Litt om Ukrainas økonomi dager før Minsk-møte med mulig fredsavtale

Det jobbes intenst med å smi sammen en fredsløsning for Ukraina. At Merkel er så tungt inne, og at Putin engasjerer seg, gjør at det kan se bedre ut for dette initiativet, enn det forrige. Det kan være et genuint forsøk denne gangen. Man står på kanten av stupet, og stirrer ned i avgrunnen. Så det er mange som bør være interesserte i å la være å kjøre på i samme stil, som den som har brakt oss dit vi er.

Det gjelder også Russland. De er ikke interessert i full frontal konflikt med hele den vestlige verden. De er ikke interessert i krig med Ukraina. De vil ikke ha det som i fjor, og som dette året har begynt, år etter år. De har ingen interesse av å bli hatet av alle. Men de har politiske mål de vil nå. Og de vil strekke seg svært langt for å nå dem. Det har de vist ettertrykkelig.

For Ukraina er det håpløst. Jeg sjekket valutakursen mot norske kroner i dag. Det var 0,3. Første gang jeg reiste til Ukraina, i 2007, var kursen omtrent den samme, vi regnet ikke om fra kroner til hryvna, 1 til 1, kalte vi det. Etter finanskrisen pleide kursen å ligge på 0,8. I sommer strevde min kone og jeg å venne oss til at kursen var halvert. En businesslunsj til 50 hryvna kostet 25 kroner, ikke 40 eller 50, som det pleide å være. Nå koster den 15, om da ikke prisene har steget.

Det egen katastrofe, selvfølgelig. Ukrainsk hryvna er den valutaen som har gjort det dårligst i år, som i fjor, mener jeg å ha sett. På et par dager nå i uken falt kursen 50 % mot dollar. Sentralbanken gav opp å forsøke å stabilisere.

Krigen i øst koster ukrainsk økonomi omtrent 5-7 millioner dollar til dagen, i følge president Porosjenko. Før jul la de på en ekstra skatt på folket, ganske som man gjorde det i gamle dager, folket måtte betale for elitens kriger, mens de privilegerte slapp unna. Krigen i øst er ikke elitens krig, vil man kanskje hevde. Mon det. Sjekk opp mobiliseringsviljen i det ukrainske folket, snakk med dem. Det er ganske langt unna krigsretorikken til Verkhova rada, parlamentet og politikerne.

Folk flest er interessert i å overleve på et vis, ha det noenlunde greit. Det har blitt mye, mye vanskeligere nå, enn det var før alt dette satte i gang. Og da var det så ille at det ble tilløp til revolusjon. Folk har ikke fått det bedre, men verre. Politikerne i den ukrainske regjeringen og det ukrainske parlamentet er langt på vei de samme, som også systemet er det samme, inkludert råttent spill, skiftende allianser og korrupsjon. Økonomien har blitt betydelig verre. Krigen i øst er det siste Ukraina trenger, men problemene stikker dypere enn som så. Og det finnes ingen kvikk løsning, som folk i vesten virker til å tro, om bare Ukraina vender seg mot Europa, og skyver unna Russland.

Det er tegn på at Ukraina er i ferd med å kollapse. De går tom for penger, og det finnes ingen vestlige velgjørere til å fylle på. De vakler politisk, med anstrengt forhold mellom president og statsminister, mellom parlament og regjering, mellom de som egentlig skal samarbeide. Opposisjonen er knust, den er ikke problemet her. Avstanden mellom politikere og folket er like stor som den alltid har vært.

På toppen er Ukraina i ferd med å tape en krig mot russisk-støttede opprørere. Likevel oppfører politikerne i Kiev seg som om de fortsett har kontrollen, fortsatt kan forhandle, og nekte å forhandle. Retorikken er knallhard, og uforsonlig. Noen av de vanskeligste å overtale i fredsforhandlingene, er Kiev. De forholder seg ikke til realiteter. Forhåpentligvis og antageligvis er tonen en annen, når kameraene er skrudd av. «Vi vil ikke vurdere et tilbud som ikke garanterer Ukrainas suverenitet og integritet», sier Jatseniuk. Og sier med det at han ikke vil vurdere situasjonen som den er.

