Russland og Ukraina

Denne siden het tidligere «Krisen i Ukraina», men jeg vil ikke at den lenger skal være så fremtrende. Jeg er gift med Olia fra Kiev, hun var ukrainsk statsborger, er nå norsk, men kaller seg gjerne russisk. Før var dette helt uproblematisk, nå er det dessverre litt vanskelig. Min interesse for Russland går lenger tilbake. Det er litteraturen som har vært min inngangsport til den russiske kulturen, og deretter den russiske historien og etter hvert det russiske språket. Før jeg traff kona reiste jeg ofte til Russland og russiskspråklige land, på språkkurs eller på ferie. Nå går turene våre alltid til Kiev, hvor vi bor hos min kones familie.

Mange av postene som ligger her hører til kategorien Krisen i Ukraina. Om den skrev jeg aktivt i 2014 og 2015, og litt i slutten av 2013 og begynnelsen av 2016. Siden har jeg skrevet sporadisk. Denne siden med lenker til disse postene, blir også sporadisk oppdatert. Jeg har ikke så lyst til å bruke så mye tid på en krise og en konflikt som bare bringer meg i dårlig humør, og som jeg ikke får gjort noe med uansett.

Nytt er at jeg har lagt til Lenker og Kilder på denne siden, i stedet for å ha dette som en egen side. For de som er interessert i hva kildene mine er for hva jeg skriver om dette temaet, er det bare å bla seg nedover.

2017

7. jan Russisk jul – rozjdestvo og novyj god – En gjennomgang av den russiske julefeiringen og juletradisjonene, og hvordan det har seg at den religiøse og den materielle delen er lagt til forskjellige dager.

16. feb USA, Ukraina og vi – På denne tiden er Trump ennå nylig blitt president i USA, og nyhetsverdenen venner seg til den daglige strømmen av skandaler derfra. Ferskest er Michael Flynn som ble avsatt som sikkerhetsrådgiver etter 24 timer i jobben, etter det har vist seg han har snakket med Russlands ambassadør. Jeg trekker pusten litt, setter det litt i perspektiv, og henviser til Glenn Greenwald som har skrevet om andre og større skandaler med langt mindre oppmerksomhet.

3. mar Ukrainas tidligere statsminister, Jatseniuk. på BBC Hardtalk – Dette var et etterlengtet program for meg. Endelig fikk Jatseniuk de spørsmålene han burde fått fra første stund, da han ble statsminister, og ikke nå, som han har mistet posisjonen og makten.

28. jun Bilbombe og cyberangrep i Kiev – Vi er i Kiev på ferie, da det sprenger en bilbombe i sentrum og Ukraina blir kaftig utsatt for det cyberangrepet som rammet store deler av verden. Jeg skriver om begge disse tingene, og setter det i en sammenheng.

12. jul Demonstrasjon foran det ukrainske parlamentet  – Det var demonstrasjoner foran det ukrainske parlamentet, denne dagen, som så ofte før med de ytterliggående nasjonalistiske høyrepartiene mest synlig. Vi var i Kiev på ferie, og jeg skriver en post om hvordan det er.

18. jul Litt hverdagsliv i Kiev, litt politikk i Ukraina og en hund med et ødelagt ben – En feriepost med såpass mye politikk at den også hører hjemme her.

22. oktober  Med Klitsjko på flyplassen – På vei hjem fra Kiev ser kona og barnet Vitalij Klitsjko på flyplassen, og sender et bilde av ham og lille Irina i samme kø. Jeg benytter anledningen til å skrive en liten post om det som har hendt i Ukraina siden 2014, og om Klitsjko i dette.

6. des Sirkus Saakashvili – Om den tidligere georgiske presidenten som gjorde et kort comeback i ukrainsk politikk, før han mistet posisjonen der også og også ble fratatt statsborgerskapet sitt. Nå kom han tilbake, med stor brask og bram, for å protestere mot det han kaller korrupsjon og maktmisbruk, i det som også kan se ut som et forsøk på en ny revolusjon.

25. des Våpen til Ukraina – Om USAs beslutning å sende våpen til Ukraina. Dette var noe Obama-adminstrasjonen avholdt seg fra å gjøre, men som Trump-administrasjonen nå altså har vedtatt.

2016

26. des 25 år siden oppløsningen av Sovjetunionen – Om oppløsningen av Sovjetunionen på dagen 25 år etter det formelt ble gjort.

21. des Privat bank i Ukraina nasjonaliseres – Om nasjonaliseringen av Ukrainas største bank, Privat bank, og hvordan oligarkene i Ukraina med det tilraner seg penger på folkets bekostning.

22. nov Ukraina tre år etter Maidan – Jeg oppsummerer de tre årene som er gått. På denne dagen i 2013 var det de første demonstrasjonene begynte.

12. jul Druzjba naroda – ‘Ulitsa Druzjby naroda – eller gaten for vennskap mellom folkene – er en hovedgate i Kiev, nær der vi bor. Den arbeider ukrainske nasjonalister for å skifte navn på, til en av sine ideologer i mellomkrigstiden, en som laget en liste over regler ukrainske nasjonalister og patrioter må følge.

Krisen i Ukraina

Denne bloggen skriver ikke mer om krisen i Ukraina. Siste post om emnet var Takk for meg, januar 2016. Her er samlet postene med tilknytning til emnet, også tidligere poster som ikke er postet til den kategorien. Selve kategorien ble opprettet tidlig i 2014, da krisen oppsto. Jeg ser at mange poster ikke er kommet med, alle mellom april og desember i 2015. Det er bare å trykke på kategorien til høyre, eller søke seg tilbake i kalenderen.

2016

Januar

6. Dårlig nytt år

16. Tur til Melsvatn i en stadig skumlere verden

18. Handelskrig mellom Ukraina og Russland

26. Den norske debatten og verden utenfor

28. Takk for meg – Jeg avslutter skrivingen om krisen i Ukraina, og alt den har ført med seg.

2015

Januar

21. Godt nytt år – Jeg begynner å skrive igjen etter en pause, og oppsummerer litt av hva som har skjedd og skriver litt om utsiktene videre. Denne posten inneholder også litt stoff om Charlie Hebdo.

24. En fryktelig krig i Ukraina – En oppsummering og gjennomgang av hva som har skjedd, og hvor dystert det ser ut, like før en ny offensiv fra separatistene, den vi nå vet leder opp til Minsk II.

26. Valget i Hellas som en uhyggelig påminnelse – Valget i Hellas har forbindelser med krisen i Ukraina, men denne posten handler altså om valget, der Syriza vinner.

27. Når også 70-års markeringen for frigjøringen av Auschwitz blir politisk betent – Om hvordan Russland ikke får noen formell invitasjon til arragnementet og Polens utenriksminister som uttalte at det var ukrainere som frigjorde leiren. Det kobles opp mot noen få andre tolkninger av andre verdenskrig, som Jatseniuks uttalelse om at «Russland invaderte Tyskland» og «vi vil ikke se det skje igjen».

28. Hvorfor sanksjoner ikke virker – Dette er et innlegg som det er lagt mye i, med lenker, kommentarer og tung argumentasjon. Det setter også i gang en lengre diskusjon i kommentarfeltet.

