opp en melding som ikke har kommet, eller gjort sitt beste for å misforstå en melding som kom i en helt annen form, og hadde en helt annen mening. Det kan kort og godt hende ultimatet aldri er sendt.

Klokken er nå 2055, og vi vet ennå ikke sikkert om ultimaetet er autentisk eller ikke. Det russiske nettstedet Russian today melder at forsvarsministeriet i Russland uttaler at det er totalt nonsens.

Kanskje er det den russiske forsvarsministeren som lyver, kanskje er det den ukrainske. Hva vet jeg? Kanskje er det ingen. Kanskje er noe feiltolket, med vilje, eller med et uhell. At den ukrainske forsvarsministeren, Ihor Tenyukh, fyrer opp stemningen, for å så det internasjonale samfunn på banen med full styrke, det er forståelig, tatt i betraktning hans interesser. At norske medier så til de grader går fem på, og NRK riktignok har dekning for alt de sier, «meldt av forsvarsdepartementet i Ukraina», «ennå ikke bekreftet», «vi vet ikke», så oppfører de seg i hele sendingen som om ultimatet er sant og virkelig.

Det samme gjør for øvrig TV2, i nyhetene som begynner nå. De starter sendingen med «stor spenning på Krim, etter russisk ultimatum», og først etterpå «russerne benekter ultimatet». Så fortsetter de sendingen som om ultimatet gjelder.

Alle skjønner at det nå gjelder å holde hodet kaldt, og ikke gjøre noe overilet. Og så klarer vi det ikke her oppe i Norge engang. Nyhetene bør dekkes for å dempe konflikten, ikke å forsterke den. Skal man misforstå, bør man gjøre det i retning av den beste mening, og ikke den verste. Denne konflikten er langt forbi det punkt der man må ta i litt for å gjøre det mer spennende.

Kanskje tar jeg feil. Kanskje var ultimatet reelt. Jeg har i så fall i det minste tatt feil, i et forsøk på å gjøre situasjonen mindre alvorlig enn den er. Jeg tror dessuten jeg har rett. Moskva er kanskje harde, aggressive og utspekulerte, men de er ikke dumme. Hvis de ikke har noe å tjene på å stille et sånt vanvittig ultimatum, så vil de heller ikke gjør det.

Tror jeg.

Og Russian Today har en twittermelding fra Shaun Walker, journalist i the Guardian, som har snakket med ukrainske representanter ultimatet skal være gitt til. De har heller ikke hørt noe om det, og sier det antagelig er – nonsens.

Det var ikke akkurat krevende kildekritikk som var nødvendig for å finne frem til denne artikkelen. Det er høyt oppe på overskriftene i den viktigste, engelskspråklige formidlerne av russiske nyheter. Hvis det nå viser seg at hele ultimatet er oppspinn, har russiske medier vist seg pinlig mye bedre enn våre liksom så gode vestlige, og det er kanskje på tide både mediene våre og politikerne våre går litt i seg selv og ser litt på sin egen oppfatning av konflikten. Og de kan godt spørre også det ukrainske regimet hva de egentlig driver med. Fra deres side er det jo ikke akkurat en lapsus, å sende ut en så alvorlig melding, i en så betent konflikt.

 

2 kommentarer på “Så, har Russland stilt noe ultimatum?

 1. Jacob sier:

  «FNs spesialutsending tatt til fange», har NRK som overskrift øverst på sin nyhetsside, og viser til Ukrainsk UD som kilde. Klikker man inn på artikkelen står det derimot «FNs visegeneralsekretær Jan Eliasson avviser at Serry er tatt til fange, men sier at han ble truet». Dette er jo noe ganske annet kan man si.

  Ellers så håper jeg inderlig at situasjonen snart roer seg ned.

 2. esalen sier:

  Ja, jeg ble rett og slett opprørt da jeg forstod den meldingen. Jeg hørte det først på nyhetene, at «spesialutsendingen var ikke tatt til fange allikevel», og gikk på NRK.no for å legge ut på Twitter. Der på NRKs nettsider var meldingen fremdeles, med overskriften du nevner. Det er ganske utrolig. Vi trenger ikke vestlige medier til å gjøre situasjonen mer spent enn den er. Da er jeg mye mer enig i han jeg hørte på BBC, at nå bør politikerne slutte å uttale seg til mediene, og heller begynne å snakke med hverandre. Og så bør mediene gjøre jobben sin, dobbeltsjekke når det kommer dramatiske meldinger, og kanskje ta en ekstra sjekk også i hodet sitt, om det gir mening det som blir meldt.

