Den vanvittige informasjonskrigen i Ukraina

Jeg har de siste dagene skrevet litt om utviklingen i Ukraina og på Krim, og jeg har forsøkt å få frem den russiske versjonen av hendelsene. Om enn russerne viser en uakseptabel oppførsel, er det ikke like sikkert de har en uakseptabel sak. Det er også ganske store problemer med det midlertidige regimet i Kiev, med valget som skal komme i mai, og den tilsynelatende uforbeholdne støtten dette regimet og deres versjon har fått av vestlige politikere og medier.

Man kan bli overveldet av oppgaven. På nettet flommer det over av nyheter og kommentarer, på seriøse nyhetsnettsteder i flere land, og på sosiale medier, youtube og – i siste rekke – alle kommentarfeltene. Fra begge sider er det åpenbare omskrivninger av sannheten, som at russisk side utelukkende kaller demonstrantene på majdan for fascister, og vestlig side utelukkende kaller dem fredelige. De vestlige mediene viser bilder av skadde demonstranter og politi som banker dem opp, russiske medier bilder av aggressive demonstranter og politi som står stille og forsøker å holde linjen mens de blir herjet med.

Videre har vestlige medier og politikere like fort som det oppstod, omfavnet og anerkjent det nye regimet i Kiev. Jeg forstår godt at dette er viktig. Det midlertidige regimet er skjørt, og de står overfor formidable utfordringer, både politisk og økonomisk, det blir ikke bedre om de i tillegg må svare for måten det er satt sammen på, og for medlemmenes tidligere synder. Likevel, det er mye her som er høyst tvilsomt, og det er ikke bare fordi russerne er slemme, at de ikke vil anerkjenne den. Samtidig har russiske medier omfavnet og anerkjent alt som har foregått på Krim. Som en sentralasiatisk pro russisk side formulerte det: Det er det eneste stedet i Ukraina som nå er fullt og helt konstitusjonelt lovlig.

Jeg har vært regelrett sint over vestlige mediers formidling av meldinger fra forskjellige departement i den ukrainske regjeringen. Det ene om at den russiske svartehavsflåten på Krim skal ha stilt et ultimatum, det andre at spesialutsendingen fra FN er tatt til fange. Det første var det ikke hold i i det hele tatt, ingen andre enn det ukrainske Forsvarsdepartementet skal ha hørt noe om dette ultimatet, og dette departementet er styrt av Ihor Tenjukh, fra Svoboda, fascistpartiet. Det andre var en sterk overdrivelse av at FN-utsendingen skal ha blitt truet.

Alt dette er ille nok. Det er mye mer som florerer, som det ikke går an å skrive om. Russerne elsker konspirasjonsteorier, de elsker rykter, og de har det med å velge den villeste forklaringen, om det er flere å velge mellom. De har også svært liten tro på tradisjonelle medier. Det tok veldig lang tid før jeg fikk overbevist min ukrainske kone at BBC var til å stole på. Hun foretrakk sin egen versjon, som «alle russere visste». Det var på den tiden det ikke var så farlig om man var ukrainer eller russer, den gang hun kunne si «hva er forskjellen». Det er ikke så lett nå lenger.

Uansett, dette skal handle om informasjonskrigen. I dag er det på YouTube sluppet en vanvittig video. Den er lekket, selvfølgelig er den det, og det er det russiske nettstedet RussianToday som først formidler den. For dem som synes det blir problematisk med dette nettstedet, som kanskje har litt for tette forbindelser til Kreml, så er den samme nyheten her formidlet i Guardian. I den snakker den estiske utenriksministeren, Umas Paet, snakker med EUs Catherine Ashton. På youtube er hele samtalen, interessant å høre, det er ingen tvil om at EU oppriktig ønsker at Ukraina skal utvikle seg til å bli en demokratisk rettsstat fritt for korrupsjon. Det er ikke noe spill.

Hva som gjør at russerne er interessert i at denne videoen blir spredd, er at Paet tar opp et høyst ømfintlig spørsmål. Det er en doktor, kalt Olga (senere av russiske medier identifisert som Olga Bogomolets, noe jeg igjen fant i artikkelen til Guardian), som i følge Paet og Ashton kunne være en god kandidat til å bli ny helseminister i Ukraina, men hun vil ikke være det uten å få med sine folk. Hun mener den nye regjeringen er av det gamle systemet, korrupte og dårlige.

Det er altså en skikkelig person til å stole på de snakker om, og en som ikke er interessert i å spre desinformasjon om hendelsene på Maidan i Kiev. Og så er det slik, at hun som doktor har sett skutte folk og tatt ut kuler fra folk på begge sider av kamphandlingene, både demonstranter og politi. Og så har hun som doktor observert at det er de samme kulene som er skutt på samme måte, noe som kan tyde på at det er de samme snikskytterne som har skutt på både demonstranter og politifolk. Det gir god fart i konspirasjonsteorier som allerede eksisterer. Det er deler av Maidandemonstrantene som har skutt mot andre demonstranter, for å øke hatet mot politiet og mot Janukovitsj, for å øke uroen, for å gjøre alt verre.

Hva skal man tro? Det er utenriksministeren i Estland som snakker med EUs utenrikspolitiske leder, og det er tydelig at de tar ryktene alvorlig i deres innbyrdes samtale. De mener det nye regimet i Kiev bør etterforske påstandene. Men som man vet, har regimet i Kiev fullt og helt opprettet sannheten om at politiet var voldelige og demonstrantene fredelige, og holder ingen mulighet åpen for nyanser. Det skjerper frontene. Det skjønner nok de to samtalepartnerne i den lekkede telefonsamtalen, men de kan ikke gjøre så mye med det.

Nå vil de ikke kommentere lekkede samtaler.

Og det er jo råtten å offentliggjøre den. Toppolitikere må kunne snakke fortrolig, uten at alt blir kjent og forsterket og vridd på i offentligheten. Men her må de være litt forsiktige med å klage så veldig, siden er alliert med USA, og USA er godt avslørt som den store overvåkeren av dem alle. For sikkerhets skyld med han som lot verden vite det, Edvard Snowden, trygt plassert i Russland.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s