Jeg har koblet meg av Facebook etter å ha vært aktiv der en stund. Det var en begredelig opplevelse. Sammen med resten av Europa står vi overfor enorme utfordringer for tiden. På Facebook oppfører vi oss som om det dreier seg om en nasjonal hetsekonkurranse. Vi smykker oss med begreper som «toleranse» og «mangfold», men oppfører oss mer intolerant enn noensinne når det gjelder andres meninger. Fremdeles dreier det seg om «oss» og «dem», eller «vi som mener rett», og «idiotene som ikke har skjønt det». Det er ingen debatt, ikke engang en skinndebatt, hver gruppe skriver og poster for sine likesinnede, og får «likes» og «kommentarer» som bekrefter og forsterker meningen man var stvinet i på forhånd.
Det er til å grine av.
Jeg hører også nyheter, når jeg kjører i bilen eller er andre steder uten internettradio. Da hører jeg alltid BBC World Service, som er deilig forfriskende, i en innelukket, norsk medieverden. Der er drapet på en arbeider på et mottakssenter for mindreårige asylsøkere i Sverige toppsak, på nettet var det i hele dag den mest besøkte saken. På de norske nyhetene ble det ikke engang nevnt. Der var det i kjent norsk stil, en kommende melding om «norske forbrukerråd», som var toppsak, et eller annet om rådgivining i forbindelse med den nye, såkalte delingsøkonomien. Velvel.
De siste par dagene har den store saken her i landet og på Facebook vært utsendelsen av asylsøkere som kom over grensen med Russland, på sykkel. Det var et smutthull i lovgivningen som gjorde at de kunne sykle over, da var de verken gående eller passasjer i et kjøretøy, det var noe slikt, smutthullet er tettet nå, for det ble etter hvert en større innstrømming enn vi helt klarer å kontrollere. De ivrigste på Facebook ser ut til å mene at det er rasistisk å skrive noe slikt, at man er i mot innvandrere og mot flyktninger, og så blir det ment i vei med stor styrke, og liten dybde.
For oss som har fulgt med på Russland en stund og kjenner landet sånn noenlunde, ble det rett og slett nokså komisk å se hvordan landet ble omtalt, og hvor umenneskelig asylsøkerne ville få det om de ble sendt tilbake. Det vil si, komisk er kanskje feil ord, i en situasjon som er så grell. Jeg så det ble sammenlignet med jødedeportasjonene under andre verdenskrig. Da er det bare å si godnatt til fornuftig debatt, la tingene heller spille seg ut, i all sin gru.
Foreløpig har dette endt med at Russland ombestemte seg, de ville ikke ta i mot asylsøkerne likevel. Forståelig nok, de ble jo sammenlignet med nazi-Tyskland, som man gjerne blir nå om dagen. Om Norge synes det er så uverdige forhold i Russland, så kan Norge ta seg av asylsøkerne og utgiftene og problemene som følger med dem, selv. På nyhetene i går ble det fremstilt som om dette var et problem for «ytringsfriheten», utenriksministeren vår, Børge Brende, måtte forsvare seg mot det, at det ikke var et angrep mot ytringsfriheten å dempe kritikken av Russland når vi selv sendte asylsøkere til dem.
Russiske medier dekket denne saken mye bedre enn oss. Rolig og saklig, fritt for følelsesladd glød og gnål. Bussjåføren som skulle frakte dem sa det var ordnet med plass på hoteller i Murmansk, ganske levelig, tross de 30 kuldegradene som fikk Norge til å gå i fnatt. De kan også nevne at Russland har noe sånt som 100 000 syrere med lovlig opphold, gruppen som tok seg over til Norge besto av folk med turistvisum, studentvisum, og folk som hadde bodd i Russland lenge, gjerne flere år. I russiske medier legger man heller ikke skjul på at Russland er et av landene i verden som tar i mot flest innvandrere, nest mest av alle, faktisk, i 2013, og der går det også en saklig og grei debatt om de skal ta i mot flere asylsøkere. I norske medier, les: NRK, skal det ha blitt sagt at Russland har tatt i mot 800 asylsøkere gjennom sin historie, og at muslimer kan bli arrestert «tilfeldig på gaten».