  Foreløpig spiller vestlige medier med, og fyrer ytterligere opp. Hadde de bare vært litt kritiske til ukrainske styresmakter, som de er til russiske, så hadde vi fått fjernet en god del støy og det ville være lettere å følge med. Herre min hatt, ta til fange FNs spesialutsending, det er jo splitter pine galskap, ikke engang idioter ville finne på noe slikt. Og uansett hva man mener om Russlands oppførsel og ledere, så er de veldig langt fra å være idioter. Bak russernes handlinger er det en meget klar tanke, og en meget klar strategi. De holder seg helt innenfor grensen av det som akkurat kan tøyes til å være innenfor gjeldende lover og regler, de har satt sine soldater ut på Krim på bakgrunn av tvilsomme invitasjoner fra den tvilsomt valgte nye presidenten på Krim, og en litt forsinket invitasjon fra presidenten i Ukraina. Denne presidenten er avsatt, men russerne kan jo si at denne avsettelsen var tvilsom. Og de har jo et poeng, siden han ble jaget bort, og aldri formelt har gått av.

  Gjennom dette har russerne skaffet seg kontrollen på Krim, og pådratt seg hele verdens vrede. Men befolkningen på Krim ønsker russerne til stede, og de vil mye heller ha med russerne å gjøre, enn med det nye regimet i Kiev, og hvis man setter seg litt inn i hva det nye regimet der står for og mener, så er ikke det så veldig rart. Russerne må manøvrere smart for å lirke Krim bort fra Ukraina, det blir ikke lett når verden er så i mot dem, og det er russerne nok meget klar over. Så da finner de ikke på noe tull, som å sende ut vanvittige ultimatum og ta nøytrale FN-utsendinger til fange. Nå kunne det se ut som de som truet ham, ønsket å ta ham med til flyplassen, altså sende ham hjem igjen. Det er ikke å ta til fange. Og det er ikke dumt, for denne utsendingen vil ikke tjene russernes interesser, men det er ikke slik man har til vane å oppføre seg.

  For Ukraina, derimot, er det tipp topp om verden tror russerne eller russiske sympatisører har tatt FNs utsending til fange. Om det så er fangenskapet som består i å kjøre ham tilbake til flyplassen. Å true en FN-utsending er alvorlig, så man skal ikke bagatellisere dette, men språkbruken til det ukrainske utenriksdepartementet går andre veien, og forsterker. Kanskje til og med etterpå at de selv vet bedre, for utsendingen fikk nå vitterlig gå med en gang og er nå i sikkerhet.

  I informasjonskrigen er der fra ukrainsk side positivt om verden tror mest mulig negativt om russerne. Derfor har de alt å tjene på at alle meldinger om mulig maktbruk fra russerne og russiske sympatisører får boltre seg på nettet. Om de er sanne eller ikke, er ikke så viktig som at russerne fremstår som mest mulig gale. Da er det enklest å vinne sympati for deres egen sak, og gjøre den internasjonale fordømmelsen av Russlands handling mest mulig kraftig. Antagelig er det krefter langt inn i det ukrainske regjeringsapparatet, som gjerne ser at det internasjonale samfunnet tar i bruk også sterkere virkemidler enn vanlig fordømmelse. Om Russerne opptrer aggressivt og voldelig, og ikke bare truende, så øker sjansene for å få til det.

  Igjen mener jeg at vi må holde hodet kaldt. Til tross for russernes voldsomme oppførsel, så ønsker de ikke krig. Det ville være veldig dumt av dem, og russerne er ikke dumme. De har gamblet veldig ved å gå så massivt inn på Krim. Om det kommer til kamphandlinger, vil det bare slå tilbake på dem selv. De vil aldri få beholde områder de tar fra Ukraina i krig. Men hvis de klarer å arrangere folkeavstemninger, der folket selv gir uttrykk for å ville forlate Ukraina, da kan det være håp om å vinne anerkjennelse på sikt.

  Jeg tror det er ganske mange i Ukraina som med frykt ser for seg et slikt scenario, og dermed forsøker å fremprovosere et eller annet som gjør Russlands posisjon umulig. Dermed er disse tvilsomme meldingene fra ukrainske departementer så provoserende, og ekstra provoserende er det at våre medier så lettvint sender dem videre.

  Det er jo ganske alvorlige saker vi har med å gjøre.

  Akkurat i denne saken var det riktignok mer alvorlig at spesialutsendingen ble truet, enn at NRK og utenriksdepartementet rotet med meldingen om det. Det vil jeg gjerne ha med, om enn trusselen ikke var så alvorlig som den ble fremstilt som.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s