Forberedelser til Ukrainas uavhengighetsdag

Det har vært noen dager uten blogging. Det er sikkert like greit, siden jeg uansett har problemer med å få postene ferdige, og har både innlegg og kommentarer hengende. Det er dumt, særlig når jeg skriver om ømfindtlige emner, som jeg gjør nå. Når man provoserer er det vel så viktig at alt blir gjort skikkelig.

Vi har hatt veldig gode dager i Kiev mens bloggen har fått hvile. Noen av opplevelsene kan kanskje være verdt litt etterposting, om tiden mot formodning skulle tillate det. Lille Ira og jeg besøkte forleden museet for Afghanistan-krigen, den Sovjetiske. Det er ikke bare Ukraina som har stygg omskriving av historien. De har noe å slekte på i hele regionen, hele det gamle Sovjetunionen. Samtidig er vår versjon av hva som hendte ved Sovjetunionens invasjon og hva som var årsaken til den, ikke den hele og fulle sannheten.

I Ukraina er det nå forberedelser til uavhengighetsdagen 24 august. Den skal visst markeres i morgen, vi gjør det alltid på en søndag, sier Olia. I god Sovjetisk tradisjon skjer markeringen med en real militærparade. Vi så i dag rekker med militære lastebiler, busslaster med soldater, soldater som gikk, de skal tydeligvis vise militær styrke. Det gjør de, samtidig som landet er i krig og i økonomisk ruin.

Det gjorde inntrykk på Olia og meg å se disse mengdene militære. Man kan mene hva man vil om konflikten, men det er et land på ville veier som markerer nasjonaldagen sin sånn. Russland gjør akkurat det samme. Noe har gått helt galt geopolitisk med de tidligere Sovjetrepublikkene, og EU og NATO løser ingen problemer ved å løfte nevene og si feilen er alene Russlands. Det kan vel så gjerne forsterke problemene.

I fjor ble uavhengighetsmarkeringen ganske makaber med tungt militært utstyr i gatene i Kiev, og fremvisning av Ukrainske krigsfanger i Donbass.

I år har forberedelsene vært akkompagnert av opptrapping av både kampene og retorikken i Donbass. Jeg har skrevet om den russiske generalen som advarte mot forsøk fra Kiev om å ta tilbake de tapte områdene med våpenmakt. Advarselen kom like før meldinger om at en slik offensiv var på gang. Samtidig advarer Kiev om at russerne planlegger en offensiv. Igjen er det havnebyen Mariupol som skal være målet, og det er vitterlig harde kamper som blir utkjempet i strategiske småbyer rundt den viktige storbyen.

Delvis er slike varslinger blitt rutine. Meldinger om mulige russiske offensiver er blitt omtrent en gang i måneden siden april i fjor, og mistenkelig ofte forut for toppmøter mellom Ukraina og deres europeiske og amerikanske partnere. Ukraina ønsker mest mulig oppmerksomhet om konflikten, slik at de kan få penger og våpen. Jeg har ikke før nå sett tilsvarende forsøk fra russisk side på å varsle en mulig offensiv fra Kiev.

Samtidig arbeider propagandaen på begge sider, godt hjulpet av faktiske hendelser. Ukrainsk rett har nettopp avgjort at det er lovlig å rive statuen av Katharina den store, i Odessa. Det er en statue beskyttet av Unesco. Tilknytningen mellom Katharina og Odessa er også helt utvilsom. Statuen er også en turistattraksjon, og gått likt av Odessas innbyggere. Det er ingen hindring for villmannen Saakashvili, som er fra Georgia, og ikke har noen tilknytning til Odessa overhodet. Utenom at han er guvernør der.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s