Nok en forferdelig dag i Ukraina

Denne dagen er kanskje den forferdeligste av dem alle. Det var bare en finte, da midlertidig president Turtsjenov i går uttalte at de østlige delene av Ukraina er utenfor kontroll, og det nå gjelder å sørge for at opprøret ikke sprer seg. Den uttalelsen var ikke så dum, endelig å begynne å forholde seg til situasjonen som den er, og ikke som man mener den burde være. Men regimet i Kiev har slett ikke gitt opp sine to opprørsregioner. I dag sendte de tungt militær utstyr og personell inn for å slå ned opprøret med hard hånd, til enda en tragisk fiasko.

Det kan se ut som om man ikke vil ha fred. Tidlig på dagen ble to helikoptere skutt ned. Det er ufattelige nyheter, militærhelikoptere skutt ned i Ukraina, det kan ikke ha skjedd før i landets historie. Nå var det landets egen befolkning som skjøt ned et helikopter fra landets egne militærstyrker. Vesten tar det som bevis at det er russisk innblanding, selveste president Obama i USA uttalte at opprørerne hadde misiler, dem er de nødt til å ha fått av Russland. Russland, på sin side, vil ha fordømmelse i FN over at Kiev sender helikoptere mot sin egen befolkning. De advarer mot «katastrofale konsekvenser» hvis dette fortsetter.

Nå begynner de katastrofale konsekvensene, som er russisk invasjon eller regulære kamphandlinger, altså borgerkrigsliknende tilstander – som så godt som sikkert vil føre til en russisk invasjon, det begynner å åpne seg som en mulighet. Sånn som det er nå, går det ikke an å ha det i et land. Kiev er helt ute av stand til å roe ned situasjonen. Forsøkene gjør alt bare verre. Mange vil sikkert la seg provosere av en mening om at Kiev bare skal sitte med hendene i fanget, mens landet faller fra hverandre. De trenger ikke sitte med hendene i fanget. Løsningen er imidlertid ikke å bruke militærmakt.

Det er ganske mange ting som tyder på at russisk statsmakt er ganske godt involvert i oppstanden øst i Ukraina. De støtter temmelig sikkert med våpen, det kan godt hende de står bak den overordnede strategien, og det kan til og med være de har noen av sine spesialstyrker der. Som det er rimelig sikkert at det er ganske mange løse kanoner og eventyrere fra Russland og andre steder, som deltar i oppstanden, ikke er ukrainere, men heller ikke underlagt noen annen statsmakt.

Men som bilder fra BBC viser, der helt vanlige menn og kvinner, gjerne godt oppe i årene, kledd i sivil, som med bare hendene stopper en ukrainsk militærkolonne, så er det også svært mange, vanlige sivile borgere i Ukraina, som ikke på noe sett og vis vil være en del av Ukraina, som det nå tegner seg til å bli, og som vil satse liv og helse på å unngå det. Se filmen selv. De ukrainske soldatene, som sitter i tanks og andre pansrede militærkjøretøy, har åpenbart fått ordre om å opptre resolutt, og ikke la folk i sivil få stanse dem. De skyter i luften, og forsøker å kjøre tanksen gjennom folkemengden, men det gjør bare folk desperate, de stopper den med bare hendene, kvinner gråter fortvilet, og en gammel mann faller om i sjokk.

Regimet i Kiev insisterer på å være statsmakten for denne delen av befolkningen også. Sånn ser det ikke ut. De oppfører seg og uttaler seg som om denne delen av befolkningen ikke eksisterer, at de er russere eller under russisk kontroll, at de får penger eller blir ført bak lyset, alt annet enn at det er ganske mange i Ukraina som er dypt misfornøyd med hva som har skjedd, og det nye regimet som er kommet ut av det.