Velvel. Kunnskapsnivået minner om sånn det er når russere og andre østeuropeere beskriver det norske barnevernet. Da er det bare motsatt, da er det de som sier vi bryter menneskerettighetene, at barn kan bli tatt fra foreldrene, uten lov og dom, og at det særlig er slavere som blir utsatt. Her tillater vi oss å riste på hodet over dem, som er så uinformerte, og det bobler opp den gamle debatten om at vi må bli bedre til å «få ut informasjonen», og alt hva det nå er vi skal bli bedre til. Det er imidlretid ikke så lett å få ut informasjon til folk som ikke stoler på informasjonen, og ikke har tillit til avsender. Man oppsøker heller informasjonen hos sine egne, og heller informasjon som bekrefter det man selv helst vil tro.
I den forbindelse skal jeg kanskje ta med saken om asylsøkerne som ble flyttet fra hotell Astor til mottaket på Forus, her i Stavanger. Ryktene gikk varme, det var ulevelig på Forus, temperaturen blant asylsøkerne var vel omtrent som om de skulle bli sendt til Russland. De gjorde alt for å unngå å bli med transporten, gjemte seg i undergangen, og når de ble fraktet frem, nektet de å gå inn i mottaket. Stavanger Aftenblad postet villig vekk bilder over hvor «ille» det var, bilder som rett og slett – og på ny – ble litt ufrivillig komisk. Det skitne toalettet og den elendige middagen, det var vel som et hvilket som helst toalett på en norsk ungdomsskole, og atskillig finere enn noe offentlig toalett i Ukraina, for eksempel, ganske rart om en flyktning fra krigen skal la seg sjokkere over det. Middagen så ut til å være helt grei kantinestandard, tankene mine gikk til Stolovaja i Ukraina og Russland og tidligere sovjetrepublikker, fremdeles populære, man forsyner seg selv, og det er billig. Det henger ikke på greip om mennesker i nød skulle finne dette «ulevelig». Det vitner vel heller om folk bortskjemt med bedre forhold.
Stavanger Aftenblad kunne i det minste latt representanter for mottaket slippe til, og fortelle hvordan det egentlig var, og skrevet hva asylsøkerne egentlig fikk servert til middag. Det er sjelden ellers folk bare kan sende inn bilder til avisen, og få dem trykket.
Det er farlig å skrive om disse tingene. Jeg har nok med å være Putin-venn og antidemokrat og russisk troll, som jeg alt sammen er blitt beskyldt for etter alt jeg har skrevet om krisen i Ukraina, jeg vil ikke være rasist og innvandringsmotstander i tillegg. Det gidder jeg ikke, den debatten tør jeg ikke ta i. Problemene som følger med den ukontrollerte masseinnvandringen som begynte i fjor vil tvinge seg frem av seg selv. Jeg ville satt pris på om det ble diskutert litt ordentlig, om man ble premiert for å være saklig, men jeg har ingen illusjoner, og vil ikke bruke tid på å stille meg i veien for skittkasting.
Jeg poster en lenke om dette, som alle interesserte sikkert har funnet frem til selv, skrevet av Lars Akerhaug, publisert på Journalisten.no, om dekningen av asylsøkerne, Den som roper høyest, vinner. Ganske grundig og godt skrevet, og ganske karakteristisk er det de som har utmerket seg med sterk innvandringsmotstand som poster denne lenken, jeg har ikke funnet den hos noen moderate eller hos de innvandringsvennlige. Karakteristisk er det også at Sylvi Listhaug blir kalt heksa, det var vel sågar en politiker som på Facebook ønsket heksebrenningen tilbake, temmelig urettferdig, egentlig, siden Listhaug vel her bare iverksetter den politikken stortinget i høst ble enige om. Ganske spesielt å gjøre Listhaug personlig ansvarlig, som om det er hun som sender asylsøkerne tilbake, som om ikke dette er jobben hun er satt til å gjøre.
Nei, jeg sier som ukraineren jeg hadde oppe til eksamen, det er best å ikke engasjere seg, ikke følge med på politikken, ikke uttale seg. Han sa han hadde prøvd, det hadde bare skaffet ham uvenner. Det er ikke verd det.
