Noen lenker, artikler og kommentarer siden sist…

På ny har dagene mine vært fylt av andre ting, og jeg har ikke funnet tid til å skrive blogg, tross det har vært mye å skrive om. Jeg begynte på, men fikk ikke fullført en post om det ukrainske lokalvalget som det allerede begynner å bli noen uker siden nå. Den håper jeg å få ferdig til i morgen, og vil uansett ikke poste før den er skrevet i mål. Svar på hengende kommentarer vil komme etter det. Ved siden av det har Russland fått sin største flykatastrofe med flyet som falt ned i biter over Sinai-ørkenen, med mye som tyder på at de var utsatt for et terrorangrep, der noen antagelig fikk smuglet en bombe om bord før avreise fra flyplassen i Egypt, og nå i går smalt nyheten om systematisk doping i russisk friidrett. Sammenlignet med de andre tingene som foregår i verden i dag ser det nokså puslete ut, men mediedekningen er enorm, som den alltid er når det gjelder sport, og skandaler i sporten.

Denne posten skal handle helst om Ukraina, og verdenssituasjonen som har oppstått over krisene og konfliktene der. Jeg vil begynne med det som vel best kan kalles et leserinnlegg fra Neil Clark, en skribent for vår tid: selektiv, manipulerende og partisk. Han skriver mye for mediehuset som nå kaller seg RT, tidligere Russian Today, et av flere prosjekt fra den russiske stat på å servere verden engelskspråklige nyheter fra et russisk perspektiv. Det er hva det meste av den vestlige verden inkludert flere flittige kommentatorer avviser som «russisk propaganda», men det skiller seg ikke nevneverdig ut fra tilsvarende amerikanske prosjekt som Voice of America, Radio Free Europe/Radio Liberty, eller Soros-prosjektet Hromadske TV, for å nevne noen få. Felles for det store flertallet av dem som slenger ut om «russisk propaganda» er at de ikke følger med på russisk mediedekning i det hele tatt, verken på russisk – som de ikke kan, eller på engelsk, som de ikke gidder lese. De nøyer med å stole på alle andre som deltar i koret om den altomfattende russiske propagandaen, og avviser de som forsøker å balansere bildet med å hevde at også de er en del av den. Jeg snakker av erfaring.

Tilbake til innlegget fra Neil Clark. Det heter «Meet the unpeople», og er skrevet i karakteristisk stil fra Clark, manipulerende, selektivt og partisk, perfekt for å bli delt på sosiale medier og forsterke overbevisningen til de som allerede er overbevist om hvordan verden henger sammen. Denne er ikke skrevet for å gå inn i noen diskusjon, for å prøve argumenter, eller for å foreslå alternative tolkninger til de mange begivenheten han tar opp. Det er typisk RT, og et legitimt argument mot dem, de poster aldri innlegg og artikler som går i mot hovedsynet deres. Det er alternativ til mediedekningen ellers i verden, aldri alternativ til sin egen dekning. Clark får mange innlegg postet. Han passer godt den redaksjonelle linjen, han er vestlig, har skrevet for britiske medier (deriblant the Guardian), og får dermed større troverdighet enn enhver med et russisk navn.

Poenget i innlegget til Clark denne gangen er at de såkalte demokratiforkjemperne i vestlige land lett overser og ignorerer de i andre land som ikke deler deres syn. Det gjelder også når disse folkene i andre land og regioner utgjør flertallet der de kommer fra, og i følge de samme demokratiske spillereglene de såkalte demokratiforkjemperne vil kjempe for, skulle få viljen sin, og makten. Begrepet «unpeople» lar seg ikke lett oversette til norsk, «umennesker» har vel en litt annen betydning, i begrepet til Clark ligger slik jeg leser det også en mening av «folk som ikke finnes». Som eksempel på slike «unpeople», eller «ikke-folk», ramser Clark opp syrerne som støtter Assad, iranerne som stemte for Ahmadinejad, hviterusserne bak Lukasjenko, ukrainerne mot EuroMaidan, russerne for Putins parti Forente Russland eller kommunistpartiet, og nå sist britiske Labour-medlemmer som stemte for den nye lederen, Jeremy Corbyn. Blant flere.

