Victoria Nuland på BBC Hardtalk

Overalt er det vår i luften. Her på Ganddal dukker det i hagen opp blomster vi ikke visste vi hadde. I går gikk jeg lang tur, mens Olia var på jobb, og fikk til og med badet litt i Figgjoelven. De voldsomme forandringene som hele tiden har preget krisen i Ukraina, det har hele tiden vært noe nytt å forholde seg til og å skrive om, det har vært liten tid til å fordøye og tenke og bearbeide, inntil nå. De voldsomme forandringene som preget krisen, har gått over i en slags matt tilstand, der det fremdeles er opptøyer og trefninger i øst, men ikke noen som skiller seg ut fra de som har vært tidligere. Vestlige medier har ikke krisen lengst fremme i overskriftene lenger, russiske medier fylles også delvis av andre, bare ukrainske beholder trykket og koken. Det skulle være ny folkeavstemning i Donetsk og Lugansk i går, om å tilhøre Russland. Den ble ikke noe av, uten at noen gjorde noe nummer ut av det. BBC meldte om en liten, men høylytt, demonstrasjon i en av storbyene der. Den fikk verken mange deltakere, eller mye oppmerksomhet.

Victoria Nuland er viseutenriksminister i USA. De bruker ikke den tittelen, men det er det hun i praksis er, statssekretær i utenrikstjenesten, nest under John Kerry. For de som følger nøye med på krisen i Ukraina er hun den som i en lekket telefonsamtale med USAs amassadør i Kiev, brukte et banneord om EU (f**k EU) og mente at Jatseniuk var den riktige statslederen i Ukraina. Russiske medier bruker Nuland ofte i sin propaganda, ved siden av telefonlekkasjen er hun blant dem som har vært mest synlig blant demonstrantene i Kiev, og en av dem som gjør at russiske medier kan si det er USA som står bak maktskiftet i Kiev, uten at man kan ta dem helt i direkte løgn. Nuland oppfører seg på mange måter som en republikaner i demokratenes statsapparat, med det at hun ikke ser ut til å behøve å reflektere over hva det er som gir USA rett til å blande seg inn i staters styre og stell over hele den ganske verden.

I dag var også en dag da Vestens fadeser – om det da ikke blir et for sterkt ord å bruke – i å blande seg inn i kriser og konflikter i områder vi ikke godt kjenner, på ny ble synlig. Da vi i min generasjon var unge og gikk på skolen og universitetet, var det i visse miljøer riktig å ergre seg over USAs selvpålagte rolle som verdenspoliti. Det gjelder særlig republikanernes USA, og det gjaldt veldig senere, da George W. Bush satt ved makten. Det var ikke Bush som satt da Libya ble angrepet. Det var Obama, fredsprisvinneren. NATO var også med på dette angrepet, som også Norge var det. Det blir sagt at angrepet var støttet av FN. Det er en sannhet med modifikasjoner. FN-mandatet gikk ut på å stanse Ghaddafis bombing av egne sivile. USA og NATO fortsatte å bombe til Ghaddafi var fjernet, og drept. Nå var Ghaddafi en diktator det var greit å få bort. Men det Libyerne har fått i stedet ser ikke ut til å være stort bedre, uten at jeg kjenner situasjonen der godt. Landet virker til å være uten en fungerende statsmakt. Og i dag var det nye kamper, som minnet om dem som var under Ghaddafi. Hvem vil NATO nå bombe?

Sør-Sudan er bare tragisk.

Kanskje skulle USA være litt ydmyke. De har flydd høyt etter avslutningen på den kalde krigen, som verdens eneste superstormakt, og som et forbilde på den demokratiske, liberale og kapitalistiske verden nå skulle bli en del av. Men hvis vi ser på resultatene i konfliktene der USA har blandet seg inn, så er det ikke mye lystig lesing. Det er et betimelig spørsmål om USA og vi i vest kanskje vel så ofte har gjort vondt verre. Det er i hvert fall noe å tenke over.

Men å forlange ydmykhet og ettertenksomhet fra USA er å forlange noe som hittil har gått veldig mot amerikanernes natur. Det kommer aldri til å skje. Det ligger ikke for dem. De opptrer som verdenspoliti. De har fått det for seg at verdiene de står for er overlegne de man finner ellers i verden. Det er noe man ikke engang trenger argumentere for, det er opplagt, og derfor er USA ikke bare verdenspoliti, men også moralsk politi. Folk som er mot USA, er mot frihet og demokrati. Det er også etablert et historisk verdensbilde om at hele verden er på vei mot frihet og demokrati, med et liberalt verdisyn og kapitalistisk syn på økonomien, og at land som ikke er der ennå, ligger etter i utviklingen. Kanskje skulle dette synet møte litt motstand, også hos oss i vest, for det er ikke sikkert det er den veien det går, for alle, og det er heller ikke sikkert at det er den veien alle ønsker å gå. Og om ikke det er tilfelle, så har i alle fall amerikanernes forsøk på å presse utviklingen med å innføre raske demokrati i land som ikke er klar for det, ført til kaos og ustabilitet i disse landene. Der demokratiet er innført, har det snart vist seg å ikke være et sant demokrati, som land etter land i Afrika er gode eksempler på.

I dag var Victoria Nuland på Hardtalk på BBC. Hun representerer det erkeamerikanske. Da George W. Bush var president, var det riktig i alle kulturelle og intellektuelle kretser å være skikkelig mot USA, skikkelig mot Bush. Man håpet kanskje på en forbedring med Barack Obama, og selv om han er mindre konfronterende i tonen, har USA under Obama fortsatt med å engasjere seg og involvere seg i konflikter de kanskje ikke skulle ha noe med. Og de skal streve med å peke på et område der de har lykkes, der USA har gjort situasjonen bedre. Victoria Nuland er en politiker som kunne passet i administrasjonen til Bush. Hun står for en tøff linje, Cowboy-mentaliteten er der, med trusler og maktmidler skal USA vinne frem, motstanderen er fienden, fienden er ondskapen. Russland er skuren, Ukraina offeret, og USA helten.

På nettet finnes ikke TV-versjonen av intervjuet med Nuland, med det går kanskje an å laste det ned på Podcast. Jeg hørte det på radioen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s