Sjakkspilleren Sergej Karjakin fra Krim

I går ble det uavgjort i partiet mellom Sergej Karjakin og aserbadjaneren, Shakrijar Mamedjarov.

Jeg har allerede lyst til å ta en avstikker. Jeg ville skrive noe foran Karjakin også, «russeren», for eksempel, siden han representerer den russiske sjakkføderasjonen. Han meldte overgang dit i 2009, lenge før det ble kontroversielt politisk å gå fra å være ukrainsk til russisk statsborger, når man er født og oppvokst på Krim. Den gang var det kontroversielt sportslig. Russland har nok av sterke spillere, og knapt nok plass til Karjakin, mens i Ukraina ville han være viktig for å fylle opp laget til mesterskap i lagsjakk. Det ble mumlet om økonomiske årsaker, mens Karjakins offisielle begrunnelse var at det var bedre treningsmuligheter i Russland, og han uansett skulle flytte til Moskva. Alt dette er sant. Sjakkspillere i Ukraina har ikke blitt spesielt godt behandlet økonomisk, og hvis Karjakin skal følge sine personlige ambisjoner, så er mulighetene til å  bli verdensmester større om han er russer bosatt i Russland. Dette var diskusjonen i 2009, som dere for eksempel kan se her, hos Chessvibes.

Nå er Karjakins overgang blitt mer betent. Jeg gikk på en chat-side, til Chssbomb.com, der man kan se live overføringer fra sjakkturneringer, med computer evalueringer, og altså chat. Noen mente der – det var forresten en kar som kalte seg «ElvisChessly» – at ukraineren Karjakin ville kjempe hardt for å vinne over russerne i kandidatturneringen som pågår nå i Khanty-Mansijsk, Sibir, Russland. Jeg skrev inn at Karjakin ikke var ukrainer, han var russer. Han hører til de 58 % på Krim som er etniske russere, som det nå heter (tenk, jeg er ikke så gammel, men jeg husker en tid der det ikke gav mening å sette «etnisk» foran en nasjonalitet, det var noe man ikke skulle gjøre, og det sitter i, for meg ser det rart ut, selv om det ikke er så lett å la være lenger), foreldrene og slekten er overveldende russiske. Men jeg fikk høre det i kommentarene etterpå, Karjakin var født i Ukraina, dermed er han ukrainer.

Så det er ikke så lett. Karjakin har aldri vært ukrainer annet enn i statsborgerskapet sitt. Og når han nå har skiftet dette statsborgerskapet, kan man saktens spørre hvor mye ukrainer det er igjen i ham. Men å skrive plumpt og greit at han er «russer», blir også litt spesielt, særlig nå. Det dekker over mange problem med nasjonaliteten og statsborgerskapet hans. Tysk Wikipedia har for sikkerhets skyld «ukrainsk-russisk» som betegnelse for ham, noe som vanskelig kan være annet enn feil. De har også den ukrainske skrivemåten for navnet hans i faktaboksen, ikke den russiske, enda han i snart fem år har vært russisk statsborger, navnet hans alltid har vært russisk, og Krim er russiskspråklig.

Tilbake til det jeg egentlig ville skrive om. Det ble altså remis mellom Karjakin og Mamedjarov i 12 og tredje siste runder i kandidatturneringen. Karjakin forblir dermed en av dem som har en liten sjanse til å ta igjen lederen Anand, og vinne retten til å møtte Magnus Carlsen i kamp om VM-tittelen, nå i høst. Karjakin ligger halvannet poeng bak inderen, og møter ham i innbyrdes oppgjør i morgen. Hadde Karjakin vunnet i dag, ville han ligget bare ett poeng bak, og ville tatt Anand igjen med seier. Det var derfor ganske stor spenning i dette partiet, i hvert fall for Karjakin selv, som har satset hardt med et stort støtteapparat i ryggen. Det ble også intenst, med Karjakin med sekunder igjen til å gjøre sine siste trekk frem til tidskontrollen. Anand, som selv satt i et parti han lå han til å vinne, tok seg tid til å la være å tenke over sitt parti og sitt trekk, og så heller på hvordan denne sekundstriden ble avgjort.

Det var derfor en litt mer ladet Karjakin som møtte til pressekonferansen enn vanlig. Jeg husker da han var i turneringen Norway Chess, her i Stavanger. Da var jeg og så flere av rundene i starten, der Karjakin gjorde det svært bra. Han var en veldig stille og forsiktig type, langt fra kontroversiell, typisk sjakkspiller, kan man si. Han stammet til og med lite grann. Nå i Khanty-Mansijsk, har han imidlertid ikke vært så lukket og forsiktig som hos i Sandnes og Stavanger. Han kom til pressekonferansen etter partiet mot Mamedjarov, og klaget på tidskontrollen og på reglene ved poenglikhet. Han sa det med et smil, og la ikke noen tyngde bak å få det endret, så det blir ingen skandale med Karjakin. Men det er likevel nye toner fra Karjakin, å ikke bare være fornøyd med alt og snakke om partiet han har spilt. Han har hittil ikke deltatt i sjakkpolitikken, eller den øvrige politikken.

Karjakin har også engasjert seg litt i hva som har hendt på Krim. Han lar det skinne igjennom at han er for Russland, og at han er glad for at Russland nå har overtatt. På Twitter skrev han 96,6 %, den dagen avstemningen var. Han har også hatt meldinger som «Om jeg ikke kan komme tilbake til fedrelandet (egentlig fødelandet), kan fedrelandet komme til meg». Han tvitret også at han leste talen til Putin, og at den strålte. På oppfordring om at han også måtte se videoopptak av talen, svarte han «absolutt».

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Karjakin fikk beskjed om å roe seg ned, og ikke gi uttrykk for slike meninger, da han kunne «utsette seg for kritikk». Den ukrainske sjakkspilleren Ponomariov, som selv er i vansker med den ukrainske sjakkføderasjonen, og sjelden er på landslaget, han ymtet frempå at det var drøyt av NorwayChess å invitere 4 russere til storturneringen i Sandnes og Stavanger. Russere som støtter aksjonen på Krim, skulle ikke få spille.

Det er jo litt spesielt. Karjakin er derfra. Omtrent 80 % stemte for at de heller ville tilhøre Russland, enn Krim. Det skulle ikke være overraskende at Karjakin skulle være en av dem. Han har jo allerede gjort russer av seg. Og det er jo ikke slik at Ukraina har gjort alt rett i denne saken. De har ikke akkurat sørget for at befolkningen på Krim skal føle seg hjemme i Ukraina. Heller har de stelt tingene til slik, at befolkningen er sjeleglad, når de nå ser ut til å slippe å måtte være det.

Da må det også være lov til å gi uttrykk for gleden. Også for sjakkspillere. Også på Twitter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s