Det er åpenbare innvendinger mot innlegget til Clark, og måten det er skrevet på. I mange av tilfellene han ramser opp er det ikke rettferdig kamp mellom kandidatene ikke-folkene støtte, og dem de såkalte demokratiforkjemperne heller vil ha. Hviterusserne støtter Lukasjenko fordi han ikke lar andre slippe til. Det må gå an å kritisere Chavez i Venezuela (en annen Clark nevner), uten å mene at de som støtter ham er ikke-folk. Men skrevet på måten det er gjort treffer innlegget til Clark en nerve, som gjør at det blir flittig delt og lest av de som har fått nok av det de oppfatter som det vestlige establisementets arroganse. I Ukraina er det vanskelig å argumentere mot ham. Der ble med Maidan-demonstrasjonene EU-vennlige og pro ukrainske ukrainere plutselig hele landet, og befolkningen som var i mot EU og for Ukrainas russiske identitet ble diskvalifisert fra å være meningsberettiget. Dette stakk mye dypere og var mye mer alvorlig enn en konflikt mellom et demokratisk EU og et ikke-demokratisk Russland, selv om det var slik konflikten ble fremstilt hos oss i vest, med det resultat at de som ikke støtter riktig side ender opp med å være «ikke-demokrater».

Mon det.

En av de som i Ukraina har skrevet mot Maidan-revolusjonen er journalisten og forfatteren Oles Buzina. Jeg må skrive «har skrevet», for han er skutt nå. Han ble myrdet på åpen gate i Kiev, midt på lyse dagen, utenfor sin leilighet i Sjevtsjenko-distriktet i sentrum av Kiev. Det er slike ting som gjør at også jeg kommer i tvil om ikke Neil Clark er berettiget i sin sterke retorikk i leserinnleggene sine. For dette var en journalist som ble drept til øredøvende taushet i hele den vestlige verden. De som refererte drapet, bagatelliserte det ved å legge inn attributtet den pro-russiske journalisten Buzina, slik alle opposisjonspolitikerne som ble drept og mystisk døde på samme tid, ble kalt pro-russiske, og også de som ble drept i brannen i Odessa 2. mai i fjor var pro-russiske demonstranter. Buzina ble drept for meningene sine. Morderne er selvsagt ikke tatt, mordet knapt etterforsket, i likhet med alle andre mord og voldelige overgrep mot pro-russiske ukrainere. Øverland fullførte ikke verset sitt om det er lett å tåle inderlig vel uretten som ikke rammer en selv, og sine meningsfeller. Når meningsmotstandere og ikke-folk blir rammet, er det kanskje like greit. For å si det så sterkt som det er.

Nina Kouprianova er en russisk (?) kvinne med en universitetsgrad fra universitetet i Toronto, i følge henne henne selv. Hun har opprettet en blogg med det formål å oversette tekster på russisk til engelsk, for med det å gjøre dem kjent for et større publikum. Hun har oversatt noen av tekstene til Buzina, for eksempel denne om SS divisjonen Galicia, en bloggpost som har en fin innledning fra Kouprianova selv, om Buzina og om mordet på ham. Her er et annet eksempel på Buzinas tekster, denne er fra 2011, og handler om den kontroversielle frigjøringshelten eller forræderen, Stepan Bandera, og diskuterer daværende presidents Janukovitsj’ beslutning om å frata ham tittelen «helt av Ukraina», gjennom rettssystemet, og ikke ved en egen erklæring. Innlegget inneholder stygge bilder det ikke skulle være nødvendig å poste, døde og mishandlede fra andre verdenskrig. Men teksten er illustrerende for hva man blir drept for i dagens Ukraina, og hvor umulig landets historie er å bli enig om for landets egen befolkning.