29. Hvorfor Ukraina bør gi seg – Dette er også et innlegg som provoserer mange, siden Ukraina er offeret og Russland overgriperen, og så er det offeret som bør gi seg. Jeg skriver hvorfor her.

Februar

1. Hvem er den største trusselen – En lang post som i skrivende stund har fått 21 kommentarer, om trusselen USA og NATO-landene er for resten av verden, sammenlignet med trusselen Russland er for oss.

3. Dystre utsikter i Ukraina – En dyster post etter at fredsforhandlinger i Minsk brøt sammen uten at de egentlig kom i gang, de gadd ikke en gang å møte, flere av delegatene som skulle være der, og separatistene innleder offensiven sin, den ukrainske hæren har problemer med vervingen, og det er rasling med å sende mer våpen inn fra NATO-land.

5. Fred i Ukaina? – Dette er dagen før Hollande og Merkel reiser til Moskva for å forhandle med Putin og Russland, og jeg antar at det gjør de ikke uten å ha noe reelt å forhandle om. Nå kjenner vi fasiten, i denne posten spekulerer jeg.

6. Lite ut av Moskva-samtaler – Det gryende håpet om fred falt som en stein etter møtet. Partene klarte ikke engang å komme opp med en felles pressekonferanse, og spiste heller ikke middag sammen, som det var planlagt.

7. Hektisk diplomatisk aktivitet i Munchen – Tross den tilsynelatende fiaskoen i forhandlingene mellom Putin, Merkel og Hollande fortsetter dialogen ved den store sikkerhetskonferansen, der en lang rekke statsledere og utenriksministere og andre statstjenestemenn deltar, inkludert Angela Merkel og Petro Porosjenko og Sergej Lavrov, så det er tydelig det ennå er noe på gang.

8. Litt om Ukrainas økonomi dager før Minsk-møte med mulig fredsavtale – Målet med denne posten er å vise at det er tvingende nødvendig for Ukraina å komme frem til en fredsavtale, og få stabilisert økonomien, noe som ikke ser ut til å være noen hovedsak for andre vestlige kommentatorer og journalister.

9. Demp retorikken mot Russland

13. Mens vi venter på våpenhvilen

14. Dyster morgen før fredsavtalen

16. Vinterferie med Irina – Posten handler mest om hvordan jeg hver dag går på tur med min lille datter, men det er litt stoff om hvordan det går med våpenhvilen og Debaltsevo i starten av den.

17. Våpenhvile?

19. Debaltsevo er falt – nå kan fredsarbeidet begynne

20. Hva er det Putin ønsker å oppnå i Ukraina

22. Maidan markeringer i Kiev og Moskva

23. Maktkampen mellom de fire oligarker – de fire klaner – Posten tar utgangspunkt i en artikkel fra den polske tenketanken OSW (Senter for østlige studier), og behandler maktkampen mellom oligarkene i Ukraina, og hvordan denne gjennomsyrer all ukrainsk politikk og økonomi.

24. Tanjas bursdag – En litt personlig post, om bursdagen til min kones søster, og hvordan det er å leve i Ukraina for vanlige mennesker, etter den økonomiske nedgangen.

27. En varslet økonomisk katastrofe – Dette er en post som provoserte frem mange kommentarer. Den ukrainske økonomien er i krise, og var det allerede før konflikten, så dette har ikke Ukraina råd til.

28. Mordet på Boris Nemtsov – Begynnelsen på en serie post jeg aldri helt rekker å skrive. På denne tiden skjedde det for fort og på for mange steder til at jeg rakk å holde tritt med å fordype meg i sakene og skrive om dem. Her i starten er det helst om selve mordet, og om reaksjonene.

Mars

4. Mordet på Boris Nemtsov, reaksjonene og de første dagene med etterforskning

5. Hvem var Boris Nemtsov? – En post som ennå ikke er helt skrevet ferdig.

7. Flybilletter til Ukraina i en skjebnetid for landet og Europa – Dette er en post som er fin i seg selv, men som også har en lang, grundig og utfyllende diskusjon i kommentarfeltet.

8. Propagandakrigen – eller når generalene får føre ordet

9. Putin innrømmer ordre om Krim 23 februar i trailer til ny dokumentar

10. USA vil ha NATO-landene til å bruke mer penger på våpen

11. Richard Sakwa skriver i the Guardian – En kort post, med lenke til et innlegg professor Sakwa skrev i the Guardian, basert på boken hans, Frontline Ukraine, som jeg skriver mye fra.

12. Olias bursdag – gratulerer med dagen min kjære kone – Dette er en mer personlig post, etter noen sterkt politiske. Den handler om min kjære, ukrainske kone som fyller året denne dagen.

13. Pausepost med litt Wikileaks – Denne posten inneholder noen lenker til Wikileaks med små kommentarer både til disse, og situasjonen som den var 13. mars, med Putins forsvinning som den største diskusjonen.

14. Krisen i Ukraina: En perfekt storm – En lang, fyldig og provosert post, basert på kapittel 3 (Ukraine contested) i boken til Richard Sakwa (Frontline Ukraine). Den skal vise hvordan svært mange destruktive krefter virket samtidig og var nådd nær opp til bristepunktet, som ved en perfekt storm, da krisen i Ukraina ble utløst med protestene på Maidan. Posten fikk flere kommentarer.

15. Den perfekte stormen i Ukraina (fortsettelse) – Jeg rakk ikke å skrive posten om den perfekte stormen ferdig, og fortsetter her.

17. Irina og Olia har reist til Ukraina – Mer en personlig post, enn direkte om krisen. Min kone og mitt lille barn har reist til Kiev, og jeg skriver litt om hvordan det er.

21. Dystert, skummelt og usikkert i Ukraina og Russland – Dette er en post som handler om kampen mellom oligarkene i Ukraina, særlig rollen til Kolomoiskij, som nettopp har tatt med seg en del av en av bataljonene og raidet et forretningsbygg i Kiev, og den kommer inn på usikkerheten i Russland, etter mordet på Nemtsov og kampen mellom FSB og Kadyrov i Tsjetsjenia. Det følger en lang diskusjon i kommentarfeltet, om rollene til oligarkene i konflikten. Posten er svært godt besøkt.

22. Den perfekte stormen – Geopolitikk – Om kapittel 2 i Richard Sakwas bok, Frontline Ukraine. Denne posten avslutter en serie på tre, om alle de uheldige forholdene som virket sammen frem til protestene på Maidan og den ukrainske krisen ble utløst.

23. Frontline Ukraine: Maidan og Krim – Denne posten får jeg bare begynt, håpet er å få skrevet den ferdig siden. Det handler om kapitlene 3 og 4 i Richard Sakwas bok, Frontline Ukraine.

24. Borgerkrig – Et dikt av Maksmillian Volosjin – Volosjin er en russisk poet som levde på Krim under borgerkrigen etter revolusjonene i 1917. Han skriver vakkert om enkelt om at han ikke vil ta stilling i krigen, men vil be med all sin styrke for begge sider. Det skulle de krigførende parter og oss rundt dem ha noe å lære av, også i dag.

25. Dagen før avreise

26. På vei til Kiev

27. Et annerledes Kiev

29. Iskald vår – En svært dyster post, der jeg går omkring i et uvanlig kaldt Kiev, til mars å være, og leser forferdelige nyheter som ikke får noen oppmerksomhet i vesten. Heldigvis får jeg litt rettledning i kommentarfeltet, pessimismen er velbegrunnet, svartsynet ennå ikke.