Her har det nye regimet i Kiev felles tunge med USA, NATO og i mindre grad med EU. Uttalelsene fra Kiev og Washington er mange ganger så like at de virker koordinerte, noe som hjelper i russisk propaganda om at regimet i Kiev er regimet i Washingtons nikkedukker. Det er også problematisk tydelig at USA bruker Ukraina i en maktkamp med Russland. De er ikke interessert i det beste for landet, og for folket i landet, om dette vil bety et styrket Russland. Dette går også rett hjem i russisk propaganda, det treffer den russiske nasjonalismen, de ønsker og forventer at statslederen – Putin – skal stå opp mot dette vestlige forsøket på å svekke Russland.

Derfor hjelper ikke sanksjoner. Russland vil ikke gi etter for dem, i en maktkamp om sitt viktigste naboland. Sanksjoner kan hjelpe på selvfølelsen for folk i Vesten og i Ukraina, det gir en følelse av at vi «gjør noe». Men om vi ønsker å løse krisen, nytter det ikke med sanksjoner. Her står mye mer på spill.

Det er dessuten slik at Russland vanskelig kan tillegges ansvaret for at folk er misfornøyd i øst. Særlig USA skal være litt forsiktige. Det er ikke så mange år siden de invaderte Irak på grunn av at de mente Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen. Det hadde han ikke, på tross av at USA la frem «bevis» på at han hadde det. Nå har USA lagt frem «bevis» på at russiske spesialstyrker er involvert i Ukraina, i form av fotografier av gjenkjennelige personer tatt i Ukraina og i Russland. Fotografiene ble lagt frem for organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa, før de reiste på oppdrag i Ukraina etter avtalen i Genève. De ble også gitt til internasjonale medier, der for eksempel New York times trykket dem uforbeholdent, mens BBC trykket med forbehold om at bildene ikke lot seg verifisere.

Det viser seg at bildene er hentet fra sosiale medier. Han som har tatt dem, sier de er tatt i Ukraina alle sammen. Det slår et stygt hull i påstanden om at det er russiske spesialstyrker. I følge det offisielle USA skulle det ene bildet være et gruppebilde «tatt i Russland». New York times har nå dementert sin egen sak.

USA skulle ikke tåle mange slike blemmer før de mister sin moralske overlegenhet i denne krisen. De vil være den som beskytter offeret Ukraina mot overgriperen Russland. Om de beskytter regimet i Kiev mot oppstand i egen befolkning, er saken ikke like opplagt. USA har jo en historie med å presse kjensgjerningene til å passe inn i sin versjon av konflikter. Man kan også gå inn på NATOs hjemmeside, og se hva de skriver, om hvorfor de er overbevist om at det er russiske spesialstyrker som deltar. Slett ikke alle argumenter er like overbevisende, som det at gruppene er «for fokusert på oppgaven», mens vanlige militsgrupper ofte «slapper av og røyker».

Jeg sier ikke at det ikke finnes russiske spesialstyrker i Ukraina, jeg tror også at det gjør det. Men det kan umulig være i det omfang som Kiev, USA og NATO vil ha det til. De har ikke lagt frem håndfast bevis, det er bare påstander. Og det er fullt av bilder og film og intervjuer av militsgrupper som vitterlig ikke er russiske.

Jeg forstår også at tid spiller en kritisk rolle, og at det haster for Kiev å få kontroll over opprørsregionene før de får avholdt folkeavstemningene sine den 11 mai. USA er også svært interessert i dette, og ser at en vellykket folkeavstemning vil øke Russlands innflytelse, og alvorlig svekke Ukrainas eget valg den 25 mai. De har ikke tid til å være kritiske til egen opptreden, og til å produsere håndfaste bevis på Russlands tilstedeværelse. De har også et godt argument i det avanserte utstyret noen av militsgruppene disponerer. Russland er involvert, og de har fordeler av uroen som utspiller seg.

Men løsningen Kiev har valgt, og som USA støtter, senest i uttalelser fra Obama i dag, om at operasjonene var balanserte og proporsjonale, den løsningen er bare konfliktdrivende. Det gjør bare befolkningen enda mer ivrig på å komme seg lengst mulig unna disse folkene som regjerer i Kiev, om det så skulle innebære å tilhøre Russland. Før denne krisen var det bare et lite mindretall som ønsket at Ukraina eller deler av Ukraina skulle bli styrt av Russland, nå kan det være muligheter for Russland å få flertall for det i Lugansk og Donetsk. At disse regionene vil stemme for autonomi og utstrakt selvstyre er åpenbart. Kiev og USA gir Russland skylden, i kampens hete må det kanskje være slik. Men når man får tenkt seg om og sett grundig på tingene, så må de nok ta en god del av skylden selv.

