Kandidatturneringen i sjakk – Berlin 2018

Jeg kommer ikke til å skrive daglige poster for kandidatturneringen i sjakk, men jeg regner med jeg kommer til å legge til en kommentar for dennne posten etter hver runde. Når det gjelder sjakk, tror jeg at jeg har mer behov for å skrive, enn folk har til å lese.Veldig mange skriver om dette med større innsikt enn jeg, og folk interesserte i sjakk vet utmerket hvor de skal finne informasjonen.

Så jeg skriver for de som synes det er litt fascinerende. Og jeg skriver litt personlig, hvordan jeg ser på det. Som småbarnsfar har selvfølgelig familien full forkjørsrett fremfor sjakken, uansett hvor viktig turnering som blir spilt. Så mens runden i dag ble spilt, var jeg stort sett ute på lekeplassen med lille Irina, og var med på ethvert lite påfunn av lek hun ville ha meg med på. Av og til skrudde jeg på mobildata, for å få oppdatert stillingene. Ellers var det tyske gloser, når Irina var opptatt med sin egen lek.

Når det er sagt, så var det en pangstart uten like, en drømmestart, og vel så det. Tre av fire partier fikk en vinner, og det partiet som endte remis, var kanskje det villeste og gøyeste av alle. Det var Aronian mot Ding Liren, av hva jeg vet om sjakk, var de ute i sjeldent landskap fra trekk 4-5, og i en helt uvanlig stilling før antall trekk ble tosifrede. Underveis brøt de en rekke med regler for hva man egentlig skal gjøre i åpningen, og det virkelig var sånn man måtte se nøye etter for å finne ut hvordan de kunne ha kontrollen. Det var offerspill og triks og en originalitet man sjelden ser. Den unge kineseren var helt med på notene, og lot seg ikke imponere eller plage verken av stundens alvor eller kvaliteten på motsanderen. Det var rett og slett imponerende. Jeg har tippet Ding Liren som minst sannsynlig vinner. Han er mer sannsynlig etter denne runden. Tipp, topp forberedt, nerver av stål, og ambisjonene og tenningsnivået helt fininnstilt. Aronian imponerte også, og ville kanskje vunnet, mot en svakere rustet motstander.

Det neste partiet som fikk en avgjørelse, var mellom de to amerikanerne, Caruana og So. Her gikk jeg på et tidspunkt inn og så på computeranalysen. Da stod det +15 til Caruna, altså at han ledet med tilsvarende dronning og tårn. Jeg måtte se litt til for å skjønne hvorfor, men So gav opp i samme trekk. Jeg vet ikke så mye om dette partiet, fulgte ikke så godt med på det som de andre, på meg virket det roligere, men her må andre uttale seg. Caruana fikk i hvert fall starten han trengte, et plusspoeng allerede fra starten hjelper på det psykiske, og han har posisjonert seg som en av de virkelige favorittene nå.

Min favoritt før turneringen var Kramnik. Han møtte Grisjuk i første runde. Her ville jeg tippet remis, noe som er omrtent like vanskelig å tippe som uavgjort i fotball, det er den veien det ofte går. Men Kramnik gikk ut med ambisjoner, spilte noe uvanlig før det var gått fem trekk, og fikk Grisjuk til slutt i den vanlige tidsnøden hans, og i en veldig vanskelig stilling. Etter tidsnøden hadde Kramnik klar fordel. Og med klar fordel er Kramnik en av de verste å spille mot. Han spiller selv små fordeler inn til seier. Grisjuk holdt ikke lenge. Kramnik har markert seg, men seier i første runde var viktigere for Caruana, vil jeg tro. Kramnik er kanskje den mest profesjonelle og kaldblodige av dem alle. Han følger sin strategi, til punkt og prikke, og vil gjøre de helt riktige tingene uansett hvordan det videre går i turneringen. Han kan som bare Karjakin av de andre, tackle både seier, tap og remis, han er ikke avhengig av å komme bra ut.

Til slutt var det Karjakin og Mamedjarov. Her ser jeg ekspertene sier Karjakin gikk rett inn i åpningsforberedelsene til Mamedjarov. Det så jeg ikke mens det stod på, jeg syntes de hadde en veldig interessant stilling, og kunne ikke klare å avgjøre for meg selv hvem som stod best. Det viste seg det var Mamedjarov, som hadde en fribonde i et dronningsluttspill. Karjakin forsøkte sin sagnomsuste redningsaksjon, og i hvert fall på et punkt sier computeren at han hadde remisen inne, men han spilte så selv feil, eventuelt, og fra da av var det ingen nåde fra Mamedjarov. Mamedjarov er nummer to på verdensrankingen, men likevel undervurdert. Folk – inkludert jeg – har vanskelig for å få inn i hodet at en slik villmann (på brettet) kan beseire Karjakin gjennom bedre åpningsforberedelser, Mamedjarov rett og slett bedre forberedt, og også etterpå med gjennomføringskraft. Tross seieren, tror jeg ennå ikke jeg vil justere Mamedjarov til en høyere favoritt. Han er for ustabil, og det problemet løses ikke med en seier i første runde.

Så de som psykologisk kom best fra det, som imponerte mest og ser farligst ut fra starten, er etter min mening Caruana og Ding Liren. Ding Liren møtte en av de absolutte forhåndsfavorittene med svart, og så ikke ut til å ha noen problemer med å holde remis i en helt vanvittig stillign, helt utrolig om han på forhånd kunne vært forberedt på dette, han viste kvaliteter i alle ledd. I neste runde har han hvit, så da får vi se. Caruana har vært i dårlig form en stund, og har aldri helt slått til i kandidatturneringer, men får her starten han trengte, og som han aldri har fått før. Han blir hyperfarlig. Mamedjarov vinner overbevisende med svart, men alle vet han kan vinne når som helst over hvem som helst, problemet er at han vel så ofte plutselig taper mot hvem som helst, også. Kramnik kommer til å spille for å få pluss 3, åpner med seier, noe som er bra, men ikke nødvendig for ham.

Av de som tapte og spilte remis er det bare Karjakin og Aronian jeg har noen tro på kan snu dette. Karjakin har nå en lang vei å gå. Det skal mye til at han klarer å vinne 4 av de 13 neste rundene, og uten å tape noen, men han har vært nede før, og reist seg igjen. Han er den i feltet sammen med Kramnik, som best tåler tap. Aronian skulle gjerne hatt en seier, for å få sine demoner under kontroll. Og han leverte en perle av et parti. Bare synd han leverte det mot en vegg, som Ding Liren. Grisjuk var aldri egentlig noen seriøs utfordrer, og er det enda mindre nå. So ser heller ikke ut til å ha det som skal til.

Det er ikke så rent usannsynlig at den som skal spille om verdensmestertittelen mot Magnus Carlsen senere i år, var en av dem som vant i dag. Om det ikke blir en av dem, er det Aronian først, dernest Karjakin og til og med Ding Liren det kan bli. Grisjuk og So vil jeg si er ute.

I morgen har Kramnik ny hvit, denne gangen mot Karjakin. Ding Liren får prøve seg mot Caruana, nå han vise hva han kan få til med hvit. Caruana kan fort ta seieren her. Alle husker hans 7 av 7 i superturneringen i USA i 2014. Mamedjarov møter Aronian, kamper mellom spillere fra Aserbajdsjan og Armenia er alltid spesielle, de ender ganske ofte remis. To av taperne, Grisjuk og So, møter hverandre. Grisjuk vil ganske sikkert forsøke å slå tilbake etter tapet. Det er ennå 13 runder igjen, flere uker med sjakk.

Fortsetter det som i dag, blir det så god underholdning som sjakken kan gi!

14 kommentarer på “Kandidatturneringen i sjakk – Berlin 2018

 1. esalen sier:

  Dag 2
  Grisjuk – So: 1 – 0
  Kramnik – Karjakin: 1/2 – 1/2
  Ding Liren – Caruana 1/2 – 1/2
  Mamedjarov – Aronian 1/2 – 1/2.