30. Gode dager i Kiev, tross alt

April

1. Tannlegebesøk – og litt annet

2. Ekteskapsbyråene og andre problemer i Kiev

3. Overflod og nød

4. Påskeaften for de rike, og de andre

5. Påsken slutter hos oss, og begynner i Ukraina

6. Med Lufthansa business class på vei hjem

7. 70 års markeringen i Moskva for avslutningen av andre verdenskrig – Denne posten har fått en god del kommentarer, og handler om nettopp det som står i overskriften.

8. Hva må Ukraina gjøre for at den vestlige verden skal kritisere dem? – Her begynner det å koke litt over for meg, og det følger en rekke innlegg som bredt tar for seg det nye regimet i Kiev, krigen i Donbass, og hvordan vi i vest overser og ignorerer alle problemene som er med det ukrainske parlamentet, regjeringen og presidenten. Det følger mange kommentarer og interesssante diskusjoner i kommentarfeltene.

9. 75 års jubileet for angrepet på Norge, og vår tid – Dette innlegget handler om Frank Aarebrots 200 minutters gjennomgang av Norge og andre verdenskrig, og hvordan historien alltid har ulike versjoner etter hvem som forteller den.

10. Olia kommer ikke hjem i kveld allikevel – En sår og personlig post, min kone og datter blir stoppet ved flyplassen i Kiev, og kommer ikke hjem. Papirene er ikke i orden, det er en frist for fornyelse av permanent oppholdstillatelse som er gått ut.

11. Som en kjernefysisk nedsmelting

12. Ingen frelse i påsken – Det er påske, og ukrainsk side innleder nye angrep i Donbass. Posten følger opp det med at Ukraina kan gjøre hva som helst, uten at Vesten kritiserer dem, eller endrer sin oppfatning av hva som foregår.

13. Hvorfor det nå er fare for atomkrig – Denne posten løfter opp en del av kommentarene jeg har fått i kommentarfeltet, og bruker argumentene til den amerikanske professoren Stephen Cohen, for hvorfor dette kan ende i storkrig mellom USA og Russland, og at det er en reell fare. Posten har fått mange kommentarer, og er godt besøkt.

14. Nye drakoniske lover fra ukrainske parlamentet – Lovene er vanvittige, men får liten og ingen oppmerksomhet i vestlige medier. Det går inn i bildet at Ukraina kan gjøre som de vil, uten kritikk, og at geopolitiske forhold gjør at dette kan ende helt galt. Posten har flere kommentarer, og er godt besøkt. Det er også en lang, fyldig og personlig post som tar opp en rekke emner, og problemer i Ukraina og krisen det har utløst.

15. Hva var det egentlig EU hadde å tilby Ukraina? – Dette er første del i en lengre diskusjon som skal fullføres. Målet er å vise hvordan bakgrunnen for krisen ser helt annerledes ut på russisk og vestlig side, at det er to historiesyn som møtes, og at det ikke er så åpenbart at vår vestlige versjon er den riktige. Det var ingen god avtale EU hadde å tilby, og det var verken pent eller strategisk lurt sånn de plasserte Russland på gangen i forhandlingene. Det er en viktig post mange bør løse, den bidrar til debatten med opplysninger som sjelden kommer frem.

16. Russiske dager i Stavanger og mord i Kiev – Jeg har det litt travelt, og får ikke skrive så utfyllende og argumenterende poster som ellers disse dagene, men posten handler om et arrangement på Sting nere i Stavanger, og mordene på flere opposisjonspolitikere og journalister i Kiev. Det siste går inn i argumentet om at Kiev for tiden slipper unna med hva som helst, uten kritikk fra vesten.

17. Cuba-krisen, Ukraina og faren for atomkrig – En god og viktig post om hva som egentlig hendte under Cuba-krisen, og hvorfor det at det gikk bra den gang, ikke er noen garanti for at det vil gå bra igjen.

18. Dialog i forskjellige verdener – Jeg er på nytt arrangement i Stavanger, det som kalles russiske dager, og det er konflikten mellom Russland og Ukraina som er tema. Med dialog i forskjellige verdener mener jeg at de ulike partene i konflikten ikke snakker med hverandre, men sitter hver for seg og snakker med seg selv.

20. En liten anekdote – som var feil! – Kort post om en anekdote om Jeltsin og en trafikkulykke, fortalt av P. N. Waage på russiske dager i Stavanger, men som altså ikke stemte med Jeltsins egen versjon. Det blir satt i sammenheng med andre misforståelser og fordommer som får leve godt, og at det egentlig ikke er morsomt, men et problem.

21. Møte i foreningen Rogaland – Novgorod

22. Strake veien mot undergangen

23. Dårlig dag for Ukraina og verdenssituasjonen – Om meldingene fra Washington om økt russisk nærvær i Donbass, og meldinger fra Moskva om økt amerikansk nærvær samme sted, og hvor dystert og vanskelig det er når begge sider fyrer opp stemningen med gjensidige beskyldninger mot hverandre, i stedet for å kjempe om å få gjennom en løsning.

24. Hvorfor er det så vanskelig å kalle det folkemord? – Om fordrivelsen og massemordet av armeneere i 1915, og hvorfor geopolitiske forhold gjør det så vanskelig å kalle det folkemord.

25. Ingen sjanse for at Minsk-avtalen skal holde – Om en Berkley-professor som har satt opp noen punkter over sannsynlige utfall på krisen i Ukraina, og der Minsk-avtalen eller annen enighet får sannysnlighet

2014

Januar

24. Det koker i Kiev – Opptøyene i Kiev tar seg opp, og jeg er oppgitt over hvorfor ingen vestlige medier stiller spørsmålet hvorfor kaste Ukraina ut i konstitusjonell krise, når det uansett skal være presidentvalg neste år.

26. Utviklingen i Ukraina – Janukovitsj er presset, og det begynner å bli usikkert om han kan bevare sin stilling. Jeg er skeptisk, og tviler på om opposisjonen har noe bedre alternativ.

Februar

18. Forferdelig i Kiev – Krisen eskalerer, dødstallene begynner å stige, og det begynner også å bli vanskelig å se en vei ut. Jeg er oppgitt, og kritiserer maktkampen som foregår, der jeg ser demonstrantene på Maidan som en brikke i storpolitikken.

19. Olia snakker med sin mor i Kiev – Min kone snakker med moren sin på Skype, dagen 26 stykker blir drept, og langt, langt flere skadd i sentrum av Kiev.

20. Verre og verre i Kiev – Dette er den foreløpig verste dagen i krisen, når det kommer til antall dødsfall.

22. En utrolig dag i Kiev – Om den utrolige lørdagen der Janukovitsj forsvant, og opposisjonen i parlamentet tok over makten.

23. Avslutningen av Sotsji-OL – Denne dagen satt min kone og jeg også på den storslåtte avslutningen av Sotsji-OL, noe som ble ekstra spesielt, med tanke på alt som hadde hendt og uvissheten om det som var i vente.

25. Tanjas bursdag – Fremdeles er vestlige medier euforiske, og svært opptatt av rikdommene i Janukovitsj’ residens utenfor Kiev, men for min kones søster er bursdagen i år bekymringsfull og ulykkelig.

