Noen kilder

Folk liker ikke at andre enn Russland har skylden for det som skjer i Ukraina, og den geopolitiske krisen konflikten så raskt utviklet seg til. Det sitter dypt i oss på vestlig side at vi er de gode, at vi har ærlige og redelige hensikter, og at vi alltid vil det beste for alle folk i hele verden. Det kommer som et sjokk på oss når den ikke-vestlige verden ikke deler dette synet på hvem vi er, og hva vi vil, og heller ikke deler vårt syn på hva som er rett og galt her i verden. I våre hoder, indoktrinert gjennom et langt liv, er det de som tar feil, og det kan ikke skyldes annet enn manglende opplysning, propaganda eller at de rett og slett ikke vet bedre. At vi i vår opplyste, frie verden også skal mangle informasjon, være utsatt for propaganda eller at også vi av og til ikke vet bedre, det sitter veldig langt inne.

Her er en bloggpost av Dr. Gordon M. Hahn. Dere kan lese biografien hans nederst på siden, det er ikke noe tull med ham, selv om det han skriver om snikskyterne på Maidan er ganske oppsiktsvekkende. Boken Revolution from above han har skrevet, har jeg selv sett referert til, den handler om oppløsningen av Sovjeunionen og hører med i debatten om hvorfor det skjedde. Hahn kommenterer også en artikkel i Det Spiegel, om tortur begått på ukrainsk side i konflikten i Donbass. Det blir begått tortur på begge sider, dokumentert og rapportert av internasjonale organisasjoner som arbeider med den slags, men omfanget og grovheten i det Spiegel rapporterer går ut over hva jeg kjente til. Hahn gjør at det er bare deler av den torturen som blir etterforsket, den begått av medlemmer av den frivillige bataljonen Tornado, mens den begått av medlemmer av Høyre sektor påfallende går fri.

11 august kom en melding på informasjonssidene til det russiske utenriksdepartementet. Der venter kanskje noen bare å finne propaganda, i motsetning til informasjonssidene til våre departementer, der alle i hele verden kan vente å finne god og saklig informasjon. Bildet er ikke så enkelt. Meldingen som ble lagt ut inneholder et punkt om at Ukraina nektet å underskrive et dokument under det siste møtet i kontaktgruppen, 3 og 4 august. Dokumentet gikk ut på å fjerne tanks, artilleri opp til 100 mm og bombekastere opp til 120 mm. Det er et rent faktum. Det er ikke propaganda. Også i denne meldingen står det at Ukraina planlegger å sende flere tunge våpen til fronten, og ukrainsk side oppfordres til å vise moderasjon.

For mange er det slik at så lenge Ukraina er sitt eget land, og Russland er et annet land, så spiller det ingen rolle hva ukrainsk side måtte finne på. Det er Russland som er aggressoren. Da er det jo forunderlig at ikke samme moralske rettesnor ble brukt da Saudi Arabia angrep i Yemen. Det var skikkelige angrep, med raid fra bombefly, og ikke bare krig med stedfortredere, som situasjonen for tiden er i Donbass. Et enda bedre eksempel

For øvrig vil jeg takke alle som tar seg tid til å kommentere innleggene mine. At jeg ikke straks svarer skyldes mangel på tid, og ikke at jeg bare vil ignorere dem.

*

Posten ble ikke skrevet ferdig i tide. Jeg har morgenene til de andre våkner, så er det slutt. Noen ganger blir det tid til å fortsette, i går ble det ikke det. Dette er morgenen 15. Juli.

Fortsettelsen på avsnittet som ble brutt skulle være…

Et enda bedre eksempel er krigen i Kosovo. Der er det i den vestlige verden bred enighet om at det var Serbia som var aggressoren, enda Kosovo er (eller var) en del av Serbia. USA og NATO gikk til krig, i Serbia, ikke bare i problemområdene i Kosovo, men de bombet hovedstaden, Beograd. Norge var også med på dette, med Kjell Magne Bondevik som statsminister, Kristelig folkeparti i krig. Drapstallene i Kosovo er en brøkdel av hva de nå er i Donbass. FN opererer med noe over 2000 i Kosovo (MERK! Dette tallet er misvisende, og handler om døde kropper funnet, det var jeg som blandet døde kropper og offisielle estimater, en side fra BBC er oppklarende, siden er fra 1999, men de modererte tallene siden opererer med ser ut til å stå seg), mens de offisielle tallene i Donbass nå er passert 7000. I tillegg kommer flyktningene, som kan telles i millioner (opp mot halvannen million internt i Ukraina, antagelig et lignende tall over til Russland).

Den vestlige verden har nå for en stor del anerkjent Kosovo som en egen stat. Det var også vestlige diplomater og forhandlere som organiserte det spesielle statsstyret i Bosnia-Herszegovina, med ruleringen mellom serbere og bosniaker ved makten. Styret er ikke effektivt, men det er i hvert fall anerkjent at den serbiske minoriteten og bosniakene i Bosnia-Herszegovina aldri vil bli enige, at man er nødt til å ta hensyn til begge.