De forferdeligste nyhetene i går kom ikke fra Donetsk eller Lugansk, i øst, de kom fra Odessa, i sør. Det er også en russisk by, det var der revolusjonene startet i 1905. Den tilhører Ukraina nå, selvsagt, men historien til byen er russisk. Så langt har demonstrasjonene her ikke vært av de kraftigste. Kanskje skyldes det at den viktige havnebyen ligger langt unna grensen til Russland, slik at det er vanskeligere å få inn våpen og utstyr, kanskje skyldes det andre ting.

Uansett, i dag var det svært kraftige sammenstøt mellom pro russiske og pro ukrainske demonstranter i denne byen. Blant de pro ukrainske var en del fotballfans, og nå kan man jo plukke frem den famøse dokumentaren laget av BBC før europamesterskapet i 2012, om rasisme og høyreekstremistiske tendenser blant fotballfans i Ukraina og Polen. Den gang var det en stygg sverting av landet, skikkelig ovenfra og ned fra et rikt og vestlig land uten store problemer, og et østlig med problemer alle veier. Nå får vi sett at disse fotballfansene finnes ennå, og at de spiller en rolle.

Slosskampene endte med at de pro russiske demonstrantene barrikaderte seg inne i en offentlig bygning. Det ble kastet molotovcoctail, bygningen ble satt i brann, og flere titalls av de pro russiske demonstrantene døde, i det de ble brent inne, eller i fallet da de desperat hoppet ut av vinduene.

Dette er slakt av mennesker. Kommentarfeltene i mange russiske og ukrainske medier var skikkelig stygge, «endelig tar vi skikkelig igjen», var en gjennomgangstone. Det offisielle Kiev beklaget tapet av menneskeliv, men fremhevet igjen at russerne står bak. USA meldte at hendelsen var «uakseptabel».

Så hvordan skal man komme seg ut av dette? Man skaper en situasjon der russerne må komme inn med sine regulære styrker, for «å beskytte russiske interesser», som de kaller det. Sånn som Kiev oppfører seg, er det utenkelig at de skal klare å roe ned situasjonen. Nå har de også ukrainske grupper, godt ute til høyre politisk, som beveger seg omkring og opererer på egen hånd. Det tåles ikke mange angrep fra dem, før russerne kommer.

En russisk invasjon vil være en katastrofe. Men det er noe med Ukraina nå, som om det har en dragning mot denne katastrofen. Det er for mange som er mer opptatt av å straffe Russland, banke opprørerne, løse problemene med vold og makt, sette dem på plass, enn reelt ønsker å løse krisen. I en ren maktkamp om Ukraina, så vil Russland vinne. Det er mange som ikke liker det, men om dette er kjensgjerningen, er det dette vi må forholde oss til. Jo lenger situasjonen eskalerer, dess vanskeligere vil det bli å komme russerne – og den betydelige russiskvennlige delen av befolkningen i Ukraina – i møte.

Tiden renner ut. Og alle parter kjører på med mer av det samme.

7 kommentarer på “Nok en forferdelig dag i Ukraina

 1. Erland sier:

  De ser ut til å ha godt utstyr, disse pro-russiake aktivistene. Stakkars Russland, som blir beskylt for det ene og det andre. Unskyld meg hvis jeg virker å være dryppende ironisk her. Kanskje obama har et poeng? Det er ikke bare Russland som er smarte – usa har også en slags etteretning. I det hele tatt ser hele greia farligere ut enn noen gang før. Fra mitt synspunkt – som er i godstolen med et glass hvitvin – ser det ut til at Russland har litt for stor selvtillitt for øyeblikket. Jeg håper de tar til vettet.