26. Krim i spill – Her er jeg veldig tidlig ute med å antyde at Ukraina kan miste kontrollen over Krim, uten å kunne forestille meg at Russland skal bruke militærmakt.

28. «Vi er her for å opprettholde orden. Vi vil møte alle flyene med et vennlig smil.» – Russland har annonsert sin truende militærøvelse, og militsgrupper har tatt kontroll over parlamentsbygningen og en flyplass på Krim.

Mars

1. USA og Russland i spillet om Ukraina – Om hvordan Putin handler, og Obama snakker, og om kommunikasjonsstrategien til USA, og den mer direkte strategien til Russland.

2. Sant og usant i Ukraina – Om hvordan vestlige og russiske medier fremstiller krisen forskjellig.

3. Så, har Russland stilt noe ultimatum – Om det påståtte russiske ultimatet sendt ut av det ukrainske forsvarsdepartementet, som er ledet av en av høyreekstremistene i Svoboda, og som vestlige medier ukritisk formidlet videre, mens russiske medier avfeide som vrøvl.

4. Den vanvittige informasjonskrigen i Ukraina – Om overfloden av informasjon, meninger og rykter på seriøse og sosiale medier fra hele verden, med en tur innom den lekkede telefonsamtalen mellom Cahtrine Ashton og Estonias utenriksminister om påstander om at det kan være samme snikskyttere som har skutt både demonstranter og politi på Maidan.

6. Formidable problemer fremover – Om hva som har skjedd, og hva som er i vente, dypt og inderlig, og med vekt på min kones lille familie og andre vanlige folk, som på ny er redusert til tilskuere mens storpolitikk blir til langt over hodene på dem.

7. Brev til en god venn om situasjonen i Ukraina – Det er ikke et brev, men et svar på Facebook, der jeg blant annet gjør litt rede for hvordan lappeteppet av et land Ukraina har blitt til, og lurer på om det er riktig av den vestlige verden å oppmuntre til opptøyer for demokratiets skyld, siden det så ofte går galt og landene det gjelder i stedet for ustabilitet og kaos.

8. Et konstruktiv måte å tenke på – Etter en serie pessimistiske poster kommer her en post som går i mot svartsynet.

9. Et konkret forslag til løsning – Henger sammen med den forrige posten, det skal være et konstruktiv forslag til løsning, der forrige post bygger opp, og denne kommer med forslagene.

10. Formulert på en annen måte – Her er de samme forslagene, som jeg formulerte dem og begrunnet dem i et svar på Facebook.

11. Putins enorme risiko – En post som kritiserer Russland, og den enorme risikoen Putin tar på vegne av den russiske befolkningen i Ukraina og Russland, og resten av verden.

14. Fortsatt nedtrykkende stemning i Ukraina og på Krim – Tre måneder med oppstander, krise og konflikt har bare gjort tingene verre, fredagen før folkeavstemningen på Krim.

15. Dagen før folkeavstemningen – Hva må gjøres? – Grundig gjennomgang av situasjonen før folkeavstemningen, der det begynner å bli få attraktive forslag til løsninger igjen.

16. Cognac for Krim – Dette er dagen folkeavstemningen var. Det ble overveldende flertall for at Krim skulle høre til Russland, og folk jublet i gatene. Jeg tok meg et glass Cognac.

17. Overskuddsmateriale for situasjonen hittil – Dette er stoff som ikke fikk plass andre steder, endel av det er overflødig materiale fra kronikken «En konstruktiv vei fremover i Ukraina».

18. Sanksjoner mot Russland – Dette er en post som har fått mange kommentarer. Jeg argumenterer for at sanksjoner ikke vil virke.

20. En konstruktiv vei fremover i Ukraina – Dette er en kronikk jeg skrev, men som begivenhetene løp fra, før jeg fikk trykket den. Så derfor postet jeg den her på bloggen.

21. Det ukrainske folks rolle i krisen – Dette er et viktig innlegg, der jeg viser hvordan politikerne har grepet makten i Ukraina, langt over hodene på folket. Det er også gode kommentarer til innlegget.

22. Russlands politikk etter 1991: Demokrati i Russland – Mer russisk enn demokratisk – Dette er en semesteroppgave jeg skrev da jeg studerte russisk ved universitetet i Bergen i 2010.

24. Partene i konflikten I Ukraina – Jeg gjør rede for partene i konflikten. Alle disse postene ble mer omfattende enn planlagt, og de varierer i kvalitet.

25. Partene i konflikten II Det internasjonale samfunn – Her gjør jeg rede for de ulike interessene i det internasjonale samfunn, i forbindelse med konflikten i Ukraina.

26. Partene i konflikten III Russland – Jeg avslutter med å gjøre rede for Russlands interesser.

27. Selvmordsregjeringen i gang i Kiev – Da den nye regjeringen ble opprettet i Kiev, sa statsminister Jatsienuk at dette var en regjering for politiske selvmordere. Her er den i gang.

28. Sjakkspilleren Karjakin fra Krim – I slutten av mars var det kandidatturnering i sjakk. Sergej Karjakin fra Simferopol, Krim, ble russisk statsborger i 2009. Nå deltar han i kandidatturneringen, og tvitrer om Krim.

29. Stoltenberg ny statssekretær i NATO og Klitsjko trekker seg fra presidentvalget i Ukraina – Om disse to tingene.

31. God helg fra Russlands synspunkt – Denne helgen gikk det meste Russlands vei. Det ser ut til at Krim vil bli beholdt, og de andre interessene kan også bli oppfylt.

April

3. Debatt på Dagsnytt 18 om Norges forhold til Egypt og krisen i Ukraina –  En post som først skulle være en beskrivelse av det nye regimet i Kiev, men som endte opp som en kommentar til debatten om Norges reaksjon på statlige overgrep i Egypt og i Ukraina.

4. En ny doktrine fra Russland? – En post om hva det egentlig er Russland ønsker, og i hvilken grad vi har et nytt Russland å forholde oss til.

6. Putin og Hitler? – Om sammenligningen mellom Putin og Hitler, og Hitlers handlinger i opptakten til andre verdenskrig, mot Putins handlinger i Abkasia, Sør-Ossetia og Krim.

7. Problemer i Øst-Ukraina – Det er opptøyer i Donetsk, Kharkov og Luhansk, og det midlertidige regimet i Kiev kan lite gjøre.

8. Ny grunnlov  i Ukraina? – Om forslaget til ny konstitusjon som det nye regimet i Kiev arbeider med, og som Russland og USA vil ha et ord med i laget i. Det handler også om forberedelsene til det planlagte møtet mellom EU, Ukraina, USA og Russland den 15. april, om hva som står på spill, og at man må ta realitetene inn over seg skal man kunne finne en løsning og berge Ukraina som vi kjenner det.