Anatagelig snakker Jatseniuk for det Ukraina som vil bli, og der han kommer til å søke makt. Han kan da bli husket som den uforsonlige, den som stod opp for Ukrainas rettigheter, mens Porosjenko vil bli dolket som den gjorde innrømmelser, og sa fra seg kontrollen over Donetsk og Lugansk. For det er dette som ligger i fredsavtalen som vil bli diskutert, og må bli innført onsdag. Donetsk og Lugansk må få reelt selvstyre, under betingelser som gjør det mulig for de politiske enhetene og folket som bor der å overleve. Disse områdene vil ikke gå inn under Kievs fulle kontroll igjen, og Kiev er ute av stand til å tvinge dem. Så Kiev må bare finne en avtale som gjør at de bruker minst mulig penger på dem, og som sparer menneskeliv.

Alternativet er fortsatt krig, og Ukrainas ruin. Dit er man for øvrig på god vei.

Reklamer

17 kommentarer på “Litt om Ukrainas økonomi dager før Minsk-møte med mulig fredsavtale

 1. Jens sier:

  «De [Russland] er ikke interessert i krig med Ukraina.»

  Nei, selvsagt ikke. Hallo?? Noen hjemme???

  Gratulerer til Russland med å ødelegge en uavhengig nasjon. Nå er de klare til å plukke opp restene i øst, og forene disse med Krim. Vel blåst, Putin. Et svart øyeblikk for sivilisasjonen.

  • esalen sier:

   Brems opp, Jens, man kan godt si at USA ikke er interessert i noen krig med IS, eller med Libya, Irak og Afghanistan, selv om det er krig det ender opp med. Russland ønsker ingen krig i Ukraina, de ønsker at denne krigen skal ta slutt, slik at de kan komme i gang med å bygge opp igjen landet sitt og forholdet til Vesten. Russland har interesse i å få krigen i Ukraina avsluttet. Det er ikke spesielt å mene det, det er spesielt å mene noe annet. Det er vel også et poeng at det ikke var utbryterregionene som først tok i bruk tunge våpen, de ble sendt fra Kiev. Vi husker bildene og filmsnuttene av tanks og annet tungt militært utstyr, omringet av lokalbefolkningen, og overgitt til dem. Siden har det tunge militære utstyret begynt å bli brukt. Det var ikke opprørerne som brukte det først.

   Jeg ville vel også være forsiktig med å bruke uttrykket «uavhengig nasjon», det er ikke nasjonen Ukraina som eventuelt er ødelagt, det er staten Ukraina. Porosjenko brukte også uttrykket «my nation» under talen sin i Munchen. Det er en ekskuldering av omtrent 25 % av folket i landet han er satt til å styre. Uansett hvordan denne krisen kommer til å ende, eller om den kommer til å fortsette uten noen ende å snakke om for mange år fremover, så skal og må ukrainere og russere leve side om side. Skal Ukraina ha noe håp og ønske om å få tilbake kontrollen over sine mest russiskvennlige områder, så må de tone ned retorikken. Det må også de som støtter dem.

   • Jens sier:

    Det er uklart for meg hvorfor USAs tidligere og nåværende fadeser (som jeg er enig med deg i) skal rettferdiggjøre at Russland hærtar og annekterer en annen stat? Det at USA har startet kriger kan jo aldri være en grunn god nok for Russland til å gjøre det samme? Dessuten: USA har ikke involvert seg militært du nevner for å annektere land. Det er en betydelig forskjell fra hva Russland har gjort og gjør.

   • esalen sier:

    Det var bare for å forklare argumentet. Man kan være interessert i å få avsluttet en krig, selv om man selv er aktiv part i den. Ellers er jeg helt enig i at man kan ikke bruke andre kriger og konflikter til å legitimere denne, hver må ses for seg.

