Sjakksjokk fra Carlsen

Blant nettsidene jeg av og til – med sjenanse – stikker innom for å lese litt er hegnar.no, som i dag kunne melde om at «sjakkgeniet» og «verdenseneren» Magnus Carlsen sier «nei til 10 millioner». Økonomisidene til Hegnar har selvfølgelig en økonomisk vinkling, men Carlsens avgjørelse er for sjakkelskere langt mer dramatisk enn den litt luftige summen 10 millioner. Han takker nei til å kunne bli verdensmester.

Jeg har skrevet en ordentlig kommentar på min engelske blogg, der jeg argumenterer for at Carlsens valg her er feil. Carlsen mener det nåværende systemet med kvalifiseringsmatcher for tittelkamp er urettferdig, når det egentilg er slik at systemet aldri har vært mer rettferdig enn det er nå. Carlsen ønsker rettferdighet, men får han viljen sin, betyr det at hele systemet med kvalifiseringskamper og tittelmatcher endres etter viljen til en person, og det er jo heller ikke særlig rettferdig. Magnus Carlsen som lenge har vært den litt naive, snille og søte sjakkspilleren, som i kraft av sitt rene talent har nådd verdenstoppen, han har nå satt kreftene inn på å spille også utenfor brettet. Det kommer det sjelden noe godt ut av.

Dette er også første gang Carlsen tar en avgjørelse som er virkelig kontroversiell. Forrige gang han trakk seg fra noe, var det fra Grand Prix kvalifiseringsrundene. Den gang var avgjørelsen helt legitim. Turneringen var løst sammensatt, spillerne som deltok ganske sammenrasket, og kriteriene for å være med og hva man kunne oppnå ved å vinne, ble endret underveis. Alt henger sammen med den smått skandaliserte sjakkorganisasjonen FIDE, der det skjer så mye tull at også jeg har oppgitt mitt aktive sjakkmedlemskap, jeg vil ikke støtte en slik organisasjon. Men jeg er bare en glad amatør, Carlsen er verdenseneren, og det er dramatisk når han nekter å innordne seg kvalifiseringssystemet.

Jeg mener det finnes ikke noe slikt som et rettferdig system. Det er svært vanskelig å finne regler som alle vil være enig i, og det er jo ikke urimelig at de som har oppnådd gode resultater, skal få noen fordeler. Det er i hvert fall noe som kan diskuteres, og hvis det ender opp med å bli slik eller slik, må man bare gå på og vise at man er best uansett. Det gjorde Kasparov, og det gjorde Fischer, som jeg skriver på min engelske blogg. De hadde en langt, langt tøffere vei til tittelen, enn den som Carlsen ser ut til å få. Carlsen må passe seg så han ikke begynner å fremstå som en bortskjemt vestkantsgutt som har kommet litt for lett til tingene, og som forventer at alle andre skal rette seg etter hva han vil.

Jeg liker mye bedre den Magnus Carlsen som min mor kalte Magnus Paulsen, i den flotte setningen «Magnus Paulsen har meldt overgang til Stavanger sjakklubb». Det var fordi han hadde så mange venner der, og fordi det ikke spiller noen rolle. Jeg liker faren Henrik Paulsen som sjakkverdenen kaller «Mr. Nice guy», som alltid håpet på «a good fight» i den tiden han blogget, og som var full av ros til alle som klarte å slå Magnus, og alltid kalte seieren fullt fortjent. Den nye Magnus Carlsen, som heller tar i mot penger for å delta i reklamekampanjer for fancy klesmerker, enn for å vinne sjakkturneringer, han har jeg rett og slett ikke så mye til overs for.

Da holder jeg meg heller til gode gamle Vassilij Ivanchuk, ukraineren som har opplevd sin dose urettferdighet i sjakkverdenen, og som aldri blir plukket ut til noe som helst, og som bare fortsetter å spille i alle turneringe han blir invitert til, og som aldri kommer til å stille opp i noen reklamekampanje som ikke har med sjakk å gjøre. Jeg håper gamle Chuky får Carlsens plass om Carlsen står ved å trekke seg. Men jeg tviler sterkt, selv Anatolij Karpov som skulle stå for rettferdigheten i det siste presidentvalget i sjakkorganisasjonen FIDE (Karpov tapte, selvsagt, til tross for at så godt som samtlige store sjakknasjoner i verden støttet ham, mens rivalen Ilzjumzjanov stort sett ble støttet av land folk flest ikke kan navnet på, og som ikke har sjakkspillere, slik som Salomon-øyene, Namibia og Bermuda), foreslo heller Ponomariov som Ukrainas representat om kandidatmatchene skulle spilles i Ukraina.

Som jeg skriver i den engelske bloggen, håper jeg Carlsen omgjør sin beslutning, og at han finner tilbake til sitt gamle selv.

6 kommentarer på “Sjakksjokk fra Carlsen

 1. Karimor sier:

  Flotte setninger er jeg god på – det skal jeg ha!
  Klem fra mor

 2. Hva er bedre – å endre systemet etter viljen til en person, men en person som er en av de beste i sjakk eller å endre systemet etter viljen til en person, som ikke er sjakkspiller men har mye penger? Egentlig snaker vi om presidentvalget i sjakkorganisasjonen FIDE. Det vises at Kasparovs idea om Chess Association ikke er død ennå.