  Dagens runde var ikke fullt så elektrisk som gårsdagens, men det var rikelig med spennende sjakk i dag også. Grisjuk slo tilbake etter nederlaget mot Kramnik i går, med seier over So. Resten av partiene endte remis. Mest dramatikk var det i partiet mellom Ding Liren og Caruana, tense spenning var det mellom Mamedjarov og Aronian, mens partiet mellom Kramnik og Karjakin var en langtekkelig Berliner, der Karjakin hele tiden var presset, men også hele tiden hadde kontroll.

  Med dette er det Kramnik som nå leder, ettersom han er den eneste som har slått en spiller som også har vunnet et parti. Mamedjarov er på andre plass, siden han slo Karjakin, som spilte remis i dag. Han har også et psykologisk overtok, siden han har vunnet med svart mot en sterk spiller, og har brukt sin hvit mot formidable Aronian. Caruana står også sterkt, selv om hans seier kom mot So, som etter tapet mot Grisjuk ser ut til å gå mot en vanskelig turnering. Dog presset Caruana også i dag, med svart mot Ding Liren, så han har ganske sikkert en god følelse.

  Mange spillere har kommet med kritikk til arrangøren. Det er ikke så mye byen Berlin, tyskerne og staben der, som til FIDE og sponsoren AGON. Både Karjakin og Grisjuk var direkte gretne under intervjuet i går. Begge hadde riktignok tapt, men kritikken var saklig og rammende. Støy i spillerlokalet, manglende vann på toalettene, og i det hele tatt et oppsett og forhold man ikke skulle vente for en så viktig turnering. Mamedjarov og Kramnik som begge vant i går, har også kommet med kritikk. Mamedjarov hadde sågar sett en TV-skjerm fra spillelokalet, med stillingen han spilte på, analysert av Judith Polgar.Sånt går ikke an. Karjakin uttalte – lite karakteristisk for ham – at han var misfornøyd med alt, hotellet, spillelokalet, alt.

  Det er alltid vanskeligere når humøret ikke er bra. Dette kommer til å spille inn på hvem som står igjen som vinner. Både Kramnik og Aronian har et spesielt forhold til Berlin, Aronian bor i byen, og det vil ganske sikkert hjelpe på. De vil ikke irritere seg så mye over problemene, som de andre. Aronian har virket sterk i begge partiene, men han har også vært den som har avsluttet først begge dager, med en trygg remis fra usikker stilling. Han er nødt til å få inn en tidlig seier for å komme psykologisk ovenpå, jeg tror det er viktig for ham. Av spillerne som ennå ikke har +1 er han klart farligst. Akkurat nå er jeg temmelig sikker på at det blir Kramnik, Caruana, Mamedjarov eller Aronian som spiller mot Carlsen senere i år. Det går an å sette penger på det.
  *
  Red. Mandag, 12. mars
  Jeg tenkte også å ha med litt forhåndsomtale av dagens runde:
  So – Ding Liren blir remis. So kommer ikke til å ta noen sjanser, og Ding Liren vil være fornøyd med remis med svart.
  Karjakin – Grisjuk ender nok også remis, men her vil begge ta sjanser, og partiet vil kunne inneholde dramatikk.
  Aronian – Kramnik ender også remis, Aronian vil spille hardt på vinst, men ikke presse grensene så det blir tap. Kramnik vil garantert ta sjansen om den byr seg.
  Caruana – Mamedjarov kan slå alle veier. Begge vet de vil måttte vinne flere partier for å kvalifisere seg til verdensmestermatchen, og ingen av dem har noen videre respekt for den andre. Caruana vil spille åpent og friskt, og det vil Mamedjarov også. Begge vet at en seier mot en av de nærmeste rivalene teller mer.

  At alle fire partier ender remis, skjer sjelden. Det vanligste er at det blir 1 avgjørelse. Caruna – Memedjarov peker seg ut som en mulighet, men alle partiene utenom So – Ding Liren er gode kandidater. Det blir en svært spennende runde, der favorittene møter hverandre.

  • esalen sier:

   Dag 3
   Aronian – Kramnik: 0 – 1
   Alle de andre: 1/2 – 1/2

   I denne runden var det to som utmerket seg, og en som spilte seg ut av favorittsjiktet. Aronian har problemer i de aller største og viktigste turneringene. Han vil for hardt, og frykter tap, mer enn demonisk ønsker seier. I første runde vaklet han litt, ser jeg ekspertene sier nå. Og jeg ser også han trakk seg fra de største komplikasjonene, han valgte en trygg remis. Beslutningen var fornuftig, og sikkert i tråd med strategien han har lagt sammen med sine sekundanter, men skal man vinne, må man stole på seg selv og gå for det. To spillerer har markert med all ønskelig tydelighet at de er villige til å gjøre det. Den ene er Kramnik, som svært overbevisende rett og slett feide Aronian av brettet denne runden. Et tidlig Tg8, fulgt av g5, med svart, signaliserte tydelig at her skal jeg til angrep, og sette deg sjakk matt. Stillingen er lik, men det psykologiske knakk Aronian øyeblikkelig. Han gjorde feil på feil, og etter 17 trekk var patriet avgjort. Imponerende av Kramnik, som nå har 3 seire flere enn Aronian har, og attpåtil har bedre tie break enn ham. Skal Aronian komme tilbake, må han ta sjanser, og det har han før vist at han har store problemer med. Nå skal det en del til for at Aronian vinner. Fordel for Kramnik er også at spillere med ambisjoner må begynne å ta risiko mot ham. Det gir sjanser også for ham. Spillere som spiller mot Aronian, vet at Aronian må ta risiko, og kan spille etter det, og forsøke å lokke Aronian ut på å at risikoen på feil sted. Kramnik har fått en drømmestart. For Aronian er det et mareritt.

   Det andre spennende partiet var Caruana – Mamedjarov. Mamedjarov får til det Aronian sliter sånn med, han går rett i strupen på motstanderen, enten han spiller med hvit eller svart. Han spiller fryktløst og med selvtillit, og dette smitter over på motstanderen, som merker presset fra en som bare går på, og ikke ser ut til å gjøre noen feil. Caruana er litt en mellomting, han har også spilt på vinst med begge farger, og fått gode stillinger, men han utstråler langt fra den selvtilliten og fryktløsheten som Mamedjarov har. Karakteristisk var det et punkt i dette partiet hvor Caruana kunne fått klar, nesten avgjørende fordel, men han fant ikke varianten, og Mamedjarov tok snart initiativet. Sånn er det, når man spiller mot spillere med selvtillit, også motstanderen tror at man har kontroll. Tøffe Mamedjarov unngikk til og med en trekkgjentakelse, og gikk virkelig for seieren med svart mot Caruana. Sånt står det respekt av.

   Mamedjarov har et halvt poeng mindre enn Kramnik, men han har hatt to svart, og møtt Karjakin, Aronian og Caruana. Det er sterk motstand å få unna med svart. Caruana har samme poengsum som Mamedjarov, men har hatt to hvite, og møtt So, Ding Liren og Mamedjarov. Det er klart enklere motstand.

   So – Ding Liren endte som ventet remis, etter en Marshall, og Karjakin – Grisjuk ble også remis. Disse fire må nok finne seg i å være litt avskrevet, de ser ikke helt ut til å ha ambisjonene, og kan se ut til å kunne leve med anstendige resultater.

   I dag er det fridag. I morgen møter Grisjuk – Ding, Mamedjarov – So, Kramnik – Caruana, Karjakin – Aronian. Det er mange spennende parti. Mamedjarov kommer til å gå rett i strupen på So, og presse ham hardt. Det kan fort ende med seier. Kramnik vil også gå hardt mot Caruana. Kramnik har selvtilliten, og vil ikke være redd for å gå inn i en lik stilling, for så å forsøke å utspille Caruana fra den. Karjakin og Aronian er to i favorittsjiktet, som begge har tapt et parti. Det gjenstår å se om de vil slikke sår, eller angripe. Særlig Karjakin ser ut til å være villig til å trekke i enhver nødbremse som oppstår, og Aronian har jo også en tendens til å ville gjøre det. Ding Liren er den som kommer til å spille flest remis i denne turneringen, så det skal i de fleste rundene være et trygt tips å gjette remis med ham.

