Opphold i Ukraina

Denne siden skal inneholde postene med våre reiser til Ukraina. Vi reiser dit så ofte vi kan, og bor hos min kones familie i Kiev. Når vi er der nede, forsøker jeg å skrive daglige poster med oppdateringer av hva vi gjør, og hvordan vi har det. Ofte er det også med generelle betraktninger, om livet, og om hvordan det er i Ukraina og i verden. Fullt av reisetips skal det også være der.

Det er ganske tidkrevende å legge ut disse lenkene. Jeg foretrekker å skrive bloggen, fremfor å organisere den. Så denne og de andre sidene vil ikke alltid være oppdatert.

2017

Oktober

5. Ankomst Kiev – ingen bagasje, men fantastisk velkomst!

6. Første par dager i Kiev

7. Lørdag med Irina i Kiev

8. Kald regnværsdag i botanisk hage

9. Forsøk på familiedag…

10. Nok et forsøk på familiedag…

11. Regnværsdag i Kiev

12. Enda en lang dag uten Olia…

13. Endelig med Olia på rundtur i Kiev

14. Siste dag i Kiev for denne gang

15- Trøblete flytur fra Kiev til Athen

August

1. Så varmt at blodtrykket falt

2. Kveldsturer til Berezniaky, venstre bredd av Dnjepr

3. Svette hos tannlegen – Jeg er som vanlig hos tannlegen i Kiev, siden jeg giftet meg i 2009 har alle mine tannlegebesøk vært der, og jeg har så vidt jeg tror alltid skrevet om det på bloggen. Denne gangen ble det en ganske behagelig opplevelse, da tannlegen hadde airconditionen, en dag det var altfor varmt.

4. Tasia, 8 år – Vår niese Tasia fyller alltid år når vi er nede på sommerferie, og det er alltid verdt en post. Nå er hun 8 år, og på vei mot å bli en stor jente.

5. Høydepunkter av varme

6. Endelig en heldag med Olia igjen!

7. Lavere temperaturer når ferien går mot slutten

8. Siste dager i Kiev for sommeren 2017

9. Siste dag i Kiev, sommeren 2017

10. Hjemme igjen (en dag med mange inntrykk)

11. Sommeren 2017

Juli

1. Hele den lille storfamilien til stranden

2. Siste varme helgen på en stund

3.Pottetrening – Denne posten handler ikke bare om oppholdet vårt i Kiev, men også om hvordan vi forsøker å avvenne Irina fra å bruke bleier.

4. Med lille Tasia med til Marinskij-parken og heldagstur

5. Ny venninne Sonja og ned Andrejevskij spusk – Det er noe eget med venninner som heter Sonja for vår lille Irina. Hun får alltid veldig god kontakt med dem. Denne Sonja hadde også en mor som hadde giftet seg med en utenlandsk mann, en engelsk, så hun var også tospråklig. De fikk veldig god kontakt, Irina og Sonja, og Olia og moren. Dette var første gang de møttes, en dag vi også fikk tatt den lille taubanen opp til lekeplassen på høyden, og så gått ned Andrejevskij spusk.

6. Ny norsk sommerdag i sentrum av Kiev

7. Første tur i år til botanisk hage – Botanisk hage betyr noe helt spesielt for oss, som den gjør det for alle fra Kiev. Både Olia og søsteren har noen av sine viktigste barndomsminner derfra, og det var også hit Olia og jeg reiste første dag etter vi var gift. Nå reiste vi altså på ny, for første gang denne ferien.

8. En ung storsjarmør og et merkelig vodkautsalg

9. Med storfamilien på søndagstur i botanisk hage – Her får vi med alle sammen til botanisk hage, også babusjka, søster Tania og lille Tasia.

(10. Lenovo thinkpad – dette er ikke en feriepost, men jeg skriver om laptopen postene er skrevet på)

11. En unødvendig fridag – Olia og moren gir meg fri fra barnepass og andre plikter, til å gjøre hva jeg vil. Jeg har egentlig ikke noe behov for slike fridager lenger, og tusler rundt i Kiev, uten særlig mål og mening, egentlig. Men med foredrag på øret og tankevirksomhet i hodet, sånn som det var i gamle ungkarsdager og før jeg ble barnefar.

