30 år siden Tsjernobyl

Det har ikke vært noe tema her hos oss i Kiev, men jeg ser engelskspråklige medier og nettets sosiale medier er fulle av stoff om Tsjernobyl-ulykken på denne datoen i 1986. Jeg har skrevet et fyldig innlegg om det, i 2011, da det var 25 års jubileum, og verden også nylig hadde Fukushima-ulykken i Japan å tenke på. Det var også det året jeg studerte fysikk, så jeg skulle ha gode forutsetninger for å skrive om emnet. Nå ser jeg Gorbatsjov er ute og mener Tsjernobyl er en viktigere årsak til Sovjetunionens fall, enn perestroikaen hans. Han mener nå Tsjernobyl tvang glasnost til å fortsette. Som de sier i Russland: «Vår historie er uforutsigbar».

President Porosjenko i Ukraina lar ingen sjanse gå fra seg til å hamre litt på Russland og på opprørerne i Donbass. I hans munn er Tsjernobyl den verste utfordringen Ukraina har hatt siden nazistenes okkupasjon under andre verdenskrig, og opprøret i Donbass nå. Så er han over i å snakke om dagens situasjon, og ikke om Tsjernobyl som han skulle minnes. Ham om det. Forhåpentligvis får talen hans den oppmerksomhet den fortjener, lite og ingenting.

Jeg ser også flere nå trekke frem det fine faktum at dyrelivet rundt Tsjernobyl har tatt seg opp, nå som det ikke blir forstyrret av mennesker. Det er noe å tenke på. Ellers anbefaler jeg altså min egen post fra 2011 for å få vite mer. Lenken ligger under.

https://esalen.wordpress.com/2011/03/15/tsjernobyl-26-april-1986/

Dette innlegget ble publisert i Diverse.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s