Det hendte en gang jeg fikk en telefon med en spørreundersøkelse jeg valgte å svare på, at jeg etter samtalen fikk tilbud om å være med i et slags nettmiljø, en gruppe mennesker som får spørreundersøkelser på mail, og svarer på dem på internett. Motivasjonen min ville vært lik null, men vi får poeng for hver undersøkelse vi er med på, og poengene kan vi veksle inn i gaver når vi har mange nok, og har lyst. Jeg samler for tiden opp poeng til nye hodetelefoner jeg kan bruke til PCen.
Jeg vet ikke om det er det at jeg er med i denne gruppen som gjorde at jeg en gang fikk telefon fra en kvinne som ville ha meg med i et borgerpanel for å diskutere miljøgifter i havbunnen rundt havneområdene i Bergen. Interessen ville igjen vært lik null, om det ikke var for at de lokket med gaver, gavekort på 500 kr hver gang, og det skulle ikke være resultat av noen trekning. Det var 500 raske for å sitte i to timer å diskutere havbunnen rundt Bergen.
Jeg stilte derfor opp i dag på hotell Neptun til avtalt tid klokken 1700, og kom der inn i et riktig tversnitt av befolkningen, 10 stykker valgt fra kreti og pleti. Jeg skal ikke utlevere dem, møtet var konfidensielt, og hva vi sa skal brukes av forskere fra Havforskningsinstituttet, om jeg nå husker riktig.
Det var en selsom opplevelse. I likhet med meg visste de andre ni fint lite om tilstanden for havbunnen rundt her, men det ante oss nok at det kunne være noe galt med den, og om det var, virket det rimelig at dette måtte ordnes. Etter min oppfatning var tverrsnittet av befolkningen godt opplyst, de fleste husket nok fra naturfagundervisningen på skolen, til å forstå sånn noenlunde hvordan forskjellige gifttyper virker, og til verken å få panikk, eller til å bagatellisere situasjonen hvis den er alvorlig.
Mot slutten av møtet begynte det å sive inn litt informasjon fra forskerne om hva som egentlig er problemet, og hvor stort det er. Til da hadde de bare sittet og hørt oss diskutere, og fått seg et inntrykk av hvor mye folk flest vet om miljøforurensningen i sedimentene i havbunnen i Bergen. Vi visste altså ikke så mye, men det var fordi informasjonen ikke har nådd ut til oss. Nettsidene de står på, er ikke sånn man finner frem til ved tilfeldig surfing. Jeg bruker i alle fall nettiden min til andre ting enn å finne informasjon fra Hordaland fylkeskommune.
Vi skal ha to møter til, og da skal vi få vite enda mer om miljøproblemene som finnes her. Forskerne skal undersøke om kunnskapen snur oponionen, så å si, om vi når vi vet, også er villige til å gjøre noe. Det virket på meg som de fleste hadde en sunn skepsis, om noe må gjøres, må man også se på kostnadene. Samtidig er det klart at om de langsiktige kostnadene ved å ha miljøgift på havbunnen er større enn de kortsiktige kostnadene med å fjerne dem, så bør giften fjernes eller nøytraliseres på andre måter.
Jeg bruker alltid slike møter til å forsyne meg rikelig og ubeskjedent med rundstykker og kaffe, og brus og lefser ble det også servert oss, så jeg forlot møtet oppløftet og i god stemning. Til å begynne med var jeg glad at borgerpanelet også hadde funnet frem til meg, slik at det ville få en motstemme til alle hodeløse og kostnadsubegrensede miljøtiltak som er på gang for tiden, men etter hvert kom jeg på gli og mener at problemene med havbunnen er blant dem som må løses. Det er særlig miljøgifter fra de mange skipsverftene som har vært her, som skaper problemer.
Siden jeg selv aldri fant frem til siden fra Bergen kommune, legger jeg den ut her: http://hordaland.miljostatus.no/msf_themepage.aspx?m=907. Blant de tingene vi skal diskutere i panelet, er om denne siden er informativ og lett å forstå også for dem som ikke er fagpersoner. Nettsiden til TNS Gallup finner dere her: http://www.tns-gallup.no/.
Jeg fikk et godt inntrykk av både TNS gallup, debatten de ledet, folkene som var med i dem og forskerne som skulle bruke informasjonen vi gav dem. Dette var ordentlige saker, og ikke noe tøys. Jeg gleder meg til neste gang, og aller mest gleder jeg meg til siste gang, da det blir middag etterpå.