Kamper i Kiev?

I dag snakket min kone Olia med sin mor i Kiev. Moren sa at nå skjøt de i Kiev også, folk var drept. Det er noe med land der mediene ikke fungerer, og der man ikke kan stole på offentlig informasjon, i slike land lever rykter godt. Helt siden jeg giftet meg med Olia for fem år siden, har jeg vært forundret over hvor ivrig hun er etter å velge de alternative forklaringene, de som ikke gjelder i de førende medier og offisiell historieskriving, men som er basert på rykter «alle vet» under hånden. Jeg kunne ikke finne noen omtale av kamper, skyting og dødsfall i Kiev, verken i vestlige, russiske eller ukrainske medier, og heller ikke søk på allvitende Google. Så jeg vet ikke hvor informasjonen kommer fra. Men jeg vet at for mor til Olia gjelder dette så sterkt, at hun ikke vil ha oss ned til Kiev i sommer.

Jeg tror imidlertid det er trygt, og jeg er innstilt på å reise. Jeg tror også at vi kommer til å gjøre det. Det betyr ikke at situasjonen ikke er meget dyster. Og om det ikke blir regulær krig i Ukraina, så er det nok av vanskeligheter i møte for en prøvet befolkning.

Det pågår fremdeles forsøk på løsning gjennom forhandlinger, men de har dårlige forutsetninger for å lykkess, siden det alltid er parter som uteblir. I tillegg mangler gjerne partene som deltar reell innflytelse over begivenhetene. Denne gangen sendte Europa representanter fra Tyskland og fra OSSE, mer nøytrale enn EU og USA, som tidligere har vært med. Representanter fra øst i Ukraina var også invitert, i tråd med sånn det gjerne er i internasjonale fredsforhandlinger, aller parter må med, også de enkelte ikke vil anerkjenne. Her hjalp det imidlertid ikke så mye, siden representantene fra utbryterrepublikkene i øst nektet å stille. Deprimerende nok, ser de seg tjent med å la være.

Antagelig er det fordi de ønsker å gjennomføre folkeavstemningen også på søndag, der det vil bli vedtatt at utbryterrepublikkene, Donetsk og Lugansk, skal bli en del av Russland. Dette vil ikke nødvendigvis gjenspeile ønskene til befolkning i disse områdene, det vil bare bli sørget for at resultatet vil bli etter planen. Det er enkelt å jukse i et så kaotisk valg, der det ikke finnes ordentlige valglister, og der det er lett å holde kontroll over i hvilke valglokaler det er vestlige medier. På toppen vil mange av de som er i mot innlemming i Russland, simpelthen boikotte valget. Så vi kan vente nye tall som vi kjenner dem fra Krim og valget 11. mai, 70 – 80 % i favør Russland.

Etter dette vil republikkene være i posisjon for «forhandlinger». Det har kjennetegnet konflikten siden krisen begynte før jul i fjor, alle parter vil hele tiden ha «litt til», ingen vil gå inn på kompromiss, ingen vil til forhandlingsbordet før de selv er garantert et godt resultat. Derfor er det meget, meget vanskelig å finne en løsning, og derfor vil det fortsatt bli verre for alle, også for EU og Russland, som begge kommer svekket ut av krisen, slik også USA gjør det. Men verst er det selvfølgelig for Ukraina, og den ukrainske befolkning.

 

3 kommentarer på “Kamper i Kiev?

 1. Erland sier:

  Det som skjer i donetsk og lugansk er mer tragisk enn krim. På krim var det tross alt et faktum at russere var i stort flertall. Men steinfeldt har tatt langhelg, og vg-journalistene har også dratt hjem til 200-års-jubileet. Det er litt ironisk, men kanskje også forstålig. Det har vært mye ukraina denne vinteren og våren.

  Putin sier at kiev må «akseptere valgresultatet». Det er selvfølgelig helt umulig av flere grunner. Ikke minst fordi det er så åpenbart for alle, sikkert også putin selv, at det er omfattende juksing. Så hva som vil skje nå er ikke lett å si. Denne utbrytervirksomheten har fått en egendynamikk, og kanskje er dette en prosess som vil fortsette uansett hva kiev gjør. Jeg ble fortalt at ukrainere flytter, eller flykter vekk fra donetsk-området.

  Vi kan jo håpe at det roer seg litt.

  • esalen sier:

   Jeg kan vanskelig forestille meg annet enn at både valget og det at man må «akseptere valgresultatet» er er spill for galleriet. Jeg tror ikke Russland seriøst vurderer å legge Donetsk og Lugansk inn i den russiske føderasjonen, til det er omkostningene for høye, og regionene vil møte store problemer skal de klare seg helt på egen hånd. Min teori er at dette blir gjort for å tvinge Kiev til å godta at Ukraina blir en føderasjon, eller i det minste at selvstyret i øst blir stort og reelt. Foreløpig ser ikke dette kravet fra øst ut til å bli etterkommet, håndsrekningen fra vest til øst i Ukraina har jo vært nokså sparsom, og jeg skjønner godt at man i øst frykter hva de i vest måtte finne på. Samtidig er det ikke vanskelig å forstå de i vest heller, som blir provosert over at man i øst gjør landet ustabilt i denne kritiske situasjonen. Så det er ikke noe godt forhandlingsklima, akkurat.
   Det at folk flytter er et mønster man kjenner igjen fra oppslittelsen av Jugoslavia. Det er sørgelig, skulle det samme i skje i Ukraina. Motsetningene er jo langt mindre der, så det skulle være helt unødvendig. Nå følger to spennende helger med valg, og så er det å håpe man forstår at man har ingenting å krige etter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s