Nokia N82

Dette er en av de poster jeg skriver og legger ut, og siden pusser opp og pynter på etter hvert som jeg får tid. 15. mai fikk jeg min nye mobiltelefon i posten, bestilt fra www.CDon.com, det vil si at jeg har hatt den i snart to måneder, og blitt godt kjent med den. Jeg skrev om mottakelsen av telefonen her.

Mitt ønske med telefonen var ved siden av å ha en vanlig telefon, selvsagt, å ha et kamera av god kvalitet jeg alltid hadde med meg, og en musikkavspiller jeg hadde tilgjengelig når jeg ikke har min vanlige Mp3-spiller tilgjengelig. At den bruker WiFi er en god bonus, alltid praktisk å sjekke internett gratis når man er ute på reise, og ikke drasser med PCen.

Jeg er ikke interessert i å laste ned alle mulige slags tilleggsprogram, og i alle fall ikke betale for dem. Men jeg kjøpte et ekstra minnekort. Jeg tenkte at om jeg hadde musikk, ville det være praktisk å bytte litt.

Batteri

Batterilevetiden er førsteklasses. Når jeg husker å skru av bluetooth og WiFi, så varer den et par dager, selv med god bruk av både kamera og musikkavspilling. Snakking i telefonen og radio går også fint, batteriet holder. Og kanskje enda mer overraskende, når batteriet skal lades opp igjen, er det gjort på et par timer. Da er det fulladet. Jeg trodde ikke engang det var mulig for et batteri å lades så fort, og vare så lenge.

Display

Nokia har prioritert riktig ved å gjøre skjermen så stor som mulig, og heller gjøre tastene mindre. Alt som vises på skjermen er naturligvis glassklart, og lett synlig også i sterkt sollys. En finesse jeg setter stor pris på, er at skjermen selv holder styr på om mobilen er holdt vannrett eller loddrett. Det er greit når man tar bilder, for eksempel, i stedet for å styre med å vende bildene 90 grader, vender man heller telefonen 90 grader, og får bildene som de skal være. Ser man youtube på internett, kan man legge telefonen ned og få den reneste lille widescreen.

GPS

Jeg er gjerrig, og har ikke lyst til å laste ned så mye ekstrautstyr, så min bruk av GPS vil være sparsom. Jeg har prøvd meg litt hjemme i leiligheten min, og se hvor i verden jeg kan finne frem hen, men det er ikke altfor mange byer som er lagt inn nøyaktig. For meg vil GPS være et leketøy jeg neppe kommer til å bruke noe særlig.

Kamera

Det er et 5Mb kamera, som nå er utstyrt med ordentlig blitz. Det er altså et litt bedre kamera enn Nokia N95, som er det store, berømte mobilkameraet fra Nokia.

Kameraet fungerer helt utmerket, både ute og inne. Jeg har allerede postet flere bilder her på bloggen tatt med dette kameraet, og jeg har merket at jeg rett og slett ikke gidder å ta med mitt vanlige kamera – et FujiFinepix100 – når jeg skal ut et sted og fotografere. Verken under bryllupet i Trondheim eller min forrige reise til Kiev tok jeg omtrent bilder med fotoapparatet.

Jeg skal legge ut noen bilder her med tiden, for å vise kvaliteten.

Det er bare et problem for oss som er vant med vanlige digitalkamera, og ikke har større ambisjoner enn å ta raske, greie bilder. Kameraet er tregt på avtrekkeren, og trenger tid på å gjøre seg klart når du åpner blenderen for å ta bilde, om motivet er flyktig vil det forsvinne for deg. Det trenger også betydelig tid mellom hvert bilde. På digitalkameraet kan jeg knipse i vei når motivet nærmer seg, og etterpå plukke ut det bildet som er best. Med mobilkameraet må jeg heller vente til motivet er i den posisjonen jeg liker best, og ta det bildet det må bli. Hastigheten etterlater litt tilbake å ønske.

Et eksempel på bilde tatt med Nokia N82 Et eksempel på bilde tatt med Nokia N82

Mp3

Man legger lett inn musikkfilene med bluetooth eller den medfølgende ledningen, og man kan fylle godt opp allerede på telefonens innebygde minnekort. Det tar to tastetrykk å komme seg inn til musikkmenyen, og ytterligere et par for å starte avspillingen av det albumet man ønsker å gjøre. Når det er gjort, er lyden grom og fin, enten man hører i de medfølgende øreproppene, eller lar musikken komme ut av høytalerne på telefonen. Det siste skulle ikke for ofte være nødvendig.

Når musikken spiller, kan man lett gå ut av musikkmenyen igjen, og gjøre andre ting. Musikken holder seg i bakgrunnen. Jeg har eksperimentert både med å ta bilder og å surfe på nettet mens musikken har holdt på, og det gir ingen problemer. Det er bare akkurat i det man tar bilde at musikken stopper opp et øyeblikk, før den fortsetter.

Som avlastning for MP3-spilleren min er jeg helt fornøyd.

Radio

Radioen er ypperlig, og faktisk mye bedre enn den jeg har hatt på noen av MP3-spillerne mine, eller noen bærbar lommeradio i det hele tatt. Den har automatisk søk, finner radiostasjonene i løpet av sekunder, og serverer klokkeklar lyd. Hva mer kan man ønske?

Utseende og størrelse

Jeg betalte 200 kroner ekstra for å få en svart telefon. Den er litt stor og tung, men ikke verre enn at den får plass i bukselommen, og da er det greit for meg. Den må også være litt stor for å få ordentlig display, til å vise bilder og å surfe på internettet. 

Tastene

Telefonen har av andre fått kritikk for å ha for små taster. Alle tastene er plassert innenfor et areal på omlag 6 kvadratcentimeter, det er ikke mye, og mine pølsefingre kommer av og til borti andre taster enn de skal, når jeg skriver. Men noe stort problem er ikke dette. Hvis jeg virkelig skulle skrive mye, og benytte meg av de fine notatsystemene og skrive email fra telefonen, så ville jeg nok savne et ordentlig tastatur. Skriving med mobilordbok som finner riktig ord er ikke den raskeste for meg, og når man først investerer i en fin telefon, kunne man kanskje ønske et slikt uttrekkbart tastatur, eller berøringsskjerm, eller begge deler. Til vanlige tekstmeldinger og innskriving av nettadresser er ikke tastene noe problem i det hele tatt.

 WiFi

Denne er selvfølgelig artig å ha på mobiltelefonen. Det fungerer som ingenting, like lett som med bærbar datamaskin, man skrur på søkeren og får opp trådløse nettverk tilgjengelige. Man får til og med beskjed over hvilke som har sikkerhetsnøkkel, det gir så vidt jeg vet ikke min bærbare PC. Denne lurer meg imidlertid av og til på flyplasser og slikt noe, da man etterpå uansett må skrive inn en kode for å bruke nettkoblingen til å surfe på internett. Men når man er koblet opp, fungerer det helt fint, og jeg hadde det for eksempel gøy med å korte ventetiden på Sandefjord flyplass, med å se filmer på youtube.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s