Russisk fly skutt ned av NATO-landet Tyrkia

Det er utrivelig så alt det verste bare holder frem med å skje de siste to årene. Som om alle og enhver på sin måte vil bidra til å eskalere konfliktene, som om det var nødvendig. Vi snubler inn i tredje verdenskrig, tenkte jeg å skrive, det er muligheter for en virkelig storkrig i det som springer ut av særlig Syria, men også Ukraina, det utvidede Midt-Østen, og andre deler av verden hvor stormaktene og andre makter møtes. At et NATO-land skulle skyte ned et russisk fly er det lenge blitt advart om. Omstendighetene rundt viser at dette er en krise ingen har kontroll over, som følger sine egne irrasjonale regler og logikk, fanget av forbannelsen av hver av fordømt mange parter må svare på andres eskaleringer.

Den siste halvannet uke har det virkelig vært intenst, hver dag fylt med nyheter og oppfølging som krever Live-dekning på de store nyhetskanalene. Brussel er fortsatt stengt på grunn av terrorfrykten, Frankrikes president Hollande er på besøk hos Obama i USA for å samle sammen en storkoalisjon mot IS, Frankrike er ennå i unntakstilstand etter terroren i Paris, og vil være det i et halvt år fremover, amerikanerne anbefaler ikke å reise noe sted, Sverige har begynt med grensekontroller for ikke å ta i mot flere flyktninger, i Makedonia er siste bølge flyktninger fanget av stengte grenser og noen har begynt å sy igjen leppene sine i protest. Alt dette er rikelig til å fylle nyhetssendingene, selv til kanaler som sender 24 timer i døgnet.

Så skyter Tyrkia ned et russisk fly.

Som så mange av de andre store sakene de siste dagene og ukene har det tatt litt tid for at det skal gli inn hvor alvorlig det er. Først kommer meldingene, så kommer bekreftelsene, og så overtar det helt. Det har vært litt forvirring rundt enkelte av hendelsene. Tyrkisk side hevder å ha bevis for at flyet krenket deres luftrom, og har lagt ut «bevis» på nettet. Russisk side hevder å kunne bevise at det aldri krysset grensen. Tyrkerne mener også at de skal ha advart russerne 10 ganger over en periode på 5 minutter for å få dem til å snu.

Litt rart er det da at kartet tyrkerne selv har lagt ut viser at det russiske flyet vitterlig var på vei ut i det det ble skutt ned. Flyet landet også 4 km inne på syrisk territorium. Et litt merkelig brev gjengitt av Al Jazeera og Wikileaks viser at flyet var inne på tyrkisk luftrom kun 17 sekunder.

Bemerkelsesverdig er også skjebnen til de to pilotene i flyet. De skjøt seg ut i fallskjerm, og i timene etterpå ble det postet bilder og meldinger på sosiale medier fra turkmenere i Syria som hevdet å ha funnet pilotene og ha skutt dem, det var bilde av han ene liggende livløs på bakken. Selv sa disse opprørerne, som er blant mange som kjemper mot Assad og kanskje andre i den uoversiktlige krigen i Syria, at de hadde skutt pilotene «på vei ned», altså mens de dalte ned i fallskjerm. Siden har det kommet motstridende meldinger om at pilotene fremdeles er i liv, og at tyrkerne jobber med å få funnet dem, og levere dem tilbake til Russland i live, for med det kanskje å reparere noe av den livsfarlige skaden i forholdet til Russland.

Det er også denne interessante artikkelen om Hatay-provinsen, og andre forhold i Tyrkia, og Syria, skrevet av en som kaller seg The War nerd. Det var Hatay-provinsen det russiske flyet skal ha krenket, og i følge den anonyme skribenten er dette følsomt for tyrkerne, som fikk området i gave av franskmennene i mellomkrigstiden. Det var bekostning av syrerne, som eide det fra før.