12. Demonstrasjon foran det ukrainske parlamentet  – På vei hjem gjennom Marinskij park ser jeg en stor demonstrasjon foran det ukrainske parlamentet. Jeg skriver om hva det er for noe, og litt om opplevelsen.

13. Heldag i Kiev med Irina

14. Værskifte – Kort post om et voldsomt regnskyll som kom over oss, mens vi var på venstre bredd for å bade.

15. Kievs virtuose orkester som ikke var å finne – En litt pussig post om en pussig konsert som skulle være i botanisk hage, men som ingen der visste noe om, og som ikke var mulig å finne.

16. Lang (og uvant) søndagstur til venstre bredd

17. Over gangbroen for første gang i år

18. Litt hverdagsliv i Kiev, litt politikk i Ukraina og en hund med et ødelagt ben

19. Og vanlige dager, i snakk med folk vi treffer på vår vei

20. Elvecruise i Kiev

21. Noen episoder en dag det ikke ble tordenvær allikevel!

22. Turer til Rusanivka

23. Når enden er god, er allting kjekt! (En varm dag vi ikke kom oss til stranden)

24. Stadig nye bekjente, stadig en funikolor som ikke virker – og stadig gode dager med Olia og Irina!

25. Varm dag i sentrum (- og ikke på stranden)

26. … og en dag uten Olia…

28. Morgen på kaffestedet

29. Regnværsdager, i tross og glede

30. Regnværsdag uten pepp,.. men med romantisk tur om kvelden

31. Mandag på kaffestedet – ny varmebølge i Kiev

Juni

19. Lang flyreise til Kiev

20. Ingen bleier i Kiev

21. Familien i Kiev!

22. Morgen med kaffe og øl på Katysja – Katysja er den døgnåpne kjederestauranten spredt over hele Kiev, med tema fra sovjetisk tid og det jeg tror er amerikansk retro. Den er rett på andre siden av gaten der vi bor, også, så det hender jeg stikker bort dit for å pusle med mitt og ikke forstyrre de andre når det er jeg som våkner først. Poster jeg skriver der blir som regel ganske fyldige og inspirerte.

23. Forskjellige gjøremål i sentrum

24. Tyveri av t-skjorte – Jeg hadde med en flott Nike trenings t-skjorte til morgentreningen min. Den tok jeg av, og hang opp i skuret som fungerer som garderobe. Da jeg var ferdig for å trene, og skulle hente den, var den vekk. Posten tar utgangspunkt i opplevelsen, og det spesielle i å reise hjem gjennom sentrum i bar overkropp, og hvordan folk rundt reagerte på det som var hendt.

25. Morgenpost fra Kiev

26. Første virkelige feriedag her i Kiev

27. Ny busslinje 118 fra Tsjernigovskaja til Politeknitsjeskij institut – Denne busslinjen ble tematisk for hele ferien. Den er virkelig fantastisk for oss, for den knytter sammen to av stedene vi er oftest, i hver retning, og den går rett utenfor blokken vår, og den går ofte. Det er en drømmelinje som plutselig var virkelighet.

28. Bilbombe og cyberangrep i Kiev – Ikke noen glad feriepost, dette, men det gikk jo bra for oss og bød ikke på noen reelle problemer. Men det var litt problemer med å ta ut kontanter fra minibank, noen dager, og vi måtte ofre noen tanker på hvordan vi skulle gjøre dette om dette ville vare ved lenge.

29. Ny tur til venstre bredd i et Kiev hardere rammet av cyberangrepet enn vi trodde – På venstre bredd av elven er det alle strendene er, så når vi reiser dit blir det bading og ferieliv. Posten har også utfyllende informasjon om cyberangrepet fra dagen før, det samme som rammet store deler av verden og fikk bred dekning i nyhetene.