 2. Erland sier:

  Unskyld meg. Du synes å mene at ukraina, fordi det er » russlands viktigste naboland», må finne seg i at russland blander seg inn i landets indre anliggender. Dette er et viktig grunnleggende premiss for analysene dine. Og det er her det svikter. Jeg kan ikke lenger ta dette alvorlig.

  Det er ingen av oss som vet noe om hvor mye eu, usa, cia, eller hva vet jeg, var involvert i det som skjedde da janukovich falt. De var nok involvert. Men jeg tipper at putin også var involvert, på sin måte, helt sikkert da janukovich snudde og ikke signerte avtalen med eu, og sikkert senere. Vi vet ikke så mye om dette, men det skulle ikke forundre meg at de var involvert på hver sin måte, både putin og vesten.

  Men du mener da antagelig at putin har mer rett til å involvere seg, i og med at det dreier seg om russland «viktigste naboland»? Det er drøyt.

  Det som skjedde i kiev var et kupp. Greit nok. Men det var ukrainere som gjorde det selv, det var en prosess som utviklet seg organisk, kan vi nesten si. Eller har amerikanerne eller andre hjulpet til her? Med våpen, eller på andre måter? Jeg tror ikke putin tør insinuere det. Det var vel ganske klart for en hel verden at dette var et klassisk folkelig opprør. Kanskje ble de oppmuntret av eu og andre. Sikkert.

  Kanskje kommer sannheten fram en gang.

  Det var fælt dette «fascistiske» kuppet for Putin. Men kanskje han var taktisk avventende og «lot det skje»? Som at dette var et elendig sjakk-trekk fra kiev sin side, som muligjorde for putin å sette inn nådestøtet et helt annet sted på brettet, nemlig krim. Og etter det har spillet gått sin gang, og kiev har gjort flere dårlige trekk, og er attpå til i tidsnød.

  Jeg skal ikke trekke denne analogien lenger. For det er jo ikke et spill som kiev har bedt om. Russland er plutselig en aktør midt i ukraina. De ber om at ukrainske militære snarest må trekke seg ut av øst-ukraina!!

  Sanksjoner er altså dumt, fordi Russland ikke bryr seg, tvert imot gjør det bare ting verre. Du må nesten snart komme med noen konstrultive forslag til løsning her. Hva skal kiev gjøre? Det har du vel i praksis gitt svaret på, nemlig at kiev må gjøre det putin ber dem om. Hvis du mener noe annet, så vil jeg høre det.

  • esalen sier:

   Kanskje vi skulle tatt de glassene hvitvin sammen, og fått klarert bort noen misforståelser og snakket sammen? Det ville være bra. Du kan godt mene at Ukraina ikke kan finne seg i russisk innblanding. Men det er ikke så lett å peke på hva de skal gjøre for å få slutt på denne innblandingen. Jeg tror ikke det er mulig. Derfor bør de finne seg i det. Jeg mener alternativet er verre.

   Du er nok mer opptatt enn jeg av hva russerne har rett til. De tar seg jo retten, enten de har den eller ikke. Det er som de gamle romerne sa det: contra vim non valet jus, om jeg husker det riktig. Mot makten gjelder retten ikke. Jeg forsvarer ikke at det skal være slik, men jeg vil gjerne konstare at det er slik.

   Det er også dette jeg mener med at Ukraina er Russlands viktigste naboland. Det er gammelt russisk område, de ser jo ikke på det som fremmed land, mange av dem. De kommer til å gjøre absolutt alt som står i deres makt for å holde landet innenfor sin egen innflytelsessfære. Det er for dem et spørsmål om nasjonal identitet og nasjonal sikkerhet. For dette er de villige til å risikere alt.

   Du kan godt si det er galt av russerne å tenke slik, men du endrer ikke russernes tenkemåte av den grunn, vet du. Skal du da sette hardt mot hardt, må du sette veldig hardt mot veldig hardt. Russerne vil gripe til våpen om det trengs, jeg mener ikke det er verdt det. Det må komme til en løsning uten våpenbruk.