Selv NATOs krigstrommer har vært dempet etter denne hendelsen. De skjønner nok at det vanskelig går an å beskylde russerne for «aggresjon», når alle og enhver kan se på kartet at flyet sneier innom Tyrkia i en landtunge inn i syrisk land, at om det i det hele tatt har vært inne, så vil det være ute i løpet av sekunder, eller minutter. Her er det tyrkerne som har overreagert, og det til de grader. Man skyter ikke en inntrenger som sneier innom gården din, man ser til at han kommer seg ut igjen.

Russland har reagert meget hardt på nedskytingen, naturlig nok. Den skjer nettopp som man skal forsøke å lage i stand en skjør allianse mot den islamske stat, Tyrkia skal liksom være på lag, og så skyter de ned det som i denne sammenhengen skal være en av sine egne. Putin kaller det dolket i ryggen. Utenriksminister avlyser møte med den tyrkiske utenriksministeren i morgen. Han oppfordrer samtidig alle russere om ikke å reise til Tyrkia, det skal være like farlig som Egypt. En av de største russiske turoperatørene har allerede avlyst alle reiser dit. Russland er det landet i verden som nest etter Tyskland sender flest turister til Tyrkia. Det er også en av Tyrkias aller viktigste handelspartnere, og de står for opp mot 70 prosent av energiforsyningen. Det er splitter pine galskap av Tyrkia å sette seg opp mot Russland, å rote i stand noen krise der, på toppen av alt annet.

Dette får meg til å tro at han som fyrte av skuddene nok ikke hadde de nødvendige fullmakter. Dette var ikke noe ønske fra høyeste hold. Jeg får ikke hodet mitt rundt at Tyrkia vil risikere den krisen de og resten av verden kan havne i nå, bare fordi et russisk fly sneiet innom dem på vei andre steder. Flyet var åpenbart ikke noen trussel for Tyrkia. Krisen de har ramlet i nå, er det.

NATO er en del av problemet. Det er en altfor sterk militærmakt, og har altfor mange medlemmer. Også noen av tvilsom karakter, som kan bjeffe høyere enn de selv kan ta ansvar for. Det er problem med de baltiske statene, og det er nå et problem med Tyrkia. De kan litt for trygt skyte ned fly, både syriske og russiske, fordi de vet at USA og resten av alliansen er forpliktet til å forsvare dem, skulle det bli noen militære problemer.

Det er også lyden i de offisielle uttalelsene nå. Jens Stoltenberg maner til ro (litt spesielt å gjøre det, når de nettopp har skutt ned et fly), men stadfester også at NATO står ved sine forpliktelser til Tyrkia og at Tyrkia har rett til å forsvare sitt luftrom. Det samme sier Barack Obama, i USA. Pipen hadde en helt annen lyd både i Tyrkia og i NATO da det var et tyrkisk fly som ble skutt ned, fordi det havnet over i Syrisk luftrom. Daværende generalsekretør Anders Fogh Rasmussen uttalte sågar – i ettertid smått komisk –

«It is another example of the Syrian authorities’ disregard for international norms. Nato allies will remain seized of developments.»

Det er altså ikke snakk om rett og galt, verken juridisk eller moralsk, men av hvem som gjør hva.

Å snakke om tredje verdenskrig er prematurt. Det var det også å snakke om den første før den var i gang. Situasjonen i Syria minner litt om religionskrigene som herjet i Europa på 15- og 1600-tallet. Den er uoversiktelig som 30-årskrigen, den tidens verdenskrig. Rebellene i dette området av Syria, turkmenerne, har det ikke vært noen oppmerksomhet rundt, før de nå jager nedskutte, russiske piloter. Hvor sterke interesser Tyrkia har og hvor drastisk de vil kjempe for dem, begynner også å demre. Det er altfor mange grupper som ikke er interessert i å få slutt på konflikten om de ikke får oppfylt sine motstridende ønsker, og det er altfor mange våpen og bomber i fly i hendene på mennesker villige til å bruke dem.