 2. Karsten Herold sier:

  Hei Esalen

  Jeg kjenner ikke Paul Chaisty and Stephen Whitefield. Er dette USA finansiert propaganda?

  http://www.washingtonpost.com/blogs/monkey-cage/wp/2015/02/06/support-for-separatism-in-southern-and-eastern-ukraine-is-lower-than-you-think/

  Er denne wiki-siden tilnærmert korrekt og pålitelig, eller er den også vestlig propaganda:

  http://www.washingtonpost.com/blogs/monkey-cage/wp/2015/02/06/support-for-separatism-in-southern-and-eastern-ukraine-is-lower-than-you-think/

  Jeg betrakter nå allikevel øst Ukraina som Putins «røde linje». Jeg har fortsatt null toleranse for hans engasjement her. Krim, ja under tvil, men ikke øst Ukraina. Dette er utilgivelig aggresjon.

  Så samme resept som i oktober: Trappe opp saksjonene, men ikke flere våpen til Ukraina.

  • esalen sier:

   Her var ingen Wiki-artikkel. Lenken er til samme side. Jeg har lest litt om disse undersøkelsene tidligere. De var blant annet på Krim, der de fant at 80 % av befolkningen der støttet innlemmelsen i Russland. Det er omtrent samme tallet som i folkeavstemningen i fjor (offisielt var det 97 % eller noe sånt som stemte for, men folkeavstemningen var arrangert slik at det egentlig ikke var mulig å stemme i mot, så man må se på valgdeltakelsen, som jeg mener å huske lå på noe sånt som 80 %, cirka). Men undersøkelsen ble kritisert, fordi den var basert på telefonringing i byene, og der kan man regne med at det er overvekt av russere og andre som støtter Russland. Tatarene, for eksempel, bor ikke i byene, og er kanskje ikke så godt utstyrt med telefon. For å kompensere for dette, hadde undersøkelsen utelatt Sevastopol, der støtten til Russland regnes for å være massiv.

   Lignende problemer kan nok være i undersøkelsen du referer til også. 800 er ikke så mange å ringe til, særlig når spørsmålene er så detaljerte og svaralternativene mange. Man Chaisty og Whitefield er jo professorer ved Oxford, de kjenner nok utmerket godt til alle problemer og svakheter i undersøkelsen, og tar hensyn til dem.

   Jeg ser heller ikke hva som er så oppsiktsvekkende med undersøkelsen. Den er vel omtrent som jeg ville svart. Jeg ser folk på Twitter tar undersøkelsen som støtte for at «folk i Sør- og Øst-Ukraina ikke ønsker føderalisme», det er vel kanskje litt spesielt. En betydelig del av de 800 vil nok ikke kunne gjøre helt greie for hva føderalisme egentlig er for noe. Jeg tror nok jeg ville svart «Vet ikke», på det første spørsmålet i undersøkelsen.

   Man ser lenger nede at støtten for å løse krisen med «økt militærmakt» er på under 20 %. Da er det vel kanskje litt spesielt at den ukrainske sentralmakten kjører dette som eneste alternativ.

   Undersøkelsen virker å samsvare med resultatene i parlamentsvalget i høst. Der var det under 50 prosent som deltok i de tradisjonelt russiskvennlige delene, ned mot 40 % rundt Odessa og Kharkov, mener jeg å huske, og ned mot 30 % i ukrainsk-kontrollerte områder i Donetsk og Lugansk. Av de få som stemte, så stemte et knapt flertall på enten partiet til Prosjenko eller Jatseniuk, opposisjonsblokken var omtrent jevnstor. Så det blir rundt 20 % som støtter sentrallinjen, sånn røft regnet. Det passer jo med dem som mener militær løsning er det riktige, og at ukrainsk enhet med sterkt sentralstyre er riktig statsform.