30. Strandtur igjen, etter litt strev om natten og morgenen -Strevet om natten var lille Irina som gråt en del, og ikke ville sove, strevet om morgenen at jeg likevel brukte den til å trene, og dermed var sent hjemme igjen for å starte dagen. Og så var det strandtur, og bare fint vær.

2016

2015

2014

2013

2012

Juni

25. Til Kiev

27. Kiev 2012 – Kort, og litt intetsigende post, om starten på ferien og hva jeg gjør, og Olia gjør.

29. Tannlegebesøk i bryllupsdagspresang

Juli

1. Gratiskonsert med Queen og Elton John – Elton John var oppvarming denne gratiskonserten på Maidan, en fantastisk og surrealistisk opplevelse, og lett å blogge om.

2011

24. feb Leilighet med lav standard i Kiev – Denne posten er godt besøkt. Jeg tror kanskje mer det skyldes folk er ute etter billige leiligheter, enn de er å lese om vår latterlig billige leilighet, godt i utkanten av sentrum, og ikke noe å anbefale.

27. feb Boulevard Lepsje 79b, Kiev – Dette er den andre leiligheten min kones familie har i Kiev, og der foreldrene hennes bodde første gang jeg reiste ned og før Olia flyttet til Norge. Denne vinterferien bodde vi her.

1. mar En nøkkelhistorie

5. mar En dag for meg selv i Kiev

7. mar Og så var vi tilbake i Bergen igjen… – Posten har Bergen i tittelen, men handler mer om Kiev, og beskriver dagene der.

2010

26. feb. En inspirert morgen til Kiev

28. feb Joda, i Kiev er vi, men smertefritt gikk det ikke

8. mar Avreise, Kiev

9. mar Tilbake i Bergen etter sedvanlige problemer på reisen

31. mai Fly for 2 til Kiev bestilt!

24. jun Pakkestressrekord

25. jun Reisen til Kiev

26. jun Et ukrainsk sjakkparti i universitetsparken i Kiev

30. jun Aldri mer butikksenteret metro, og andre ubehageligheter her nede i Ukraina

Juli

1. Internett på USB i Ukraina

12. En 2 ukers ferie i Kiev

13. Til Krim på ny…

15. Stasjonert på Krim etter litt startvansker

16. Til doktoren med tett øre

22. Bursdagsfest ved limanen – Dette er en fin og litt sår post om bursdagsfeiringen til datteren i huset vi bodde i. Hun ble 25 år, og til hennes lille fest var det Olia og jeg og et par andre venninner.

23. Solnysjko – Navnet betyr noe sånt som «solstedet», og det er det virkelig, et flott og varmt sted å tilbringe en feriedag.

25. Fra Eupatoria til Alusjta på Krim

26. Tre sjakkpartier ved Svartehavsbredden

29. Tre utflukter fra Alusjta

31. Bytte av husvære i Alusjta

August

1. Vårt besøk til Lividapalasset der Jaltakonferansen fant sted

6. Togtur alene fra Krim til Kiev

7. Hetebølge i Kiev

14. Restauranter i Kiev – En omtale av restaurantene jeg pleier å bruke og anbefaler i Kiev. Dessverre er flere av dem nedlagt nå, og restauranter å anbefale er annerledes.

15. Hjemreise Kiev – Sandefjord – Oslo – Bergen

2009

Vinterferie

27. feb Hilsen fra Sandefjord Lufthavn, Torp – Posten er relevant her, siden jeg er i Sandefjord for å reise til Kiev med Wizz air, og gjør meg noen tanker om hvordan oppholdet vil bli.

28. feb Kiev! Leilighet! – Dette er en ganske lang post, om hvordan det lykkes meg å få leilighet, og alt jeg tenkte på på flyplassen i Sandefjord, løser seg helt fint.

1. mar Gallaforestilling i Kiev – Gallaforestillingen var en skikkelig skuffelse, og har heller ikke så mye med denne posten å gjøre. Den handler om dagen min i Kiev, der jeg rusler rundt i gatene, tenker og fotogaferer, og har hvert måltid som et høydepunkt. Jeg er også litt med min ukrainske venninne, Irina, hun som var russisklæreren min første gang jeg var her.

