Norsk opprustning

Det har vært en spesiell uke. FN har hatt 70-års jubileum, med besøk av det meste av verdens viktigste statsledere, og tjukt av møter på alle høyeste nivå. Nyhetene, talene og informasjonen derfra var knapt fordøyd før Russland begynte å bombe i Syria, som enda en aktør i en krig det allerede var vanskelig å holde oversikten over. Så måtte amerikanske presidenter og presidentkandidater ta en pause i å fordømme Russland for dette, fordømme Russland for å ta del i en krig amerikanerne selv er del i, for å kommentere enda en skolemassakre der gjerningsmannen skyter så mange han kan, før han skyter seg selv. Deretter var det amerikanske bombefly i Afghanistan som bombet «feil», og traff et sykehus tilhørende leger uten grenser, 19 drept og over 30 skadde, en time varte denne feilbombingen. Akkurat denne uken var det også det norske forsvaret leverte sin innstilling om økte forsvarsbudsjetter, 180 milliarder mer enn dagens nivå, over en 20 års periode. Forslaget ble ønsket velkommen av ledende medier, kommentatorer og politikere fra høyre til venstre. Aldri skulle jeg trodd jeg ville høre en representant for SV sitte i Dagsnytt 18, og skryte av at «forsvarsbudsjettene gikk opp også i vår regjeringsperiode».

Hva skjedde med Norge som fredsnasjon? Det prosjektet ble ettertrykkelig begravd på slutten av 90-tallet, da NATO uten noen form for debatt eller avstemninger gikk fra å være en ren forsvarssammenslutning til også å bli en angrepsorganisasjon. Norge har vært med på 3 av disse angrepskrigene, minst to av dem må kunne regnes som gedigne fiaskoer, i samtlige ble medier, politikere og oss vanlige folk ført bak lyset i hva som egentlig foregikk, alltid er det «vennlige» og «beskyttende» bomber som blir sluppet fra Norge. Libya er etter min mening den største skandalen, Serbia er tvilsom, og Afghanistan kanskje den største og dyreste fiaskoen.

Det er «ekspertgrupper» fra Forsvaret som har kommet frem til at forsvaret trenger mer penger, slik ekspertgrupper for universitetene utvilsomt vil komme frem til at universitetene er farlig underbudsjettert, tidligere ble slike ekspertkonklusjoner til egen fordel møtt med skepsis. Nå har vi imidlertid hatt 2-3 år med skremselspropaganda at russerne er truende, fordi de annekterte Krim og støtter opprøret i Donbass, hvem vet om de ikke planlegger et eller annet i Norge også, i hvert fall Svalbard?

180 milliarder er svimlende mye penger. Og det er bare økningen, det er penger som kommer i tillegg.

Noen burde skyte inn i debatten at det flotte drapsutstyret Norge vil kjøpe seg aldri vil bli brukt til å forsvare Norge, sjansene er så vidt over null. NATO-landene har aldri forsvart seg selv innenfor egne grenser, de to prosentene hvert av landene skal bruke på militæret har aldri gått til noe forsvar. Det har riktignok gått til å skremme en eventuell angriper, men om ikke en eventuell angriper blir skremt av den aldeles vanvittige mengden våpen NATO-landene allerede har, må det være noe i alvorlig veien med ham. NATOs flotte drapsutstyr blir brukt i angrepskriger, i utlandet, i Serbia, Irak, Libya og Afghanistan. USA går foran, og legger press på NATO-landene for å bli med.

Hver gang en skolemassakre eller annen massakre skjer i USA dukker den samme debatten opp, dette skjer bare der, ingen andre siviliserte land har noe lignende i et slikt omfang. En veldig, veldig naturlig forklaring er at USA har så liberale våpenlover. Potensielle gjerningsmenn får skaffet seg utstyret de trenger. I Norge og Skandinavia, for eksempel, er det ytterst få som i tilleg til å ha ønske om å kunne gjøre noe slikt, også har ressursene og tålmodigheten som skal til for å skaffe seg våpnene. Men amerikanerne har nå en gang denne mentaliteten sin om at det beste forsvar mot a bad guy with a gun, is a good guy with a bigger gun. Dette står så sterkt i USA at veldig, veldig lite blir gjort med våpenlovene, enda hvor mange og groteske massakre de blir rammet av.

Gjelder ikke det samme også med militære våpen og krigsutstyr? At våpen som blir produsert, gjerne også vil bli brukt, og når man har tilgang til utstyret, så er terskelen mindre til å bruke det? Gamle våpen blir solgt eller gitt til annenrangs stater, fordi de bli erstattet av nye, og så blir de gamle våpnene brukt i disse annenrangs statene, fordi de befinner seg i områder krig er mulig. Det er ubehagelige spørsmål hvor våpnene til Taliban og IS kommer fra, særlig IS virker til å være veldig godt forsynt med veldig gode våpen, tatt i betraktning de ikke er støttet av noen. Hvem gir dem våpen og ammunisjon? Hvorfor er det så stille om dette?

Våpenhandel er en styggedom, den bør begrenses, ikke økes. Bomber blir aldri så treffsikre at de aldri treffer feil, det er sykehusbombingen i Afghanistan et sykt eksempel på.

Også tidligere har militære talspersoner fått hatt en fast hånd på rattet når det gjelder forsvarsbudjettene. Også den gang ble de økt, nye og bedre våpen ble kjøpt, fordi det var store «trusler», og man måtte «forsvare» seg. Det var for hundre år siden. Og i skoler over hele Europa blir det undervist at denne kapprustningen var en av de årsakene til første verdenskrig. Nylig kom det en bok om denne krigen, The sleepwalkers: How Europe went to war in 1914, het den. Det er ikke bare kapprustningen som stemmer, også prinsippene, vi er nødt til å gjøre det, fordi motparten gjør det, vi kan ikke tillate at, det var mekanismer som løp løpsk, som vi også har det i dag.

Også den gang hadde opprustningen stor støtte i mediene, i befolkningen. Hvem i Norge er det som vil stikke seg frem og si vi ikke er truet av noen, vi har bedre ting å bruke pengene på enn drapsutstyr. Fred skapes med integrering, samarbeid og gjensidig forståelse, ikke med våpen.

Dette innlegget ble publisert i Meninger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s