   Man må vel også kunne si at det er svært, svært få land som vil stemme ja til å få løsrevet områder i landet sitt, så at folk som ikke selv bor i Donetsk og Lugansk er i mot at de skal få selvstyre, eller bryte ut av Ukraina, det er vel ganske naturlig. Som man ser er det også en forsvinnende liten del som mener at Donetsk og Lugansk skal løsrive seg.

 3. Felix sier:

  Stå på Esalen! Vi trenger denne bloggen for å få litt mer objektiv informasjon enn den som vi får I Aftenposten, VG, Dagbladet. Håper du fortsetter denne linjen, og ikke la deg presse av de som har mindre kunnskap om realitetene når det gjelder denne saken.

 4. Jens sier:

  Felix,

  det er ikke snakk om å ha mer eller «mindre kunnskap om realitetene i saken». Jeg tviler på at du har faktisk bakgrunn for å kunne uttale deg om deltagernes kunnskap. Kommenter heller saken, ikke aktørene.

  • Dan sier:

   Tja Jens….
   Jeg vet vel ikke om de store mediahusene akkurat tar hensyn til aktør vs sak. Får vel inntrykk att de pusher godt på med negativtet mot saken og Russland. Det er vel kanskje det som menes, att denne bloggen er fin motpunkt til det man ellers leser.
   Att folk er uenig og har litt sort/hvit syn på saken, det er jo opp til hver enkelt, men da er det fint å få innspill som man t.d får på denne bloggen.

 5. Dan sier:

  Ser jo nå att Porosjenko igjen snakker om å innføre unntakstilstand i landet viss konflikten eskalerer enda mere. Det har vel blitt sagt tidligere, men føler det står mye nærmere på dagsordenen nå viss de ikke klarer å komme frem til noe under møtet idag.
  Ser ikke helt att å innføre dette vil medføre noe godt eller hva de har å vinne på dette, annet enn å ødelegge økonomien enda mere og gjøre livet surt for innbyggerne. De har ikke kapasitet til å gå til krig, så vet ikke helt hvordan dette skal tolkes. Folk i Kiev som jeg snakket med igår er veldig shaky og blir jo selv litt urolig, når jeg skal reise nedover imorgen.
  Virker som møte idag kan avgjøre mye av hvordan fremtiden til alle parter kan bli fremover, da både mht våpen og den militære eskaleringen og hvordan partene vil reagere. Redd det blir en spiral som går ut av kontroll..

  • esalen sier:

   Så du er der nede nå? Kanskje du skal være glad det ble en slags avtale i Minsk i morgentimene i dag. Den satt langt inne, og er vel litt skrøpelig, men det hindrer eskalering og unntakstilstand nå med det første, i hvert fall. Vi kunne reist nedover selv i vinterferien som kommer nå, men min kone skal ha eksamener, og vi har ikke ordnet med pass for barnet ennå, så det blir ikke i år. I fjor var det slik at vinterferien begynte akkurat den fredagen da Janukovitsj’ regime raknet, og han stakk av. Da var det også dramatisk, og kunne blitt skummelt. En periode der var jo hele sentrum av Kiev stengt av, Metroen gikk ikke og veier var stengt. Det hadde vært spesielt å reise ned da.

   Det hadde vært spennende å vite om prisene har steget der nede. Min kones familie melder at prisene har steget enormt, men de har det med å ta i. I dag er Hryvnaen nede i enda et nytt lavmål, kun 0,29 mot norske kroner, altså godt under en tredjedel. Ukraina er også et av de 5-6 landene der inflasjonen er verst for tiden (sammen med blant andre Venezuela, Russland og et par andre oljeland, mener jeg å huske), og det hadde vært interessant å vite hvor synlig det er. Det er også interessant hvordan valutafallet kompenserer for inflasjonen, altså hvorvidt det har blitt billigere for utlendinger i Ukraina, noe jeg tror det har.