2. mar Transportssystemet i Kiev: Kiev metro – Prisene på metroen var mer enn tredoblet fra året før, som følge av finanskrisen, men var likevel mer enn rimelige til norske 1,50 kroner reisen. Cirka. Systemet er også helt ypperlig, den gang og nå, og denne posten skriver litt om hvordan det er. Alt som står, gjelder fortsatt.

3. mar Finanskrise i Ukraina – Dette er ikke en feriepost, men den er interessant å lese, særlig med tanke på alt som siden har skjedd, og hva jeg siden har lært. Ukraina ble forferdelig hardt rammet, og jeg forsøker i denne posten å skrive litt om hvorfor.

4. mar Museet for Den store fedrelanskrigen i Kiev – Dette er rett og slett en stor, oversiktlig og gjennomarbeidet post dette museet kanskje burde gitt meg penger for å skrive. Her er det rikelig om dette museet, og om andre krigsminnesmerker i Kiev. Posten inneholder også informasjon om krigen, og om Ukrainas og Kievs rolle i den. Den burde vært bedre besøkt.

5. mar Språksituasjonen i Ukraina – Dette var en post jeg ikke rakk å skrive ferdig, dessverre, så det er bare noen korte blikk på noen av problemene det fører til når det talte språket er russisk, mens alle skilt og all informasjon er på russisk. Det hadde vært kjekt å lese mitt syn på disse tingene, før jeg ble mer informert, og språkkonflikten ble mer betent. Dog er det befriende å lese en naiv nordmann som bare påpeker noe av det merkelige som er.

6. mar Gode dager i Kiev – Det var en veldig konkret årsak til at dagene i Kiev var gode denne ferien, men det skrev jeg ennå ikke noe om på bloggen. Så dette er eksempel på en post som ikke engang nærmer seg grøten.

7. mar På russisk teater i Ukraina – Jeg hadde tradisjon for å ta med meg venninne, Irina, på et eller annet, før jeg mistet kontakten med henne. Denne gangen var det russisk teater. Vi skulle se Don Quijote, men denne forestillingen var avlyst. I stedet viste de et helt merkelig lystspill, som ikke hadde noe med Don Quijote å gjøre i det hele tatt, og veldig lite sannsynlig kan ha hatt den samme målgruppen.

9. mar Reisen hjem – Reisen hjem ble denne gang nesten helt surrealistisk, og noe av det som virkelig farget den, kan jeg ikke skrive om. Men det som skjedde og er åpent, er rikelig nok til å gjøre posten lesverdig. Dette er en hjemreise som – med alle sine problemer – ble minneverdig.

10. mar Et liv i Kiev – En kort post med noen refleksjoner om reisen min til Kiev, og overgangen til arbeidsliv i Norge.

Mai

14.  Til hjertene skal komme glede – Jeg har fått ordnet meg en ekstra tur til Kiev, og gjør meg noen tanker om gleden ved det.

19. mai Reisedag – Dette er en kort post, før reisen.

21. mai Japansk språkkurs i Kiev – Olia hadde en liten, privat språkskole for fremmedspråk i Kiev. Slik gikk det til at jeg fikk en undervisningstime japansk der nede.

24. mai Giftemål i Kiev – En svært detaljert post om hvordan man går frem for å få giftet seg i Kiev med en ukrainsk kone, og hvordan det lyktes for oss å ordne alt det praktiske. Posten har også rikelig med kommentarer, med andres erfaringer.

25. mai Fra Borispol, Kiev (Hvorfor reiser jeg hjem) – Liten post fra flyplassen i Kiev, med små refleksjoner om hvor fint det er å være der nede.

Sommerferie

Juni

19. Sommerferie på bloggen – En kort post med litt informasjon om sommeren, helst for å si at det vil ikke bli blogget så mye. Posten er lagt inn i ettertid, som flere av postene denne sommeren og dette året måtte bli.