Til sist vil jeg poste en kommentar fra en gammel kjenning, Leonid Bershidsky på Bloomberg view. Han har skrevet et innlegg han har kalt: Ukraine is in danger of becoming a failed state, til stor fortvilelse for Ukrainas ennå innbitte forsvarere. Problemet er at fakta taler for seg selv, og at det nå kanskje begynner å bli på tide å skifte fortegn på «venner» og «fiender» av Ukraina. De som er «venner» må se realitetene i øynene, det nytter ikke å insistere på at landet «er på rett vei» og at det nå er «nye tider» når det er altfor åpenbart at Ukraina er på vei mot undergangen og at de nye tidene er akkurat de samme som de gamle. Bershidskys artikkel er bare en av mange som peker på problemene. Også i Ukraina selv pipler det frem tekster av folk som ikke blir drept, og som påpeker at alt nok ikke er som det skal være og som det blir hevdet det er. Maktbalansen mellom president Porosjenko og statsminister Jatseniuk fungerer slik at de har delt inn politikken i «interesseområder», der hver får drive for seg selv, og ikke blir forstyrret av den andre. Porosjenko er også den eneste i Ukraina som blir rikere, i hvert fall den eneste oligarken, og det skyldes at bedrifter og banker som går konkurs eller mister lisensen, blir overtatt av eller gir fra seg lisensen til bedrifter og banker Porosjenko er tilknyttet. Snart to år etter Maidanprotestene mot korrupsjon og vanstyre er ingen store fisker arrestert og/eller dømt for denne korrupsjonen, eller vanstyret, og både korrupsjonen og vanstyret fortsetter som før. Det er ingen forskjell.

Mer om det kommer når jeg får postet innlegget om det ukrainske lokalvalget 25. oktober.

3 kommentarer på “Noen lenker, artikler og kommentarer siden sist…

 1. Karsten Herold sier:

  «De nøyer med å stole på alle andre som deltar i koret om den altomfattende russiske propagandaen, og avviser de som forsøker å balansere bildet med å hevde at også de er en del av den. Jeg snakker av erfaring.»

  «Buzina ble drept for meningene sine. Morderne er selvsagt ikke tatt, mordet knapt etterforsket, i likhet med alle andre mord og voldelige overgrep mot pro-russiske ukrainere.»

  Et raskt google search på «Oles Buzina wiki» gir som første treff

  https://en.wikipedia.org/wiki/Oles_Buzina

  Her står det:

  «On 18 June 2015 Arsen Avakov announced arrest of two alleged killers, Andrey Medvedko and Denis Polischuk.[42][43][44] One of the suspects served in the Kyiv-2 Battalion of the Interior Ministry of Ukraine and was «С14″ оrganisation activist,[45] while the other was platoon officer in the UNSO Battalion; both deny responsibility for the murder.[46][47]»

 2. Karsten Herold sier:

  Jeg vet ikke om du inkluderer meg blant «venner» av Ukraina som nå snart bør snu?

  Men jeg har vel aldri forsvart de ukrainske oligarkene og deres kjøpte politikere, som rundstjeler folket? Det er vel en av de få tingene der vi alltid har vært helt enige, Esalen? Og detsamme gjelder vel i det minste Erland? Og Jens har vel aldri skrevet noe om dette i det hele tatt?

  Der vi skiller lag er vel heller på hvorvidt Putin og hans regime er den riktige veilederen for Ukraina, på deres ferd mot demokrati, rettssikkerhet og et system fritt for korrupsjon?

  Og her frykter jeg dessverre at du fortsatt må vente på at jeg skal snu.

 3. Karsten Herold sier:

  Enig i at dopingskandalen vel egentlig ikke er et av verdens største problemer i øyeblikket! Men jeg må si at jeg humret litt over den umiddelbare (typiske?) russiske reaksjonen:

  http://accesswdun.com/article/2015/11/348490

  «4:50 p.m.

  The head of Russia’s medical agency says the World Anti-Doping Agency’s report into Russian doping is part of a «politically motivated» campaign.

  Vladimir Uiba, the head of the Federal Medical-Biological Agency which provides medical services to Russian national team competitors, said the strongly critical report was linked to international sanctions against Russia over the annexation of Crimea and the conflict in Ukraine.

  Uiba tells the Interfax agency that the report is an «absolutely politically motivated statement from the category of sanctions against Russia. It has no basis because the doping tests which are done are collected from the athletes by WADA commissioners themselves.»

  Vesten er alltid ute etter å ta Russland. «Alle» vet jo det, da. Har egentlig ikke noe med doping å gjøre.

  Billig poeng? Selvfølgelig, men litt morsomt allikevel, synes jeg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s