Da er det atskillig kjekkere å glemme alt, og ta med sitt lille barn ut på tur. Her i Rogaland er vakkert vintervær med gnistrende frost erstattet med mildvær og pøsregn. Vi er likevel ute, hver dag. I dag gikk vi rundt vannet. Jeg har funnet frem russiske gloser igjen, en pause fra nyhetene, og diskusjoner der det spiller så stor rolle hva man kommer frem til. Forrige fredag hørte jeg et program om Tristan og Isolde, på vei ned til butikken, 3-4 kilometer unna. Det var kjekt, en gammel historie fra tidlig middelalder, skrevet ned i forskjellige versjoner, vel kjent brukt av Wagner, ikke noe sinne eller provokasjoner om man ikke er enige om tolkningen, smil og moro. Mange spennende fugler er også å se, trekkfugler reiser ikke bare vekk, noen kommer hit også. Hegren står både i Stokkalandsvannet og i Storånå, laksanda er fast gjest nå i år.
På søndag gikk vi opp til Dalsnuten, en tradisjonsrik tur jeg tror jeg har skrevet om før, nå kunne vi for første gang ta med lille Irina. Det blåste enormt på toppen, så vi kunne ikke spise nistematen der, men måtte ta den med lenger ned, i le. Uken med frostvær benyttet vi til å kjøre steder det var vann med is. I den klare solen var ethvert landskap, også det rett bak Bogafjell, landskap jeg rett etter leser på Facebook de har tenkt å kutte i to med en bilvei. Det er som man kan bli bibelsk i tankene, man skal bli tatt fra det lille man har.
Jeg er likevel lykkelig, har nok av strategier til å kunne koble meg fra verden og dens nyheter. Jeg har bøker å lese, musikk å høre, leser litt poesi, jobber med det, hører Wagner, dyrker min egen verden. Sammen med kona og barnet er det lett å være lykkelig. Kona er litt omvendt i forhold til andre, hun omfavner krisen vi er inne i, er full av ideer om hvordan vi skal klare oss i den, enda vi ikke akkurat kan si vi er rammet. Barnet er så sunt og skjønt, lærer hver dag nye triks hun viser oss, bevege hendene til «Lille Petter Edderkopp», komme seg opp og ned bratte skråninger, klatre opp og ned på møbler og andre ting, vise oss fly og si «oo-ooo», helt fantastiske ting, når det er det første barnet, hver dag noe nytt, hver dag sin egen glede, helt uavhengig vær og vind, og uten forbindelse til den store verden, der det er de negative nyhetene som dominerer.
Kanskje er det noe på gang i Ukraina. Putin har nå satt sine tungvektere på saken, både som representant i Kiev, som samtalepartner med det ukrainske statsstyret, og i Donbass, rådgiver, partner eller kontrollør der, alt etter hva man vil kalle det. Freden det kan være snakk om er Minsk2, Krim er tapt, og Donbass vil ikke komme inn under full ukrainsk kontroll, slik det var før. Europa – med dets lederstater Tyskland og Frankrike – var med på å å fremforhandle denne avtalen, det er klart de støtter den. Tegn i tiden viser at USA beveger seg mot å støtte den også. Det finnes vel egentlig ikke noe alternativ, skjønt, det ennå finnes mange som vil insistere på det motsatte, at konflikten vil fortsette til Krim og Donbass på ny er under ukrainsk kontroll.
Jeg er lei av å engasjere meg. Det skaffer en bare uvenner, som den ukrainske eksamenskandidaten sa. I følge Minsk2-avtalen skal Kiev endre konstitusjonen slik at Donbass får økt grad av selvstyre, og de skal forhandle med dem om hvordan tingene skal være. Det er ikke Moskva som blokkerer denne avtalen, det er Kiev. For de som er i mot hele avtalen hjelper det selvsag ikke, de vil kjempe i mot den, og støtte Kiev i ikke å implementere hva de har forpliktet seg til. Jeg kan ikke skjønne annet enn at det er dette som gjør at det ennå er forholdsvis bred støtte til sanksjonene mot Russland, enda den også kanskje er i ferd med å rakne. Den kvalifiserte gjetningen går på at EU vil oppheve i hvert fall deler av sanksjonene i løpet av året.
