Pottetrening

De som lurer på hvordan barn slutter med bleie finner nok frem til mer dedikerte blogger enn den her. Men nå har barnet vårt vært uten bleier siden vi kom hit natt til 20 juni, altså temmelig nøyaktig to uker siden, og bare en eneste gang har hun gjort fra seg i potten. Det var på lørdag, og det var skikkelig. Da var det fest. Vi kjøpte henne en premie, et kinderegg, og hun gikk rolig og fornøyd og spiste det i høljregnet vi ble møtt med. Bragden har imidlertid ikke gjentatt seg, ennå.

Det er en del av livet, dette, å forestille seg hvordan tingene vil bli. Det gjelder alle livets store faser, å begynne på nye skoler, høyere utdanning, flytte hjemmefra, gifte seg, alt dette her man leser om og hører om, men aldri helt klart å skjønne hvordan er, før man er i det selv. Det gjelder også det å få barn. Jeg og kona er nok ganske avslappede foreldre, vi stresser ikke med barnets utvikling, og tar tingene som de kommer. Hun ammet til barnet var godt over to år, og nå skal vi altså slutte med bleier når hun nærmer seg tre.

Vi tenkte det var en god ide å kombinere bleiestansen med at vi reiste til Kiev. Barnet er tospråklig, Kiev er dets andre hjemby, her bor babusjka, ei tante og et søskenbarn, alle i samme leilighet. Så hun føler seg hjemme, og skjønner språket. Hun har gledet seg til ferien, og vi har giret henne opp. I Kiev er det samokat (sparkesykkel), men det er ikke bleier. Så vi har forsøkt å forberede henne også.

Det passer også godt å gjøre det i Kiev, for da har vi også babusjka og et lite søskenbarn til hjelp. Babusjka er som kona, veldig avslappet om det kommer litt tiss og bæsj rundt omkring, de tar gladelig risikoen. Barnet må lære seg å gjøre fra seg som det sømmer seg.

Vi ventet at det kunne bli kamp, «hun holder seg til det siste», har vi sagt til hverandre, på russisk, særlig er det min kone og hennes familie som sier det. Jeg observerer. Og jeg observerer det, at disse to ukene har barnet klart å leve et normalt liv, spist og drukket helt vanlig, og altså bare gjort fra seg i potten en eneste gang. Bleier har hun kun fått hvis det er krise som går ut over andre, for eksempel om vi skal på offentlig transport, eller på restaurant. Det kommer ikke gratis da heller, kona tar barnet med seg på do, eller bak et tre. Barnet blånekter.

Hvordan har det da gått til? Det vet hundrevis av tusener og millioner foreldre rundt omkring. Naturen må gå sin gang, det som kommer inn, må ut, og om det ikke skjer frivillig, skjer det ufrivillig. I dag skjedde det i Sjevtsjenko-parken, da tisset hun gjennom sin bukse, og over på min, og meg, men det er sjelden. Det er bare en gang jeg husker ellers hun har tisset i buksen, det var nå ganske nylig, og det skyldtes at vi reagerte for sent når hun sa hun måtte på do. Men det har vært så mange falske alarmer, eller at hun har ombestemt seg når hun ikke får bleier hun ber om. Hun sier nemlig ikke hun skal på do, hun sier hun trenger bleier. – Pampers, heter det på russisk, – pampers, sier hun. Og så sier vi at her er det ingen pampers, du får ikke bleier.

Så sånn går dagene. Dette med bleiene og pottetreningen er en biting, som ingen ser ut til å være plaget av. I dag hadde vi en liten rundtur rundt byen. Først ned sidegaten fra Lesu Ukrainka til Krasnaja armea – den gaten har sikkert byttet navn, vi kjenner den ved og bruker det gamle, og hadde Olia et ærende på et servicesenter for nettbrett. Deretter tok vi buss videre inn mot sentrum, med stasjonen, gikk opp gjennom den botaniske parken til metrostasjonen Universitet, i parken lekte Irina litt på en lekeplass, og for de som ikke vet hvor metrostasjonen universitet er, så er det et landemerke i den gule Vladimir-kirken like i nærheten. Vi gikk enda litt til, for å få oss en businesslunsj på en litt orientalsk restaurant vi kjenner fra i fjor, før vi gikk bort til Sjevtsjenko-parken, der dagen altså ble avsluttet av at lille Irisjka tisset på seg og meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s