   • esalen sier:

    Dag 4
    Kramnik – Caruana: 0 – 1
    Karjakin – Aronian: 0 – 1
    Grisjuk – Ding Liren 1/2 – 1/2
    Mamedjarov – So: 1/2 – 1/2

    Dette var en titanisk runde. Særlig var kampen mellom Kramnik og Caruana fenomenal. Det er sjelden slike direkte møter mellom de beste lever opp til forventningene. Denne gjorde det, og vel så det. Etter en rolig start, i russisk, åpningen som for noen år siden var regnet som «kjedelig», og «kunne drepe sjakken», ledet her frem til et høydramatisk parti, der begge to spilte hardt på vinst, og begge villig balanserte på kniveggen. Først var det Kramnik som så ut til å presse for hardt, til å ta for store sjanser, men trekkene hans gav Caruana enorme problemer, og italiensk-amerikaneren brukte mye tid på å løse dem. Han hadde vinnende fordel, i følge computeren, men i tidsnøden spilte han ikke den aller beste varianten, og så overtok Kramnik. Det var ulike fargede løpere, to tårn, og fribønder på hver side av brettet. Kramnik hadde to bønder for en offiser. Offiser skal vinne mot to bønder, men Kramniks bønder gikk raskt mot målstreken, og det er virkelig noen kompliserte varianter Peter Doggers i Chess.com viser frem. Han er støttet av computeren, og av spillernes egne kommentarer etter partiet, men både han og de viser bare en brøkdel av alle mulighetene som var der. Imponerende å spille ut noe så komplisert under så stort press. Spillet bølget frem og tilbake, og ørsmå nyanser vippt fordelen den ene veien og den andre, en liten feil kunne ødelegge partiet, briljante trekk kunne redde det. Det var Caruana som fant flest av disse briljante trekkene, men det trengte ikke være nok til å vinne, for også Kramnik spilte jevnt over svært sterkt. Og det var ikke alltid Caruana fulgte opp briljansen med den aller beste fortsettelsen. Til slutt havnet Kramnik i en grusom tidsnød, i en presset stilling, og den utfordringen klarte han ikke. Med to sekunder på klokken finner han ikke kombinasjonen som redder partiet, og taper straks.

    Det var brutalt. Kramnik var en knust mann etterpå. Han kunne ledet med 3,5 av fire, og på veien ha slått to av sine argeste motstandere, Aronian og Caruana. I stedet har han 2,5, og det med 3 hvitpartier. Han har positiv tiebreak mot Aronian, men negativ mot lederen, Caruana. Det er et talende bilde av Kramnik liggende med hodet i hendene over brettet og bordet etter partiet. Jeg er et fintfølende menneske, og synes ikke sånt skal bli fotografert og publisert. Men verden i dag er ikke for fintfølende mennesker. Sjakkspillerne er profesjonelle, bilder som dette trengs i markedsføringen, det skaper oppmerksomhet, og så videre, og så videre, jeg som synes det er galt, kjemper en tapt kamp. Uansett mannet Kramnik seg opp til å delta i pressekonferansen etterpå, som han er forpliktet til. Han er profesjonell, rutinert, og vet han må ryste av seg dette tapet, og vet også hvordan han må tenke og oppføre seg for best å kunne gjøre det.

    Det andre partiet med en avgjørelse var Karjakin – Aronian. Her var Aronian som fikk inn en åpningsforberedelse, slik Kramnik gjorde mot ham, runden i forveien. Aronian kommenterte etterpå at han var heldig med at motstanderen spilte feil, og at det deretter for ham bare var å føre fordelen frem til seier. Det er en oppgave som skal gjøres, mot Karjakin er det aldri elementært, men Aronian gjorde det sikkert og overbevisende. Så han slo øyeblikkelig tilbake, etter nederlaget mot Kramnik.

    Grisjuk – Ding Liren hadde jeg tippet remis. Og remis ble det, etter ville komplikasjoner. Både Grisjuk og Ding Liren er taktikere, de er ikke redde for å gå inn i uoversiktelige stillinger som krever store regneferdigheter. Her var det det, omtrent fra start til mål. Ding Liren hadde fordel underveis, i følge computeren, men den mest vinnende fordelen hadde Grisjuk på et tidspunkt, uten at han klarte å se den avgjørende kombinasjonen. Selv om partiet endte paris, demonstrerte begge at de er helt uredde for stundens alvor, og at de går inn i partiene med ambisjoner om å vinne dem, selv om de av de fleste ikke er regnet som noen sannsynlige vinnere av turneringene. Begge har også 2 poeng, +0, som vi sier i sjakken.

    Mamedjarov – So ble en nokså innholdsløs remis. Det er veldig atypisk Mamedjarov, som er kjent for å være en villmann. Her hadde So imidlertid ingen problemer med å utligne fra kort etter åpningen, og den lille fordelen Mamedjarov hadde så aldri ut til å kunne bli til noe. Mamedjarov virker rett og slett farligst med svart.

    Etter 4 runder har Caruana +2, Kramnik og Mamedjarov +1 og Aronian, Grisjuk og Ding Liren har +0. So og Karjakin har -2, og kan regnes å være ute av dansen. De kommer ikke til å gi bort gratispoeng, det viser So tydelig, men de kommer heller ikke til å kunne klare å vinne turneringen. Caruana har markert seg, og må vel som leder kunne regnes som en slags favoritt, men dette er en turnering med svært små marginer, og det skal vel mye til at Caruana skal klare å kome gjennom den uten tap. Jeg holder Caruana, Kramnik og Mamedjarov som de sannsynlige vinnerne, og med Aronian med muligheter. Lærepengen så langt er at dette veksler fra runde til runde.

    I dag er oppsettet Aronian – Grisjuk, Caruana – Karjakin, So – Kramnik og Ding Liren – Mamedjarov. Særlig spennende partier er Aronian – Grisjuk og Caruana – Karjakin, disse partiene pleier bli livlige, det er spillere som står godt til hverandre. Ding Liren med hvit og Mamedjarov med svart kommer nok til å bli et parti der begge spiller hardt på vinst, det kan fort bli et parti med taktikkeri og kombinasjoner, men om det vil være nok til å produsere en vinner, er usikker. Jeg holder Ding Liren for å være remiskongen, her, ikke fordi han spiller forsiktig, men fordi det er vanskelig å komme over dørstokken til den første seieren, og fordi han forsvarer seg makeløst under press. Jeg tror kanskje So mot Kramnik har størst sjanser for remis, for et litt forsiktig parti. Aronian – Grisjuk har størst sjanse for en avgjørelse, og da med Aronian som hakket mer sannsynlig vinner enn Grisjuk. Men det er helt åpent. I denne turneringen er det mer enn vanlig vanskelig å tippe.

   • esalen sier:

    Dag 5
    Alle partier 1/2 – 1/2

    I dag var det mer som en ordinær runde i en vanlig superturnering. Tre av partiene endte i ganske begivenhetsløse remiser, uten sjanser for noen. Karjakin utlignet raskt med svart mot Caruana, det partiet var avgjort etter 17 trekk, og så gjorde de sine obligatoriske 13 ekstra for å kunne avtale remis. Mamedjarov fikk ikke til noe med svart mot Ding, det ble en uventt døll remis til de to å være. So er ennå fortumlet etter den dårlige starten med to tap, så han spiller forsiktig. Kramnik ville gjerne markere at han straks er kommet over det bitre tapet i runde fire, så han presset på i timesvis i en stilling som var kliss lik. Her kan jeg jo legge frem min egen observasjon, Kramnik har utviklet seg og tar etter Carlsen. Han går inn i ukjente stillinger, for å utspille motstanderen, og han presser på uten ende, i sluttspill som egentlig er like. Carlsen er best i verden i dette. Kramnik kan kanskje gjøre krav på å være nummer 2? I hvert fall er han en annen spiller nå, enn han var da han var verdensmester. Og det er det å innvende mot denne strategien hans, at Carlsen er i atskillig bedre form, og mange år yngre. Kramnik vil antagelig trenge hvile, men forsøker altså å bevise det motsatte.

