Hektisk diplomatisk aktivitet i Munchen

Det har vært en uvanlig travel dag på den diplomatiske arenaen. Den øverste eliten i Russland har delt seg litt. Statsminister Medvedev er på møte i den eurasiske unionen, den Ukraina aldri blir med i. Utenriksminister Lavrov er i München, på den store sikkerhetskonferansen der. Mens sjefen selv, president Putin, er i Sotsji, og markerer årsdagen for de olympiske lekene som var der i fjor.

Med det får Russland signalisert at de har andre ting på gang enn Ukraina, og forholdet til USA og Vesten. Offisielt heter det fremdeles at Russland ikke er direkte involvert i kampene i øst, at det er en indre ukrainsk konflikt, og at Russland riktignok støtter opprørerne, men ikke militært.

Fra ukrainsk side heter det offisielt at det er en russisk invasjon. De har fått store deler av den vestlige verden med på den definisjonen. Enda det er ganske opplagt at opprørerne for det meste er ukrainere og frivillige. Russland støtter nok med våpen og utstyr, men mannskapet kommer i svært liten grad fra den regulære russiske hæren, under regulære ordre.

Så sannheten ligger et sted i mellom. Det ville tjene mulighetene for løsning på krisen om begge sider ville innrømme det. Det er både et indre, ukrainsk problem, og en borgerkrig, og det er også en krig der Russland har svært sterke interesser, og vil gjøre sitt for at russisk side ikke vil tape. Det er også en konflikt der USA og Europa har sterke interesser. Det er slett ikke slik at vi er nøytrale. Også dette ville det være godt for forhandlingsklimaet, om vi ville innrømme.

Det står uhyggelig mye på spill. Det er allerede en krig på gang. Den virker helt uforsonlig, og vil ikke slutte uten en forhandlingsløsnong, eller ved at den ene parten lider fullstendig nederlag. Det er svært vanskelig å se for seg at dette nederlaget skal komme på opprørernes side, så lenge de er så sterkt støttet av Russland. Det er Ukraina som vil tape. Vesten er ikke villige til å gå så langt i vår støtte til pro ukrainsk side, som russerne er til den pro russiske. Ukraina er ikke så viktig for oss, som det er for Russland.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, skjønner dette. Derfor er det en gryende rift i alliansen mot Russland. Det store temaet under sikkerhetskonferansen i München var selvfølgelig krisen i Ukraina, fredsinitiativet til Merkel og Hollande, og USAs rasling med å sende dødelige våpen til Ukraina. I Europa er det Polen og baltiske stater som støtter våpensendinger, mens stormaktene er sterkt i mot. Merkel sa det godt i sin tale, 3 milliarder dollar i våpen til Ukraina vil ikke skremme Putin til å endre kurs. Det vil bare føre til at flere liv går tapt.

USA er egentlig ganske utrolig. De har en serie mislykkede politiske prosjekt bak seg, de har sendt både våpen og mannskap og det meste, til Irak, Libya og Afghanistan, land som alle ligger i ruiner, med forvitret statsmakt og forvitrede grenser. Våpen sendt til Irak blir nå brukt av IS, en grusom organisasjon som nå utnytter maktvakuumet i Syria og Irak, land USA har interesser i og har engasjert seg i. Nå vil de ha nøyaktig samme politikk i Ukraina. Inn med våpen. Løs med makt, og ikke vær så nøye med å sette seg inn i forholdene i landene man involverer seg i, og sender våpen til.

Ganske symptomatisk snakket en av NATO-generalene som har gått inn for våpensendinger, om havnebyen Mariupol ved Svartehavet. Kanskje er det en uvesentlig detalj at denne generalen aldri har vært der, og heller ikke har sett så nøye på kartet, og funnet at det kalles Azov-havet, der utenfor Mariupol. Men det sier litt om hvor ignorante amerikanerne er, også amerikanere med uhyggelig mye makt. Når han ikke kan geografien, hvordan kan vi da stole på at han vet tilstrekkelig om de indre forholdene, til at han vet hvem som skal ha våpen, og hvem som ikke skal ha det, og at han kan uttale seg om konsekvensene for USAs handlinger?

Det er akkurat det som er problemet med USAs handlinger i Araberlandene. Det løser ingen krise, men forsterker den. – Foolishness, kaller senator John McCain uttalelsene til Merkel. Så langt har historien vist at Tyskland under Merkel har trådt meget riktig i en rekke internasjonale kriser og konflikter. Det er mer enn man kan si om USA, også under Obama. USA gjør vondt verre, av og til veldig mye verre.

Dette innlegget ble publisert i Diverse.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s