9. Det nye regimet i Ukraina i aksjon

10. Gleder meg voldsomt til å reise til Kiev i morgen

(Fra 11. til 21. april er jeg i Kiev sammen med Olia, og skriver poster hver dag, som handler om våre dager der nede, og hvordan krisen ser ut der nede fra, alle disse postene er fyldige, og godt besøkt)

11. Flytur til Kiev, hvilket Kiev?

12. Flere problemer i Ukraina

13. Palmesøndag i Kiev og Øst-Ukraina

14. Mandag fra Ukraina

15. Tur i Kievs gater en tirsdag

16. En onsdag med Olia i Kiev, mens mye skjer ellers i Ukraina

17. Skjærtorsdag i Ukraina

18. Langfredag med sommervarme i Kiev

19. Påskelørdag i Kiev i et påskestille Ukraina

20. Harmonisk påskesøndag i den botaniske hagen i Kiev, mens forferdelige nyheter kommer fra øst i Ukraina

21. Hjemreise fra et Ukraina i forandring

22. Tilbake i Norge, med flere dårlige nyheter fra Ukraina – Denne posten handler mye om Urix sendingen på NRK, denne dagen, men også om at avtalen underskrevet i Geneve skjærtorsdag blir mindre og mindre verdt.

23. Intenst i Ukraina – Fyldig post, der jeg gjør grundig rede for USAs og Russlands posisjon i konflikten, og hvorfor det er så mye lettere for Russland å utmanøvrere USA, enn motsatt. Det er også om hvor handlingslammet regimet i Kiev er, og hvor skummelt det er, når krig er en mulighet i et land man skal reise til.

24. Det går så fort, så fort i Ukraina

25. Krig med ord

26. En dag i hagen

27. Fremdeles lite å glede seg over i Ukraina

29. Med flybillett til et Ukraina der mange, mange brenner broer

30. Direkte til arbeidsdag på datsjaen

Mai

1. Første mai med bekymringer i Kiev og Ukraina

2. Nok en forferdelig dag i Ukraina – Dette er dagen over 40 mennesker er brent inne i Odessa, en hendelse som den gang og siden har fått merkelig lite oppmerksomhet.

3. Arbeidsleir i Eventyrhagen – Eventyrhagen er navnet vi har gitt hagen på datsjaen vår. Jeg tilbringer dagen der, men gjør meg også noen betraktninger om krisen som råder i landet.

4. En tur ned til Maidan – Jeg rusler ned til Maidan, og det synet som venter meg er ganske utrolig. Et par dager tidligere er mange brent til døde i Odessa, på Maidan takker de høyreekstreme de pro ukrainske demonstrantene som var skyld i brannen, og lot de pro russiske demonstrantene brenne inne. Høyre sektor samler inn penger til våpen. Det røde og svarte flagget til ultranasjonalistene er overalt. Og jeg kan ingenting gjøre, annet enn å se på og gremmes.

5. En helt fortvilet hjemreise fra Ukraina – Det gikk innpå meg hva jeg så på Maidan, og at så mange ble uskyldig brent inne i Odessa, uten at styresmaktene i Kiev reagerte på det. Jeg ser også nyheter i internasjonale aviser på flyet, og kan lite annet enn å fortvile. Jeg legger ut lenken i april 2015, og sitter med fasiten at fortvilelsen var helt på sin plass.

6. Litt ekstra informasjon om situasjonen i Ukraina

7. Putins neste steg

8. Som ventet ingen positiv vending etter gårsdagens utspill

9. Seiersdagen (djen pobeda) 9. Mai

11. Ingen Cognac for Donetsk – Jeg tok meg en Cognac for Krim, da de gjennomførte det kontroversielle valget der og ønsket gjenforening med Russland. Det er ingen grunn til å ta noen cognac for Donetsk.

12. Reaksjonene på folkeavstemningene i Donetsk og Lugansk – Kort post jeg ikke rekker å skrive ferdig.

15. Kamper i Kiev? – Det er mor til min kone som melder om at det er skyting i Kiev, ellers handler denne posten om folkeavstemningen i Donetsk og Lugansk, og forsøkene på fredsforhandlinger.

16. Elektrifiseringen av Utsira i et ukrainsk og europeisk perspektiv – Denne posten inneholder mye stoff om Europas og særlig Øst-Europas energisituasjon, og hvor avhengige Øst-Europa egentlig er av russisk gass.

19. Victoria Nuland på BBC Hardtalk – Victoria Nuland er USAs viseutenriksminister og en av de mest aktive amerikanske politikerne i Ukraina. Det var hun som delte ut småkaker til demonstrantene og opprørspolitiet på Maidan, og det var hun som sa «F**k EU» og forskjellige andre ting i en lekket telefonsamtale med den amerikanske ambassadøren i Ukraina. Posten tar for seg Nulands opptreden på BBC, og USAs oppførsel i verden.

21. Russland undertegner gassavtale med Kina

23. Fredagen før presidentvalget i Ukraina

24. Til Bergen dagen før presidentvalget

26. Petro Porosjenko president i Ukraina

29. 14 nye drept i et stadig mer dystert Ukraina

30. USAs nye rolle i verden – En uferdig, men likevel helhetlig post om en tale president Obama holdt ved militærakademiet West point, om USAs nye rolle, når det har vist seg vanskelig å opprettholde supermaktposisjonen der de kan kontrollere alt. Posten kommer også innom Snowden-saken, før min  kone kommer hjem, og jeg må slutte skrivingen.

Juni

9. Petro Porosjenko innsatt som president i Ukraina

12. Litt om Russland og Ukrainas gasskonflikt

23. St. Hans i dag, til Kiev i morgen – Refleksjoner før jeg reiser på sommerferie til Kiev, det mest presserende disse dagene er gassprisene Ukraina ikke har råd til å betale, men det er også andre problemer å reflekterte over.

26. Kaldt Kiev – Sommeren er kald, og det er situasjonen i Ukraina også.

29. Søndag med nye protester i Kiev

Juli

2. To karer i Hydropark (og litt annet)

3. Khresjtsjatik ryddet? – Ikke helt

12. Oppsummering en lørdag formiddag i Kiev

August

13. Reisen hjem -Flyreisen vår hjem fra Kiev, med refleksjoner fra oppholdet i Kiev, og lesing av nye nyheter på flyet.

14. Den russiske militærkonvoien med militær hjelp – Fyldig post om den russiske hjelpekonvoien til Donbass, og vestens reaksjoner på den.

15. Noen nyttige lenker – En ikke helt fullført post om nyttige lenker om krisen. Posten består helst av lenker til rapporter fra Human rights watch.

16. Internett tilbake etter noen dager uten – Da jeg kom tilbake fra ferie i Kiev, så virket ikke internett hjemme hos oss. Dette er dagen vi fikk det tilbake. Jeg får tid til en liten oppdatering om krisen, helst om en debatt i Dagsnytt 18, mellom Morten Jentoft og Tor Bukkvoll.

17. Møte i Berlin – Dette er møtet mellom utenriksministerne i Russland, Frankrike, Tyskland og Ukraina.

18.

19.

23. Merkel i Kiev – Blandede signaler – Lørdag 23. august var Tysklands forbundskansler på besøk i Kiev. Jeg hadde litt forventninger til dette besøket. De ble ikke oppfylt.

24. En ubehagelig uavhengighetsdag i Ukraina – 24. august 1991 var dagen Ukraina erklærte sin uavhengighet fra Sovjetunionen. Feiringen i 2014 var stygg.