    Partiet som var slik vi har blitt vant til i denne kandidatturneringen, var det mellom Aronian og Grisjuk. Særlig Grisjuk har markert seg med interessante partier i hver runde, svært spennende og kompliserte stillinger, og stor risiko. De allvitende computerene er i stand til å vise feil på feil for begge spillerne. Men når man går nærmere etter og ser hva «feilene» egentlig er, så er det ikke akkurat «tabber». Det kan dreie seg om dronningoffer 5-6 trekk frem i tid, i en av utallige varienter. Mens partiet stod på, tenkte jeg Aronian var plaget av nerver. Kanskje spiller det litt inn, han hadde konkrete sjanser til å avgjøre, men det er ikke sånn at det var noe opplagt. I stillinger som dette vil det skje feil. Og det er derfor det kanskje ikke er så dumt av Grisjuk å gå inn i dem.

    Dagens runde er
    Caruana – Grisjuk
    So – Aronian
    Ding – Karjakin
    Mamedjarov – Kramnik.

    Den ser ikke så løfterik ut. Jeg tror So på ny vil spille sikkert, og det vil være vanskelig for Aronian å få til noe. Derfor remis. Karjakin vil også sette alt inn på å utligne mot Ding. Karjakin har en veldig positiv score mot spillere fra Kina, uten at det skal være noen spesiell grunn til det. Uansett tror jeg det partiet også vil ende remis, slik så mange nå i runde 5. De spennende partiene er Caruana – Grisjuk og Mamedjarov – Kramnik. Caruana har ikke så sterkt killer-instinkt, som enkelte av de andre, synes jeg. Og jeg frykter han vil skli inn i litt forsktig spill, nå som han leder. Grisjuk pleier å lage fyrverkeri, og Caruana er ikke egentlig typen å skygge unna, så det er i dette partiet sjansene ligger for noe spennende. Nye Kramnik spiller på vinst både med hvit og svart, mens Mamedjarov så langt har klart seg bedre med svart. Han har sklidd rett inn i remis, når han har hatt hvit. Men her er det to av de som er i teten som møter hverandre, og de vil nok begge være ivrige etter å påføre en av de nærmeste rivalene et tap.

    Tipset er alltid én seier. Partiene som peker seg ut er Caruana – Grisjuk, Mamedjarov – Kramnik, men i denne turneringen skal man være forsiktig med å uttale seg. Mye står på spill, og det synes i partiene. Runden begynner klokken tre, og kan følges rundt omkring på veldig mange nettsider.

   • esalen sier:

    Runde 6
    Mamedyarov – Kramnik 1 – 0
    So – Aronian 1 – 0
    Caruana – Grischuk 1/2 – 1/2
    Ding Liren – Karjakin 1/2 – 1/2

    Nå begynner det å utkrystallisere seg i kandidatturneringen i sjakk. Mamedjarov og Caruana står frem som de store favorittene, etter å lede med +2 etter 6 runder. Ingen andre spillere er i pluss. Karjakin er i -2, So og Aronian -1. Kramnik kom glimrende ut etter 2 seire i de 3 første rundene, men krasjet skikkelig mot Caruana i runde 4. Der fikk han et bittert tap. Han forsøker å følge opp som om ingenting var skjedd, spille aggressivt og selvsikkert, men det slo bare tilbake mot ham selv mot Mamedjarov. Også Aronian har problemer med å stille inn hodet. Riktignok spilte So et praktparti mot ham, men Aronian har vist at han har problemer med å hente inn seire han skal ha, som mot Grischuk, og han får det ikke til i denne kandidatturneringen heller. Både Aronian og Kramnik har det vanskelig i resten av turneringen, da alle vet at for dem er bare seier godt nok, så de vil være nødt til å ta sjanser i alle partier. Da er det bare å legge opp sitt eget spill, slik at sjanser vil koste dyrt. Det vil føre til mange avgjorte partier når de to sitter ved brettet. Caruana ser ut til å ha kommet greit ut. Han presser ikke for mye, men går på sjansene når de byr seg. Helt overbevisende er han ikke, men det trenger han heller ikke være. Kandidatturneringen blir gjerne avgjort av at andre kollapser. Den andre som kan være med å kjempe er Mamedjarov. Han er kjent som en villmann, men spiller roligere her, og virker heller ikke plaget av nervene. Av outsidere er det Ding Liren, Grisjuk, Kramnik og Aronian som kanskje kan slå seg opp. Det er små marginer. Alle kan slå alle. Og det kan være fort gjort å spille seg ut og inn av godfølelsen.

    Neste runde:
    Grisjuk – Mamedjarov
    Kramnik – Ding
    Karjakin – So
    Aronian – Caruana

    Her er det mange partier som kan få en avgjørelse. Mamedjarov mot Grisjuk kan veldig fort ende opp i villmannstakter, det gjør Grisjuk i hvert eneste parti, og Mamedjarov spiller om mulig enda skarpere med svart, enn med hvit. Kramnik vil naturligvis presse hardt mot Ding. Ding er remismesteren, men heller ikke han vil gå gjennom turneringen uten å vinne et parti, enn si uten å tape noen. Kramnik vil ta sjanser, og Ding vil ikke bli nevneverdig nervøs. Det er min spådom. Karjakin vil også prøve seg. Han vil skjønne at det er et stykke opp til førsteplassen, men han vil ikke være tilfreds med å ligge sist. Han vil gå hardt ut mot So, og So vil slå tilbake, om han får sjansen. Aronian mot Caruana er også et parti der remis nesten virker usannsynlig. Turneringen går mot halvveis, Aronian møter lederen, med hvit. Han må spille hardt på vinst, og han kommer til å spille meget hardt. Caruana kommer til å kontre, og det er mer sannsynlig han vinner, enn Aronian.

    Men alt kan skje. Caruana og Mamedjarov har i hvert fall stor fordel, herfra og inn. Jeg tror mye nå taler for at det blir en av de to som møter Carlsen senere i år, og kanskje mer at det blir Caruana, enn Mamedjarov.

   • esalen sier:

    Runde 7
    Karjakin – So: 1 – 0
    Aronian – Caruana: 0 – 1
    Kramnik – Ding Liren 1/2 – 1/2
    Grisjuk – Mamedjarov: 1/2 – 1/2

    Med denne runden er turneringen halvveis. Caruana har gått opp i ledelsen med +3, Mamedjarov har +2, og ellers er det ingen spillere i pluss. Ding Liren, Grisjuk og Kramnik har like mange seire som tap. Karjakin har -1, So og Aronian -2. Aronian har vist at han ikke klarer å justere spenningsnivået, han legger for mye i det, frykten for å tape har blitt større enn ønsket om å vinne, ønsket om å vinne er ikke noe han klarer å legge kraft bak. Det er bare et håp han håper skal bli oppfylt, som ved et mirakel. Mot Caruana presset han altfor hardt, gikk altfor dristig til verks, med et ennå unødvendig nå får det bære eller briste. Aronian er en sterk spiller, så det var ikke noe gratispoeng for Caruana, men ved å forsvare seg bra inkasserte han helpoenget. Han er gått opp i ledelsen, ved å være roligere enn de andre, ikke presse for hardt, gripe sjansen når den byr seg. Det vil den gjøre igjen, når den ene etter den andre vil gjøre sitt for å forsøke å presse lederen ned fra topposisjonen. Den andre som spiller for hardt, er Kramnik, men han har ennå kraft i klypene, og har ennå en sjanse. Men det er noe rart med ham også, slik han går all in for seier, parti etter parti, og i alle mulige stillinger. Han har ideen om at han kommer til å gjøre færre feil enn motstanderne, derfor gjør han sitt for at partiene skal vare lengst mulig. Litt sånn som Magnus Carlsen. Men Carlsen er yngre og sterkere, både fysisk og sjakklig, og det er vel mer usannsynlig enn sannsynlig at Kramniks strategi skal gi ham seieren. I hvert fall sånn som turneringen nå har utviklet seg. Tabben mot Caruana i runde 4, er fatal. Den tabben kan godt ha avgjort hele turneringen.

    Den som ligger best an til å true Caruana, kanskje den eneste som realistisk kan gjøre det, er Mamedjarov. Han spiller sterkt og selvsikkert, er ikke redd for å gå inn i ubalanserte stillinger, men er heller ikke redd for å gå inn i en tidlig remis omg det er det som er mest fornuftig. Han er den som virker best kalibrert i pressekonferansene også. Men det er vanskelig å ligge bak, og så er det noe med Mamedjarov som gjør at han liksom ikke blir tatt helt alvorlig, som en seriøs utfordrer til verdensmestertittelen. I denne runden spilte han en vill remis med Grisjuk. Partiet levde opp til forventningene i starten, med dristig og usikkert spill, men de gikk tidlig til trekkgjentakelse, før stillingen egentlig var helt avklart.