Ordene har mistet sin makt. Det er terrorhandlinger og krigshandlinger som leder utviklingen. Om tyrkerne er misfornøyde med russisk innblanding i konflikten i Syria, så skjer ikke protestene i internasjonale fora eller i debatter, men ved at en eller annen tar saken i egne hender, og skyter ned et fly. Ekstreme og sinnsforvirrede muslimer går til terroraksjoner over hele verden. Ukrainere kan sprenge kraftledninger eller sende av gårde noen granater i Donbass. I Russland og i Donbass finnes også ekstremister, selvsagt, som kan bestemme seg for å ta saken i egne hender, og finne på noe ekstremt. De finnes på alle sider.

Det er derfor situasjonen er så farlig. «Ingen ønsker en krig mellom NATO og Russland», hørte jeg på nyhetene i dag morges, der jeg måtte avslutte posten. Det er selvfølgelig helt riktig. Ingen ønsket krisen i Ukraina heller, eller borgerkrigen i Syria. Men det er den situasjonen vi har. Vi snubler inn i stadig verre, hendelser utenkelige for et par år siden, er hverdagen nå. Fortsatt er ikke stemmene om å dempe konfliktene kraftige nok, fortsatt er det de som mener man må reagere hardt som dominerer verden og mediene. I en slik verden er det ekstremistene som vinner.

4 kommentarer på “Russisk fly skutt ned av NATO-landet Tyrkia

 1. Dan sier:

  I en ustabil verden, så var vel ikke akkuratt dette vi behøvde no.
  I forkant av denne nedskytingen, så var vel spenningen mellom Tyrkia og Russland ganske høyt oppe allerede. Att noen fant det lurt å gå til det skrittet å skyte ned dette aktuelle jagerflyet, det er jo helt utrolig. Etter dokumentasjonen som er tilgjengelig, så er det vel ingen som kan påstå det russiske flyet utgjorde noen trussel eller var lenge innom den tyrkiske grensen. Att Stoltenberg attpåtil støtter Tyrkia i denne hendelsen, det kom vel ikke som en overraskelse. Solidaritet er jo ord den karen kan og Tyrkia er jo Nato medlem.
  Er det noen som mener denne nedskytingen var OK? Var det virkelig strengt tatt nødvendig, bare for å sette et eksempel? Man kan gjerne sette eksempel, men er det virkelig dette vi nå trenger?
  Det viser seg att ene piloten nå er død, mens den andre visstnok skal være i live.
  Hva som skjer fremover kan man bare spekulere i, men att Russland føler seg dolket i ryggen ( ref. Putin), det er det vel ingen tvil om. Er Russland så galne som vesten vil ha det til, så har vel 3.verdskrig allerede startet nå…..( ja, dette var ment som en spøk, men kanskje et stikk i siden til de som mener Russland er villmenn).

  Forøvrig provoserende att situasjonen på Krim ikke har fått mere oppmerksomhet. Det er så stygt, men vi lukker bare øynene for hva som har skjedd der.

 2. Dan sier:

  En liten sak til som nettopp dukket opp.
  Vel, dette med att russiske fly ikke lenger får komme til Ukraina var ikke noe nytt.
  Dere som følger litt bedre med og kanskje kan lese russisk. Hva er greia med dette med att Ukraina nå forbyr kjøp av russisk gass? Noe jeg har missforstått her? Trodde de var ganske så avhengig av dette. De har vel et lager nå, men dette holder jo kun for en kort periode. Hva er alternativet?
  Att Russland stenger gassen pga manglende betaling er vel ikke en unaturlig handling, eller ligger det noe mere bak dette? Att Ukraina så kontrer med å forby kjøp av russisk gass, virker snodig.
  Synes det hele virker som en litt barnslig lek hvor ingen vinner, men som bare forverrer situasjonen.

