Kandidatturneringen i sjakk 2014 i gang

Jeg tenkte å åpne bloggen for en post som ikke bare handler om krisen i Ukraina. Men jeg klarer ikke å holde den helt utenfor, og jeg får heller ikke skrevet innlegget på sin rette dag. Det er allerede fredag 14. Mars, de har spilt to runder, men jeg tilbakeposter for å få plass til enda et innlegg om krisen, i det helgen begynner. Det hender så mye, og det hender så fort.

Samtidig går livene videre, verden sin gang. Også i Russland og Ukraina. De er begge store sjakknasjoner, og deres spillere spiller mot hverandre, helt uten problemer og politiske markeringer, i Europamesterskapet i Armenia, og kandidatturneringen i Khanty-Masintsk, Russland.

I kandidatturneringen er det i år fire spillere fra Russland, en fra Armenia, en fra Bulgaria, en fra Aserbajdsjan og Anand fra India. Det er ingen fra Ukraina. Men den ene spilleren fra Russland, Sergej Karjakin, var tidligere ukrainsk statsborger og representerte tidligere Ukraina. Han gjorde russer av seg for noen år siden, helt uten politiske overtoner. Nå er situasjonen hans blitt spesiell. Han er fra Simferopol, på Krim. Kanskje vil alle fra hans hjemby være russere over helgen.

Jeg tror sant å si han ikke er så opptatt av det. Slekten hans er overveiende russisk, men det er såpass mange ukrainere også der, at det virker litt hipp som happ, om han skal være det ene eller det andre. Slik er det med mange, både på Krim og i selve Ukraina. Det blir svært sjelden diskutert politikk i sjakkverdenen. Det er bare litt mellom Armenia og Aserbajdsjan, og av og til mellom Israel og de arabiske landene, naturlig nok. Det ble bråk da en stor turnering som World Cup ble lagt til Libya for noen år siden, og israelske spillere ble nektet å delta. Da var det en del øvrige jødiske spillere som oppfordret til boikott.

Dette var for øvrig den turneringen et barn ved navn Magnus Carlsen debuterte på den virkelig internasjonale arenaen. Artig nok ville tilfellet at han skulle møte Aronian i første runde. Aronian er høyest ratet i årets kandidatturnering, og favoritt til å vinne retten til å møte Carlsen i kampen om mestertittelen nå i høst.

I så måtte fikk turneringen en dårlig start for den sjarmerende armeneren. Han tapte, for Anand, som han tradisjonelt har hatt et godt tak på, og som en nokså samlet sjakkverden mener er på vei nedover, nå. Hadde jeg skrevet posten i går, så ville det vært en dårlig start, og spekulasjoner om hvordan det går, men i dag har han allerede slått tilbake med knusende seier over Mamedjarov, aserbajdsjaneren. I det hele tatt var det en dramatisk dag, dag to, med tre avgjorte partier, og bare en remis. Kramnik, Svidler og Anand står med +1, som det heter på sjakkspråket. En seier mer enn tap. Russerne Kramnik og Svidler nedspilte de to andre russerne, Karjakin og Andreikin.

Det er ingen ukrainere med i turneringen, men pressetalssjefen, Anastasia Karlova, hun er fra Ukraina, og har vært aktiv på nettet til støtte for protestene på Majdan. Hun føler nok det som skjer. Så det er nok gitt klar beskjed om ingen politiske spørsmål under pressekonferansene. De har jo heller ikke noe der å gjøre, mener jeg. Dette er sjakkspillere. Det er en viktig turnering for dem, så de skal ikke bli bedt om å kommentere en krise de ikke har bedt om, og ikke har skyld i. Det er også viktig og bra at verden kan gå sin gang, og man konkurrerer på sjakkbrettet, og ikke med landegrenser og menneskeliv.

Kandidatturneringen går frem til 30. Mars.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Sport.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s