21. Norskundervisning i Kiev – Jeg har en økt norsk på språkskolen til Olia.

22. Til tannlegen i Kiev – Den første av mange tannlegeposter fra oppholdene mine i Kiev. Her var også første gang jeg får sneket inn jeg skal gifte meg, så posten får en del kommentarer.

23. Jeg føler meg som Woland – Woland er djevelen, eller Mesteren, i den berømte romanen Mesteren og Margarita, av Bulgakov. Jeg føler meg som ham, da jeg sitter på balkongen i Kiev, i en leilighet jeg nå skal få som fast bosted når jeg er der.

24. På rulleskøyter gjennom Kiev – Denne sommeren og dette året hadde vi rulleskøyter. Vi har ikke brukt dem siden, men brukte dem en del det året.

26. Min familie i Kiev – Familien kommer ned for å være med på bryllupet vårt. Dette er posten om mottakelsen de får, og hvordan dager før bryllupet forløper seg.

27. Mitt russiske bryllup i Kiev – Bryllupsposten. Veldig godt besøkt. Og veldig fyldig og detaljert post.

28. Med min kone og min familie i Kiev – Dette var søndagen etter bryllupet. Familien min kommer tidlig bort til oss fra leiligheten sin i nærheten, og vi går sammen ned til sentrum der vi koser oss på den for søndagen bilfrie hovedgaten Khresjtsjatik. Litt bading i elven blir det også tid til.

29.  Min første egentlige dag som en gift mann – Bryllupet er ferdig, gjestene reist. Olia og jeg drar bort til botanisk hage, og tar en tur og fotograferer litt der.

Juli

3. Bilder fra bryllupet – En sjelden billedpost, her på bloggen.

4. Et sommerbesøk i landsbymuseet Pirogovo – Dette museet besøkte jeg alene vinteren 2008, nå var jeg der sammen med kona.

5. En bedagelig søndag – Kort og avslappet post om en bedagelig dag i et bedagelig liv, første sommeren som gift mann i Kiev.

6. Mat for gjester i ukrainske hjem – Denne posten er en klassiker, om den enorme mengden mat som blir servert oss når vi er gjester i ukrainske hjem.

8. Til Krim på bryllupsreise – En litt løst skrevet post som skulle vært skrevet på toget på vei til Krim på bryllupsreisen vår, men som måtte skrives på forskjellige steder i ettertid. Den handler mest om hvordan alt måtte organiseres, og hva annet vi måtte gjøre før vi reiste, slik at vi kunne få søknaden om familiegjenforening i orden.

9. Bryllupsreise til Alusjta på Krim – 10 avsnitt, de fleste på 1 setning, altså litt stikkordpreget.

11. Santa Barbara – Posten består bare av et bilde. Det viser imidlertid at jeg har det fint.

12. Bryllupsreise på Krim – På Krim var jeg en hel måned uten tilgang på internett, ganske sikkert den siste slike måneden i min levetid. Det gjorde at postene ble litt sporadiske og korte. Denne skulle omhandle de første par dagene, og har 7 ganske korte avsnitt.

14. Massandrovskij dvorets – Kort post med et bilde. En lengre post med samme navn og med samme navn ble skrevet i 2012.

16. En begivenhetsrik dag på Krim – Det er dekning for tittelen, der vi tar oss ned fra hovedveien til sjøen nær Santa Barbara, flere kilometer gjennom forskjellig slags terreng og med mange opplevelser, før dagen ender på en legendarisk kino og Terminator 4. På russisk.

19. Voronsovskij dvorets – eller Voronsov-palasset – Fire setninger i en uferdig post.

20. Partenit er et nydelig sted – Det er det nok, vi har det alltid kjekt der, men noen post for turen dette året ble ikke skrevet.