  • esalen sier:

   Jeg var ute med barnet, og din kommentar her var faktisk mitt første møte med denne utrolige nyheten. Ukraina har virkelig uttalt at de skal slutte å kjøpe russisk gass, og statsminister Jatseniuk har uttalt at «gass kjøpt på det europeiske markedet er billigere». Det er å si at gassen fra Russland er billigere når den har vært innom Europa først. Jatseniuk slengte i kjent stil på et sterkere uttrykk, og «forbyr» kjøp av russisk gass. Det er ganske spesielt.

   Ukraina er i likhet med de andre landene i Øst-Europa helt avhengig av russisk gass for import. Jeg mener å huske at Ukraina er i stand til å produsere om det var halvparten av gassen sin selv, resten har 100 % vært importert fra Russland. For de baltiske statene er all gass importert fra Russland, men de jobber visstnok med å få gjort noe med det nå, og skal blant annet bygge et LNG-anlegg, så vidt jeg vet. Jeg leste en del om dette i fjor, da jeg hadde bedre tid. Nå har det vært langvarig konflikt mellom Gazprom og Ukraina om å få på plass en ny kontrakt. Tradisjonelt har Ukraina kjøpt russisk gass med stor rabatt, når russerne forlanger markedspris, blir det alltid bråk. Russlands markedspris er jo også litt spesiell, siden den ser ut til å avhenge av hvilket land som kjøper. Ukraina har forsøkt å få på plass en ny, langvarig kontrakt, og har kjøpt seg tid med en rekke korttidskontrakter siden Maidan-revolusjonen, eller hva man skal kalle den. De har også en rettssak på gang mot dem, vet jeg, og avventer resultatet av den for å få en bedre kontrakt.

   Fra en ansatt i UkrEnergo, eller om det var et annet selskap, i sommer, hørte jeg at ukrainerne ikke brydde seg med å betale regninger til russerne. Hun snakket om hvordan det var populært på jobben å si «denne regningen er fra Russland, den driter vi i», og at det var ekstra populært når det var store summer. Dette var stoff jeg planla å legge inn i en post, men jeg tror ikke jeg fikk den posten ferdig. Hun var uten jobb da vi snakket med henne, offer for Ukrainas nedbemanning og økonomiske krise.

   Ukraina stoppet å betale regningene til Gazprom også, hvorpå Gazprom sluttet å levere gass. Etter Maidan har russerne forlangt betaling på forskudd. Det ble mye støy om det da ordningen ble innført, men med tanke på Ukrainas betalingsvillighet er det en helt rimelig ordning. Gazprom er notert på børsen, også internasjonalt, og kan ikke leke med egne inntekter. Da Gazprom hadde uttalt at de skulle slutte å levere, var Kiev raske med å uttale at de skulle «slutte å kjøpe». Så det har blitt en kamp om hvem som boikotter hvem. Uttrykket du bruker om «barnslig lek» er treffende.

   Kanskje ligger det også et eller annet med nedskytingen av flyet i Tyrkia bak her. Som alternativ til gassledningen South stream som ble avbrutt på grunn av sanksjonene, avbrutt på tross av bindende kontrakter og påbegynt arbeid, og etter veldig press fra stormaktene mot små makter i EU med økonomiske og andre interesser i prosjektet, så har Russland planlagt en ledning gjennom Tyrkia, den såkalte «Turkish stream». Denne ledningen er det nå problemer med, etter den diplomatiske krisen mellom Russland og Tyrkia. Ukraina har dermed fått litt sterkere kort på hånden i gasskrigen med Russland. Alt er i USAs interesser. Så kan man spekulere om sammentreffet er tilfeldig, eller om det er koordinert.

 3. NY1.NO sier:

  Og nå sender NATO krigsskip og jagerfly og raketter til Tyrkia… Herlig. Dette bygger seg opp.. Ikke bra…
  http://ny1.no/2015/12/01/nato-sender-millitaert-utstyr-til-tyrkia/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s