25. Dagen før møtet mellom Putin og Porosjenko i Minsk

26. Møte i Minsk

28. En svært farlig eskalering – Russland har gått inn med forsterkninger i Ukraina, og gitt separatistene støtte.

29. En ubehagelig verden – Betraktninger om de siste dagers eskalering, og konsekvensene av den.

2013

Konstitusjonen i Ukraina og i Norge (20. juli) – En sammenligning mellom vår grunnlov og konstitusjonen i Ukraina.

November (Krisen begynner)

22.  Ukraina sier nei til hjelp fra EU – Her er vi ved startskuddet for krisen, Janukovitsj nekter å skrive under den fremforhandlede avtalen med EU, og skriver i stedet under en avtale med Russland. Posten er grundig, og argumenterer for hvorfor min kone ble glad og øyeblikkelig ringte meg på jobb, da hun fikk nyheten.

Desember

15. Dagen før Olia reiser – Min kone skal reise til Kiev, BBC rapporterer om 200 000 på Maidan, men det er ingen som kan gjette hva dette skal utarte til.

20. Nettopp ankommet revolusjonært Kiev – Jeg kommer til Kiev hvor jeg skal være på juleferie. Foreløpig ser jeg bare revolusjonen gjennom en veldig trafikkork.

21. En tur på barrikadene – Min kone og jeg stikker ned til sentrum, og ser på barrikadene som er bygget opp.

22. Liten rundtur i litt revolusjonært Kiev – Vi tar oss en rundttur denne dagen også, uten akkurat å merke noen revolusjonær stemning, utenom disse barrikadene nede i sentrum, som folk flest virker til ikke å bry seg om

27. Samtale på kjøkkenet – Om den økonomiske situasjonen i Ukraina, en fin post om de menneskelige sidene ved den, og hvordan vi i Norge heller bryr oss om ideelle spørsmål som diskriminering i Russland, enn hva det vil si når pengene ikke strekker til.

28. Ukrainas økonomi – En oversikt over Ukrainas økonomi etter oppløsningen av Sovjetunionen i 1991.

29. Ukrainsk politikk – En oversikt over Ukrainas politiske historie i samme periode.

31. Ukrainsk nyttårsfeiring – Hovedvekten i denne posten er på hvordan vi feiret nyttårsaften i Kiev, men den kommer også litt inn på nyttårstalen til Janukovitsj, og problemene som henger over Ukraina.

2012

Parlamentsvalg i Ukraina – Om det siste parlamentsvalget i Ukraina, endringene i valglovene, og hvor lite folk brydde seg da.

Grunnlovsdag i Ukraina (28. jun) – En kort post om grunnlovsdagen i Ukraina, og hvordan ingen bryr seg om dem.

2011

7 års fengsel for Timosjenko (11. okt) – Om dommen mot Timosjenko, sett opp mot oransjerevolusjonen i 2004 og russisk/ukrainsk politisk tradisjon om å kvitte seg med sine motstandere.

2010

Første runde av presidentvalget i Ukraina (17. jan) – Utfyllende post om første runde av Ukrainas presidentvalg i 2010, og mitt forhold til denne og til oransjerevolusjonen i 2004.

Presidentvalg i Ukraina (8. februar) – Fyldig post om presidentvalget i 2010, der Victor Janukovitsj vant makten.

Bomber i Ukraina (27. april) – Om fire bomber som gikk av i søppeldunker i byen Dnjepropetrovsk, og ble satt i sammenheng med fengslingen av Julia Timosjenkos.

2009

Nyvalg på Island (27. jan) – Denne posten er uventet relevant, med demonstrasjoner i Island i et forsøk på å velte den lovlig valgte regjeringen, med slående parallell til demonstrasjonene i Kiev.

Patriark Kiril (28. jan) – Kanskje ikke direkte inn på krisen, og heller ikke indirekte, men litt om situasjonen til den ortodokse kirke og samfunnsproblemene i Russland.

Valg i Irak (31. jan) – Om valget i Irak, et annet område der USA har engasjert seg, uten helt å sette seg skikkelig inn i alle problemene som er der, og med det kanskje gjort en vanskelig situasjon verre.

(Fra 27. februar til 9. mars er jeg på ferie i Kiev, for øvrig den reisen der jeg treffer min kone, uten at dette kommer frem av bloggen)

Finanskrise i Ukraina (3. mars) – Om finanskrisen i Ukraina, spesielt om problemet at Ukraina motsatt oss importerer råvarer og eksporterer ferdigprodukter, og må betale dyrere for det første, og blir utkonkurrert av Kina i det andre.

(Fra 19. mai til 25. mai er jeg på ny i Kiev, denne gangen for å ordne med forberedelsene til bryllupet med min kone)

(Fra 21. juni til 16. august er jeg på sommerferie i Kiev og på Krim, her er poster om bryllup og bryllupsreise, og min første ferie med min kone på Krim)

Sovjetunionens angrep på Polen (17. sep) – Dette er en fin bakgrunnspost, om tidligere russisk aggresjon i forbindelse med andre verdenskrig, og kanskje litt om hvorfor Polen er så skeptiske til dem. Tysklands angrep på Polen (1. sep) hører med.

(Fra 2. til 12. okt er jeg i Kiev enda en gang, for å treffe min kone, som ennå ikke har fått innreisetillatelse til Norge, det er fine poster hver dag fra ferien)

Nobels fredspris til Barack Obama (13. okt) – Denne posten er vel også blitt relevant i forhold til krisen, med Barack Obama som fikk fredsprisen før han rakk å komme i gang med amerikansk politikk. Om samme tema er Barack Obama har fått en hvit elefant (11. des).

20 år siden Berlinmuren falt (9. nov) – Jeg vil ha med denne posten også, som bakgrunn, om enn den er litt perifert. Det er en fin post, med personlig vinkling, og med litt inspirasjon av Gunther Grass.

(17. desember kommer min kone til Norge, og fra 18. desember er mange poster om vår første jul sammen)

2008

Postene fra dette året er sjelden direkte relatert til ukrainsk politikk og krisen landet nå er i, men gir godt bakgrunnsstoff, særlig noen av de historiske gjennomgangene og postene om konflikten i Ossetia.

*

Språkskole i Hviterussland (13. jan) – Posten handler mest om mitt opphold i Minsk i Hviterussland i 2007, men derfra reiste jeg videre til Kiev, og det er også litt om Ukraina og situasjonen der den gang.

Billetter til Ukraina (28. jan) – Har ikke så mye med ukrainsk politikk og krisen i Ukraina å gjøre, men er om den første flybilletten til Ukraina jeg kjøper, etter jeg oppretter bloggen.

Polen (30. jan) – En historisk gjennomgang av Polen, det har ikke så mye med Ukraina å gjøre, men sveiper innom, siden østlige områder i Polen ble vestlige områder i Ukraina.

Kiev (15. feb) – En historisk gjennomgang av byen Kiev.

(fra 18. februar til 26. februar er det flere poster fra mitt ferieopphold i Kiev, det er litt om historie, kultur og samfunn, mens mest om egne opplevelser og observasjoner)

Valg i USA og i Russland (4. mar) – Korte betraktninger om valget i Russland, der Putin lanserer Medvedev som kandidat, og primærvalgene i USA, der Obama det året kjempet mot Clinton.

Russland, NATO og Ossetia (18. apr) – Kort post om diskusjonen den gang, som gikk ut på om Georgia og Ukraina skulle bli tatt opp i NATO, og Russlands rolle som gryende stormakt.