    Karjakin slo So, i et parti jeg ikke fulgte så godt med på, og som ikke vil bli avgjørende for hvem som vinner. Kramnik tok enorme sjanser, og presset merkelig på mot Ding Liren, spilte i vei i timevis, bare for å ende opp i en remis alle visste ville komme uansett. Murringen og kritikken mot ham går i at han er ikke så dominerende som han så gjerne vil utgjøre seg for å være. Men han følger strategien sin.

    I neste runde begynner de på ny, med omvendte farger. Det vil si Grisjuk – Kramnik, Mamedjarov – Karjakin, So – Caruana og Ding Liren – Aronian. Om det er en runde som skal bli alle remis, så må det være denne. Størst sjanser vil det være i de to første partiene, der russere er involvert. Aronian vil kanskje spille dristig, kanskje roe seg. Uansett er Ding Liren remiskongen, i denne turneringen, ikke til vanlig. So – Caruana tror jeg ikke vil by på så mye.

   • esalen sier:

    Runde 8
    Grisjuk – Kramnik: 1 – 0
    Resten: 1/2 – 1/2

    Det er første runde der spillerne møter motstandere de har møtt før. Vi er halvveis i turneringen, det er 6 runder igjen, og turneringssituasjonen begynner å avgjøre ganske mye hvordan de forskjellige spiller. Aronian og Kramnik prøver for hardt, de har gått på en psykisk smell, og får det ikke til for seg. Det er derfor lurt å se til dem, når man skal se etter partier som får en avgjørelse. I en normal verden ville partiet mellom Grisjuk og Kramnik blitt remis. Kramnik hadde atskillige sjanser til å nøytralisere, men valgt varinanter som beholdt visse sjanser, riktignok større for motstanderen Grisjuk, enn for seg selv. Det var et parti uten klare tabber, men med en del feil vurderinger, og stort sett alle gjort av Kramnik. Grisjuk fikk inn noen ganske briljante trekk, som til slutt fikset ham seieren, men det var ikke noe spesielt sterkt parti av ham heller. Det var et normalt parti. Der det faktum at det var kandidatturnering, og Kramnik har altfor desperat lyst på å vinne den, gjorde at Kramnik tapte, Grisjuk vant.

    Aronian presset også på for å skape sjanser med svart mot Ding Liren. Sjanser ble skapt, men størst for kineseren. Dette partiet endte ut i remis. Både Mamedjarov – Karjakin og So – Caruana endte remis uten større dramatikk. So og Karjakin virker ikke lenger til å synes de har så mye å spille for, og ser ut til å være fornøyde med å havne midt på treet eller litt under. De ville ikke overanstrenge seg, som Aronian og Kramnik. Mamedjarov og Caruana leder, og vil ikke ta sjanser.

    Neste runde er So mot Grisjuk, Caruana – Ding, Aronian – Mamedjarov og Karjakin – Kramnik. Remiskraften til Ding Liren er sterk, jeg tror ikke Caruana vil overvinne den, og han vil heller ikke prøve så sterkt. Aronian vil kanskje forsøke sin siste sjanse, mot Mamedjarov. Her ville det være sjanser for et resultat, om det ikke var for at partier mellom armenere og aserbajdsjanere ofte ender remis, i hvert fall når Aronian er involvert. Om Kramnik går desperat mot Karjakin, vil Karjakin vinne. Karjakin holder hodet kaldt. Men jeg tror kanskje Kramnik vil roe seg, og at det partier ender remis det også. Grisjuk vil forsøke seg mot So, han trenger et poeng til for virkelig å blande seg inn i tetstriden. So er ikke lenger utsatt for nerver, og vil forsyne seg av seieren om Grisjuk presser for hardt, og feil. Kanskje er det dette partiet som har størst sjanse for avgjørelse, med Aronian – Mamedjarov som en god nummer to.

   • esalen sier:

    Runde 9
    Karjakin – Krannik: 1 – 0
    Caruana – Ding: 1/2 – 1/2 (!)
    Aronian – Mamedjarov: 1/2 – 1/2 og So – Grisjuk: 1/2 – 1/2

    Merk: I denne runden var jeg så sikker på at Caruana hadde vunnet, at jeg skrev kommentaren før jeg fant ut at Ding hadde holdt. Så etter det, er det en mild omskriving fra meg, for å få det riktig.
    *

    Det er noe med kandidatturneringen som gjør at spillerne ikke oppfører seg som vanlig. Den dårlige kandidatturneringen til Radjabov i 2013 har ødelagt karrieren hans, han har aldri kommet seg etter den. Også Aronian har krasjet i kandidatturneringer, og gjør det på nytt i år. Han spiller ikke opp mot sitt normale nivå, er ikke seg selv, gjør merkelige vurderinger. Denne gangen spilte han et normalt parti, som endte i en normal remis, mot Mamedjarov. Den som det har klikket for i år, er Vladimir Kramnik. Han kommer til å ende som et klassisk tilfelle. Han startet turneringen meget bra, virket forberedt, sterk og lovende, på de 3 første partiene fikk han 2,5 poeng, og mot Caruana i fjerde runde presset han virkelig på for en slags knock out-seier tidlig i turneringen. Han var meget nær, han hadde vinstvariasjoner inne, men til syvende og sist var det Kramnik som gjorde tabben, som gjorde at han tapte. Etter dette har han ikke vært seg selv. Han har oppført seg helt merkelig, både i partiene og i pressekonferansene etterpå. I partiene har han presset på, i timevis, i åpenbare remisstillinger, og han har tatt altfor høy risiko. I pressekonferansene oppfører han seg dominant, som om han har hele kontrollen, til tross for at det er ganske tydelig og irriterende tydelig at han er en spiller i store problemer. Nå mot Karjakin nådde det forhåpentligvis sitt maksimum. På nytt spilte han for dristig, og ofret tunge offiserer i vilden sky, bare for å ende i et nytt nederlag. I pressekonferansen møtte han ikke engang opp. Det kan hende dette er noe av det siste vi ser av Kramnik. Også han må ha penger for å leve, og det han kan best, er sjakk, men det er noe ved ham som gjør at det ser ut til at han brenner seg selv og alle broer, for tiden.

    Caruana var også meget nær å vinne (først: vant også) et vanlig og overbevisende parti mot Ding Liren. Med det ville han tatt (først: tok han) et langt skritt mot seieren i turneringen. Han ville vært (er nå) et helt poeng foran Mamedjarov. Med 5 runder igjen å spille, er det mye. De to møtes nå i morgen, i runde 9, og da bør (først: må) nesten Mamedjarov ta seieren. Caruana kunne hatt (har nå) +4. Ved alle tidligere kandidatturneringer har vinneren vunnet med +3.

    Med remis (tapet) er ennå ikke (nok) sjansene for Ding Liren helt (også) ute. De eneste med visse, reelle sjanser, er [sammen med ham] Grisjuk og Karjakin. Det er imidlertid mye som skal klaffe skal det bli en av de tre (to). Det er avhengig av at Caruana og kanskje Mamedjarov taper noen partier.

    I de siste rundene kan det hende vi får en litt annerledes utvikling, litt flere rolige remiser, litt færre ville partier. Aronian og Kramnik vil nok ikke fortsette å dele ut gratispoeng, de har ratingen sin å tenke på, og om de uansett ikke har sjanser til å vinne turneringen, så trenger de ikke ta så store sjanser for å tvinge frem en seier. Det er ikke sikkert det blir mer all in fra de to, nå. Grisjuk spiller alltid som han gjør, ganske aggressivt, ganske åpent og for å ta sjanser, men aldri hodeløst. Karjakin vil heller ikke satse hodeløst, så lenge sjansene hans ikke er reelle. Mamedjarov bør (må) vinne litt for å ta igjen Caruana. Men han er strategisk veldig merkelig, så det er ikke godt å si hvordan han vil legge det opp, alltid.

    Neste runde er:
    Aronian – Kramnik, Mamedjarov – Caruana, Grisjuk – Karjakin og Ding Liren – So.

