Partene i konflikten – II Det internasjonale samfunn

Dette innlegget er skrevet en dag på etterskudd, og endret etter at det er postet.

*

Jeg tenkte jeg skulle få ro til å få skrevet noen poster om bakgrunnen for konflikten i Ukraina, der jeg skulle gjøre rede for de ulike interessene til partene som deltar i den. Men det var ikke så lett som jeg hadde tenkt. Postene blir mer omfattende enn jeg hadde sett for meg, og jeg har ikke så god tid til å skrive dem ordentlig. Dessuten raser det i vei med nye og viktige hendelser. I går ble det sluppet en lekket telefonsamtale, der Julia Timosjenko kommer med noen svært russiskfiendtlige uttalelser. De er knyttet til hendelsene på Krim, men Timosjenko vil både skyte og bombe, og hun sparer ikke på tabuordene. I dag kommer meldingen om at en av lederne for den såkalte Høyre sektor (Pravyj sektor), Aleksandr Muzytsjko, er skutt og drept, angivelig av ukrainske spesialstyrker. Det siste er en god nyhet. Han var en bølle, og så lenge han fikk gå fritt, var det vanskelig å ta på alvor det nye regime i Kievs ønske om å forhindre lovløse tilstander i landet og å ta avstand fra ytterliggående krefter.

I dag skal det imidlertid ikke handle om indre, ukrainske forhold. Det var i går. I dag skal det handle om det internasjonale samfunn, og deres interesser i krisen. Vi skal se at den er fylt av indre motsetninger.

Denne delen av innlegget er ikke ferdig…

USA

Det er vanskelig å skille hva USA sier og hva de mener. I deres egen versjon, er det slik at etter Berlinmurens fall og Sovjetunionens oppløsning, så skal den kalde krigen være slutt. Den ble vunnet av oss. Det viste seg at det demokratiske system i politikken og det markedsøkonomiske i økonomien var overlegent det kommunistiske i begge, Sovjetunionen og Østblokken tok feil hele tiden, så nå er det bare å ønske de tidligere kommunistlandene velkommen over på vinnerlaget. Alle landene i Øst-Europa fikk nokså straks betegnelsen partnere, mange av dem også rent formelt, i og med at de ble medlem av EU, og siden NATO, og det var en forståelse av at vi nå har felles interesser. Tegn på at interessene kanskje ikke alltid var så «felles» som det ble gitt inntrykk av, ble nedtonet.

Kampen om Ukraina går inn i dette bildet. Det er en utvidelse av USAs interessesone.

 

 

EU

I EU må vi skille mellom de enkelte land. De store og mektige, Storbritannia, Frankrike og Tyskland, er generelt sett mer tilbakeholdne, fordi det er de som må bære kostnadene ved en tung og langvarig konflikt med Russland. Det er også disse, særlig Tyskland, som må bidra om Ukraina skal få finansiell hjelp til å komme seg på beina igjen. I det sørlige Europa er det mange land som ikke bryr seg så veldig, som heller vil at EU skal løse sine egne problemer, før de går for dypt inn i andres. De sterkeste meningene finner vi i Øst-Europa, blant Russlands tidligere fiender. Polen og Lithauen leder her an, med Sveriges Carl Bildt, som en annen deltager som går hardt inn for strengere straffereaksjoner.

Resten av det internasjonale samfunn

Vi har et vestlig perspektiv på tingene, og vi kan lett få følelsen av at dette overskygger alt annet. Men i resten av verden, går tingene stort sett sin gang. I forsøket på å få gjennom FN-resolusjoner er det typisk at Russland stemmer mot, Kina er avholdende, mens resten er for. Det er ingen land utenom Russland som har anerkjent Krim som del av Russland, men Armenia har anerkjent folkeavstemningen som legitim. Jeg skal være litt forsiktig med å si for mye om ting jeg ikke har dekning for, men utenom i EU og i NATO-landene har ikke hva som skjer i Ukraina vekket den helt store interessen. De har aldri egentlig involvert seg, de følger med utenfra.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s