Dagen før avreise

Det er ikke noe særlig når et fly styrter rett før man selv skal ut å reise med fly. Jeg er generelt veldig trygg i fly, og skulle om noe ønsket at man var mindre hysteriske når det gjelder sikkerheten, særlig dette med terrorsikkerheten, som gjør at enhver reisende må fornedre seg til å bli terrormistenkt og behandlet som en idiot når man skal ut og fly. Jeg hadde ikke brydd meg om å reise med folk som tok med seg både vann og cola, shampoo, kremer, til og med kniver, om det skulle være, tidligere var det jo ingen som reagerte om man hadde med seg både kniv og sverd på fly, mange gjorde det, og det gikk helt fint. Akkurat som det går veldig fint når folk har med seg kniver og suvenirsverd og alle slags skarpe gjenstander både på buss og båt og tog.

Men det var litt guffent med dette flyet som styrtet. Og at de ikke klarer å finne ut hvorfor, i hvert fall vil de ikke gå ut med det. Det var en Airbus 320,  samme type som styrtet i Asia i romjulen, og nå styrtet det med German Wings, over Frankrike, på et fly fra Barcelona til Dusseldorf. Det ble litt for nært, når jeg selv skal fly Lufthansa. Og nå som jeg har et barn og en kjær kone, så ble det litt ekstra viktig at det ikke skjer noe tull. Mitt fly går fra Stavanger til Frankfurt, og videre til Kiev.

I Kiev har det ordnet seg litt. Jeg var rett og slett litt ute av meg, når Kolomoiskij sendte noen av leiesoldatene sine til å okkupere hovedkvarteret til UkrNafta, midt i sentrum av Kiev. De hadde kalasjnikover,  ikke noe småtterier, og de monterte selv opp stålgjerder rundt bygningen. Det var snakk om at Kolomoiskij hadde 2000 soldater til å sende, skulle det bli noe tull. Det er ikke noe særlig, når man har kone og barn i denne byen, og selv skal reise dit.

Men i dag kom nyheten at Porosjenko hadde gitt Kolomoiskij sparken, som guvernør i Dnjepropetrovsk, og satt inn sin egen mann, Valentin Reznitsjenko. Det kan se ut som Porosjenko og statsmakten vant kampen mot oligarken denne gangen, og at de mener alvor med de nye reformene og den nye måten å styre landet på. Det er veldig positivt, og man må omfavne alt som er positivt i dette landet nå. Dog skal man være realistiske. Kolomiskij mistet posten sin som guvernør etter et langt møte med Porosjenko, flott fotografert i høyoppløselige bilder, litt for striglet og sterilisert til å ha stått så mye på spill som det gjorde, eller burde.

Sannsynligvis har det skjedd noen forhandlinger under bordet. Ukraina er avhengig av å vise til resultater i kampen mot korrupsjon og i reformer av det politiske og økonomiske systemet, da kan de ikke ha guvernører og oligarker løpende fritt med egne hærstyrker. Hvis Ukraina klarer å vise noen resultater, vil pengene fra IMF strømme, og de vil kunne strømme videre til oligarkenes lommer. Kanskje har Kolomoiskij skjønt at han må gi seg her, for å oppnå større fordeler siden.

Uansett er det godt at regimet i Kiev viser handlekraft, og kan vise for folket sitt og for verden at de er i stand til å få til ting. De arresterte også to andre høyerestående embetsmenn, også det litt for striglet til å være helt troverdig, direkte på TV, og midt under det som angivelig skulle være et regjeringsmøte. Det var litt Nord-Korea og Sovjetunionen over det der, litt for mye å vise, heller enn å gjøre. Putin har jo også et og annet å lære verden, når det gjelder denne måte å føre politikk på.

Men det er gode nyheter. Kolomoiskij har roet ned hæren sin. Kiev ser ut til å få kontrollen over hærstyrkene på sin side av grensen, innen det området de selv kontrollerer, og det er ikke så verst bare det. På telefonen på Skype virket Olia sliten og trett, og gledet meg til jeg skulle komme ned. Det hadde veldig menneskelige årsaker, likt i alle land, det er slitsomt å være mor til et lite barn. Den lille familien hennes der nede har det travelt nok med egne plikter, de har jo også et lite barn, som nå blir seks år, og dermed ikke er så veldig lite lenger.

Det skal bli veldig kjekt å se dem igjen. Og selv om det har vært vel mange flyulykker de siste par årene, og litt vel normale fly det har skjedd med, så er flyreiser fremdeles helt trygt, og reisene med Lufthansa er mer behagelige enn Norwegian og AirBaltic, så jeg er glad jeg reiser med dem.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s