    Først hadde jeg denne avslutningen:
    Det soleklart mest sannsynlige partiet for en avgjørelse er Mamedjarov – Caruana. Mamedjarov bør og må ta sjanser for å vinne dette partiet. Det er ikke vinn eller forsvinn, men 1 poeng er mye å ta igjen på bare fire runder etterpå. Med seier vil Mamedjarov gå opp i ledelsen, på grunn av bedre tie break. Jeg tror ikke han kommer til å klare det. Caruana er sterk, og sterkest når han forsvarer seg. Han kommer til å stå ‘an av, og vinne denne turneringen. Det andre partiet å følge med på, er Grisjuk – Karjakin. De to er rutinerte ringrever, kalde fisker, de føler hverandre litt på tennene, og slår seg til ro med remis. Aronian og Kramnik har sannsynligvis fått nok av villmannskjøringen sin, og Ding Liren og So er remiskonger som møtes.

    Nå har jeg denne
    Siden Caruana ikke klarte å vinne, er det ennå sjanser for Mamedjarov, selv om han ikke beseirer Caruana i morgen. Erfaringene fra tidligere år og denne turneringen er at det er viktig å ikke miste hodet, spille normalt, ta sjanser, særlig når de byr seg fra motstanderen, og ikke ta helt unødvendig risiko. Caruana er favoritt, men det var nok en rystelse for ham at han ikke klarte å ta seieren mot Ding Liren, som virket så sikker. Nå gjenstår å se om han er bedre å riste den av seg, enn Aronian og Kramnik. Jeg tror det.

   • esalen sier:

    Runde 10
    Litt kjedelig rakk jeg ikke å skrive ferdig denne runden før runde 11 var spilt. Sånn kan det gå når man skal være på flytur med et lite barn hele dagen. Det ble ikke anledning. Så dette skriver jeg morgenen 24. mars, med tanker jeg gjorde meg under flyturen, og uten å ha få sjekket runde 10 så nøye.

    Kramnik – Aronian: 1 – 0
    Mamedjarov – Caruana: 1/2 – 1/2
    Grisjuk – Karjakin: 1/2
    Ding – So: 1/2 – 1/2

    Det var knyttet seg mest spenning til partiet Mamedjarov – Caruana, de to på de øverste plassene, og nummer to med hvit. Men det var de to siste, Kramnik – Aronian, som stjal showet. Begge har vært ustabile denne turneringen, men her spilte de plutselig begge to opp mot sitt aller beste, og viste hvilke fantastiske sjakkspillere de egentlig er. De hadde vært verdige vinnere av turneringen, og farlige utfordrere for Carlsen. Men de er altså på siste plass. Til slutt var det Kramnik som gikk av med seieren, etter at Aronian gjorde en feil i tidsnød, men det var ikke før etter at begge hadde gjort en serie av svært, svært sterke trekk. Partiet hadde sjanser for begge sider, begge satset som man gjør når man ikke har noe å tape, og begge unngikk den hysteriske satsningen de tidligere har hatt for dagen. Man kan også si at nervene holdt for dem, bortsett fra det siste trekket til Aronian. Her var det en detalj i en kombinasjon han ikke fikk med seg. Dermed ble det tap.

    I partiet Mamedjarov – Caruana måtte Mamedjarov presse på for seier. Det gjorde han, men partiet ble etter hva jeg kan se ikke slik at Caruana noen gang stod i alvorlig tapsfare. Det er ikke lett å feie disse supersterke spillerne av banen. Åpningsvalget har alltid mye å si. Mamedjarov fikk opp en uklar og lovende stilling, men det var aldri noe konkret, og et tidlig dronningbytte gav fordel hvit i sluttspillet, men sluttspillet er ikke Mamedjarovs sterkeste side. Caruana var nok glad at det var i sluttspillet partiet skulle avgjøres. Der er han bedre enn Mamedjarov.

    De to siste partiene ble nokså begivenhetsløse remiser. Russerne Grisjuk og Karjakin samler krefter, mens Ding og So ikke lenger har så mye å spille for.

    Neste runde er Karjakin – Aronian, Ding – Grisjuk, Caruana – Kramnik og So – Mamedjarov.

    Som alltid er det til partiene med Aronian og Kramnik man skal se for avgjørelser. Aronian er på siste plass, og har ikke lenger sjanser til en akseptabel turnering. Kramnik er også uten reelle muligheter for sammenlagtseieren, men han har ennå teoretiske sjanser. Så kanskje vil han spille for hardt på gevinst mot Caruana, og med det gi ham seieren, både i partiet og i turneringen. Mamedjarov trenger en seier for å ta igjen Caruana, men med svart mot So er det ikke enkelt. Grisjuk kan også ta turneringen hjem med et par seire, og vil nok ikke spille passivt mot Ding, en spiller som tillater åpne og ujevne stillinger.

   • esalen sier:

    Runde 11
    Aronian – Karjakin: 0 – 1
    Ding – Grisjuk: 1/2 – 1/2
    Caruana – Kramnik: 1/2 – 1/2
    So – Mamedjarov: 1/2 – 1/2

    Det er Caruana som leder, men Kramnik som stjeler overskriftene. Denne gangen gjorde han det med å lansere et nytt trekk i trekk 5 i en kjent åpning. Med det vippet han Caruana av pinnen, og selv om det var denne som hadde hvit, var det han som forsvarte seg. Kramnik hadde gjennom partiet en liten fordel, men det var aldri noen tapsfare for Caruana. Selv om Kramnik er uten reelle sjanser til å kvalifisere seg til å utfordre Carlsen, har han markert seg som en av turneringen mest spennende spillere. Han har gjort noen helt merkelige beslutninger, men også spilt mange av turneringen aller beste partier. Caruana leder, men han har aldri vært spektakulær. Det har Kramnik vært, igjen og igjen.

    En annen spiller som har vært med i flere spektakulære partier er Aronian. Dessverre har han ofte vært på tapersiden. Det var han igjen, mot Karjakin. Det var ikke et spesielt dramatisk parti. Det var et parti der Karjakin utjevnet med svart i trekk 28, og deretter bestemte seg for å spille for mer. Aronian klarte ikke å stå i mot, og Karjakin utspilte ham, og tok seieren. Med det er også kvalifiseringen for Karjakin innen rekkevidde. Han spiller hvit mot Caruana i dag. Om Karjakin vinner det partiet, går han opp i ledelsen.

    De to siste som har stått for fyrverkeriet i turneringen, er Ding Liren og Grisjuk. Grisjuk oftere enn Ding. Tross svært åpne, ustabile og risikofylte stillinger, har det ofte endt ut i remis, for begge to, og det var også utfallet denne gangen. Men Ding skulle virkelig ha vunnet. Fordelen hans var enorm, flere ganger i løpet av partiet. Sånn er det ofte for Grisjuk. Han står til tap, men gevinstkombinasjonen er ikke elementær, og motstanderen trår feil under presset. Grisjuk er ennå ved pluss 1, og har ennå kvalifiseringsplassen innen realistisk rekkevidde. Dog må han regnes som en outsider.

    Mamedjarov er den som er nærmest Caruana. Men til tross for dette, har han ikke fått til å legge alvorlig press på motstanderen på en stund. Han spiller rolig, veldig rolig til Mamedjarov å være, og venter til sjansen skal by seg. Han er feltets villmann, men det har ikke vært synlig i denne turneringen.

    Dagens runder er: Karjakin – Caruana, Grisjuk – Aronian, Kramnik – So, Mamedjarov – Ding.

    Mange partier kan godt få en vinner. Karjakin vil presse veldig hardt mot Caruana. Grisjuk vil forsøke å beseire en Aronian i store problemer, Kramnik vil fortsette sin ingenting-å-tape tilnærming mot So, og Mamedjarov trenger et poeng til for å ta igjen Caruana, og kan utmerket ta det mot Ding. Det er en veldig åpen runde. Jeg tror flere partier vil få avgjørelse, men vil ikke våge meg til å gjette hvilke og hvordan.