   Jeg tror det var helt kritisk å få til en avtale i dag, og at partene skjønte dette. Motsetningene, skespsisen og uforsonlighetene var enorme, så en løsning skulle ikke være mulig, men alternativet var jo heller ikke mulig. Ukraina kan ikke fortsette denne krigen, de har ikke pengene, har ikke våpnene, og sliter vel også med mannskapet. Russland har heller ingen interesse av å være den slemme for alltid, de er jo også interessert i et godt samarbeid med den vestlige verden, selv om de altså har andre mål de setter høyere. For EU og USA var det også store vanskeligheter forbundet med å la dette gå videre, la dette gå helt ut av kontroll, så man var pokka nødt å skrive under på noe som hadde et minstemål av substans. Nå som det er gjort, er partene nødt å vise vilje til å få dette til å fungere. Krigen og krisen er destruktiv.

   Det hadde vært spennende å reise nedover nå, og snappe opp litt samtaler og registrere litt stemning, om hvordan ukrainerne ser på situasjonen og på avtalen. Det var vel så sent som i går et par stykker ble banket opp og båret vekk, midt i sentrum av byen, nede ved Maidan, fordi de bar symboler til støtte for Donetsk-republikken. Men jeg tror jo dette er unntak, ukrainere flest er vennlige og hyggelige, slett ikke interessert i krig og konflikt, kun å få livsbetingelser som gjør det mulig å klare seg gjennom på et vis. Det er fortvilet at det skal gå som det har gått.

   Du får ha god tur!

   • Dan sier:

    Hei!
    Takker !
    Jo, jeg er nok her nede nå. Har ikke fått gjort så mye enda. Sitter å jobber, men blir vel å ta helg snart. Var en rask tur ute igår kveld og alt var som normalt her iallefall. Snakket med ei om situasjonen og folk er nok shaky. Mye var pga det økonomiske og ting er veldig usikkert. Er vel ikke som i Norge hvor man har gode og stabile regler på alt mulig.
    Jeg har ikke fått snakket så mye inngående om prisene ( de sies, som du sier, att ting har blitt dyrere). Når jeg har vært på restauranter og slikt, så har ikke jeg lagt merke til noen prisoppgang siden jeg først var her i November. Godt mulig det har vært justeringer før den tid. Har handlet litt på dagligvare butikkene her, eller produkti som det kalles , men har for lite grunnlag til å si noe eksakt her.
    Skal prøve å høre litt om akkurat dette, er jo litt interesannt å høre.
    Liten sidenotis angående dette med priser. Tok ut litt lokal valuta igår på flyplassen, fra ATM. Normalt har det vært ca 50% iforhold til NOK. Sjekket kontoutskriften idag og er jo litt vanvittig. Nå er det 0,3 mot norske kroner ved uttak i minibank. Skal jo ikke klage på dette, men viser vel att ting ikke er helt bra her nede på det økonomiske plan nasjonalt sett.

    Det er synd man ikke kan russisk, for tror det blir litt enklere å kommunisere da, men de fleste unge virker å kunne engelsk på eit greit nivå. Iallefall de jeg har truffet. Var faktisk ei på flyet til Kiev som snakket norsk også, ble litt overrasket der ja!