21. I Tsjekhovs datsja på Gurzuf – Dette var også en post jeg aldri fikk skrevet.

22. Aj-Petri – En spektakulær tur opp taubanen til Aj-Petri.

24. Bomtur til Artek – Denne posten ble aldri skrevet.

28. En tur til Paradis – Paradis, eller Novyj Svet, er et sted på Krim. Denne posten er om vår reise dit.

29. Avslutningstur til Santa Barbara – Siste dag i Alusjta tilbrakte vi på favorittstedet vårt, Santa Barbara. Det var en veldig flott dag, da vi spiste på superrestauranten vår, Korona, og Olia hadde nok vin til å bli helt ubekymret for hjemreisen.

30. En bomtur til Sevastopol – Det var jeg som ville til Sevastopol, den historiske byen, men her var det ikke mulig å få innrettet ferieliv som Olia liker det, så denne byen forlot vi bare igjen. Posten er lang og detaljert, med alt som skjedde, og hvorfor vi snudde.

31. Første dag i Alupka – Etter å ha tilbrakt mesteparten av sommeren i Alusjta, reiste vi over til andre siden av Jalta, til Alkupka, for resten. Det er en lang og detaljert post, om ankomsten, og problemene vi hadde til å begynne med. Siden viste jo Alupka seg å være et veldig fint sted, særlig likte jeg det godt, mens Olia foretrekker Alusjta, så vi har ikke vært i Alupka etterpå.

August

1. Et lite luksuriøst feriehjem i Alupka – Kona vil ha det billig, men når det gjelder denne ferieleiligheten, så overdriver hun.

2. Gode dager og forferdelige netter i Alupka – Lang og interessant post om hva vi gjør og  hvordan vi har det i Alupka, og hvordan den første leiligheten vi bodde i var helt forferdelig. Posten har også en del om katter, særlig en grusom katt som stadig krøp inn til oss gjennom vinduet, og la seg i sengen vår. Begemot.

4. Morgenrapport fra Krim, Alupka – Lang post som oppsummerer hva som har skjedd så langt. Jeg skriver den på min bærbare PC, mens kona sover, og postet den senere, når jeg fikk tilgang på internett.

5. I går ble vi onkel og tante! – Lille Tasia ble født, og vi får beskjeden mens vi er på Krim.

6. Et ektepar fra Donetsk – Dette ekteparet har jeg tenkt en del på, etter at det ble krise og krig i Donetsk og Donbass. Her, på Krim i 2009, var det ingen tanker om det, og alt var bare hyggelig. Han var gruvearbeider, men på ingen måte slik man ser dem for seg, og vi hadde en hyggelig middag og en liten vodka sammen.

7. En fornøyelig vinhandel – I denne vinhandelen var det mulig med smaksprøver. De to selgerskene var villig med, noe som merktes, og gjorde det riktig så fornøyelig.

8. En måned uten internett – Selv den gang tenkte jeg det var spesielt med en hel måned uten tilgang på internett, og med det en måned uten tilgang på nyheter eller noen ting av det internett har å by på. Årsaken var at i 2009 var det ennå ikke vanlig med wifi på Krim. Her gjør jeg mine refleksjoner, om dette, og litt om hvordan ferien har vært.

9. Mjedovij mjesets eller Honningmåneden på Krim – Honningmåneden er første måneden etter bryllupet. Russerne bruker begrepet om bryllupsreise. Vi gjorde vår til Krim.

10. Såre neser og vin på morgenen – Hverdagspost om feriehverdagen.

11. Siste dag i Alupka – Fyldig post om Alupka som feriested, og hvordan vi bodde og hadde det der.

12. Og så var det avreise… – Fyldig post om de siste dagene, og det å gjøre seg klar for avreisen tilbake til Kiev, og tankene rundt det.

13. Til Kiev med tog og andre fremkomstmidler – Hjemturen fra Alupka til Krim, med buss og tog.

15. Ukrainsk navnedag for lille Taias – Som tittelen sier, er dette om navnedagen til niesen vår.

16. En svipptur innom Riga – Fyldig post om mellomlandingen i Riga, om byen, og om alt som skjedde rundt. Det er lett å reise fra flyplassen til sentrum, så det pleier jeg ofte å gjøre på lengre mellomlandinger, som denne.

