Overskuddsmateriale om situasjonen hittil

Jeg skriver på en tekst jeg håper skal bli en kronikk, men jeg har for mye på hjertet, og har problemer med å få det kort nok. Folk som følger med på bloggen, vil nok skjønne hva jeg snakker om. Situasjonen endrer seg også så fort, at om man ikke får den av gårde i tide, så vil innholdet i den være foreldet. Dette er fra før folkeavstemningen på Krim, da russerne fylte på med styrker på Krim, og alle var redde for at det skulle eksplodere i krig. Som alltid er mitt mål å få til en konstruktiv vei, å få til en forståelse av at begge parter har legitime mål, og at vi må slutte med å demonisere hverandre.

*

(Det er på tide å tenke konstruktivt, å finne en konstruktiv vei ut av uføret)

Situasjonen har allerede eskalert så langt at det begynner å bli vanskelig. Å sende militære styrker inn i fremmed land skal være en grense man ikke trår over. Man har gjort en rekke med sammenligninger, både med Russland i Abkhasia og Sør-Ossetia,  og USA i alle krigene de har ført, men invasjonen på Krim skiller seg helt ut med det at Russland bare tar seg til rette og sier dette området skal vi bare ha. I min hukommelse må vi tilbake til Saddam Hussein, og Iraks invasjon av Kuwait, for å finne noe slikt. Den gang reagerte verden med den mest enstemmige krigen som har vært.

Det er ikke så lett å utslette Russland som det var å utslette Irak. Uretten er heller ikke så opplagt. For om enn metodene Russland bruker er uakseptable, så er ikke argumentene de har bare å avvise. Her gjør vi i vesten, EU, USA og Norge, på ny feilen som bare skjerper frontene og eskalerer konflikten, i stedet for å forsøke å dempe dem. Fra første stund har vi ikke tatt russerne på alvor, ikke hørt på deres argumenter, ikke forstått deres frykt. En rekke dokumentarer, bøker, artikler, kommentarer og reportasjer om Putin, har bidratt godt til å sette Russland og Putin sammen i ett fiendebilde, slik at alle russiske interesser blir plassert inn i et KGB-aktig, diktatorisk stormannsvelde, også interessen til det russiske folk, helt vanlige mennesker.

De ser en vestlig verden som snakker om dialog, men som fra første stund ikke har hatt noe annet å tilby i denne dialogen enn full kapitulasjon. De ser at vestlige ukrainere har fått satt inn et vestlig regime ved makten, og at det skal holdes nyvalg uten at de østlige delene har fått tid til å bygge opp en kandidat å stemme på. De ser at en av de første lovene det nye og midlertidige regimet får vedtatt, er en reversering av loven som gjør russisk og andre minoritetsspråk offisielle i områder der de er i bruk av mer enn 10 % av befolkningen. De ser jublende ukrainske folkemengder rive ned russiske monumenter. De ser det nye regimet straks fortsette den russiske og ukrainske tradisjonen, med å straks man kommer til makten starte med å straffeforfølge og arrestere sine tidligere rivaler fra motparten, mens venner og medhjelpere går fri. Eller hvordan skal man ellers tolke den famøse strafferettslige forfølgelsen fra midlertidig president Turchenov: «massedrap på fredelige demonstranter». Enhver russer vet og har sett at disse demonstrasjonene langt fra var fredelige. Blant demonstrantene var det litt av hvert, og det kan vi ikke bare ignorere, om vi vil at russisk side skal ta vårt ønske om å komme dem i møte på alvor. Karakteristisk skal vold, drap og overgrep fra demonstrantene ikke etterforskes, for øvrig stikk motsatt sånn det var da Janukovitsj fremdeles hadde makten. Da var vi i vesten veldig opprørt over at politiet var sikret strafferettslig frihet samme hva de gjorde, mens voldelige demonstranter skulle straffeforfølges. Nå bør vi ha hjernekraft til å skjønne at det nå er den andre sidens tur til å være opprørt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s