    Det ble jo en avtale ser det ut som, men hvor lenge varer den skal tro. Nå murrer det jo litt allerede mht det med krigsfanger og tanks som dro over grensen. Itillegg var der vel noen granatangrep som ble meldt.
    Det ble vel sagt att ytterlige sanksjoner mot Russland skulle stoppes inntil videre, men leser nå att det allikavell skal gjøres. Forstår ikke helt logikken der. Dette las jeg på newsfeeden på RT.
    http://rt.com/news/231327-minsk-peace-talks-updates/
    Itillegg fikk jo vel USA sin nye forsvarsminister som er veldig på hugget til å gi Ukraina våpen. Nei, ting er utrolig uavklart, selv om man har en skjør avtale i bunn nå. Viss partene klarer å holde seg til den og ikke eksterne aktører som NATO og USA begynner å blande seg for mye, så kan der jo være håp. Jeg nevner NATO og USA pga mye er avhengig av Russland nå og provoserer de for mye,kan ting gå galt. Mange mener nok att NATO og USA nå bare skal støtte Ukraina og ikke ta hensyn til Russland, men da går ting som det går og det utfallet blir ikke bra. Jeg mener man skal gi denne avtalen en sjanse, ikke rot kortene for mye og hold kommunikasjonen stabil. Var vel dette også Hollande nevnte er viktig fremover. Jeg synes det også var positivt att Putin presset de pro-russiske rebellene til å godta avtalen, da de først vel ikke ville signere. Om dette er spill for galleriet vet jeg jo ikke, men det kan jo være att de fikk klar beskjed fra Putin. Kanskje Putin fikk garantier som gjør han tar denne avtalen på alvor og gav klar beskjed videre.
    Det er nok siste sjanse. Går det galt nå, så er jeg redd dette eskalerer på en meget negativ måte.

   • esalen sier:

    Familien til Olia melder om metrobilletten nå koster 4 hryvnaer, opp fra 2, var det vel, og drosjebussene, Marsjrutkaene, koster 5,50, før 3 og 3,50, så prisene på transport har økt. Businesslunsj på restaurantene pleide å koste rundt 50-lappen, det var en tanke mer nå i sommer, og det er spennende å vite om dette har gått opp ytterligere. Øl har man alltid kunne kjøpe i plastbeger til 10 hryvna halvliteren, i glass er det en dobling, og på finere steder enda litt mer. Det er spennende å vite om dette har gått opp, disse prisene har vært faste i årevis. I dagligvarebutikkene har prisnivået vært omtrent som i Norge, hvor utrolig det enn høres, med litt forskjeller i forhold til varegrupper, grønnsaker og andre varer rett fra naturen er billigere, mens bearbeidede produkter – som juice – helst har vært litt dyrere. Så det er bare å ta en titt, virker det dyrt, eller virker det billig i butikkene? Klær og barneleker er for øvrig klart dyrere i Ukraina, enn hos oss, Olia kjøper bare klær i Norge, også til familien i Ukraina.

    At valutaen er redusert ned til en vekslingskurs på 0,3 mot norske kroner er dystert. Min kones søster hadde en god del penger i banken, det samme hadde faren hennes, hardt oppsparte, selvfølgelig. Det er ikke noe særlig når disse pengene blir mer enn halvert i verdi mot utenlandske valutaer, på grunn av politikk. De færreste, vanlige ukrainere har lån, jeg tror det knapt eksisterer, så det er ingen vanlige folk som har fordel av valutafallet eller inflasjonen den veien. Den store hopen har spart opp – og taper. Det er stygge greier. Heldigvis har familien til Olia brukt en del på oppussing nå nylig, så pengesummen i banken er ikke så stor som den var. For andre er store deler av sparepengene rett og slett tapt. Det som skulle være tryggheten og sikkerheten, mot pensjonsinntekter som langt fra holder til det daglige forbruk. Historien er full av at slike tilstander leder til revolusjoner, eller ekstreme regimer. Det er ikke veien til stabilitet og demokrati.

    Det tok litt tid før jeg fikk svart på denne kommentaren. Mye har skjedd siden den gang. USA er ikke så på hogget lenger nå etter å gi våpen, i hvert fall ikke offentlig. Det kan virke som de er blitt overbevist av rene fakta og rasjonale argument om at dette er galskap. Om det vil tjene noen, så er det Russland. Argumentene de bruker, de som vil sende amerikanske våpen til Ukraina, holder ikke. Det vil ikke øke kostnadene til Putin så mye, som det vil øke hva han kan tjene på det, reelt og retorisk, på kort og lang sikt. Putin presset separatistene til å godta avtalen på et to timer lukket møte, over telefon, som det refereres til i en artikkel fra Der Spiegel jeg har lenket til i posten av 17. februar, Våpenhvile. Ingen vet hva som der ble sagt, men man trenger neppe være noen guru for å gjette at der ble det sagt akkurat det som kom til å skje, man underskriver avtalen – og tar Debaltsevo etterpå. Avtalen var akkurat så ullen at punktet om Debaltsevo gjorde det mulig å ta seg til rette, gjøre seg ferdig med å erobre byen, før man la fra seg våpnene. Det kom ikke frem av avtalen hva som skulle skje med Debaltsevo. «Det får bli opp til militærkommandantene», uttalte også Putin.