   • esalen sier:

    Runde 12
    Karjakin – Caruana: 1 – 0
    Mamedjarov – Ding: 0 – 1
    Grisjuk – Aronian: 1/2 – 1/2
    Kramnik – So: 1/2 – 1/2

    Dette ble den mest dramatiske runden av dem alle. Og det var Karjakin som tok overskriftene og oppmerksomheten. Han startet turneringen med to tidlige tap, og spilte seg med det ut av diskusjonen rundt hvem som skulle vinne denne gangen. Men han har spilt seg sakte men sikkert oppover igjen, og stod foran dette partiet 1 poeng bak Caruana. Med seier ville han komme opp på siden, og gå forbi på tiebreak. Det var som om det skulle være skjebnebestemt. I hvert fall så det ut som Caruana følte det slik. Han kom egentlig aldri inn i kampen. Caruana startet med russisk åpning, som den heter på norsk, en åpning som skal være solid og sikker. Karjakin spilte også vanlige trekk. Caruana gikk for avbytter, og Karjakin ofret kvalitet, tårn mot løper og bonde. Som belønning fikk han aktivt spill, og en sterk og beskyttet løper midt i brettet, på d5. Caruana hadde store problemer med å finne sterke trekk. Både på grunn av stillingen, og matchsituasjonen. Karjakin, derimot, spillter bare sterkere når presset er stort. Etter tidskontrollen på 40 trekk stod Karjakin til klar vinst, og de gjenværende trekkene var rent symbolske. Det var et hardt slag for Caruana, og alle som holdt med ham. Nå gjenstår å se om han kan reise seg. Jeg har mine sterke tvil. Han virket temmelig slagen etterpå.

    Ding Liren vant også, mot en Mamedjarov som endelig spilte litt skikkelig, og forsøkte å presse på. Det slo imidlertid tilbake på ham selv. Ding kunne gå til effektivt motangrep, og denne gangen var fordelen så stor at remisforbannelsen ikke kunne innhente ham. Det ble seier. Med det gikk Mamedjarov fra +2 til +1, og lot dermed Karjakin ha ledelsen sin i fred. Mamedjarov er en av de få som har positiv tie break mot Karjakin. Han har slått ham.

    I de andre partiene spilte Kramnik nok en gang meget sterkt, og hadde So i kne, uten å kunne dra inn helpoenget. Grisjuk kunne kanskje også fått til mer mot Aronian, etter en lovende stilling, men det er vanskelig å si konkret hvordan.

    Med det har vi en ulidelig spennende stilling før de to siste rundene. Karjakin og Caruana leder med 7 poeng, Karjakin med bedre tie break, både i innbyrdes oppgjør og i flere vunnede partier. Det betyr at Caruana trenger en seier for å ha realistiske muligheter for sammenlagtseieren. Trioen Mamedjarov, Ding og Grisjuk har 6,5 poeng. Av disse har Mamedjarov og Grisjuk bedre tie break, siden de begge har tapt et parti, men Ding har kanskje likevel en fordel, siden han har igjen et parti mot Karjakin, og kan passere ham med en seier, der. Grisjuk, som har igjen Mamedjarov og Caruana, må stole på andre. Kramnik har bare teoretiske mulihgeter, So og Aronian har ikke engang det.

    Runde 13 er Karjakin – Ding, Grisjuk – Caruana, Kramnik – Mamedjarov og Aronian – So. Det er de tre første partiene som er interessante. Aronian og So har ikke noe å spille for, så der er å vente en rask remis. Karjakin vil langt på vei sikre seg seieren en runde før slutt om han beseirer Ding, men han vil også ligge svært godt an med remis. Han kommer til å gjøre alt i hans makt for å oppnå en solid stilling, der han kan spille på vinst, uten risiko for tap. Ding vet at han virkelig bør vinne dette partiet, skal han ha håp om seier i turneringen. Så det kan veldig godt hende han vil ta noen sjanser. Men jeg tror ikke han er ambisiøs nok til virkelig å ta risiko, så det partiet ender remis eller med seier til Karjakin. Partiet Grisjuk – Caruana blir veldig spennende. Her er Grisjuk nødt til å vinne. Og det er Caruana også. Det betyr at resultatet kan gå alle veier. Jeg tror ikke Grisjuk vil ta noen usannsynlig store sjanser, jeg tror han vil forsøke å holde det under kontroll, på sitt vis. Om Caruana skulle klare å vinne, ligger han veldig godt an til å vinne hele turneringen. Jeg tror ikke Grisjuk er særlig interessert i å hjelpe ham med det. Den matchen blir en thriller. Kramnik kommer til å plage vettet av Mamedjarov med hvit. Mamedjarov bør virkelig vinne, selv om han har en sjanse til i siste runde. Men Kramnik kommer ikke til å dele ut flere gratispoeng. Tvert i mot kommer han til å torturere Mamedjarov. Partiet kan fort ende med seier til Kramnik. Om Mamedjarov forsøker seg på noe, vil det slå tilbake på ham selv. Kramnik har også den fordelen at det er Mamedjrov som spiller med nervene.

    Den siste runden er også relevant. Der er det So – Karjakin, Ding – Kramnik, Caruana – Aronian og Mamedjarov – Grisjuk. Det er stor fordel for Caruana at han møter Grisjuk med svart først, og vet hva han har å spille for, når han møter Aronian. Om Caruana har slått Grisjuk, og vil være fornøyd med remis, vil også Aronian være det. Karjakin vil ha små sjanser til å vinne over So, med svart, om det skulle være nødvendig. Når Karjakin utfører sine trollmannskunster i disse turneringene, har han fordel av at også motstanderen kjenner på nervene. Det vil ikke So gjøre. Så om Karjakin ikke slår Ding i runde 13, vil han ende på +2. Da er turneringen veldig åpen. Om han vinner, skal det mye til om han ikke vinner hele greiene. Om både Mamedjarov og Grisjuk har noe å spille i siste parti, blir det et fyrverkeri. Begge liker sjansefylte stillinger og er ikke redde for risiko. Ding vil vanskelig kunne få en seier mot Kramnik, selv med hvit. Så det ekstra poenget Ding trenger, er det størt håp om å få mot en Karjakin som kan presse for hardt og bli for ivrig, i runde 13.

    Men det er spekulasjoner. I runde 13 er det Grisjuk – Caruana som er partiet å følge med på. Der kan alt skje. Mot Grisjuk trenger det ikke å ha så veldig mye å si om man er svart eller hvit, om Grisjuk vil presse på for seier, som han her må. Da vil det bli sjanser, for begge. Runden begynner klokken 1500, norsk tid. Jeg har sikret meg så jeg får følge med på hele, denne gangen.

   • esalen sier:

    Jeg mikset opp rundene, ser det ut for. R13 er som jeg først trodde, So – Karjakin, Mamedjarov – Grisjuk, Caruana – Aronian og Ding – Kramnik. So vil pliktskyldigst prøve sitt beste mot Karjakin, men jeg kan ikke se noe annet enn remis i dette partiet. Karjakin vil være topp konsentrert, topp motivert, og gripe alle sjanser til å nøytralisere spillet. For So vil remis være greit nok. Mamedjarov – Grisjuk vil være villmannspartiet. Begge er nødt til å vinne, og begge går villig inn i risikofylte og uklare stillinger. Her er det å forvente fyrverkeri, der resultatet kan gå alle veier. Den som vinner partiet, vil ha sjanser til å møte Carlsen om verdensmestertittelen. Blir det remis, er sjansene fremdeles til stede, men de vil være små, særlig for Grisjuk, som har dårligere tie break. Så her er det sjakkfestival. Caruana vil være nødt til å vinne i mot Aronian. Det vet Aronian utmerket godt, og kan ligge og vente på ham. Da Kramnik var i en lignende situasjon mot Ivantsjuk i 2013, vant Ivantsjuk lett, for han tilpasset spillet nøyaktig så Kramnik måtte ta akkurat litt for store sjanser. Får Aronian til noe lignende, er det han som vinner. Dog er Aronian en annen type enn Ivantsjuk. Alle er det. Jeg forventer det er vel så store sjanser Aronian vinner, som at Caruana gjør det. Her er det også spørsmål hvor mye Caruana klarer å nullstille, etter smerten av å tape mot Karjakin runden før. Ding er plutselig en realistisk kandidat til å stikke av med turneringen. Men han trenger en seier i en av de to siste rundene. Nå har han hvit mot Kramnik. Kramnik kommer ikke til å gi noe gratis her, som han har gitt i andre runder. Ding vil møte en stengt dør. Om noen vinner det partiet, er det Kramnik, etter at Ding har presset for hardt. Remis er et mer sannsynlig utfall. En seier til Ding vil overraske meg meget. Størst sjanse for avgjørelse er det i partiet Mamedjarov – Grisjuk, minst mellom So – Karjakin. I de to gjenværende partiene, tror jeg svart har de større sjansene, siden hvit må presse, og hvitspilleren har nervene.

