Stoltenberg ny generalsekretær i NATO og Klitsjko trekker seg fra presidentvalget i Ukraina

I dag var overskriftene i VG og Dagbladet så pussig like at det var fristende å ta bilder av dem. Begge hadde slått opp at Jens Stoltenberg blir leder av NATO, og begge stilte spørsmålet om han var «tøff nok» for Putin. For sikkerhets skyld hadde begge også illustrert med det samme bildet av Putin, et av dem fra feriereisene i Sibir, der han står i bar overkropp og holder på med noe tauverk.

Vi skjønner ikke Russland. Vi gjør ikke det. Det er det største landet i verden, det er nabolandet vårt. Vi er nødt til å forholde oss til det, og det oppfører seg på en måte som tvinger oss til å reagere. Da hadde det gjort seg om vi forstod hva det tenker, skjønte deres holdninger, visste hva de ville.

Det er mange som spekulerer i dette nå. I de fleste spekulasjonene er russerne villmenn, styrt av en autoritær diktator, på vei til å miste kontakten med virkeligheten. Vår versjon av historien er at Putin nå viser sitt sanne ansikt, når han bare er interessert i å grabbe til seg mest mulig land, gjerne hele det gamle Sovjetunionen, og han kommer ikke til å gi seg før han har greid det, eller blitt stoppet.

Det er deprimerende lesning. Bildet er mye mer sammensatt. Og det er nedlatende mot russerne, å latterliggjøre at de har et mer macho lederideal, der det innbyr til tillit å være sterk og tøff i bar overkropp. Jeg synes ikke dette er noe spesielt dummere enn alle disse «hjemme hos» reportasjene vi har av våre politikere, der de lager mat og viser kjøleskapet og går over alle komiske grenser for å være mest mulig folkelige. Russerne ler seg for eksempel splint i hel av taxistuntet til Stoltenberg.

Dette er bare et lite bilde hvor stor avstanden er mellom oss. Vi føler oss veldig åpne og tolerante, men det er bare å følge med på norske nyhetssendinger, det er ikke mye annet enn norske nyheter og norske tanker som når frem. Vi er nokså lukket for omverdenen. Vi skjønner ikke at selvironien som virker så godt i Norge, som er helt nødvendig her, ikke blir forstått i ganske så store deler av verden. At det finnes land som mener alvor.

Putin har veldig stor oppslutning i Russland. Vi kan ikke bare avskrive det med at russerne er teite, at de er ført bak lyset, at de ikke skjønner sitt eget beste. Det er vel så riktig å si at russerne ikke skjønner oss. Hva Vesten har å tilby dem er skikkelig urettferdig behandling, så i stedet for å forsøke å finne ut av det med oss, er det kanskje like greit å finne en sterk leder som kan forsvare dem. Også derfor har Putin støtte. Han taler Vesten midt i mot.

Nå er det Stoltenberg som skal bli leder av NATO. Den gamle leder, Jens Fogh Rasmussen, dansken, det er bare å gå inn og sjekke twitterkontoen hans, for å se en som har svingt skikkelig mellom å «holde hodet kaldt» og «reagere sterkt», ettersom krisen i Ukraina har utspilt seg. Vesten har oppført seg veldig rart, slik de har støttet demonstrantene og den nye regjeringen, hele tiden uforbeholdent, mens den russiske delen av Ukraina har blitt like uforbeholdent avvist.

Hos oss blir det nesten fremstilt som om folket på Krim er offer for et overgrep. Vi har fått det for oss at de er blitt lurt til å ønske å være med Russland. I deres verden er de reddet fra å høre til Ukraina, og før vi får til å skjønne at dette kan være genuint følt og med god grunn, så er det vanskelig å se at det skal kunne komme ut av dialogen og de diplomatiske løsninger vi satser på.

Foreløpig har vi ikke greid å komme opp med noen løsninger russerne kan leve med. Det er ikke bare russerne som er vanskelige her. Heller kan man argumentere at Russland har vel så legitime mål i Ukraina, som EU og NATO. Og heller ikke vi i vest kan godt mene at når man taper valgene, så har man rett til å gå ut i gatene for å kaste sine regimer. Det er det som har skjedd i Ukraina. Vi liker det godt, fordi de som har overtatt oppfører seg vennlig mot oss. Det må være forståelig at de ikke liker det så enormt, de som de ikke er vennlige mot, som for eksempel russerne.

I norske og andre vestlige medier har det vært en ganske naiv forestilling om at nå «skal alt bli så meget bedre». Det ukrainske folket har reist seg mot korrupsjon og vanstyre. Det kan godt være de har prøvd å gjøre det. Men foreløpig har de ikke oppnådd annet enn mer av det samme. Fedrelandspartiet til Timosjenko, de som nå har tatt kontrollen, de er gamle ringrever, i alle år har de vært en del av problemet og ikke løsningen på det.

Det skal komme nyvalg i mai. Da skal folket få sjansen til å velge noe nytt. Mon det. Norske medier har fremhevet bokseren Vitalij Klitsjko som en god mulighet. Han er nykommer, og ikke en del av det skitne spillet. Det gjorde også sjansene hans svært små, og det hadde man også sett, om man så etter litt under overflaten. Han og hans parti har vært utmanøvrert hele tiden. De har ingen representanter i den midlertidige regjeringen, enda Klitsjko var en av de mest synlige opposisjonslederne under demonstrasjonene på Majdan. Ofte var det han som formidlet dårlige nyheter – og ble buet ut.

For mange slike pinligheter ligger på YouTube. Han hadde ingen sjanse. I dag trakk han seg, og støtter opp under kandidaturet til Porosjenko. Han kjenner ikke jeg så godt, annet enn at det er et navn som stadig kommer opp. Han er sjokolademilliardær, og da er det jo slik i Ukraina, at man neppe blir rik uten å være en del av systemet. Men Porosjenko er det eneste håpet. Står det mellom ham og Timosjenko, sier det seg selv. Det betyr ikke at Porosjenko er bra.

Et samstemt medienorge ser nå Stoltenberg som leder av et NATO som må orientere seg mot den gamle fienden, Russland. Målet ser ut til å være å isolere og svekke Russland, og så gjelder det å finne midler for å gjøre dette mest mulig effektivt. Det er ingen pen verden vi med det går fremover i. Man skulle nok prøve å forstå situasjonen, før man ble så kategorisk i hvordan man skal løse den.

e

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s