    Gi gjerne oppdateringer fra situasjonen og stemningen i Kiev! Nå må jeg ut med barnet.

 6. Dan sier:

  Litt sent med svar her..
  Dette med priser har jeg fått diskutert med noen personer. Ikke lett å få tak i hva som er reelt.
  Virker som grønnsaker, frukt og matvarer produsert innenlands har blitt noe dyrere, men ikke mye. Det som har blitt dyrt er importert mat og særlig dette med klær og sko var visst nesten umulig nå. Reise er uaktuelt slik situasjonen er nå.
  Jeg la merke til att varer som toalettpapir hadde økt noe i pris ( hehe, kanskje litt trivelt, men er en av varene jeg kjøper samme merke av, på samme butikk). Ølen som jeg kjøper virker å være på samme nivå, ca UAH 9,5 for halvliteren av det aktuelle merket ( er vel Baltica merket, ice).
  Vet ikke helt hva som er business lunch og ikke, men jeg bruker å kjøpe meg et måltid med pølser, poteter og brød + god øl. Dette havner på UAH 170 om jeg ikke husker helt feil. Det blir vel i overkant av 50,- med dagens kurs. Der er jo så mange plasser og alle har jo ulik pris. Skal nedover igjen snart, så kan se om jeg kan se litt på business lunch menyen, kanskje ta noen bilder.
  Kjøpte meg en bukse på salg, tror det var Collins kjeden ( internasjonal kjede). Var halvpris, betalte UAH 200. Er jo billig forsåvidt, men normalpris var UAH 400.
  Metroen og public transport skal visstnok har fått høyere priser som du sier, Dette er helt nytt.
  Alle jeg snakket om var litt oppgidde over priser og hva man sitter igjen når alle utgifter er betalt. Som ene sa, litt fritt oversatt » working for nothing» og viser jo litt av frustrasjonen, men de prøver jo så godt de kan for å holde humøret oppe. Dette er mitt inntrykk, men alle er jo forskjellig, men vil jo anta den usikre situasjonen preger mange.
  Leiligheten jeg bruker fast når jeg er der har også nettopp skrudd opp prisene sine. Har gått opp ca 15% og er vel som følge av den økonomiske situasjonen i landet.
  Ellers er det mye folk i gatene i helgene og stemningen har vært som tidligere jeg har vært der, har ikke merket så mye der. Før jeg dro, så såg jeg de drev å bygget noe på Maidan. Var sikkert iforbindelse med års markeringen som var der nå nylig.

  • esalen sier:

   Business-lunsj er på hverdager mellom 1200 og 1600, sånn cirka, litt forskjellige tider på forskjellige restauranter. Det er et meget godt tilbud, som regel innebærer det 3 retter til godt under hundre hvyrna. Noen restauranter har tilbud på den ordinære menyen som businesslunsj, noen har pakker med tre retter, og noen har bare enkeltretter. Det varierer også om drikke følger med (dog aldri øl, som regel kompott). Du bør absolutt finne deg en restaurant som serverer businesslunsj, du sparer mange penger, og får gode måltid. Ditt måltid til 170 hryvna hørtes dyrt ut, selv etter valutafallet. Min kone og jeg kommer alltid godt under denne prisen – sammenlagt. Jeg har heller aldri måttet betale så mye, når jeg har funnet restauranter for meg selv, og det ikke har vært businesslunsj. Men ok, hvis det smaker godt, er jo en drøy norsk femtilapp ingen formue, så man står i det.