Det er så mye annet også. Mordet på Litvinenko, kanskje den eneste rettsavgjørelsen der ordet «sannsynligvis» eller «probably» er med i dommen, «Putin visste sannsynligvis (probably) om det». Alt jeg kan si er at det er mye vi ikke vet, veldig mye vi ikke vet, og at Litvinenko og hans patron, Berezovsky, var for mektige til helt å bli kalt offer, det er en del som lukter litt rart her, fremstillingen i mediene er vel kanskje litt… Nåvel, kanskje er det sant som de sier, jeg vet ikke det, tviler på det, og jeg ser at dommen nå falt i en atmosfære som ikke ligner den saken ble gjenåpnet i. Nå er Europa vennligere mot Russland, Europa har større problemer, det er søkt å snakke om Russland som trusselen, EU står i reell fare for å bryte sammen, som følge av den ukontrollerte strømmen av asylsøkere, og den økonomiske krisen som eksisterer i tillegg og uavhengig av den. Det er lite trolig dommen vil få noen konsekvenser. Det vil heller ikke de nye – eller gamle – avsløringene om at Putin er korrupt, som det har vært skrevet om og sendt program om på BBC, og som opprinnelig kommer fra USA.
I Syria skal det være fredsforhandlinger på fredag. Foreløpig ser det ut til å være tøft nok å forhandle om hvem som skal sitte ved bordet. En vanskelig sak skal være at Russland ønsker å ha med kurderne, noe NATO-landet Tyrkia blånekter, og en på BBC omtalte som at «kurderne var opportunister, de var ikke med fra begynnelsen, og skal ikke ved bordet». Hun var ganske fiendtlig innstilt til Russland, kan man trygt si. Man liker heller ikke at syriske regjeringsstyrker med russisk hjelp har vunnet tilbake viktige byer fra opprørerne, og med det skaffet seg et bedre utgangspunkt før forhandlingene på fredag.
Jeg vet ikke. For meg er det slik at verden har beveget seg fra den tiden vesten med USA og Europa kunne diktere hvordan tingene skulle bli også ellers i verden. Visjonen om at alle skulle bli som oss, mer eller mindre, og dele våre verdier og vårt styresett, har også fått et møte med virkeligheten den kanskje ikke vil overleve. Fremdeles synes jeg debatten er litt slik som det var før, at det var helst teoretisk, og det gjaldt å diskutere hvordan demokratiutviklingen skulle være i land der den hang tilbake, hvordan andre land og andre kulturer skulle inkluderes, debatt om det var riktig å tegne Muhammed og om det skulle være lov med andre flagg i 17.mai-toget. Verden har kommet nærmere, kan man trygt si. Jeg hadde satt pris på om også diskusjonen kom litt nærmere, litt nærmere de tingene som skjer, slik at flyktningekrisen, krisen i Ukraina og krisen i Syria kan få en løsning som kan fungere, i stedet for at folk med sterke meninger fyrer opp under det prinsippielle.
Men jeg vet ikke, og vil heller ikke bry meg altfor mye lenger. Jeg har det godt i mitt eget liv, i skog og fjell og natur, som vi fremdeles har litt igjen av rundt her. Alt jeg har skrevet om krisen i Ukraina har ikke beveget situasjonen noen verdens ting. Hva folk skriver på Facebook om flyktningekrisen er helst støy. Disse krisene lever sine egne liv, litt atskilt fra diskusjonen om dem. Det er det jeg også satser på å gjøre nå. Leve litt atskilt, fra krisene og fra diskusjonen.
Kjenner jeg meg selv rett, som jeg jo vet jeg gjør, kommer jeg neppe til å lykkes.
Hei!
Du følger nok godt med på det meste som skjer og det er befriende å lese att der finnes likesinnende som etterlyser en balansert debatt om det som skjer. Ukraina er glemt i norsk media og media skriker ut om både det ene og andre angående innvandringen i Norge. I Norge har vi ytringsfrihet, men kun så lenge man mener de rette tingene. Stiller man spørsmål og etterlyser et mere kritisk blikk av det som foregår, så blir man med engang stilt til veggs og gjerne få slengt endel ubekvemmelige ord etter seg. Jeg selv engasjerer meg null i offentlige media, kommer aldri noe godt ut av det. Dekningen av returen til Russland er en farse i mine øyner. Jeg synes vi skal hjelpe folk i nød, men jeg mener media IKKE bidrar til å komme med konstruktiv kritikk eller løsninger. Du beskrev det ganske godt med eksempel. Skal ikke debattere dette mere her, men jeg er oppgitt over norske media. Der finnes så mange mennesker som trenger hjelp i nærområdene og jeg etterlyser mere fokus på dette og løsninger. Der kommer menn i sin beste alder og man ser de med fine klær og iphones ( media velger selfølgelig tårevåte barneøyne og kvinner når de skal lage reportasjer), samtidig ser man hundretusenvis i flyktningsleirer uten noe. Hva med disse? Burde man ikke gjort mere for å gjøre levekårene for disse bedre? Jeg er oppgitt.