17. En katastrofal hjemtur – En morsom post om hvordan jeg søler honning på vei hjem, og alle problemene som følger med det.

Høstferie

Oktober

2. Til Kiev, til Kiev enda en gang! – Jeg reiser nå ned som gift mann. Dette er kort om reisen og ankomsten, og hvordan Olia har innredet rommet sitt som et klasserom for skolen hun driver.

3. … og direkte til Krim – Fra Kiev reiser vi direkte ned til Krim, for å oppleve det vi håper skal være sensommeren der.

4. Til Mirivnij med forviklinger – Karakteristisk og typisk post, med reisebeskrivelser, bilder og moro.

5. Verdens korteste jernbanestrekning – En flott post som skulle vært bedre besøkt. Dette er alt om verdens korteste jernbanestrekning. Den befinner seg i Molotsjnoje, på Krim, der vi tilbrakte høstferien det året.

6. I dag er det ett år siden far døde – Posten handler mest om far, og om det begivenhetsrike året som har gått siden han død, men det blir også litt om min ukrainske kone og Ukraina.

8. Gode sensommerdager i Molotsjnoje – Fyldig og flott post med bilder og beskrivelser av det som nok vil bli stående som vårt ferieparadis.

11. Og tilbake til Kiev for flere gleder – Om den siste dagen i Molotsjnoje, en fantastisk dag med en fantastisk kone, og togreisen tilbake til Kiev.

12. Tilbake i Bergen så å si uten uhell – Om pakkingen og hjemreisen i en ganske fyldig post, med bilder.

2008

18. feb Fra en leilighet i Kiev – Kort og morsom post, der jeg er innstallert i en leilighet i Kiev, funnet av meg selv gjennom bruk av min den gang ringe russisk, og full av glede over å ha fått dette til. Posten handler ellers om planer jeg har for ferien, planer det ikke blir noe av, heller ikke billetten til den georgiske balletten. Den var utsolgt, som den alltid er.

19. feb Babi jar – Babi jar er ravinen der tyskerne under krigen skjøt og drepte over 30 000 ukrainske jøder. Jeg trosser alle vanskeligheter med å finne frem til den, og skriver om den på bakgrunn av de sparsomme opplysninger som den gang er tilgjengelig. Fremdeles er denne ravinen og hendelsen et ømt punkt, og det går mye politikk i hvordan det skal markeres.

20. feb Lille Russland – Jeg skrev denne posten før jeg var klar over at mange i Ukraina opplever denne karakteristikken negativt, men det var overhodet ikke ment sånn. Min post handler om at for meg, den gang, var Ukraina som et slags Russland i miniatyr, og mye av det jeg liker så godt i Russland, er også fullt til stede i Ukraina. Denne posten tar utgangspunkt i det, og skriver om opplevelsen min og feriedagen. Jeg setter meg i en marsjrutka, en drosjebuss, og reiser av sted, nokså på måfå, og skriver om hva jeg ser og tenker.

22. På landsbymuseet Pirogovo – Dette var et kjempebesøk for meg. Landsbymuseet var litt vanskelig å finne frem til, for meg som ennå ikke hadde lokal hjelp, men når jeg først var der, var det helt utmerket å vandre rundt og se på gamle ukrainske bygninger, en ukrainsk landsby som fungerer som et museum.

24. feb Morgen i Kiev – I denne korte posten fra hjemreisedagen skjuler det seg også et lite ransforsøk jeg ble utsatt for dagen før, det eneste i alle mine år i Kiev og Øst-Europa.

26. feb Fra en flyplass i Kiev, en leilighet i Bergen, og om en flyplass i Amsterdam – En ganske lang post, som skyldes at jeg kom fire timer for tidlig til flyplassen i Kiev, og dermed hadde god tid til å skrive. Det er altså der jeg har minnet fra, at jeg sitter utenfor en flyplass og skriver på noe. Det var altså i Kiev, denne gangen.