Eksamen overstått!

Det er kaffe i koppen og Cognac i glasset, eksamen er overstått for i år! 90 studiepoeng på et år er 150 % progresjon, i greie fag som russisk og fysikk. Arbeidsmengden i min faste jobb har vært 60 %, så jeg har feiget litt ut der med redusert stilling, og min 20 % deltidsstilling som komiker er bare tatt rett ut av luften. Det har ikke vært i nærheten av så mange prosent.

Cognacen i glasset er førsteklasses. Det er dyr Renault. Kaffen er i utgangspunktet god julekaffe fra Evergood, halvannen gang dyrere, men den er laget i dag morges og er fra eksamen. Ikke en dråpe drakk jeg der. Det var sprengskriving fra klokken 0900-1300. Jeg har nå det ved meg at de tingene jeg vil lære skikkelig, vil jeg lære så overmåte altfor grundig skikkelig, og jeg kan bruke altfor mye tid på det, på bekostning av andre ting som også er viktig. Sånn er det også når jeg avlegger eksamen. For de tingene jeg kan, vil jeg skrive ned absolutt alt, alle detaljer, alt som har med tingen å gjøre, gjerne med en personlig vri. På russisk eksamen greide jeg å levere en ganske nøytral besvarelse, mens her på fysikken venter det underholdning for sensor. For tunneleffekten fant jeg en original forklaring som vil gjøre seg bedre på en stand up scene, enn på en fysikk eksamen. Det er bare så synd at det er så få som vet hva tunneleffekten er, at det finnes ikke det fora hvor jeg kan fortelle det som en vits, og folk vil forstå hvorfor det er så morsomt.

Her på fysikken slet vi også med egne notatark vi fikk lov til å ta med. Fem sider fikk vi ta med, smekkfullt av informasjon var mitt. Flere av oppgavene berørte selvfølgelig hva jeg hadde skrevet ned her, og jeg får meg ikke fra å skrive ned alt som har med saken å gjøre, alt sammen forklart, alt sammen ordentlig. Men det tar lang tid, og i løpet av fire timer fikk jeg knapt tid til å se på de oppgavene jeg i utgangspunktet ikke kunne så godt, hvilket på noen måter etterlot meg i å ha levert en eksamen som gikk ut på å levere kreativt fra meg hva jeg grundig har skrevet på notatarkene.

På russisk er vi ikke plaget med slike notatark og regelsamlinger vi får ha med. Der skal alt være i hodet. Og mitt hodet er innredet slik at der fester ting seg lett, slik at de tingene som var gitt de to foregående eksamene, de kunne og kan jeg nå ut og inn. Jeg lærte meg alle 12 kategorier for substantivbøyning, alle i tre kjønn og seks kasus, entall og flertall, med tall og bokstavkode. På eksamen klarer jeg ikke å holde meg fra å ikke bare bøye substantivene korrekt, om jeg da ikke har bommet på aksenten, som jeg aldri har lært meg skikkelig, men også å plassere dem i riktig kategori. Forskjellen mellom inaniamtum og animatum i substantivbøyningen ble også fullstendig gjort rede for, fra alle innfallsvinkler, pluss en original vri tenkt ut der og da. Men da vi senere på oversettelsen skulle bruke alt dette jeg har pugget og lært inn, stokket det seg helt med tullete feilstavelser av elementære russiske ord, og flere feil på det helt grunnleggende plan.

Sånn er det alltid. Det jeg pugger, lærer jeg veldig, og klarer ikke å holde meg fra å presentere sprudlende og tidkrevende. Samtidig er det lettere ting jeg heller skulle lært, som jeg rett og slett gjør feil med, slurver med, eller ikke rekker å gjøre skikkelig. Dermed kommer verken russisk eller fysikk til å gi meg noe spesielt godt eksamensresultat, det blir på det jevne, litt over midten. Særlig med russisken irriterer det meg litt, for dette skal jeg jo virkelig kunne. For fysikken gjør jeg feil jeg strengt tatt har meg selv å takke for, og som også er litt morsomme å gjøre.

Neste eksamen er til våren. Da er det avslutningen for fysikken, og russisk mellomfag (eller på 200-nivå, som det nå heter).

Én kommentar på “Eksamen overstått!

  1. Karimor sier:

    Gratulerer! Nå er eksamen overstått og du kan begynne å leve igjen!
    Velkommen hjem!
    Stor klem fra mor

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s