   Den løsningen trenger ikke være noen katastrofe for Kiev, og Ukraina. Det holder å føderalisere landet, for eksempel, gi hver av delene større selvstyre og økt kontroll over egen politikk og økonomi. Det er ikke engang urimelig, splittet som landet er.

   Men det er noe undergangsaktig over hvordan Kiev nå oppfører seg. Det svake og midlertidige regimet er presset fra alle kanter, og kan ikke gå på kompromiss med russerne. Derfor fortsetter de disse halvhjertede tiltakene, på å slå ned opprøret, og med det kanskje bare puste liv til det.

   Med dødsfallene i Odessa har det plutselig blitt en fryktelig farlig situasjon. Nå har også de pro russiske delene av Ukraina fått sine martyrer, såkalte, slik de pro ukrainske delene hadde det. Jeg ser at det er forskjeller mellom de to. Men jeg er ikke part i konflikten. Det er blitt en slags selvoppfylt spådom for russisk propaganda at høyreekstreme ukrainere ville komme og drepe dem. Til å begynne med hørtes dette nesten litt komisk ut, nå er det nettopp det som skjer.

   Det er det jeg mener med at tiden renner ut. Voldsspiralen er allerede i ferd med å gå for langt. Og viljen og evnen til kompromiss blir vanskeligere og vanskeligere. Og min spådom er at uten kompromiss, så er Ukraina dødsdømt. Det ser derfor veldig farlig ut, og det gjør meg vondt.

 3. Det er endelig et solid vestlig medium som har tatt seg tid og anledning til å snakke litt med opprørerne i Øst-Ukraina:

  http://www.nytimes.com/2014/05/04/world/europe/behind-the-masks-in-ukraine-many-faces-of-rebellion.html?hp&_r=0

  Dette i kombinasjon med at en vestlig meningsmåling avslørte at 73 % av ukrainerne er svært misfornøyd med det midlertidige styret vil forhåpentlig dempe den verste retorikken i Vesten.

  Dagens storming av politistasjonen i Odessa – mens politiet stod og så på – lover ikke godt fremtiden i den byen.

  Jeg deler til fulle din pessimisme – det går fra vondt til mye verre i Ukraina nå.

  • esalen sier:

   Ja, jeg leste nettopp den artikkelen her på flyplassen i Frankfurt. Den gjorde meg mer enn opprørt, den inneholder motargumenter mot så godt som alt nestlederen i NATO la ut på hjemmesiden som bevis på at opprørerne er russiske. Bevis, i hermetegn. Jeg deler ikke din optimisme om at dette vil dempe retorikken i vest. USA vil kjøre beinhardt på dette. Det begynner å stå om mer enn bare prestisje og ikke å tape ansikt, også for dem. Mange av de som der tar beslutningene gidder jo heller ikke sette seg inn i forholdene, som det viser seg av et blogginnlegg et kongressmedlem la ut på nettet. Tjukt av faktafeil. Vår venn og kollega, Frode, har talt varmt om Ron Paul. Han anbefaler simpelthen USA å holde seg unna. For verdensfreden og for verdensøkonomien kunne det fort være det beste. For Ukraina og USA også. Snakk om konflikt der alle bare skyter seg og hverandre i føttene, og gjør det vondt for seg selv. Det er ganske utrolig hvordan alt, måned for måned, bare har blitt verre og verre i dette landet, og alle bare skriker og skriker om at alle andre har skylden, og turer frem på sin egen destruktive vei, som før.

 4. Erland sier:

  Ja,det går fra vondt til verre, det er vi i hvertfall enige om.

  Du skal ihvertfall ha takk, esalen, for at du ga et edruelig og redelig svar på min utblåsning, som jeg hadde fredag kveld etter å ha drukket et par glass vin, og chattet med en venn fra ukraina, mens det forferdelige i odessa skjedde.

  Jeg tror jeg kan se dette fra begge sider. Men hovedpoenget mitt er at russland faktisk HAR blandet seg inn i et annet lands anliggender. Og jeg er en idealist, jeg tror på rettferdighet og vil kjempe for den (i kommentarfeltene, haha).

