Mørklagt Krim

Dette er å regne som en kort pausepost. Nyhetene er fylt opp av terror, Brussel er stengt ned, og debatten om flyktningproblemet i Europa og muslimsk ekstremisme er ikke til å kjenne igjen fra bare et par uker siden. Både Russland og USA bomber oljetransport fra IS, og kappes om å fremstå som den som har bombet flest og mest effektivt. Det russiske nyhetsbyrået Sputnik melder at den amerikanske TV-kanalen PBS har brukt russiske bilder av russiske fly til å illustrere nyheten om amerikanske angrep.

I skyggen av alt dette har ukrainske aktivister slått til. Det er snilt å kalle dem aktivister, ekstremister og terrorister kunne vært like dekkende. De har kuttet og sprengt kraftlinjer fra det ukrainske fastlandet til Krim, slik at hele halvøyen som nå er annektert av Russland er uten strøm. Det er Ukraina som forsyner Krim med strøm, annen strømforsyning har de ikke.

Gjerningsmennene har postet bilder av seg selv og de ødelagte strømledningene på sosiale medier. Bildene jeg har sett har ukrainske flagg, men jeg leser også at bilder med Krim-tatarske flagg også er publisert. Ukrainske nettkrigere heier handlingen frem.

På BBC Newsroom klokken åtte ble nyheten fulgt opp med intervju av en amerikaner fra en eller annen tenketank. Amerikanerne har mange av dem, og de slipper lett til i engelskspråklige medier og hos oss i Skandinavia. Han her amerikaneren mente det kunne være russere som selv stod for sabotasjen, for siden å «finne på et eller annet». Han refererte til terrorbombingen av russiske boligblokker like før den siste krigen i Tsjetsjenia, en bombing Putin brukte som påskudd for uinnskrenket krig i den autonome republikken i den russiske føderasjonen.

Andre kommentarer hadde ikke BBC i denne sendingen, og ikke et kritisk spørsmål ble stilt. Man skal jobbe litt for å finne lignende propaganda i russiske medier. Denne var så man ikke kunne tro sine egne ører.

Det må være lov å minne om at ugjerninger og provokasjoner som dette ikke akkurat gjør at befolkningen på Krim ønsker å vende tilbake til Ukraina. De har lenge sagt at ukrainerne ikke bryr seg om dem, og håpløse sabotasjeaksjoner som dette blir bare en bekreftelse på hva krimbefolkningen allerede er overbevist om. Det splitter også befolkningen ellers i landet, og styrker separatisttendensene de allerede sliter med.

Terroren rammer også Ukraina selv. Landet taper penger for strømmen de ikke får solgt, og det er kort vei til tap av lønn og arbeidsplasser i UkrEnergo og andre selskaper som står for strømforsyningen. Det er også meldinger om at atomkraftverk i området har måttet stenge ned, siden det tapet av strømuttak representerer en sikkerhetsrisiko. Alt dette er noe idiotene som ødela ledningene neppe har tenkt på.

Kanskje mest uhyggelig for oss som ikke er direkte berørt av strømtapet vinterstid, er at dette er et eksempel på at ukrainske ekstremister vil kunne gå til svært drastiske skritt for å få krisen i Ukraina tilbake på agendaen i en verden med større problemer. De ønsker en motreaksjon fra russisk side, og ønsker å provosere den frem, slik at det internasjonale presset og sanksjonene mot Russland vil fortsette. Jeg har skrevet i en tidligere post eller i en kommentar at nettopp dette vil skje, og professor Stephen Cohen i the Nation varslet senest i sendingen på tirsdag at han fryktet nettopp noe slikt. I slike sammenhenger er det uhyggelig å ha rett.

Jeg hadde aldri forestilt meg at det skulle bli så ekstremt at amerikanere skulle beskylde russerne for provokasjoner mot seg selv, og at et seriøst og solid mediehus som BBC skulle slippe dem til uten forbehold. Det lover ikke godt, verken for Ukraina eller for verden.

 

 

 

3 kommentarer på “Mørklagt Krim

 1. Karsten Herold sier:

  Nå må vi krysse fingrene for at enten ditt eller mitt bilde av Putin er korrekt, Esalen.

  Dvs at Putin enten er den gode landsfaderen som jobber utrettelig for å bevege Russland mot et altmer positivt samfunn for russere flest å leve i eller at han er Røverkongen, som bruker alle tilgjengelige midler for å befeste sin maktposisjon og rikdom. Begge disse Putiner er jo rasjonelle mennesker!

  La oss for guds skyld håpe at han ikke er en liten fyr med et alvorlig angrep av Napoleon kompleks, som er overbevist om at hans livsoppgave er å gjenskape den russiske nasjons ære og forntide storhet, da Russland var respektert og fryktet over hele verden (ja, kanskje mest fryktet da, men pytt, pytt) eller noe lignende pjatt.

  For da kan dette bli virkelig farlig.

  Så får vi håpe at Nato gir den der idioten Erdogan beskjed om å ta av seg skoene og legge ut på en god gammeldags kanossaferd over Kaukasus og be om Putins tilgivelse og bli venner med ham igjen.

  Og at de gir ham streng beskjed om at en til slik monumental idiotisk dumhet, vil innebære at han blir kastet ut av Nato med umiddelbar virkning!!!

  • esalen sier:

   Problemet er nok heller at nedskytingen av flyet var støttet av USA. Lavrov har uttalt seg litt om dette, her. I ditt verdensbilde er ting veldig ryddig og klart hvem som er helter og skurker. Jeg tror ikke det er så enkelt.

   • Karsten Herold sier:

    Du mener på fullt alvor at du tror at USA ga Tyrkia order om å skyte ned flyet? Seriøst? Du tror virkelig at dette er et ikke helt usannsynlig scenario? Hvorfor i all verden skulle de gjøre det? Du er blitt totalt fjern i det siste, Esalen, nærmest religiøs!!

    Vet nå ikke hvor enkelt mitt verdensbilde er, og jeg tror nok ikke at det finnes så veldig mange helter i verden heller dessverre, men større og mindre skurker tror jeg nok at det finnes mer enn nok av overalt!

    Men gudskjelov er de aller fleste av dem forholdsvis rasjonelle mennesker, som alltid alltid alltid spør «what´s in it for me» innen de gjør onde og/eller farlige ting.

    Det er de andre idiotene jeg virkelig frykter, religiøse fanatikere som vet hva Gud vil og ikke vil, folk som yrer om «nasjonens ære» og annet slik pjatt og til slutt de som tror at visse raser er overlegne andre (og som alltid uten unntak tilfeldigvis tilhører den overlegne rasen selv). Og slike mennesker finner du overalt, Esalen. Problemet blir først akutt, når de får absolutt makt en plass.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s