   • esalen sier:

    R13
    I denne runden snudde det dramatisk på ny. For en turnering dette er!

    Caruana – Aronian: 1 – 0
    Mamedyarov – Grischuk: 1 – 0
    Ding – Kramnik: 1/2 – 1/2
    So – Karjakin: 1/2 – 1/2

    Karjakin gjorde jobben sin greit. Han kom for remis, og fikk det raskt og smertefritt. Men de andre partiene gikk ikke hans vei.

    Kramnik spilte et nytt utrolig parti mot Ding Liren. Særlig er det trekket G5 som imponerer, det er nesten uhørt å spille g-bonden frem når den står på g6, og løperen står i fianchetto. Kramnik er i ferd med å vise seg som en av de mest kreative og innovative spillerne i verden, i denne turneringen har han vært uten rivaler i så måte. Han har også vendt tilbake etter en ganske stor krise, med flere tap, noen av dem smertefulle. Jeg er en større fan av Kramnik nå, enn før turneringen. Nå er jeg fan.

    De store partiene var imidlertid de mellom Mamedjarov og Grisjuk og Caruana og Aronian. Mamedjarov og Grisjuk ble ikke det fyrverkeriet jeg hadde forventet. De spilte heller ganske rolig. Men mot slutten kom turneringssituasjonen til sin rett. Grisjuk, med svart, kunne få remis, men i følge ham selv, var remis omtrent jevngodt med tap. Så han spilte et trekk som fortsatt gav sjanser. Rett etter gjorde han en grov feil, og Mamedjarov vant enkelt. Med dette er Mamedjarov en realistisk utfordrer til turneringsseieren, mens Grisjuk er uten sjanser. Med remis, ville han hatt en liten sjanse, om han slo Caruana, og Karjakin tapte mot Ding. Det blir spekulasjoner. Nå er det Mamedjarov, som kan avgjøre dette med en seier mot Kramnik i siste runde. Av de med realistiske sjanser for tittelen, er Mamedjarov den med best tie break.

    Den store favoritten er nå Caruana. Aronian har en elendig turnering, og det viste seg igjen. Caruana fikk en god åpning, med rikelige sjanser for hvit, små sjanser for svart. I følge kommentatorene tillot Caruana åpent spill, med ikke å slå av løperen på g6, men i det åpne spillet var det Aronian som raskt tråkket feil, og Caruana kunne forholdsvis enkelt dra i land seieren. Fantastisk for Caruana, deprimerende for Aronian.

    I siste runde møtes Grisjuk – Caruana, Kramnik – Mamedjarov, Karjakin – Ding og Aronian – So.

    Aronian og So vil begge bli ferdige med turneringen så raskt som mulig. Der er garantert en rask remis. Karjakin er nødt til å presse på mot Ding. Ding har også en liten sjanse, om han vinner, så det kan være det partiet blir åpent og attraktivt. Jeg tror imidlertid det ender ut i remis. Når Karjakin utfører trylletriksene sine, med å vinne i avgjørende øyeblikk, så er det gjerne mot motstandere som kjenner presset. Det gjør ikke Ding. Det vil overraske meg veldig om dette partiet blir noe annet enn remis. Om noe, så er det Karjakin som vil presse for hardt, for ham er remis lik tap, om Caruana skulle unngå å tape, så Karjakin vil heller gå for en dårligere stilling, enn for remis. Det gir sjanser for motstanderen.

    Mamedjarov møter fantastiske og uberegnelige Kramnik, med svart. Det er vanskelig å forutsi hvordan Kramnik vil oppføre seg, om han vil holde igjen, eller gå på med den fandenivoldske joker-innstillingen han har hatt i alle sine partier, så langt. Om han vil, kan han holde igjen, og la Mamedjarov ta sjansene, for så å kontre. Jeg holder Kramnik som svak favoritt i dette partiet, men alle resultat er mulige. Også Mamedjarov har gode sjanser. Kramnik vil ikke gå av veien for et festlig parti.

    Om Grisjuk hadde hatt noe å spille for, ville partiet mellom ham og Caruana vært atskillig mer spennende. Om Karjakin eller Mamedjarov vinner, må Caruana også vinne for å vinne turneringen. Kanskje vil vi av den grunn se en offensiv Caruana? Jeg for min del tror verken Karjakin eller Mamedjarov vil vinne, så jeg ville rådet Caruana å satse på remis. Og selv om han skulle satse på seier, er ikke det som noe som ville kommet gratis mot en spiller av Grisjuk format. Det er også vanskelig å forutsi hvilken strategi Grisjuk vil følge. Han er ikke typen til å gå for en rask, kjedelig remis. Og skulle det dukke opp sjanser, vil han ta dem. Men han kommer ikke til å spille vilt. Remis i dette partiet, er det mest sannsynlige resultatet. Jeg tror sjansene er svært, svært små for at Caruana skal vinne.

    Så i dag, mer enn i noen andre runder, er det sjanser for alle partier remis. Og jeg er ganske sikker på at det blir Caruana, som møter Carlsen i kampen om verdensmestertittelen senere i år.

   • esalen sier:

    R14
    Så fikk det alt sammen en avslutning og verdig vinner. Caruana vant over Grisjuk, de andre partiene endte remis.
    Grisjuk – Caruana: 0 – 1
    Karjakin – Ding: 1/2 – 1/2
    Kramnik – Mamedjarov: 1/2 – 1/2
    Aronian – So: 1/2 – 1/2

    Som ventet gikk Aronian og So ut i remis så fort som overhodet mulig. Det partiet var uinteressant. I de andre partiene hadde Grisjuk et overtak med hvit, Karjakin hadde en god stilling med hvit, og Mamedjarov en uklar stilling i partiet mot Kramnik. Computerevalueringen viste lik stilling i alle, men ekspertene mente Caruanas sjanser var minsket, sånn som partiene utviklet seg. Om Karakin eller Mamedjarov vant, måtte Caruana vinne. Karjakin hadde den mest lovende stillingen. Han så ut til å ha ordnet seg ideelt, med svært langvarig press, slik at han kunne spille i vei i timevis, og se an hvilket resultat han trengte. Planene hans var klare, men han kunne velge selv når han ville iverksette dem. Det viste seg imidlertid at Ding ikke hadde tenkt å sitte passiv og vente på at Karjakin skulle plage ham, Ding forsvarte seg aktivt, og sedvanlig fryktløst, og så viste det seg at det var Karjakin som gjorde en feil, og overlot fordelen til Ding. Herfra var det Karjakin som måtte bruke forsvarsegenskapene sine, for å berge halvpoenget.

    I mens viste det seg også at Caruana hadde tingene under kontroll, i partiet mot Grisjuk. Grisjuk hadde fordel, tilsynelatende, men det var vanskelig å finne noe konkret. Det kan godt hene Caruana visste nøyaktig hva han gjorde. For stillingen var slik at han kunne forsvare seg, men også forsøke seg på å angrep og fordel, skulle det bli nødvendig å vinne partiet. Grisjuk fikk etter hvert problemer med å finne meningsfulle trekk. Og da tidskontrollen kom, viste det seg at Caruana stod ganske overlegent. Det tok noen timer å innkassere seieren, men det var ikke sånn at det var noe spørsmål hvor den ville gå.

    Mamedjarov prøvde seg så godt han kunne mot Kramnik, og Kramnik gikk heller ikke av veien for originalt og spennende spill. Men Kramnik hadde antageligvis alt under kontroll. Og selv om Mamedjarov prøvde seg både kreativt og heroisk, var det aldri noen alvorlig tapsfare for Kramnik. Stillingen var hele tiden i balanse.

    Dermed står Caruana igjen som klar vinner, 1 poeng foran nestemann på listen. Så det blir han som møter Carlsen senere i år – gratulerer!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s