  • esalen sier:

   Jeg er helt enig i at det er skandaløst at Kirsan Iljumzjinov har makten i FIDE og styrer organisasjonen som han vil. Det er avgjort problematisk hvordan flere av spillerne har gjort seg fortjent seg til plassen sin i kandidatmatchene, og det er i det hele tatt til å bli deprimert over hvordan verdenssjakken er organisert. Men det var ikke stort bedre enn under forgjengeren Campomannes, og hvis ikke spillerene er villige til å underlegge seg noen kompromisser, vil det bli umulig å organisere noe som helst selv med en skikkelig organisasjon. Og jeg mener kandidatmatchene som de nå er satt opp og enda mer syklusene som de i fremtiden ser ut til å bli er mer rettferdige enn på 20 år, og det er merkelig at Carlsen ser seg selv i en situasjon der han er tjent med å ikke stille opp. Jeg ser det i kommentarfeltene på engelske nettsider blir foreslått at all hypen rundt ham har gått litt til hodet på ham, og det er jo fristende å si seg enig i det. Den klassiske verdensmestertittelen i sjakk har tradisjoner mer enn 100 år tilbake i tid, og også som historiker byr det meg helt i mot at vår norske wonderboy insisterer på å endre hele denne tradisjonen fordi den ikke passer ham.

   Iljumzjanov forsøkte også å endre kriteriene for verdensmestertittelen, men han har måttet gi etter for presset og arrangerer nå tittelkamper. Det er veldig synd at nå som det endelig så ut til å bli litt system rundt verdensmestertittelen og kvalifiseringen til den, så er det på nytt rot og krangling og tull, og nå mener jeg det er vår mann Carlsen som har satt det i gang. Carlsen og staben hans kan vel vanskelig mene at hele sjakkverdenen skal rette seg etter hans ønsker, om han er aldri så god og underholdende å se på. Om Carlsen får viljen sin denne gangen, vil bare en annen trekke seg og være vanskelig ved neste korsvei. Jeg håper det norske sjakkforbundet legger press på Carlsen og får ham til å ombestemme seg.

 3. Ronja sier:

  Slik jeg forstod valget, så var det ikke some en protest Carlsen besluttet å ikke delta, derimot på grunn av til dels personlige grunner rundt motivasjon, som kan selvsagt påvirkes av systemet, men også andre grunner som vi ikke kjenner til.(1)

  (Tenk nå på at det er snakk om ung gutt på 19 år som bruker x antall timer i uken på sjakk og har gjort det fra ung alder.)

  Dessuten spekuleres det i hva et spill mellom kommende verdensmester og Carlsen kunne bli vært.

  Så gitt at han sliter med motivajonen, ville da være fornuftig å satse så my på et kort? Bare en tanke=)

  1. Carlsens manager, Espen Agdestein, sier til NRK at det langt fra var noen lett beslutning for Carlsen å avstå fra VM.

  – Man må være topp motivert for å spille, og når det gjelder VM er ikke Magnus det. http://www.nrksport.no/sjakk/1.7368575

  • esalen sier:

   Jeg har siden sist brukt tøysete mye tid på å følge med på sjakkommentarer og nettforum rundt omkring, og er bare blitt mer og mer overbevist om at Carlsen her gjør en stor feil som teamet hans skulle forhindret ham fra å gjøre. Det hører ingen steder hjemme at en 19 årig, fremmadstormende toppidrettsutøver i fremgang skulle ha vanskeligheter med å motivere seg for et verdensmesterskap. Hva skulle ellers være verd å motivere seg for? Og selv om han hevder han spiller sjakk for gøy, hva skulle vel være mer gøy enn å spille mot de beste om en VM-tittel? I et rotete brev som aldri skulle vært offentliggjort uten at minst en som ikke i ett og alt er enig med Carlsen hadde lest det, er det vanskelig å finne noen egentlig grunn for at han ikke ville være med. Slik skuffer han tusenvis og hundretusenvis av sjakkfans i Norge og resten av verden, ved siden av at han ødelegger for seg selv og sin egen karriere. Som jeg har skrevet et annet sted i en kommentar (sjakkfantomets blogg), så er det bedre at han stilt opp og tapt, enn at han ikke engang gidder å prøve.

 4. Ronja sier:

  At en 19-årig fremadstormende toppidrettsutøver i fremgang ikke finner motivasjon til et VM, hører muligens ikke hjemme om en ser det isolert sett, men virkeligheten har flere sider enn det vi enkelt mennesker makter å se og det som fremkommer av en slik formulering. Vi ser bare det han velger bort, ikke det han velger og hvorfor, derfor blir det veldig vanskelig å si så mye. Vil likevel faktisk driste meg til å påstå at muligheter i seg selv, ikke alltid er nok som motivasjon, (uten å ha videre kjennskap til psykologi, men se gjerne Maslows behovspyramide).

  Støtter valget hans, litt bekymret riktignok, men velger å anta og håpe han vet hva han gjør og har sine grunner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s