Dette var min lille utblåsning og kommer ikke til å skrive mere om dette. Som jeg nevnte, diskutere dette hjelper ingen, for der er alltid noen med et sterkt ideologisk standpunkt mot det sosialistiske og som vil trumfe alt i offentlig media. Jeg stoler på regjering og storting behandler sakene på en best mulig måte ( UNE, UDI) og att man faktisk må forstå att man må ha lover og regler skal velferdsmodellen overleve. Et samlet storting er viktig og att man vingler i ettertid ( som t.d AP har gjort), det bidrar kun til usikkerhet.
Snakket i tlf med en venn i Kiev nå for få dager siden. Der var det en lang reportasje på ukrainsk TV om et drap i Russland. Jeg fikk dessverre ikke med meg navnet, men fremstillingen var att Putin hadde «drept» personen. Jeg nevnte att dette kanskje var propaganda og man skal ikke ta alt for god fisk før man har mere info. Det ble stille i andre enden, så man skiftet tema. Det går greit å snakke om dette, for det er en nær venn. Litt vansklig å debattere når jeg ikke vet noe om saken, men mulig du Esalen har fått med deg dette. Mulig Putin var involvert, hvem vet, men man kan vel ikke unngå å forstå att Ukrainsk media har en agenda om å svartmale Putin og Russland mest mulig.
Når jeg var i Kiev i julen, så fikk jeg bemerket av en lokal venn att man trodde ukrainske borgere iløpet av nærmeste fremtid ( til sommeren) fikk visumfrihet til Europa. Dette har jeg ikke fått med meg og jeg måtte sjekke det opp. Virker som der er ting på gang, men ingenting er bestemt ifølge medium jeg har lest meg opp på.
Ja, det er riktig, Ukraina skal få visumfrihet til Europa i løpet av året. Det er en del av pakken med frihandelsavtalen som begynte nå fra nyåret. Kanskje er også denne visumfriheten er pressmiddel for å få Ukraina til å respektere Minsk2-avtalen, Putin har sendt folk til å ta seg av sakene som han ikke sender, før de er i ferd med å bli løst. Så noe må det være som gir bevegelse. Men dette er spekulasjoner, det meste foregår – som kjent – utenfor offentligheten. Det er godt mulig drapet det er snakk om er Litvinenko, det er han jeg skrev om litt i posten. Jeg kan ingen av disse drapssakene særlig godt, vil ikke drive min egen etterforskning, antar at det er svært, svært mye vi vanlige folk ikke vet. Jeg vet at bror til Litvinenko har uttalt til italienske medier at han tviler på det er Putin og FSB, de er smartere enn å bruke plutonium, som leder mistankene rett mot dem. Men, som sagt, jeg vet ikke, og det gjør neppe de som uttaler seg skråsikkert om saken, heller. Her er det mye grums. Jeg kan godt stille meg bak det du skriver om innvandringen og innvandringsdebatten, inkludert det med at dette ikke er verdt å si for mye om, følelsene blir lett for sterke og man blir fort kalt for noe man ikke er. Det er litt synd, men jeg tror kanskje det vil tvinge seg frem en endring nå. I Tyskland og Sverige er i alle fall problemene for store til å oversees, og i Tyskland blir det også et politisk spørsmål om Merkel og koalisjonen hennes kan beholde makten, om trøbbelet får lov til å skli helt ut. Det nytter ikke å kvele debatten, for den bobler opp av seg selv, gjennom nye saker som bobler opp. Det koster også mye penger, noe folk merker på lommebøkene, og kommuner og regioner på budsjettene sine. Ja, EU og Schengen er rett og slett under et forferdelig press, og det er ingen garanti for at de vil overleve det. Ganske spesielt, siden Putin sa i 2014, var det vel, at EU stod i fare for å gå i oppløsning, eller hvordan han formulerte det. Alle latterliggjorde ham da, den gang var det jo hans eget regime i Russland man mente stod i fare, nå er altså hans posisjon like solid som noen sinne, om ikke mer, mens EU er i problemer ingen har kunne peke på en fornuftig vei ut av. De virker jo til å ta det nokså alvorlig selv også, om enn debatten i Norge er en ganske annen. Så det er spennende tider vi lever i, men – dessverre – spennende på feil måte.