  Eskalere er årets verb, de-eskalere var en stund et godt forsøk på et ny-verb, men det er en stund siden vi har hørt det nå. Jeg er enig med deg i at situasjonen vi ser nå er en spiral som er ute av kontroll. Dette går ikke bra. Men det er slik det går av og til i familier, eller ekteskap. Blir det konflikt blir det av og til full skjæring. Ukraina har, i alle fylker fra øst til vest, plenty med fattige arbeidsledige mennesker, ungdom i sin beste alder som lar seg førføre av nesten hva som helst.

  Steinfeldt var foresten i ilden i dagsrevyen i kveld, søndag, med et intervju med høyre-sektor lederen i ukraina, som jeg aldri husker hva heter, men som kunne berolige med at de hverken var pro eu eller nato.

  Dag Chr: jeg tviler ikke på at det du sier er riktig. Det er ingen tvil om at det er massiv motstand i øst-ukraina mot regimet i kiev. Det blir en folkebevegelse, og selv om russland har en finger med i spillet, er den genuin nok.

  • esalen sier:

   Han heter Dmitrij Jarosj, på engelsk gjengitt som Yarosh. Jeg skal se det klippet når jeg kommer hjem. Steinfeldt har intervjuet ham før, og var vel ikke da helt på høyde med situasjonen og med gruppen. Det er en løst sammensveiset gjeng, det vil si, de er visstnok veldig godt organisert, men hvor de kommer fra og hvordan rekrutteringen foregår er litt sånn som det faller seg. De består av mange fotballfans, såkalte ultras, som er rasistiske og ekstremistiske, og som ble brukt til virkelig stygt å gi et dårlig inntrykk av landet, forut for fotball-EM, da det ble laget en dokumentar om dem. Den gang var det mye bråk og støy, nå er det helt nedtonet i vestlige medier, tradisjonelle og sosiale. Det består også av folk med erfaring fra kriger rundt om i verden, i Tsjetsjenia og Georgia, og andre steder de kan kjempe mot russere. De er bevæpnet, og samler inn penger til våpen, midt i sentrum av Kiev, som jeg skriver om i søndagens post. At de har gjort seg til et politisk parti, med Jarosj som presidentkandidat, er jo litt snålt, for deres vei til makt går jo ikke via demokratiske kanaler. De er vel fornøyd med kaoset som er i Ukraina nå, og er vel de eneste som kan tjene på det. At de er i mot EU og NATO kommer ikke som noen overraskelse. De er i mot det meste, og mangler vel både i intelligens og kunnskap i sin forståelse av verden. Når Steinfeld spør om sammenligning med Jobbik (om det er slik det skrives), i Ungarn, så er det klart det ligger langt fremme i hodet på ham selv, som har en ungarsk kone. Men Jarosj bryr seg jo katten om Ungarn, og er rett og slett ikke kvalifisert til å svare på spørsmålet. Det er også rett og slett pussig hvor lett vestlige medier kan overse tidligere uttalelser om jødehat, russerhat og fremmedfrykt av den aller verste sorten, når presidentkandidaten Jarosj bare glatter over det og kommer med generelle fraser om «et samlet Ukraina». Han der skulle bli satt til veggs. Send ham inn til Hardtalk, på BBC.

   Det er alltid interessant å lese kommentarene dine, Erland. Også de opprørte. For dem som engasjerer seg er det vanskelig å la være, sånn som det utvikler seg nå. Jeg blir selv opprørt, og kan sikkert ta i litt, der det hadde lønnet seg å være mer moderat. Om ikke vi i Norge kan holde hodet kaldt. Hvordan skal de da klare det i Ukraina?

   Jeg er veldig enig i det du skriver om fattige og arbeidsledige som lar seg forføre. Det er nok noe av kjernen i problemet. Landet er kjørt i grøfta, og nå er det litt for mange desperate som er villige til nesten hva som helst for å skaffe seg og sine et visst håp for fremtiden. Og så er det spiralen av at vold avler vold, ekstremisme fremmer ekstremisme. Det er virkelig deprimerende å følge med i utviklingen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s