Ossetia (21. apr) – En gjennomgang av den spesielle historien til Ossetia, hvorfor det er delt i nord og sør, i Russland og i Georgia, og om hva spenningene i området går ut på.

Vassilij Ivantsjuk (10. mai) – Ikke så mye om politikk og historie, men om den herlige, ukrainske sjakkspilleren Vassilij Ivantsjuk, min store favoritt her i verden.

Russland (23. jun) – Meget fyldig gjennomgang av Russlands historie.

Døden og Pingvinen (27. jun) – Jeg tar med denne gjennomgangen min av den mest berømte romanen til den ukrainske forfatteren Andrej Kurkov.

(Fra 30. juni og helt frem til 30. juli er jeg på ferie i Russland, hvor jeg først tilbringer noen dager i Moskva, og så reiser med den Transsibirske jernbanen til Vladivostok. Postene er fulle av historiske gjennomganger av byene jeg besøker, observasjoner jeg gjør, reiseopplevelser og mye annen informasjon som angår Russland. Deretter er jeg en uke på gjennomreise i de baltiske landene, hvor jeg har tilsvarende poster om stedene jeg besøker der)

Russlands angrep på de to georgiske utbryterrepublikkene (14. aug) – Om Russlands invasjon i de georgiske utbryterrepublikkene Abkhasia og Sør-Ossetia, og litt generelt om områder i verden som å løsrive seg, og hvordan vi (og USA) ser på det.

Russland vs NATO (20. aug) – Om konflikten mellom Russland og NATO i forbindelse med Russlands krig mot Georgia om utbryterrepublikkene Abkhasia og Sør-Ossetia.

Vladivostok (13. sep) – Et eksempel på reisepost og betraktning av en by jeg har besøkt. Vladivostok er en av byene hvor Russland har en flåte, tilsvarende – men med langt mindre symbolsk og følelsesladd betydning – enn i Sevastopol på Krim.

Finanskrise (15. sep) – Denne posten fra den helt tidlige fasen av finanskrisen er litt relevant, siden det er denne krisen som for alvor slår ut økonomien i Ukraina. Det skriver jeg riktignok ikke noe om her.

(Fra 27. september til 6. oktober er jeg på ny ferie til Russland, nå i sør, via Moskva, ned til Rostov-na-Don, Krasnodar og Sotsji, på ny med reiseposter som også inneholder kultur og historie)

Hva er det med Island (22. okt) – En post som ikke angår Ukraina direkte, men handler om hvordan finanskrisen rammer Island, og hvordan de kommer ut av den.

Og hva er det med krona (24. okt) –  En post som handler om hvordan valutaer går opp og ned i kriser. Det angår ikke hryvnaen direkte, men gikk som vi vet ned, til ulykke for ukrainsk økonomi.

Barack Obama blir USAs 44 president (4. nov) – Kort om Obama, og utfordringene han står overfor, marginalt innom Russland, og indirekte Ukraina, gjennom finanskrisen.

Stalin i den røde tsars hoff (11. des) – En omtale av boken til Simon Sebag Montefiore, som jeg nettopp har lest. Det har ingenting direkte med krisen i Ukraina å gjøre, men en del likheter mellom Stalin og Putin er slående, og ser skremmende ut når jeg nå leste denne posten på ny.

*

Det var ekstraordinært parlamentsvalg i Ukraina i 2007 og ordinært parlamentsvalg i 2006, begge etter betydelige kriser og med oppsiktsvekkende resultat. I 2007 var jeg for første gang i Ukraina, da jeg tok toget fra Minsk til Kiev, og var på et to ukers språkkurs ved ELC. Etterpå kjørte vi ut vestover i bil, med overnatting i Lvov. Jeg vendte tilbake til Ukraina samme høst, med overnattinger i Kiev, Odessa, Jalta og Simferopol. Det hadde vært mye å skrive om, men den gang var ikke bloggen opprettet.

*

Lenker og kilder

Dette var opprinnelig en egen side, laget den tiden jeg skrev mest om krisen i Ukraina, og forholdet mellom Russland og Ukraina. Det gjenspeiler seg i lenkene jeg har lagt ut, de er veldig mange nettopp fra denne tiden. Jeg vet ikke om jeg vil legge ut så mange nye lenker, eller nye poster. Dette er ikke en politisk blogg, og skal ikke se sånn ut, heller. Utover denne innledningen er Lenker og kilder slik de så ut, da det var en egen side.

*

Jeg tenkte å lage en liste over lenker og kilder til bruk for mine poster om krisen i Ukraina. Siden begynner i det små, så får vi se hva det blir til.

Poenget er å vise hvordan jeg tenker som jeg gjør. Dette er kildene jeg bruker, og stedene jeg oppsøker informasjon. Jeg er ikke i nærheten av å få lagt ut alt, ennå.

Jeg deler det opp i to, også, og tar det etter dato og etter tema:

Etter dato

2016

21. desember. Privat bank i Ukraina nasjonaliseres: Ukraine nationalizes on oligarch’s losses. Ukraine leader urges calm after PrivatBank is nationalised

 

 

Etter tema

Artikler

NATO og kald krig (Forholdet mellom USA og Russland)

James Carden: Neo-McCarthyism and the US Media, the Nation, 19. mai, 2015 (innsiktsfull og grundig artikkel om hvordan oligarker og andre som gjorde seg rike i Russland på 90-tallet nå finansierer bøker og prosjekt som sverter Russland og Putin)

George Kennan: The G.O.P. won the cold war? Ridiculous, New York Times, 28. okt, 1992 (om påstanden at USA under republikansk ledelse vant den kalde krigen)

A fateful error, New York Times, 5. feb, 1997 (om NATO-utvidelsen)

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A30184-2004Dec2.html (leder i Washington post, om NATO-utvidelsen)

Reset of the reset : (Ronald Kagan i Washiton post, 1 OKT., 2010)

Russia is not the enemy (Stephen Konzer, Boston globe, 20. SEP, 2015)

Kremlin Caricature: Washington’s distorted view of Russia and Putin (Paul Starobin, National interest, 14. DES, 2015)

Krigen i Donbass

Keith Gessen: Why not kill them all? London Review of books, 11. sep, 2014 (Viktig artikkel om bakgrunnen for motsetningene mellom det vestlige og østlige Ukraina, og hvor vanskelig det er å få landet til å fungere som en helhet)

Reuters: Ukaine crisis – battalions special report  (Juli, 2015)

Russland

Karen Dewitt: What is going on in Russia, publisert på Johnsons Russia list, 17. des., 2015 (Svært informativ artikkel om hvordan vanlige russere oppfatter krisen i verdenssituasjonen, forholdet mellom Russland og Vesten, basert på grundige intervjuer, samtaler og mail, her kommer russernes eget syn flott frem, og det blir satt flott i kontekst med Russlands nære historie)

Dmitri Trenin, David S. Speedie: The United States, Russia and Ukraine: Report from Moscow, 27. feb., 2015 (Grundig og godt om Moskvas syn på Russlands rolle i verden)

Ukraina og ukrainsk politikk

Andrew Wilson: Jatseniuk loses fresh-faces popularity after his financial backers exposed, Kiev post, 2009. (Andrew Wilson er forfatter av boken Ukraine Crisis – What it means for the west, her, i 2009, skriver han om Jatseniuk, og hans presidentkampanje i valget den gang, en meget interessant artikkel om ukrainsk politikk, oligarkene, og forholdet til EU og Russland).