Så du denne av Leonid Bershidsky hos Bloomberg View
http://www.bloombergview.com/articles/2016-01-20/how-an-alleged-rape-in-berlin-benefits-putin
Hvis jeg forstår ham riktig, mener han at det russiske propagandamaskineriet prøver å snu oppmerksomheten vekk fra ”problemene” i Russland og Ukraina gjennom å fokusere engasjementet på problemene som migrasjonen til Europa skaper.
Synes du at han har et poeng eller er han helt på jordet? Er Putins nettroll blitt veldig mer opptatte av trusselen fra islam, migrantene og islamiseringen av Europa i det siste? Og litt mindre av fascistene i Kiev samt USAs og Natos farlige aggresjon mot Russland?
Her er teksten jeg hadde lest på forhånd om dette, fra BBC: http://www.bbc.com/news/blogs-eu-35413134
Jeg vet Bershidsky for tiden er i Iowa for å dekke det amerikanske kandidatvalget, og at han ser på seg selv som en innvandrer og tror på at innvandringen til Europa er en styrke for landene der, han har tidligere skrevet positivt om den. Mer enn det vet ikke jeg. Kanskje kan det vitne om det jeg skrev, at folk helst søker informasjon hos og stoler på sine egne, slik at tyskere i likhet med øvrigere europeere tror på det tyske politiet som sier hun «ikke ble bortført» og «ikke voldtatt», som det står hos BBC, mens russerne stoler på sine egne medier som sier at hun ikke ble tatt bort frivillig, og at hun ble voldtatt. Det er viktigere ting å diskutere, enn denne saken her.
Helt enig i det Esalen. Og derfor «diskuterte» jeg vel heller ikke 13-åringen i Berlin.
Derimot lurte jeg på
«Synes du at han har et poeng eller er han helt på jordet? Er Putins nettroll blitt veldig mer opptatte av trusselen fra islam, migrantene og islamiseringen av Europa i det siste? Og litt mindre av fascistene i Kiev samt USAs og Natos farlige aggresjon mot Russland?»
Du har ikke noen kommentar til dette?
Nei, det er litt betent, et jentebarn som forsvinner for over et døgn, er sammen med menn, og det er påstander om seksuell aktivitet eller seksuelle overgrep, og mennene er innvandrere, det har jeg ikke så lyst til å berøre. Jeg håper politiet finner ut av det, og at det dreier seg om en familietragedie, at det er en barnevernssak og ikke en sak for opphetet debatt blant folk som ikke kjenner den.
Er det ikke nå man bruker å si «Goddag mann økseskaft» i Norge, Esalen?
Vær så snill å slutt, Karsten Herold. Jeg vet ikke mer enn lenkene som allerede står her. Om du vil forfølge saken om den jenta, så får du finne deg andre blogger eller andre arenaer.
Ja, ja Esalen, bare fortsett å late som du ikke skjønner hva jeg skriver. Det begynner jo å bli din standard prosedyre, når du ikke liker temaet.
Men vær så snill å slutt å gnåle om hun 13-åringen i Berlin!!
Så du vil ikke diskutere hvorvidt propaganda apparatet til Putins regime prøver å avlede verdens oppmerksomhet fra overgrepene i Ukraina, gjennom å fyre opp under fremmedfrykten i Europa. Fair enough, vil du ikke så vil du ikke.
Anledningen til å jeg tok opp det, var jo selvfølgelig at du de siste få ukene er blitt vesentlig mer opptatt av trusselen fra islam enn du var tidligere i høst og at jeg derfor lurte på om det kunne være en sammenheng her?
Og innen du igjen begynner å kverulere om at jeg beskylder deg for å være et nettroll betalt av Putin, så la meg skynde meg å slå fast en gang for alle at jeg så visst ikke tror at du er et nettroll som er kjøpt og betalt av FSB; det bare virker slikt siden du som oftest tar opp de samme temaene som dem, med samme vinkling og stort sett med de samme synspunktene som dem.
Så du forresten den nye 2015 indeksen fra Transparancy International? Score 29! Veldig deprimerende synes jeg for alle oss som håper på at Russland en dag skal bli en god og sivilisert nabo.