Noe lignende virker plent umulig å få til i Ukraina. Der blir ønskene og meningene til den ikke ukrainsk-nasjonalistiske eller ikke pro-ukrainske delen av befolkningen kalt «rusisisk propaganda», og kort og greit ignorert. Legitimiteten vestmaktene brukte for å rive Kosovo løs fra Serbia er den samme russerne brukte for å rive Krim løs fra Ukraina, det er bare å sjekke opp. Russerne har som man sikkert vet ikke anerkjent Kosovo, og de kaller angrepet på Serbia og krigen mot dem «vestlig aggresjon» (det skulle rokke ved bildet av Norge som fredsnasjon, vi er et land som er med og kriger). Men russerne bruker vestlig anerkjennelse av Kosovo som argument for at deres annekteringen av Krim er legitim, og lot det skje på en måte som ligger tett opp til ordlyden som ble laget til, da man mot serbisk konstitusjon skulle ta deler av deres landområder fra dem.

Jeg hadde flere lenker og argument, men de får sive ut i andre poster eller i kommentarene. Jeg syntes bare jeg måtte avslutte argumentet jeg hadde begynt på, selv om jeg vet det ikke er bra å endre innlegg som er postet, særlig etter at kommentarene har begynt å komme. Man skal være etterrettelig.

5 kommentarer på “Noen kilder

 1. Jens sier:

  Esalen. er vesten virkelig så alene med sitt syn som du påstår? Kan du for eksempel fortelle leserne dine hvor mange land som har anerkjent Russlands anneksjon av Krim? Kan du opplyse om for eksempel Kina har gjort det? Jeg vet svarene på dette, og jeg vet også hva det sier om den påstanden din om at vesten er så spesiell og navlebeskuende som du prøver å gi inntrykk av.

 2. Erland sier:

  ……»Meldingen som ble lagt ut inneholder et punkt om at Ukraina nektet å underskrive et dokument under det siste møtet i kontaktgruppen, 3 og 4 august. Dokumentet gikk ut på å fjerne tanks, artilleri opp til 100 mm og mortar opp til 120 mm. Det er et rent faktum. Det er ikke propaganda.»

  Hvordan kan du vite at dette er et rent faktum og ikke propaganda?

 3. Karsten Herold sier:

  «Her er en bloggpost av Dr. Gordon M. Hahn. Dere kan lese biografien hans nederst på siden, det er ikke noe tull med ham»

  Du er helt sikker på dette, Esalen? Han er «hel ved»? Det er ikke bare det at han deler de fleste av dine synspunkter?

  Han påstår i biografien at han i øyeblikket har fire jobber:

  1. Geostrategic Forecasting Corporation, Chicago, Illinois. Jeg finner en feiende flott hjemmeside til disse, men de er ikke nevnt i Wikipedia? Hva er dette for noe, egentlig? Kjenner du til det?

  2. Center for Terrorism and Intelligence Studies (CETIS). Igjen en flott hjemmeside, men ikke noe i Wikipedia? Vet du hva dette er?

  3. Russia Other Points of View . Samme sak. Flott hjemmeside, men ikke noe i Wikipedia?

  4. Adjunct Professor, MonTREP, Monterey, California. Dette finnes faktisk i Wikipedia, men det virker som høyskolen ble kjøpt opp og endret navn til Middlebury Institute of International Studies at Monterey i 2005? Er ikke det litt snodig?

  Du synes ikke det er relevant at det i Kosovo var 77% albanere (og en serbisk minoritet på 13%), mens den russiske minoriteten i Donbas var litt drøyt 30%?

  Hva oppga ukrainerne selv for argument for å ikke signere? Jeg regner med at de ikke kunne si at de trengte alle de tunge våpnene der fordi de meget snart hadde tenkt å knuse opprørene? Så vet du hva de begrunnet det med?

 4. Jens sier:

  Esalen, vesten intervenerte i Kosovo for å stoppe noe som mange kalte et forestående folkemord. Det var en helt annen karakter enn i Ukraina. Det er bare å lese seg opp på situasjonen i Kosovo for å finne ut det.
  Dessuten: vesten intervenerte ikke I Kosovo for å annektere Kosovo. Russland intervenerte i Krim for å annektere området og innlemme det i sitt egen land. Dette er en vesentlig faktor som du hopper lettvint over.

  Forskjellene er å store at de to situasjonene ikke kan sammenlignes, og dette har jeg skrevet til deg tidligere. Du har selv sagt at man ikke kan sammenligne geopolitiske situasjoner uten videre, men likevel forsøker du deg på nettopp det for å støtte opp dine teorier.

  Forøvrig ville det vært fint om du kunne svare på de spørsmålene du får, istedet for å oppdatere tekstene dine etter at kommentarene er kommet. Jeg venter ihvertfall spent på svar på mine spørsmål.

 5. Erland sier:

  Når det gjelder Dr. Gordon M. Hahn. Etter å ha googlet, som Karsten Herold også har gjort, må jeg si at navnet hans i min bevisshet var et navn som skrevet i sanda på Sola-stranda. Bølgen kom tvert.Det er godt du har kritiske lesere, esalen. Det gjør bloggen din mer seriøs.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s