   Da vi var i Kiev i sommer viste de på TV hvor mye man fikk for en vanlig, gjennomsnitlig månedslønn. Det var ikke i nærheten av å dekke faste utgifter, ikke å spise normalt, og om man sparte noen år, kunne man kanskje ha råd til å kjøpe en kjole. Nå har det altså blitt enda verre. Den vanlige ukrainer klarer seg ikke uten å få inn ekstra gjennom små bestikkelser, svart betaling og forskjellige triks. Man skulle vokte seg fra å dømme dem moralsk. Systemet er slik at det er ikke noen vei utenom. En aserbajdsjaner jeg snakker med sa det slik: korrupsjonen er like ille i Ukraina som i Aserbajdsjan – men det er billigere der. Hun brukte eksempelet hvor mye det koster for en universitetsgrad. Denne kilden er nok ikke helt til å stole på, men bildet hun tegner regner jeg med er korrekt.

   De 15 % leiligheten har økt har nok litt å gjøre med økningen på gass og elektrisitet, og kanskje kommunale avgifter. Den ukrainske staten må dra inn mer penger etter krav fra IMF, og de må også slutte å subsidiere gass- og energiprisene. Jeg tror ikke prisen generelt på leiligheter har gått opp, altså prisen for kjøp og salg, det vet jeg ikke. Generelt er det lite omsetning, og vanlige folk har ikke råd til å kjøpe. De som har leilighet, har den fra Sovjettiden, og holder på den så godt de kan. Til slutt blir de kanskje tvunget til å selge, altså selge dyr leilighet nær sentrum, og kjøpe billigere lenger ute på landet. De som kjøper, er da slike som fra før sitter godt i det, og kan leie ut leiligheten, eller slå sammen flere leiligheter til en stor. Det er ikke noe fungerende boligmarked, slik vi har det hos oss.

 7. Dan sier:

  Litt sent svar, men mye ute på reisefot om dagen. Skal faktisk til Ukraine nå i slutten av uken og ser ut til att det blir påsketur på meg også…
  Dette med business lunch sjekket jeg mere ut og du har helt rett. Samme plassen hvor jeg kjøper denne retten, så tilbyr de en business lunch. Tok bilde av menyen ( men får ikke lastet opp her), men prisene er rundt 30-50 UAH. Eksempel: Salat med kylling og selleri: UAH 35
  Risotto med kylling: UAH 55, Omelett med ferske tomater og sopp: UAH 40 og siste eksempel: stekte egg med bacon og poteter: UAH 40
  Er sikkert mange andre muligheter flere plasser. Ene plassen jeg var, de tilbydde faktisk ikke business lunch, vanlig restaurant, men kanskje de ikke har slikt.

  Ja, ting har forverret seg der, helt klart. Jeg har spesielt en fast plass jeg bruker å være endel og har komt i kontakt med noen som jobber der og snakket litt om løst og fast. Interesannt å snakke med lokale og de virker litt forundret over hva en nordmann gjør her i Kiev nå, midt på «vinteren». Selv om de ikke blir de dype samtalene, så fanger man jo opp litt her og der og kan danne seg et lite bilde.

  Nå har leiligheten økt ytterlige 10%. Igrunn 15%, men jeg fikk litt «rabatt» pga jeg nesten er stamgjest nå. Tror denne siste kommer av valutaen, men kan nok være den første økningen var for lav og de måtte ta en ny justering.

  • esalen sier:

   Det var ganske utrolig at prisene fremdeles var de samme. Min kone kunne knapt tro det var sant. Da blir det i praksis nesten gratis å spise. Det er veldig synd at det skal være slik, man kan tenke seg timelønnen servitørene og kokkene må ha, når det skal være slik. Vi har også fått ordnet med billetter nå, min kone reiser tirsdag, jeg uken etter. Det skal bli spennende å se hvordan forholdene har blitt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s