Jeg ba deg om å slutte, Karsten Herold. Jeg skrev et lenger svar til deg, men det forsvant. Kanskje er det et sunt tegn på at til deg bør jeg svare kort. Jeg vet ikke om du er med på at det var et meget følsomt spørsmål du stilte, om et betent tema. Jeg ville ikke svare på det, noe du ikke fant deg i. La meg bare få si at beskyldningene du kommer med er bort i staur og vegger. Klart jeg ikke vil svare når det er dette du tror om meg, og vil ha bekreftet, eller hva det nå er du vil. Du og dine likesinnede kan trøste dere med at jeg fremover kommer til å skrive mer om meg selv, og mindre om verden, her på bloggen. Det har vært målet siden nyttår, men jeg har snublet i det, og lært meg hvor vondt det er. Det er ikke verdt det.
Jeg forstår deg esalen.
Husket bloggen i starten var om dagligdagse ting og selfølgelig godt skrevet. Ser frem til mere av dette. Håper allikavell du ikke helt glemmer Ukraina. Om kanskje ikke gå i dybden, så svinge innom viktige ting når det passer seg. Savner positive ting om Ukraina, men der er ikke så mye for tiden. Hadde en prat igår med mitt bekjentskap og er ikke mye positiv fremgang som merkes for vanlige folk. Mulig det kommer, men enn så lenge så er ting uendret og heller til det verre.
Om Russland prøver å endre fokus eller ikke, ser ikke hvorfor esalen skal stå til veggs om dette. Russland gjør som de vil og er vel også naturlig att innvandring får fokus hos de. Det samme gjelder oss som bor i Norge. Innvandring og integrering har komt nærmere på kroppen til oss alle, så helt naturlig att dette blir et tema for mange. I media kjører man jo det vanlige ensidige fokuset, så det får man bare leve med. Virkeligheten er noe helt annet, så får man bare håpe styresmaktene har baller nok til å stå imot presset og tenke på nasjonen og ikke la seg kue av media og de med egen interesser.
Takk skal du ha, Dan! Jeg skal huske på dette. Den siste gjetningen er altså at Kiev vil bli tvunget til å implementere Minsk2-avtalen, slik at det vil ende med utvidet selvstyre til Donbass og at Krim er tapt. Jeg tror at så fort Kiev innser dette, så vil det kunne begynne å gå oppover med dem igjen. Det ser altså ut til å sitte veldig langt inne, men jeg tror de vil bli tvunget til det. Folk som er uenige kan jo la være å skyte meg med ord, men heller vente og se om det ikke er det som skjer. Om noen ser noe bedre alternativ for Kiev, er det fritt frem, jeg kommer ikke til å engasjere meg i den diskusjonen.
Hei igjen,
Jeg glemte å si att dine tanker om selve Ukraina krisen her på bloggen har vært veldig interesannt og veldig nyttig for min del. Et friskt pust og som jeg klarer å identifisere meg med. Jeg har vært frem og tilbake til Russland gjennom 4 år og nå det siste året vært veldig mye i Kiev ( bikket vel rundt 10 turer i 2015). Derfor er dette så aktuelt og kanskje pga min erfaring fra begge land gjør jeg klarer å identifisere meg med det du skriver, jeg vet ikke, men slik føler jeg det iallefall. Det vil bli et tomrom, men jeg forstår deg og jeg har sett diskusjonene som har vært gjennom Ukraina krisen. Det har glidd ut altfor mye.
En takk for dine bidrag er på sin plass og som sagt, håper du med tiden kan svinge innom temaet, iallefall når det er i positiv retning. Selv om der er folk som er uenig og kanskje skyter med ord, så skal man ikke glemme der finnes folk som er enige i dine synspunkt ( noen ganger synspunkt, men ofte med bakgrunn i fakta og kildehenvisninger). Slikt er også viktig å tenke på 🙂
Takk igjen, Dan, det var alltid kjekt med dine bidrag, og håper du vil henge med fortsatt, om enn det fremover vil bli litt andre tema, og skrevet på en annen måte. Det overrasket meg at du så ofte hadde vært i Kiev, alltid bra når folk ser med egne øyne hvordan det er, og jeg takker på ny for det du delte med oss. Skulle du fortsatt ha erfaringer å dele, er du hjertelig velkommen.
Det samme er alle andre.
Men diskusjonen i denne posten og den neste er avsluttet. Folk som prøver seg, vil bli blokkert.