Oliver Carroll: Uneaten cake and dashed hopes at Yulia Timoshenko’s Election HD, New republic, 3. juni, 2014 (Om Julia Timosjenko, som da nettopp hadde tapt presidentvalget, og hennes politiske ambisjoner og handlinger den gang)

Max Seddon: Washingtons man in Ukraine can’t stop his country’s corrupt cornies, Buzzfeed, 21. okt, 2015 (Om Jatseniuk, og ukrainsk politikk etter Maidan-revolusjonen)

Andrew Cockburn: Undelivered goods, Harpers blog, 13. aug, 2015 (om hvordan oligarken Igor Kholomoisky angivelig lurer til seg $1,8 milliarder i ukrainske bistandspenger fra IMF)

Verden (særlig Syria og Midtøsten)

Mark Galeotti: West has lost it’s right to lecture Putin, Op. ed i Moscow times, 20. okt, 2015 (om Russlands innblanding i borgerkrigen i Syria, og det internasjonale samfunnets reaksjoner på dette)

Dmitry Trenin: Putin’s Syria Gambit aims at something bigger than Syria, Tabletmag, 13. okt, 2015 (forklaringen på hva Russland egentlig vil, saklig og forståelig presentert av lederen for Carnegies Moskvasenter)

Andrew Cockburn: Mountain ambush, The harpers blog, 4. des, 2015 (om nedskytingen av det russiske flyet på grensen mellom Syria og Tyrkia)

USA og amerikansk utenrikspolitikk

Andrew Cockburn: A special relationship – The United States is teaming up with al Qaida again, Harper magazine, januar, 2016

Bøker

Zbigniew Brzezinsky: The Grand Chessboard (1997)

Stephen Cohen: Soviet fates and lost alternatives (2011)
Kapittel 6 og 7 finnes som Pdf. https://www.google.no/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.ciaonet.org/attachments/14635/uploads&ved=0CCMQFjABahUKEwiMzeqS0-HHAhVK83IKHUeTDUI&usg=AFQjCNFGbvlZIGeZfYiN68VhIi5-8nf3JQ&sig2=z_BMX3isWl8PY407JsLHSQ

Karen Dawisha: Putin’s kleptocracy – Who owns Russia? (2014)

Richard Sakwa: Frontline Ukraine – Crisis in the Borderland (2014)

Bokomtaler

Stephen Holmes: Transitology (omtale av Failed Crusade: America and the Tragedy of Post-Communist Russia av Stephen Cohen), London review of books, nov, 2000 (En omfattende gjennomgang av forfatteren og boken, som Holmes er kritisk til).

Jonathan Steele: Frontline Ukraine: Crisis in the Borderlands by Richard Sakwa review – an unrivalled account, The Guardian, feb. 2015.

 

 

Lenkesamlinger

James W. Carden på The Nation, Carden har skrevet flere artikler om amerikansk utenrikspolitikk, også med fokus på Ukraina.

Stephen F. Cohen på The Nation, professor Cohens bidrag til the Nation. I begynnelsen er ferske samtaler med John Batchelor, de programmene kommer ut hver onsdag, men blar man lenger tilbake er artikler fra 2001 og senere.

George F. Kennan on the Web, omfattende lenkeliste av en som kaller seg Russil Wvong.

Mediehus, aviser og magasiner på nett

BBC – Den britiske rikskringkastingen er store på nettet også, og serverer gratis nyheter, artikler, radioprogram og filmklipp for hele verden, med solid kvalitet, og tidvis grundig dekning av krisen.

Kyivpost – Engelskspråklig gratisavis som har fått mange lesere på nettet etter krisen ble utløst senhøsten 2013. Mer om Kyivpost går det an å lese på Wikipedia.

New York Times – Den amerikanske kvalitetsavisen har 10 gratis artikler i måneden for de som har registrert seg, ellers må man betale.

RT – Tidligere Russian Today, nyheter på engelsk med et russisk perspektiv, for et engelskspråklig publikum. RT er sponset av den russiske føderasjonen, og finnes på flere andre språk enn engelsk, men da med litt andre nyheter og vinklet på en litt annen måte.

Sputniknews.com – Tung satsing fra den russiske føderasjonen på å bygge opp et moderne nyhetsbyrå til å spre nyheter som Russland vil verden skal se dem. Finnes på mange språk, også norsk, så vidt jeg vet.

The Guardian – Engelskspråklig avis som er gratis på nettet. Har jevnlig gode artikler, kommentarer og reportasjer om krisen i Ukraina.

The nation – Det er kona til professor Stephen Cohen som er ansvarlig for dette magasinet som har drevet siden 1865, og har skrevet om seg selv her.

Ukrainian week – Ukrainsk magasin som kommer ut en gang i måneden. Det blir delt ut gratis på restauranter og hoteller i Kiev, og det går an å laste ned nye og gamle utgaver på PDF eller å abonnere. Det går også an å lese utvalgte artikler.

 

Radio, TV og film

BBC Hardalk – George Saakashvili, 14. juli, 2015.

Tenketanker, nettprosjekt, studier og forskning

American committee for East-West accord, her er nyhetssiden deres med lenker og artikler (Amerikansk prosjekt for å bedre forholdet mellom øst og vest, og motarbeide tendensene til en ny kald krig)

Carnegie Endowment for International peace – Russia and Eurasia (Amerikansk tenketank, lenke til about)

Johnson’s Russia list (lenke til About)

 

Noen andre lenker jeg har brukt

http://www.bild.de/politik/ausland/wladimir-putin/russian-president-vladimir-putin-the-interview-44092656.bild.html

http://www.bild.de/politik/ausland/wladimir-putin/russian-president-vladimir-putin-the-interview-44096428.bild.html

(del 1 og 2 av et intervju avisen Bild gjorde med Vladimir Putin, avisen Bild, postet 16. januar, 2016, Tur til Melsvatn i en stadig skumlere verden)

http://www.thenation.com/article/congress-has-removed-a-ban-on-funding-neo-nazis-from-its-year-end-spending-bill/ (Artikkel av James Carden, om den amerikanske kongressen som i det stille vedtar å støtte Ukrainas høyreekstreme væpnede bataljoner)

http://inthesetimes.com/article/18753/Syrian-Civil-War-Bernie-Sanders-Peace-ISIS-Hillary-Clinton-Trump (Om Syria-krisen, og amerikanske presidentkandidater, særlig på demokratisk side, lenket i post lørdag 16. januar, Tur til Melsvatn i en stadig skumlere verden)

http://www.zeit.de/politik/ausland/2016-01/us-policy-force-europe-middle-east (Om USAs nedgang som stormakt i verden, og forholdet mellom USA og Europa, særlig Tyskland, postet 16. januar, Tur til Melsvatn i en stadig skumlere verden)

 

http://russialist.org/hidden-sting-raises-costs-for-ukraine-in-russian-trade-war/ (postet mandag 18. januar, i Handelskrig mellom Ukraina og Russland)

 

Legg igjen en kommentar